Šta je novo?

Overklok za E4500

kuzma_x

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
380
Prvi put se bavim oveklokom pa da postavim par pitanja. Ako moze. 🙂

Imam procesor e4500, revision M0. Overklokovao sam ga na 3 ghz. Evo ovako:

2zh2lfs.jpg

Da li sam dobro odradio? Za sad mi radi stabilno. Isprobavao sam malo igre ,malo win rar. Razlika je ogromna u odnosu na fabrickih 2,2 ghz.

Podigao sam voltazu na 1,4 v za procesor ali mi ovde pise 1,34v. Jel to ploca zeza nesto? Ram sam podigao na 2,1 v, ali sam ga smanjio na 869 mhz. Da sam ostavio kao sto je bilo ,islo bi preko 900 mhz. da li sam imao potrebu da smanjujem frekfenciju ram-a?

Konfiguracija je iz potpisa. Hteo bih da izvucem sta se moze iz ovg racunara. Nikad nisam ni pokusavao overklok, ali posle svih prica kako se intel dobro klokuje resio sam da probam.🙂

Hvala svima unapred!

Sa istom plocom i istom revizijom procesora sam izvlacio 3.2GHz,24/7.Probaj FSB 400,mnozilac 8.U biosu sam podigao voltazu na 1.45(zbog vdroop-a u realnom radu bio je oko 1.42v cini mi se).:wave:
Evo malo teskog izivljavanja:-devil-:

Poslednja izmena:
374x8=2992 na volatzi 1.45v ali realno je 1.416. To je jedino sto sam postigao stabilno.

Temperatura mi ide do 70 stepeni. Plasim se sta ce da bude kad pocnu vrucine. Mozda neko bolje hladjenje.

Definitivno nabavi kvalitetnije hladjenje,meni je GeminII S svojevremeno skinuo 20-tak stepeni u odnosu na stock kuler u full load-u.Mada cudi me zasto nece na 3.2Ghz,ista ploca,ista revizija procesora:wall: Jesi li podesio sledece stvari u biosu?
C1E Disabled
Loadline calibration Enabled
CPU Spread Spectrum Disabled
PCIE Spread Spectrum Disabled
PCIE Frequency 100
Dram Command Rate 2N
Ne bi bilo lose i da rucno uneses parametre ram-a u bios.
Ukolkiko ovo ne bude dalo rezultate ne ocajavaj,i 3GHz je vise nego solidni overclock:wave:

Poslednja izmena:
Hvala! Podesio sam parametre kako si mi rekao, ali necu da podizem preko 3 ghz dok ne uzmem neko bolje hladjenje.

Uzeo sam pre par dana i novi kuler, OCZ Gladiator. U full load-u mi je temperatura oko 53 stepena. Drzim ga na 3 ghz cisto jer mi to vrsi posao. Neznam da li moze da se nesto pokvari ako pokusam na 3,2?

Bolje da si uzeo Vendettu 2, za taj procesor je sigurno bolja a i platio bi 200din manje.......ali ako uzmes phenom II bice odlican :wave:

Uzeo sam pre par dana i novi kuler, OCZ Gladiator. U full load-u mi je temperatura oko 53 stepena. Drzim ga na 3 ghz cisto jer mi to vrsi posao. Neznam da li moze da se nesto pokvari ako pokusam na 3,2?

Ne vidim sta bi moglo da se pokvari 🙂.
Mada, vise od 3GHz ti stvarno ne treba.
Imao sam ja pre godinu dana slicnu kombinaciju: E4400 + GTS 320MB. Drzao sam cpu na 2,9GHz, to je bilo dovoljno da grafa bude max iskoriscena 🙂.

Sa istom plocom i istom revizijom procesora sam izvlacio 3.2GHz,24/7.Probaj FSB 400,mnozilac 8.U biosu sam podigao voltazu na 1.45(zbog vdroop-a u realnom radu bio je oko 1.42v cini mi se).:wave:
Evo malo teskog izivljavanja:-devil-:

:zgran: 1.55v podeseno, vdroop od 0.13v :zgran: to je katastrofa.
Bolje ga drzi na 1.38v @3.0GHz-a nego da ga ovoliko maltretiras za jos neprimetnih 200MHz-a.

Posto je M0 oznaka procesora, on bi trebao na 1.35v (fabricka voltaza) da se klokne do nekih 3.2GHz-a, tebi je ocigledno losa maticna ploca!
core-2-Duo-e4500-2.2-GHz-%20stepping-M0-01.jpg

Poslednja izmena:
Podigni slobodno FSB....neces ga sprziti al ces znati da li je stabilan....ako to ne moze probaj smanji mnozilac pa jos podigni fsb.....i ne plasi se na ovih 1.4 (cini mi se) neces ga izgoreti :wave:

Ali ne diraj dalje voltazu :trust:

:zgran: 1.55v podeseno, vdroop od 0.13v :zgran: to je katastrofa.
Bolje ga drzi na 1.38v @3.0GHz-a nego da ga ovoliko maltretiras za jos neprimetnih 200MHz-a.

Posto je M0 oznaka procesora, on bi trebao na 1.35v (fabricka voltaza) da se klokne do nekih 3.2GHz-a, tebi je ocigledno losa maticna ploca!
core-2-Duo-e4500-2.2-GHz-%20stepping-M0-01.jpg

Daleko bilo da je radio na toliko.Pa nisam toliko lud da ga przim sa tom voltazom:whip: To je bilo na nekih pola sata,cisto da provrtim 3dmark😉
Inace radio je na 3.2GHz,24/7 na nekih ~1.4v.Procesor je bio uparen sa ASUS P5K maticnom plocom,koja ima solidan vdrop(nisam radio v-mod).:wave:

Pokusao sam 400x8 , 1,42V. Zakucava mi se ulazak u windows. 375x8 na 1,42V radi stabilno. Samo ne razumem , zato mi u biosu pise 1,42v a u cpu-z 1,34v? Sta izaziva toliki pad napona? Ploca ili sta?

Na 1,4v je nestabilno.

Uglavnom, emulatori mi razbivaju kako rade. 😀

Poslednja izmena:
Pokusao sam 400x8 , 1,42V. Zakucava mi se ulazak u windows. 375x8 na 1,42V radi stabilno. Samo ne razumem , zato mi u biosu pise 1,42v a u cpu-z 1,34v? Sta izaziva toliki pad napona? Ploca ili sta?

Na 1,4v je nestabilno.

Probaj sa X8.5 ili X9 ili X9.5 (fsb namestaj prema tome)...........meni je komp nestabilan sa x9 kako god okrenem, cak i na 3.4 a sa x9.5 sam ga dotera na 3.8ghz.

Samo prati voltazu u cpu-z i uzivaj.....i ne idi preko 1.4v za 24/7 (bar ja ne bi):wave:

Daleko bilo da je radio na toliko.Pa nisam toliko lud da ga przim sa tom voltazom:whip: To je bilo na nekih pola sata,cisto da provrtim 3dmark😉
Inace radio je na 3.2GHz,24/7 na nekih ~1.4v.Procesor je bio uparen sa ASUS P5K maticnom plocom,koja ima solidan vdrop(nisam radio v-mod).:wave:

Izvinjavam se, pogresno sam procitao CPU-Z, mislio sam da je 3.2GHz-a na 1.55v sto bi bio slab overklok za tu voltazu a maltretiranje nevidjeno za taj klok, a kad izracunah vdroop umalo se nisam slogirao, ustvari sve sam pogresno procitao. :wave:

Na 1,4v je nestabilno.

Ploca izaziva pad napona, a tvoj pad napona od 0.08 nije zanemarljiv. Mada, moze da bude i da CPU-Z cita pogresno napon. Snimi OCCT pa istestiraj koliki je pad napona.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Danas klokovao drugarov E4500 na ploči GA-P43-ES3G, memorija 2x1GB transcend na 800MHz, CM Hiper TX3 malko šmirglan xD... Lagano bez diranja voltaža i tih ostalih ****** da prostite uspeo sam da podignem stabilno na 3,3GHz

množilac memorije 2,66
Množilac za procesor 11x
Znači 11 x 300MHz = 3300MHz

Memorija dovedena na 800MHz, nije probano preko...

Temp procesora 27-33 stepena na IDLE 😀

Nazad
Vrh Dno