Šta je novo?

overklok - voltaza

LoverBoy

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2003
Poena
620
Pozz
Imam problem sa overklokom konfe iz podpisa , naime za bilo kakav ozbiljniji klok potrebno je postaviti voltazu na 1.5 u biosu inace ili se ne dize win ili ne prolazi orthos.
Probao sam 375x8=3ghz radilo je jedino kad sam digao na 1.431.
290x10 potrebno je nesto manje 1.4
Posto je default 1.280 koliko je pametno drzati proc 24/7 na 1.45?
Da li je ovo iskljucivo do ploce (video sam na netu da su pravili neki volt mod) tj. ukoliko kupim neki bolji procesor da li ce se lakse overklokovati bez velikog dizanja voltaze (ovo mi je vrlo bitno jer sam 2180 uzeo kao privremeno resenje).

kada guram orthos temp je 63c posle 2 min a fan urla na 2200rpm..idle je 39c..

Poslednja izmena:
Temperatura procesora će ti reći sve (koliko je bezbedno).

Koliko sam primetio, taj procesor za klok obicno ide preko 1.4v na toj plochi (za 3Ghz bi trebalo da bude nesto oko 1.405V). Mislim da bi mogao i 375x9 ali ti u tom slucaju treba neki bolji kuler od box-a (i ovde je napon bio 1.425 cini mi se).

Sto se procesora tiche, e5200 bi verovatno mogao da kloknes na 3,3 bez menjanja napona a ide lagano i na 4 (a cena mu je maltene ista ko ovom, mozda je razlika 1e).

Poslednja izmena:
Znači naponi su ok za ovaj procesor? (kad stavim auto vcore čak na mali overklok ploča stavi napon 1.5).
Kako utiče napon od 1.425 na procesor i ploču mogu li da ostavim taj napon ukoliko pratim temperature i one ne prelaze 60 stepeni (trenutno u igrama 50-55 u idle je ispod 40 jel to ok?) nije mi problem ako se procesor pokvari jedino mi je važno za ostale komponente pre svega za ploču.
Isto tako ne kupuje mi se kuler sada, kupio bih ga eventualno za novi procesor koji bi bio neki iz 7xxx serije i to naravno pod uslovom da ove voltaže važe samo za ovaj procesor...

Pa na 1.5V bas i ne bi isao, ali ako ti radi na 1.425 to nije tolika frka, samo prati temperature, to je najbitnije.

Nazad
Vrh Dno