Šta je novo?

Overklok na EP31-DS3L problem

pilauda

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
7800x3D & Dark Rock 4
Matična ploča
GigaByte B650M Aorus Elite AX
RAM
2 x 16GB DDR5 Kingston 6000 CL30
GPU
MSI RTX 4080 SUPER 16G GAMING X SLIM
Storage
Samsung 990 pro 2TB , Silicon Power 2TB
Zvuk
2.1 Logitech Z313
PSU
FSP Hydro G PRO 1000W ATX3.0
Kućište
CoolerMaster MasterBox TD500 MESH
Monitor
Gigabyte 27'' AORUS FO27Q2 OLED
Miš & tastatura
Dareu A950 Wing, Razer Cynosa V2
Ostale periferije
Xbox Series X
Laptop
HP 15s-eq2083nm
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pokusvam vec par dana da klokujem procesor ali uvek ima neki problem, da postavim prvo konfiguraciju.
Procesor intel e6550
xtTGh.jpg

ploca Gigabajt EP31-DS3L (rev 1.0)
Memorija 2x2gb kingston
38yYV.jpg
HJhq2.jpg

Napajanje OCZ 500w SXS
Graficka radeon 5770

Sa ovakvim podesavanjima kao na slici oce da podigne sistem, sve preko 400 host fekvenci i memorija preko 800 kad ode vraca podesavanja na difolt sam, ja bi bio zadovoljan i sa 2.8ghz ali kad ugasim komp preko noci, i upalim ga ujutru opet sam vrati podesavanja na difolt 2.33, stavljen je novi bios sa gigabajt sajta, svaka pomoc je dobro dosla, trenutna podesavanja
yuse8.jpg

Poslednja izmena:
citao sam i ja malo po forumima, i uradio sam ovo sto je neki lik rekao:
Advanced BIOS features
HDD Smart Capability [Disabled]
Limit CPUID Max. to 3 [Disabled]
No - Execute Memory Protect [Enabled]
CPU Enhanced Halt (C1E) [Disabled]
CPU Thermal Monitor 2 (TM2) [Disabled]
CPU EIST Function [Disabled]
Virtualization Technology [Disabled]
Init display first [PCI]

stavio sam ga na 3.2 i radi, pusito sam prime95 pola sata, nije prijavio nikakvu gresku, a temperatura je ispa do 60 stepeni sa box kulerom. jos mi ostaje samo da proverim da li ce veceras kad ga ugasim ostati klok ili ce vratiti na difolt, ako bude radilo kako treba, planiram da uzmem neki bolji kuler i da ga dizem jos, sta mislite dokle je moguce ici sa ovom konfiguracijom?

Poslednja izmena:
oko 3.6 bi mozda mogao da doguras ako ti fsb dozvoli i ako je cpu raspolozen
probaj sada da ga izgasis, da li se resetuje i vreme ili ?

probao sam, bio je pola sata ugasen dok sam bio do poste i kad sam se vratio upalio ga i sve je normano bilo, nije ga vratilo na difolt, a za vreme sto si me pitao ne resetuje vreme, sva podesavanja ostanu normalna sem kloka koji vrati na difolt

Meni je rev1 verzija te ploce pravila problem sa oc-om kada je ukljucena opcija "usb legacy support" (poznati problem na netu). A sad sa rev 2.1 ne pravi problem i sa tom opcijom ukljucenom (verovatno su je ispeglali u novoj verziji). Koji rev je tvoja ploca? Probaj sa ovom opcijom iskljucenom ako ti i dalje brlja.

Sta tacno radi taj usb legacy support, ne bih da nesto oskrnavim usb portove ili da mi ne rade?

Iskljucio sam i to, malo jos cackao, naterao sam ga na 3.5 samo mi temperatura ode mnogo, pa sam ga vratio na 3.0 dok ne kupim kuler bolji

Koja je kriticna temperatura za procesor, trenutno mi ide do 61C, da li da smanjujem klok dok ne kupim kuler?

Ponovo problem: drzao sam ga na 3.3 oko mesec dana i sinoc reko aj da probam da ga stavim na 3.4, povecam fsb odem na save and exit normalno ugasi upali komp i pljas plavi ekran, reko dobro vraticu ga na 3.3 i gotova stvar kad ono medjutim, vise NE REAGUJE fsb na koliko god da stavim, stoji na difolt 2.33 znaci nece ni makac, sta sam to uradio i sto mi je ciniti?
p.s. da dodam da od tog sinocnog plavog ekrana, cesto nece da se restartuje nego moram na dugme, kad povecam fsb u biosu i odem na save and exit zakuca i crn ekran pa moram na dugme da restartujem.
p.p.s. izgleda da je nesto memorija zabola, skinuo sam oba modula, zamenio, i sad sve radi normalno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno