Šta je novo?

overklok na 865 PE

• Začetnik teme Začetnik teme zigic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zigic

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2004
Poena
660
kako da klokujem procesor Celeron Presscot 2.4 a da se pri tome ne dize takt memorije i da li je to uopste moguce, posto sam to mogao na
MSI sa sis 648(cini mi se) cipsetom. Ploca koju sad koristim je MSI 865PE Neo2-V sa AMI biosom. Trenutno radi na 3.2 GHz a memorija DDR 3200 radi na 444 MHz. mislim da bi procesor mogao i vise ali da mu memorija ne da.
latence:2.5/3/3/6 - default 2.5/4/4/8

Stavi ti lepo u biosu da frekvencije memorije i fsb-a budu iste.
Mislim da ces lako naci tu opciju.

kako to mislis kad procesor radi na 533 po defaultu a ram na 400. kako iste?
imam opciju da RAM radi na 266/333/auto. meni stoji na auto. sto da stavim
manje.

Poslednja izmena:
Sumnjam da procesor moze vise, no probaj da smanjis latencije za memoriju (koliko vidim dosta si zategao) i da podizes magistralu dalje

Gigabyte 865PE.
P4 3.0Ghz (200x15) ide na 3.4 (227x15). Naravno da je tada memorija u asihronom modu.

Čini mi se da na toj ploči nije moguće zaključavanje takta memorije, možeš samo ili da promeniš asinhroni odnos ili da čačkaš latencije ili da promeniš memoriju. Mada, ako je kvalitetna memorija vidi da te ne koči nešto od okruženja npr. hlađenje, naponi, napajanje... Procesor može još ali ne preterano preko 3.2

@borab, pa ovo ti je tek 13% preko nominalne vrednosti a ti ga držiš asinhrono, pobogu čoveče. U mom slučaju sa 2.8 na 3.2 sa običnom Kingston VR pa je sinhrono (228x14).

za intela ti latencije nisu bitno ni malo (+-2-3% dobitak)
jel ti radi stabilno sa tim setovanjem?
ako bas oces jos stavi RAM na 333 i pici procesor do kraja...
iako je asinhron rad nece previse uticati na performanse
(kod intela jeste bolje sinhrono, ali MHZ je MHZ 🙂 )
3.2 sa 2.4 je poprilicno pristojan OC, sta ces vise? 3.4 bi ti bila krajnja granica stabilnosti, u idealnom slucaju
...

bolje ti je i 3.2 sinhrono, nego 3.4 asinhrono
olabavi ram da ti bude jos stabilnije i to je to!

okmijune, pretpostavljam da si hteo reći latencije nisu bitne što se tiče protoka (madaaaa...), ali što se tiče visine OC itekako.

igram fear @3.2. temperatura sa B O X kulerom 46 C. Ma necu da ga lozim vise vec
samo da probam koliko moze. 3.25 mi je bio max. na 3.3 se restartuje a na 3.2 radi besprekorno. znaci, da spustim memoriju na 2.5/4/4/8? a voltaze?

Na visokom OC sam drzao na 2.8V, nominalna je bila 2.6V. Bilo je malo nestabilnosti sa standardnom postavkom, ali i kad pogledas deklarisane vrednosti napona u BIOS-u videces da su nizi od postavljenih, tj ploca "undervoltuje".

zokish je napisao(la):
okmijune, pretpostavljam da si hteo reći latencije nisu bitne što se tiče protoka (madaaaa...), ali što se tiče visine OC itekako.

pa da, mozes da zaostris setovanja do bola i nista, a opet ako olabavis, malo losije, dok je za AMD druga prica skroz...
(meni cak neke stvari sporije je radio sa ostrim latencijama, tako da sad drzim by SPD)

@ zokish - voltaza za CPU mi je 1.5! 2.8 si stavio na DDR?

naravno, nemamo iste procesore da bih ti za njega savetovao

@okmijune ova situacija:
2.5-3-3-8 do fsb215
3-3-3-8 do fsb218 dovde veći mem protoci (čak sam se upisao kod Paradigme)
3-4-4-8 od fsb219 do fsb242 (max235 stabilno) pri 2.8V za DDR, ovde veći OC ali lošiji mem bandwith.

Ne znam kako još da dokažem da latencije utiču na OC.

ma znam bre to, nego ti pricam za 3DS MAX da kad naostrim memoriju do jaja, da mi je render brzi npr. 5sec na 1:30min,
to mislim...
inace skapiro sam sta si hteo kazes

Sve u redu, i ja više volim da ga držim u zoni većeg protoka nego većeg OC-a, e sad što ga zigic "penje na banderu" neka sam kaže

Poslednja izmena:
da se vratimo na moj slucaj? kakav sinhroni rad? fsb mi je default 133 a sad je 178.
ddr 400, a sad radi na 444. transcend, ako nekog zanima.mogu da stavim
cl 2 i 2.5.ne mogu 3. ne verujem da ova memorija moze vise. kako da je stopiram da ne ide i ona gore kada dizem fsb? jel gresim ja nesto prilikom postavljanja pitanja?poz

prnadji negde opcije
5:4,3:4 i sl za odnos CPU/DDR, mora da ima negde,
ako nema,onda shit
tako cete cpu ici iznad DDR za taj odnos

da, uze mi reč iz usta 🙂
ali čini mi se da ta ploča pri 533 za Cel-D će mu u BIOS-u ponudtiti samo sledeće:
266, 333, Auto, 400, 433, 450, 466, 500, 354 (tj. 3:4) je l' tako zigicu?

rekoh. da! imam samo 266/333 i AUTO. ranije sa Northwood-om mogao sam da radim sta hocu ali sa ovim 865pe su bas stisli.

flešuj bios.
pre na tim pločama nisi mogao da dižeš voltažu procesoru ako je kojim slučajem presscot jezgro.

fleshovao najnovijim pre par meseci a i mogu da dizem voltazu. sad sam se malo pozabavio i probudio se na 3.3 ali restartovao se posle 3-4 minuta. sve varijante sam probao i ne vredi.vratio sam ga na 3.2 i radi savrseno. ako nadjem neku memoriju na
450 ili brzu probacu. mislim da CPU moze vise ali ne mora biti-mozda mu je to max.
za sad ostavljam ovo zezanje i nastavljam sa F.E.A.R. - om. pozdrav svima i hvala na savetima.
@zokish - koliko kosta ovo iz tvog potpisa?i sta je to?

Ako možeš pozajmi jaču memoriju pa da testiraš i dalje. Ali zaista cca30% preko nominalnog pa još i stabilno, pa to je sasvim OK.

cca 300EU.
ručni sat, radi na svetlost sunca ili veštačku (4 fotoćelije), ovih dana puni 9god.

mislim da podizem s razlogom ovaj thread:
kupio sam danas 512 MB KINGMAX Super ram DDR 400 a resio onih Transcenda. Elem:
Procesor je otisao na 3.6 GHz!!! :-devil-: . medjutim, nije dugo radio-oko 3 min. Pre toga sam drzao na 3.5GHz ali bez igrica. uglavnom testovi memorije.Oko pola sata je radio skroz ok. voltazu za DDR sam digao sa 2.6 na 2.8.
voltazu CPU-a nisam pipao. Ne mogu da verujem da je fsb CPU-a otisao na
800!!! Memorija na 500 :zgran: . Sve sam radio sa ovim jednim modulom. znaci, bez dual-a. Da li je DC bitan za overclock? Rekao bih da je odlicna memorija?
UH, umalo da zaboravim: memoriju sam kupio zapakovanu u kutijicu, medjutim, kontakti(pozlaceni koji idu u socket) su bili zagrebani pre prvog ubacivanja kao da su korisceni. siguran sam 90% da jesu. Da li je ovo praksa proizvodjaca da ih proba? Kupljena je kod uvoznika i mislim da sam ja prvi pocepao etiketu i otvorio kutijicu.

zigic je napisao(la):
mislim da podizem s razlogom ovaj thread:

Procesor je otisao na 3.6 GHz!!!

stvarno s razlogom :bottle:
extra primerak ocigledno

svaka chas' !

Poslednja izmena:
Tooooo zigicu, samo pazi na autogol.
Neko je koristio memoriju, nema teorije da dokažeš, ali ako prolazi testove nema sekiracije, osim ako nije neka matora nedelja proizvodnje (pokreni cpu-z pa u delu za memoriju vidi koja je nedelja proizvodnje). DC nije toliko bitan za OC osim u delu protoka, a i to je diskutabilno obzirom da samo test programi detektuju ogromna poboljšanja.

Temperature, hlađenje, voltaža cpu... Još tu ima da se štima. 'Aj polako...

uh, kad bih ja bio tako strpljiv. nisam overclocker pa sam se malo zaneo i ...
restartovao mi se komp par puta i to na majim vrednostima pa cak i na default(2.4 GHz). Cim je se prvi put restartovao izvadio sam bateriju + ocistio sa dzamperom.
onda je radio na tom defaultu oko 10-15 min i restart. e posle toga sve do sad radi normalno(par sati na idle). sad me je malo strah da ga dignem i do one stare vrednosti na kojoj je radio savrseno(3.2GHz). Da li da vratim memoriju ako sam je ja "slucajno" zeznuo ili je to do neceg drugog?
Inace, CPU-z nece da mi procita kad je proizvedena.

Nazad
Vrh Dno