Šta je novo?

Overklok graficke

M-tech

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2005
Poena
630
Uzeo sam pre neki dan Asus 9550GE. Instalirao sam originalne drajvere, a zatim i softmod catalyst 5.1 ( ne kompletne vec samo softmoded display driver ). Problem je sto Ati tool 0.0.22 , pri igranju igara vrati klok karte na default. To sam uvideo jer su mi timedemo rezultati u Doom3 isti bez, i sa klokovanjem kartice. Kako ovo da resim?

Da instaliras Omega 4.12 drajvere i Atitool 0.0.23.

M-tech je napisao(la):
Uzeo sam pre neki dan Asus 9550GE. Instalirao sam originalne drajvere, a zatim i softmod catalyst 5.1 ( ne kompletne vec samo softmoded display driver ). Problem je sto Ati tool 0.0.22 , pri igranju igara vrati klok karte na default. To sam uvideo jer su mi timedemo rezultati u Doom3 isti bez, i sa klokovanjem kartice. Kako ovo da resim?
A da li si štiklirao opciju u ATI toolu za dozvoljeni OC na novim kartama. (Settings-Miscellaneous...pa štikliraj da se podiže zajedno sa Winom i dole štikliraj otključani OC za 9600, 9550...).
Pozdrav. :wave:

Sada cu da skinem drajvere i taj novi atitool. Da li su omega drajveri 4.12. isto sto i softmoded catalyst 4.12. ; da ne skinem pogresne. Hvala puno.

Softmod su modovani drajveri. Skini 4.12 omega. Poz :wave:

Imam i ja tu karticu. Idi lepo na http://www.techpowerup.com/ skini najnovije modovane drajvere i koristi taj AtiTool 0.0.22 i sve ce savrseno da radi. Ja koristim upravo tu kombinaciju i lepo sam jos u Ati tool-u namestio da mi se kartica o/c samo kada ulazi u 3d aplikacije i pesma :,,: Radi na defaultu 250/200 a kada udje u 3d namestio sam na 450/250 i radi perfektno :banana:

Hvala sad je sve OK. Primetio sam da se na 450/250 memorija prilicno greje. A, jel ova kartica ima ugradjene senzore za pracenje temperature, cisto da znam sta se desava. Inace max za memoriju je 285MHz sto je prilicno dobro ( za Samsung 5.0 nS ).

Da, tacno je da se memorija greje, kao sto se i ram solidno zagreje posle jedno par sati ubijanja marsovaca, tamanjenja cudovista i sl :D i sve to u 3d ;)
Mozes da stavis neke male hladnjake na memoriju, Evo, ja sam bas pre neki dan bio do Imtela da nesto pazarim pa sam usput kupio i male aluminijumske Cooler Master hladnjake za ram i nalepio ih ma memoriju od graficke - iste su velicine pa nije problem> U kompletu je 8 komada, taman koliko ti treba, a cena je mislim 220 din. Ne moze da skodi :D

A kako se oni montiraju ? Da li se lepak dobija uz njih ili moram sam da ga kupim ?
I jos nesto: Moj Celeron ( [email protected] ) se prilicno greje ( do 62 C ) pri max opterecenu. Da li je ovo previsoka temperatura ( skoro sam kupio novi kuler ali sam stavio obicnu pastu; onu koju koristim za elektroniku - da nije zbog nje ) ?

Poslednja izmena:
pazi ovako ja imam CeleronD 2.53 @ 3.34 temperetura mi nije presla 55 C tako da nezanam shta moze biti kod tebe slucaj.hladim ga sa box coolerom ,a onu fabricku pastu sam odma skinuo jer je shit i stavio moju termalnu pastu.mozda ti je losha ventilacija kucista probaj da nabacis koju osmicu na zadnju stranu.
shto se hladjenja memorije tice da li pastu dobijes uz njih neznam poshto u somboru tako shto nemoze da se kupi ali montaza nije komplikovana jer je jedan lik nabavio te hladnjake namazao ih pastom(on nije dobio pastu u kompletu)i stavio na chip i tako svih osam kad se pasta osushi ona dovoljno cvrsto drzi haldnjak.pozz

Ti hladnjaci se montiraju tako sto se jednostavno zalepe :D tj na njima je termalno provodna samolepljiva traka i samo ih bukvalno nalepis na cipove. Naravno, mozes ako hoces da se zezas skines tu trakicu pa da stavljas i na cipove termalnu pastu i da kanes po kap super lepka i sl, ali mene je zaista mrzelo da se akam oko toga a i mislim da bi neki realan dobitak bio minimalan. Mozda neko ima vise iskustva po tom pitanju. Evo ti link ka jednom uputstvu za postavljanje hladnjaka na memoriju, koe je postavio BGILLEGAL, jedan od usera sa bencha.

http://www.compkill.com/?otvoritest=21

A i ja imam celeron [email protected] trenutno i temp mi uglavnom ide samo do 55C posle max opterecenja. Ali imam napred 2 CM 8ice koje uduvavaju vazduh i pozadi 1 CM 8icu koja izduvava. A pritom mi je i kuciste otvoreno tj skinuo sam stranicu da nesto isprcakm i zamenim neke kablove pa je nikad nisam ni vratio :D Treba da je secem tj da pravim providnu bocnu stranu ali nikako da se nakanim :D
A i ja coristim standardni box cooler, ali sam takodje menjao termalnu pastu. Prvo sam probao Titan silver koja je bila maltene ista kao ona standardna zvakica, a onda sam kupio CoolerMaster Premium(takodje u Imtelu) i sa njom su rezultati malo bolji. Ima i boljih termalnih pasta, ali se kod nas uglavnom slabo mogu naci (npr Arctic silver Ceramique i sl ). A da i svi kablovi u kucistu su mi round pa zauzimaju manje mesta i vazduh sigurno bolje struji...

Mogu li ti hladnjace da se odlepe; tj. da li vazi garancija ako nalepim hladnjake ( nadam se da mi ovo nikad nece trebati ).
A kojim programom merite temperaturu procesora, posto se meni javljaju razlike od 4-5C u razlicitim programima za monitoring?

Pa mislim da ovu samolepljivu traku i nije neki problem odlepiti. S druge strane, ako stavljas termalnu pastu i koristis super lepak mislim da ni to ne bi trebao biti veci problem da se skine, ali sam siguran da ce se videti tragovi lepka i sl. A za garanciju zaista ne znam tj ne bi po mom misljenju trebalo da bude nikakvih problema jer ti cooleri i sluze da se memorija bolje hladi - nisi ti nista lemio i sl. Mozda bude problem jedino u slucaju da lepis lepkom, al ko ce ga znati.
A sto se merenja temp. tice, to nije nista neuobicajeno. Tj obicno je razlika u biosu i nekom programu kao i medju samim programima par stepeni. Probaj recimo da update-ujes bios - ali licno mislim da nema potreba tj ako ti je temp. u granicama normale nemoj preterano da se opterecujes sa tim. No ako ti je temp. visoka mogao bi da probas da promenis termalnu pastu/stavis 8ice napred da uduvavaju i pozadi da izduvavaju vazduh/probas da drzis kuciste otvoreno i pratis temperaturu. Mozda ti je kuciste prenatrpano i zakrceno kablovima pa ako je jos i zatvoreno vazduh slabo struji i samim tim otezava hladjenje...Zato su meni svi kablovi u kucistu round tj oni okrugli - lepse izgleda a i zauzimaju znatno manje prostora.

Poslednja izmena:
Gledao sam cenovnik Imtela i nisam nasao te hladnjake ( 8 komada za 220din. ). Ima samo neki drugi ( 10 komada za 320din ), i to u raznim bojama. Sta si bre Ti uzeo?
Moze li se, dodavanjem ovih hladnjaka, dobiti nesto u performansama graficke?

Sto se tice ventilatora u kucistu, imam jedan napred i dva pozadi + onaj iz napajanja.

Ono sto sam ja uzeo za 220 din nalazi se u ketegoriji Kuleri u njihovom cenovniku i tacan naziv je Cooler DIMM CoolerMaster Al, aluminijumski hladnjak za memoriju To je pakovanje od 8 aluminijumskih hladnjaka za mem. sa samolepljivom termalno provodivom trakom.

Sto se dobitka tice nisam sad nesto probao da mucim karticu (cak ni pre nego sto sam stavio ove male hladnjake) ali mislim da je nesto minimalno tj 10-15 mhz ako i toliko... No meni je bitno da se memorija bar malo hladi, a i ovi hladnjaci izgledaju cool :D

A sto se ventilatora tice - pa to ti je sasvim dovoljno... Bas me cudi da ti je temp. tako visoka, mada ni to nije nesto alarmantno. Probaj zaista da skines stranicu tj da drzis kuciste otvoreno i vidi kolika ce temp biti. A u odsustvu bolje termalne paste imas u Imtelu CoolerMaster Premium, termalna pasta za CPU za 320 din (u cenovniku takodje u kategoriji Kuleri). Kao sto sam rekao ja trenutno koristim bas tu pastu... A imas i ovde po forumu savete za glancanje :D tj poliranje donje strane coolera za procesor, pa ako te ne mrzi mozes i to da probas. I naravno proveri da li cooler zaista dobro naleze na procesor.

Poslednja izmena:
E, a koji ce vam moj ti hladnjaci? Msilm, ako sve radi stabilno, neka se greje koliko hoce. Ne kapiram poentu da kupis dodatne hladnjake i zalepis ih i sad si ti baja, imas memoriju sa pasivnim hladnjacima. Ako ih montirate iz razloga da biste ohladili karticu i da bi vam duze trajala, dok dodje to vreme kad ce ona crkne oda zagrevanja, tad ces ionako moci da je bacis, jer ce to biti za neke 2 godine. Jedina logika je da ih montiras na memoriju ako ti to boboljsava overclock, a nisam video da je to slucaj ovde. Ovako, potpuno isti efekat (mozda cak i bolji) ima onaj Budjoni 8mm ventilator uperen pravo u kartu.

Pa kao sto rekoh, izgleda cool :D Nekako mi "punije" ;) izgleda graficka sa tim hladnjacima...A i cena im je enormnih 220 din, pa sto da ne. No, stavicemo i Budjoni :D ventilator :D

Koliko komada za tih 220 dinara? Jel si to uzeo u onom njihovom mega store-u izmedju opstine i novog merkatora? Jel mogu da legnu na svaku kartu i mogu li da se uklone bez posledica? Razmisljam da ih uzmem za svoj Ti4200 pa da ga nasviram na Ti4600...

Ma sa tim govancima mozes da dobijes max. 10Mhz vise na overclocku.

Pa dobro, sad stabilno radi na 275/275 (vise nisam probao)... jos ako se pouzdam u cinjenicu da su Siluri GF4 obicno dobri overklokeri, super :)

Za tih 220 din dobijes 8 komada i da uzeo sam ih upravo na tom mestu tj Imel PC Mega Store pored novog Merkatora. U principu ti hladnjaci su predvidjeni za cipove na ram memoriji ali buduci da su i ovi na grafickoj iste velicine savrseno pasuju. I kao sto i Topuz rece, nije to za neki mega overclock, ali izgleda cool i ne moze da skodi :D mada ja licno i nisam probao na koliko max ova moja graficka moze da se o/c. A buduci da je ovo ipak samolepljiva traka a ne neki hyper mega lepak, mislim da ne bi trebalo biti preterani problem skinuti ih.

Pa, naravno da ti hladnjaci sluze za hladjenje, a ne za estetiku. Kada mi je memorija klokovana na 280Mhz zagreva se toliko da je ne mozes dodirnuti prstom na nekoliko sekundi. Zamisli sta ce biti kad dodje leto.
Dodatni ventilator nije losa ideja, ali ja vec imam 4 komada u kucistu. Oni prilicno galame i razmisljam kako da neki izbacim ( a kamo li da dodajem jos jedan ).

Vrh Dno