Šta je novo?

Overklock 2400+

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Ovako danas sam kupio...
2400+ (b jezgro pravo slovo na oznaci a)
Asus a7n8x
i 2x 256 333 kingsone
TT 7c+
kuciste TT 5000
posto tek sutra kupujem graficku i monitor neto da vas pitam:

kada sam uljucio komp i pustio ga malo dioda je izmerila 31 stepen a i laserski merac temperature 32 sto ja mislim da je malo ne realno za 2400+???? ocekivao sam barem 45 stepeni(napominjem komp je radio 2-3 min)

posto sada radi na 15x 133

Kako da vozim na 166??
Da li samo da dignem magistralu iz biosa ili treba li jos nesto?
I dokle da idem a da komp radi 100% stabilno?
Cak sam spreman i da smanjim mnozilac a da se magistrala stavi na 166

HVALA unapred....

Stator je napisao(la):
kada sam uljucio komp i pustio ga malo dioda je izmerila 31 stepen a i laserski merac temperature 32 sto ja mislim da je malo ne realno za 2400+???? ocekivao sam barem 45 stepeni(napominjem komp je radio 2-3 min)

Nije nerealno, meni XP 2000+ TB A radi na 34-38 stepeni, isto kućište, a kuler je Volcano 9 na 2900 obrtaja (ako govorimo o temperaturi CPU-a, u kučištu je 31-33).

Pa sta je tu cudno, 0.13mikrona je to. Sve mi se cini da je nekim ljudima zao sto AMD nije vise onako vreo kao nekada, pa ne mogu vise da tepaju svojim "vurunama" :D

Ja sam bio u prvi mah iznenadjen temperaturom, jer je povrsina na koju naleze cooler izrazito mala. Inace CPU je strava i otkljucan mu je mnozilac sto je takodje strava.

ok a sada oce li neko reci sta sve treba da uradim da bi mi magistrala bila 166

sada je 15x133
a ja hocu 12x166

Stator je napisao(la):
ok a sada oce li neko reci sta sve treba da uradim da bi mi magistrala bila 166

sada je 15x133
a ja hocu 12x166

Odes u bios i namestis...

Pametnica moja :)

Samo onda sve sto dobijem je crni ekran nece ni da se "probudi" tako. Kapiram da treba da stavim delilac za pci 1/5 a sta da radim sa agp-om??

Stator je napisao(la):
Pametnica moja :)

Samo onda sve sto dobijem je crni ekran nece ni da se "probudi" tako. Kapiram da treba da stavim delilac za pci 1/5 a sta da radim sa agp-om??

Zakljucaj ga na 66MHz-a.

Mozda jesam MALO dosadan ali mi je ovo 1 put da oc masinu (vatreno krstenje:boom:) zakljucao sam agp na 66 a gde da stavim onaj delilac na 1/5 ceo bios sam prvrnuo i nisam to naso???

Stator je napisao(la):
Mozda jesam MALO dosadan ali mi je ovo 1 put da oc masinu (vatreno krstenje:boom:) zakljucao sam agp na 66 a gde da stavim onaj delilac na 1/5 ceo bios sam prvrnuo i nisam to naso???

Onda probaj sa dip prekidacima

Stator je napisao(la):
Sa anandovog roundup-a NF2 ploča:
"The A7N8X BIOS definitely does contain an AGP bus lock at 66MHz. However, what about the PCI bus lock at 33MHz? For this question we headed over to ASUS and asked them what was going on. ASUS's response was simply that they have a PCI bus lock set at 33MHz and that you have nothing to worry about as far as running your devices out of specification while performing FSB overclocking."

Stator je napisao(la):
To je to zakljucao si agp na 66 i zavrsio posao nemoj da trazis divider
jer ga nema
cheers

Stator je napisao(la):
Pa valjda ce ti i PCI automatski biti zakljucan, i to na AGP/2...
A AGP zakljucaj na 75 MHz.

Ka' što vidiš u onom isečku koji sam poslao, u ASUSu kažu da je zaključan na 33 koliki god bio AGP.

WoyKhan je napisao(la):
Ka' što vidiš u onom isečku koji sam poslao, u ASUSu kažu da je zaključan na 33 koliki god bio AGP.
Ne bih zeleo da se ovo opet otegne... (opet ce nas brisati :D) ali cini mi se, na osnovu tog tvog isecka, da se to odnosi bas na AGP od 66 MHz, odnosno, kada je AGP lockovan na toliko (sto je i logicno).
A negde sam procitao da je na nF2 PCI jednostavno AGP/2, pa sad ti stavi AGP koliko hoces (odnosno, koliko karta moze)... Sad, Sale Uzelac u testu MSI-evog nF2 rece da AGP moze da se lock-uje na bilo koju vrednost od 60 do 120 MHz, tako da... moje misljenje je da je u tom slucaju PCI=AGP/2, a ne 33 MHz u svakom slucaju.

:( ni da cuje..

dakle probao sam da stavim agp na 66 i na 75 a magistralu na 166 mnozilac na 12 ali ni da cuje samo crn ekran??????
napominjem da su mi svi pci slotovi prazni a u agp-u imam msi titanijum 4800 se da probam da stavim agp na (166:2)= "83" ili sam nesto zaboravio???

PS: napon nisam menjao..

CAR je napisao(la):
Ne bih zeleo da se ovo opet otegne... (opet ce nas brisati :D) ali cini mi se, na osnovu tog tvog isecka, da se to odnosi bas na AGP od 66 MHz, odnosno, kada je AGP lockovan na toliko (sto je i logicno).
A negde sam procitao da je na nF2 PCI jednostavno AGP/2, pa sad ti stavi AGP koliko hoces (odnosno, koliko karta moze)... Sad, Sale Uzelac u testu MSI-evog nF2 rece da AGP moze da se lock-uje na bilo koju vrednost od 60 do 120 MHz, tako da... moje misljenje je da je u tom slucaju PCI=AGP/2, a ne 33 MHz u svakom slucaju.
:D Evo ti baš deo o MSI-u:

We still haven't been able to get confirmation from MSI as to whether the K7N2-L locks the PCI bus at 33MHz. There is an AGP lock at 66MHz for this board (as with all nForce2 boards). We'll immediately update you with more information as we receive it from MSI. 12/04/02 UPDATE: MSI sends word that the K7N2-L indeed does not have a PCI bus lock at 33MHz, meaning you will overclock your PCI bus to a certain level at a certain overclocked FSB speed.

A evo i za Abita:

The NF7-S BIOS version we received contained an AGP lock set at 66MHz, but we were unable to find any PCI lock set at 33MHz in this BIOS. We asked ABIT why the AGP lock was included in the NF7-S BIOS but not the PCI lock, and we were basically told that the only reason you don't see a PCI lock in the BIOS is because ABIT doesn't want users fooling around with PCI frequency, especially since it offers virtually no performance gain.

Iz ovoga sam zaključio da je PCI zaključan na 33 jer stvarno nema svrhe dizati ga, kako i piše...

Nego, umesto što se mi zamlaćujemo ovim, zar nije pametnije da čovek pogleda uputstvo? :) 'bem ti ploču ako to nema...
Kod mene ima al' netačno :)

AGP = koliko ga ti podesiš.

WoyKhan je napisao(la):
Iz ovoga sam zaključio da je PCI zaključan na 33 jer stvarno nema svrhe dizati ga, kako i piše...
Ja iz ovog prvog (odnosno, MSI-evog saopstenja) zakljucujem da nema lock-a na 33 Mhz. Cak i da nema nikakvog lock-a! Kaze: "meaning you will overclock your PCI bus to a certain level at a certain overclocked FSB speed." Ovo je jasno sta znaci... na primeru KT266A/333/400 ploca. Koliko mogu hard i PCI uredjaji da trpe, dotle moze FSB.
Sto se tice ABIT-a, NF7-S ima lock na ravno 33 MHz. Nema ga u biosu, ali je PCI uvek na 33 MHz. Ovo sam procitao na amdforums.com-u, i to je postovao neki od moderatora (odnosno, inzenjera) u ABIT-ovoj sobi.

E sad, ima jos par interesantnih stvari... a tice se EPoX-ove 8RDA+. Naime, ovo isto (dakle, da je PCI uvek na 33) je postovao na amdforums-u EPoX Tech, isto tip iz tehnicke podrske (ostavio je i link ka EPoX-ovom sajtu sa FAQ-ovima):

EP-8RDA/+ FAQ: What speed is the PCI bus running at?
What speed is the PCI bus running at?
The PCI bus is locked at 33MHz.

Source:
FAQ 477
http://www.epox.com/html/support-ar...00I3oN2O10Z3Z3i

Ali, Visionary, u cuvenom testu 8RDA+ (sa onim FSB-om od 240 MHz) kaze (od reci do reci :) ) : "The PCI bus is running at half the AGP frequency therefore AGP/PCI frequency can be locked so they can't be the limiting the factor anymore which is usually the case for VIA KT333/400 chipsets under high FSB overclocking."

Eto tako... :D
Ali u svakom slucaju, potvrdjeno je od same EPoX-ove tehnicke podrske da je PCI uvek zakljucan na 33 MHz. So, no problemo sto se tice FSB-a... samo jos da se pobrinemo za voltazu cipseta ;)

Originally posted by CAR
Ja iz ovog prvog (odnosno, MSI-evog saopstenja) zakljucujem da nema lock-a na 33 Mhz. Cak i da nema nikakvog lock-a! Kaze: "meaning you will overclock your PCI bus to a certain level at a certain overclocked FSB speed."

Ajde? Ti si neki jako bistar momak :D, naročito jer si uspeo da *zaključiš* da nema PCI locka posle rečenice "MSI sends word that the K7N2-L indeed does not have a PCI bus lock at 33MHz".

Ovo je jasno sta znaci... na primeru KT266A/333/400 ploca. Koliko mogu hard i PCI uredjaji da trpe, dotle moze FSB.

Mda... Ni u kom slučaju ploča/čipset ne limitiraju FSB... Koja to tebe komponenta ograničava na 210?

Sto se tice ABIT-a, NF7-S ima lock na ravno 33 MHz. Nema ga u biosu, ali je PCI uvek na 33 MHz. Ovo sam procitao na amdforums.com-u, i to je postovao neki od moderatora (odnosno, inzenjera) u ABIT-ovoj sobi.

Pa i to piše ovde, šta ponavljaš moj tj citirani text :D

E sad, ima jos par interesantnih stvari... a tice se EPoX-ove 8RDA+. Naime, ovo isto (dakle, da je PCI uvek na 33) je postovao na amdforums-u EPoX Tech, isto tip iz tehnicke podrske

Cool... Mada EPoX nije tema ove priče :) Ako ćemo tako, leadtek nema lock, a u chaintechu kažu za njihovu ploču da ima...
Svejedno, ASUS definitivno ima, znači kod Statora nije ni grafička ni hard ni modem ni zvučna ni...
A da nije memorija? :)

WoyKhan je napisao(la):
Ajde? Ti si neki jako bistar momak :D, naročito jer si uspeo da *zaključiš* da nema PCI locka posle rečenice "MSI sends word that the K7N2-L indeed does not have a PCI bus lock at 33MHz".
Taj deo sam prevideo... :)
WoyKhan je napisao(la):
Mda... Ni u kom slučaju ploča/čipset ne limitiraju FSB... Koja to tebe komponenta ograničava na 210?
OK, u mom slucaju verovatno je ploca... sto bi relativno i bilo u redu, ipak je to malo mator cipset.
Ali, mogla bi da bude i graficka, odnosno previsok AGP. Jedino da probam sa nekom PCI grafickom, pa da vidim.
WoyKhan je napisao(la):
Cool... Mada EPoX nije tema ove priče :) Ako ćemo tako, leadtek nema lock, a u chaintechu kažu za njihovu ploču da ima...
Ma, boli me uvo i za Leadtek i za Chain... Boranija.

CAR je napisao(la):
OK, u mom slucaju verovatno je ploca... sto bi relativno i bilo u redu, ipak je to malo mator cipset.
Pa dobro, ali ti si i njega pomenuo tamo...

Ali, mogla bi da bude i graficka, odnosno previsok AGP. Jedino da probam sa nekom PCI grafickom, pa da vidim.

Lako se da proveriti :) Stavi FSB na 126, 3:2:1, to je opet 84 MHz za AGP, ako radi onda nije do grafičke.

WoyKhan je napisao(la):
AGP = koliko ga ti podesiš.

Ti me ocigledno nisi razumeo
agp frekvencija i pci frekvencija su vezani jedno za drugo znaci ako je pci 33mhz onda je agp 66 ili pci 36 agp 72 znaci ako zakljucas agp na 66 zakljucao si i pci na 33
cheers

Aaaaaaaaaaaaa...
A jesi li ti siguran u to? Mislim, iz prakse? Baš za A7N8X?

To ti je u principu pravilo za sve ploce do sad
imam mogucnost da proverim i na toj ploci ali nemam sa cim
posto sandra ima problema sa ocitavanjem nforce cipseta
nego sta je tebi tu tako cudno?

Ma nije mi ništa čudno :)
A ne važi za sve ploče. Kao što vidiš iz onih isečaka gore, MSI i Leadtek nemaju uopšte PCI lock, dok Abit ima konstantno na 33.
Da ja imam tu ploču znao bih kako da proverim i bez sandre... :)

Morace da padne jedno pojasnjenje nadam se:D
Znaci i pci i agp su zajedno vezani za fsb e tu dolazi na scenu pci divider
e sad na starijim plocama si imao dividere tipa 1/3 pci ili 2/3 agp ili 1/5 pci
tj. 2/5 agp dok nije dosao n force i dozvolio ti da podesavas agp kako ti hoces od 66mhz do mislim 100mhz kod mene na epoxu
znaci samim tim ako je Stator zakljucao agp na 66 zakljucao je i pci na 33
Nadam se da sam bio jasan
p.s. ako imas neku pametnu foru kako da ocitam brzinu pci magistrale na n forcu kazi ja cu rado da proverim i da javim
cheers

I na koliko na kraju da zakljucam agp????

Stator je napisao(la):
I na koliko na kraju da zakljucam agp????

66MHz ako hoces da ti sve bude u specifikaciji, a mozes i na 75MHz ako oces da o/c AGP i da dobijes par FPS-a vise.

Nazad
Vrh Dno