Šta je novo?

Overclocking ASUS K8N & AMD Sempron64 2800+

DavorNo

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2006
Poena
310
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I7-14700K & ID-Cooling FX360 Pro
Matična ploča
MSI PRO Z790-P WIFI
RAM
G.SKILL 32GB Flare X5 DDR5 6000MHz CL30
GPU
Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER WINDFORCE OC 8G
Storage
Transcend NVMe 1TB, Lenovo Thinklife SSD 512GB, WD HDD Red 3TB
PSU
Antec HCG750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Core V41
Monitor
Dell UltraSharp UP2716D, Dell UltraSharp P2719H
Miš & tastatura
Dell KM717, Rapoo V500, Logitech G502 Hero
Ostale periferije
Asus BW-16D1HT
Laptop
Lenovo ThinkPad T560
Tablet
Amazon Kindle Paperwhite
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
ASUS K8N (ne -E) (ima "neke" opcije za overklokovanje), Sempron64 2800+ i Twinmos 512MB (jednostrani model). E sad, koliko mi BIOS omogucava u opcijama (nemam podesavanje napona za CPU (to i ne treba, jer mi je cilj Semprona da dignem na 2400Mhz bez dizanja napona) i nemam podesavanja za napon cipseta), podesio sam sledece parametre: FSB na 260, HTT x3, napon za memoriju na 2.8v, memoriju na 333Mhz 3-3-3-8 1T. Znaci to bi bilo na 2080Mhz. Kada stavim na 265 nema boot screena, moram da brisem CMOS, probao sam da spustim memoriju na 266 ali se isto desava. Pitanje je da li je neko na ovoj ploci uspeo da digne Sempron 2800 na 2400Mhz i sa kojim podesavanjima? Ako imate neke sugestije, slobodno pa da probam...

Poslednja izmena:
Aaaa znaci nemoze bolje!!! Pa nisam skontao...

Hm, pa sad da ne moze ...moze.
Na mojoj makini K8N-E & Sempron 2600+ rock stable 2000Mhz (250 x 8, memorija na 166 tj 333 (prilicno labavo 3-3-3-8),kingston 2x 512 nisu potpuno isti moduli, doduse na 2t, na 1 t mi pucaju generals, ostale stvari rade o.k.
Moze i 280x8 sto je neki max za ovu plocu 2240Mhz 2t, naravno.
1t jeste kool, ali sta ga znam, lepsi mi vishi takt:)
Mada ima tu josh shteleenga, ali nisam bash toliki o.c. manijak.
I da, sve na default naponima.
Pazi 2400 na ovakvim plocama, skoro nemoguce. Za K8N-E je max HTT 300.
A to nece da moze.
2200 je dosta....hm...'ocu drugu plochu.

Vidis kad sam stavljao memoriju na 2T nista se nije menjalo. Opet isto max 260. I memoriju kad spustim dole na 266, opet nista. Da li je CPU ili je (ipak) ploca... Za tu plocu pitam, jer je stvarno jeftina varijanta 2800 i K8N. Kad bi moglo da se zvekne jos... Ajde da vidimo da li moze na ovoj ploci jos malo da se pogura!

...

Ja sam drugu digao Asusa na 300 htt i prosao sve testove, imao je srece da zabode Mnogo dobar primerak cpu-a , a ja baksuz moram da gruvam 1.7v za 300htt, pa i tada nece da prodje OCCT...

sve je u sreci

Mislim da ovde nije problem u dobrom primerku procesora (mada ga nisam probao na nekoj drugoj ploci), vec je problem izgleda u naponu. Na 260 kada spustim napon za memoriju sa 2.8v, odmah nema boot-a. Svakako napon za CPU nemogu da podesavam. Guram na 2.8v i 1T i 2T.

koliko vam se greje ona budja nforce3 250 cip na ploci

Greje se dobrano, iako je pri merenjima tipa asus probe, kao 26-27 stepeni.
Nemogu dugo da drzim prst na hladnjaku, ili 3pujem?
Nevolim male pasivne hladnjake!
Imam lep pasivac, ali mi mrsko da chupam plochu, kanim se da uzmem asus k8n4e, ali ***....

@Davor: Ne znam sta da ti kazem, nazad u laboratoriju.
To bi trebalo da radi! Nije to nesto veliki o.c.

nek se greje.. ko mu je.. m..

@ Genuine
Iskreno da ti kazem, da je vruc jeste. Nisam merio temperaturu u Windowsu, a u biosu i nemam tu vrednost za merenje (naravno).

@ Socom
Znam da nije, Sempron 2800 treba da ide sigurno jos vise. Nego htedoh da vidim koliko jedna ovakva ploca moze da pusti snage Sempronu. Ali izgleda da je u ovom slucaju to to.

@ Raven2005
Da da, bilo bi lepo igrati se sa mnoziocem, ali... Nemam ja druze tu opciju ili su je jako dobro sakrili :)

@ Geniune
Da je neka "respect" ploca u pitanju, ponovio bih je sa adekvatnim hladjenjem, ali ovako... Nek se greje...

Davor Novakovic je napisao(la):
@ Raven2005
Da da, bilo bi lepo igrati se sa mnoziocem, ali... Nemam ja druze tu opciju ili su je jako dobro sakrili :)

Mora da ima... u jumper free configuration... ali samo mozes da spustas... moj drug ima tu K8N plocu... i licno sam video tu opciju... zajedno smo klokovali.

Poslednja izmena:
Sepron do verzije 3100+ nema promenu mnozioca odnosno nema QnQ opciju pa ma kakva s745 ploca bila. K8N-E je solidna NF3 ploca nista posebno za occ ali je bar kvalitetno odradjena.
Ukoliko planirate da prelazite na K8N4-E (NF4x) imate sve moje preporuke. Ploca je jeftina ako ne i najjeftinija sa NF4x cipsetom ovako na izgled deluje dosta kvalitetno. Jeste da nema promenu napona procesoru kada je Sempron u pitanju (za A64 ima) i nema promenu napona na cipsetu, ali to joj nista nesmeta da radi na 300MHz za svaki dan, radi i 310 i 315MHz ali to je za Sempron 2800+ 2.48 i 2.52GHz. Izgleda da mi je zapao dobar primerak procesora na 310MHz CPU radi na 2.48 i radi 98% stabilno jednino posle nekoliko sati igranja obliviona hoce da se blokira a i prilikom 3dmark2001se to je vec nedostatak napona za CPU u pitanju i to moze da se resi prostim spajanjem pinova procesora licnom na 1.5 ili 1.55V. Na 315MHz i 2.52GHz radi superPi, Sandra, generalno programi mada se igrice ruse posle 2-3 minuta nekad i odmah (3dmark). a sam MB i CPU kupio pre nedelju dana i veoma sam zadovoljan sve me je izaslo tek nesto preko 120E. Kada odradim CPU volt mod javljam utiske.

Nazad
Vrh Dno