Šta je novo?

Overclock Sempron 2800+ 64bitni

Nije bas potrebno toliko detaljisati 🙂.Ako hoces da vidis max,mozes postepeno povecavati HT,a napon procesora slobodno na +0.15 i +0.2 pod uslovom da motris na temperaturu.Stavi opciju da se ugasi na 60 ili 65c pa nema sanse da se nesto desi.Ako preteras ploca sama resetuje bios posle 5-10secundi tako da ne diras dzampere.Na HT 325 ako stavis delioc za memoriju 133mhz ona ce raditi na oko 215-16mhz sto je moguce da ce izvuci,ako ne onda bolje drzati na ht 300 imemoriju na 133 sto ispada na tacno 200mhz.

Dobar fazon 😀 Potvrdu o efektivnosti ove funkcije predstavljaju i "hold insert key during boot" i prisustvo clear CMOS jumpera na ploci 😀

Covece koliko ti mene nasmejes to nije normalno... 😀

Inace ima ploca koje same vracaju def vrednosti kada se pretera (Moja stara DFI LANParty nF2 Ultra)!

Fora je u tome sto SVE ploce imaju tu funkciju (barem od NF2 chipseta, a verovatno i od ranije). Ranije su to reklmairali (Soltek i KT133A chipset i REDSTORM funkcija ili tako nesto se zvalo), ali je takodje fora sto to uglavnom ne radi kad preteras ko covek :d Meni je na mom epoxu nekada trebalo i po 2 sata da povratim plocu u radno stanje i odglupim bios 😉 Nekada se on skonta i sam posle restarta vrati default vrednosti, ali srkajte na nf2 FSB na 250+ i memoriju na cas 2, save&exit pa da vidis oce vratiti default lol, verovatno ga ni clear CMOS nece iz prve vratiti 😛

PS. Zaboravio sam da pomenem i DFI LanParty plocu i produzni kabel za "clear CMOS" jumper :d a inace i ta ploca "sama" vraca default vrednosti :eyebrows:

Poslednja izmena:
LoL....

Dobro, dobro... Ne racunamo ekstreme :d. Meni se desilo nesto slicno (fsb 220, cas 2.5). Pa sam je ostavio da prenoci 😀...

Dobra fora za produzni... Imas sliku?

odes na DFI sajt pa na lanparty nf2 ultra pa "view accessories" 😉

kada upalis racunars pritiskom na dugme delete udjes u bios. Lagano i smireno koristeci 4 tastera sa strelicama odes u CPU odeljak BIOSA pritiskajuci strelica sa odgovarajucim pravcem. Kada udjes u sekciju koja sadrzi kolonu "FSB" ili HTT frequency (kako na kojoj ploci) pritiskom strelice koja odgovara pravcu kolone oznaci kolonu zatim pristisni enter. Nakon sto se otvori novi meni vrhovima prstiju stiskaj strelicu "dole" (prikazano graficki strelicom koja pokazuje na dole) dok ne dodjes do zeljenog broja, recimo 320. Tada opet pristisni enter, pa "esc" pa opet "esc" pa onda "save&exit" (uglavnom je dovoljno samo "enter") Sacekaj da se racnar ponovo digne, ako radi - ponovi postupak i idi na veci broj, Ako ne radi, onda resetuj komp i drzi "insert" taster i budi sretan ako proradi, u suprotnom nadji "clear SMOS" jumper na ploci i promeni mu polozaj i ostavi ga tako nekih minut-dva, pa ga vratis u prvobitan polozaj, p aonda ponovo u BIOS i stavis malo manje nego prosli put. :d

Detaljnija uputstva imas u STICKY-ju na vrhu ove sekcije. Cudo kako za godinu i po dana nisi to izvalio :d

E da mi ovo nisi objasnio umro bi glup.
Sta mislis kako sam dosao do 2.6, iz win-a ?!?

Pitao sam kako da povecam takt memorije, jer kad stavim 133 nece da se digne win.
Dokle uopste moze da se dize sempron 2800+ ?

pa moze do nekih 3.1-2ghz sa LN2 hladjenjem ili chilled water...na oko 2.9ghz sa dobrim vodenim i dobrim primerkom CPU-a, na oko 2.8ghz vazduh/voda dobar primerak...

A takt memorije povecas u BIOS-u...ili koristeci neke alate za windows...citaj sticky lepo sam ti reko.

Ej izvinite za mali OT ali moram da pitam za savet posto nigde na netu nisam nasao slican experiment...Koliko ja smem da overclockujem moj sempron 2200+...cuo sam da je neko na forumu to uradio na 2100mhz...moj je za sad na 1800...mnozilac je na 9....trebao bi mi mnozilac 10.5 da bi isao na 2100 dal to da radim???za sad mi je super stabilan...da li postoji opasnost riknjavanja????

Zavisi od temperature, samo tvoj procesor je Socket A, a ne 754... Pa se sigurno vise greje...

Ej izvinite za mali OT ali moram da pitam za savet posto nigde na netu nisam nasao slican experiment...Koliko ja smem da overclockujem moj sempron 2200+...cuo sam da je neko na forumu to uradio na 2100mhz...moj je za sad na 1800...mnozilac je na 9....trebao bi mi mnozilac 10.5 da bi isao na 2100 dal to da radim???za sad mi je super stabilan...da li postoji opasnost riknjavanja????

Mozes da menjas mnozilac?

PA ako je mnozilac ono CPU ratio i sve one silne brojke 5 6 7 8 9 10 11 12 definitivno mogu....Trenutno mi je ta brojka na 9 a FSB na 200....Mada pitanje je koliko bi ja dobio sada sa tih 300mhz plus...Al vam mogu reci da se mnogo bolje ponasa od defaulta...
A sto se tice mnozioca na svim Thoroubredh(ili kako se vec zovu) i Socket A platformi (sem nekih Bartona) mnozilac je OTKLJUCAN

PA ako je mnozilac ono CPU ratio i sve one silne brojke 5 6 7 8 9 10 11 12 definitivno mogu....Trenutno mi je ta brojka na 9 a FSB na 200....Mada pitanje je koliko bi ja dobio sada sa tih 300mhz plus...Al vam mogu reci da se mnogo bolje ponasa od defaulta...
A sto se tice mnozioca na svim Thoroubredh(ili kako se vec zovu) i Socket A platformi (sem nekih Bartona) mnozilac je OTKLJUCAN

mnozilac nije otkljucan na svim THOROUGHBRED procesorima - na sempronima nije bio.

Ti si onda jedini clan Bench-a koji ima (ili je imao) otkljucan socket A sempron.

Mada sve ovo je OT.

Poslednja izmena:
NEma otkljucan, on moze to da menja po BIOSU ali se nista ne desava u praksi. koji god mnozilac da stavi, a da ne dira FSB takt ce mu ostati isti...

Ej u pravu ste...evo menjao sam u biosu nish se ne desava odnosno ostaje na 1803mhz...Reko sam ja da bas nisam neki overkloker pa mi trebala pomoc...
Hvala ljudi sve u svemu...Izgleda je ovo maksimum za socket A mislim moj

Nazad
Vrh Dno