Šta je novo?

Overclock 2160 na ASUS P5kc

da li ima problema ili ne znash to da radish ? posto bih ja uzeo slicno (tj malo jace ... p5kr i 2180) pa me interesuje

Moze li neko pomoci oko klokovanja?:wall:

Kakva ti konkretno pomoc treba? Procesor klokujes tako sto podizes FSB u biosu ploce. Recimo podizi za vrednosti od 5 i svaki put ides ides na save&exit i ulazis u Win ako sve prodje kako treba ides ponovo u bios i dizes za novih 5 i tako dok god ne dobijes BSOD ili ne budes mogao da udjes u Win. Onda uradis clear biosa jumperom na ploci ili izvadis bateriju na 10-ak sekundi i podesis vrednost na kojoj nisi imao problema. E onda testiras stabilnost tako sto pustis Orthos na prioritetu 9 nekoliko sati, ako ne prodje opet malo spustis vrednost FSB-a dok ne dobijes stabilan rad u Orthos-u nekoliko sati. Eto to je bez dizanja voltaza. Ako to nisi radio do sada sam nemoj ni sada (mislim na dizanje voltaza). Naravno podizanjem FSB-a klokujes i memoriju tako da obrati paznju i na to da ne poteras memoriju vise nego sto moze, onda ce te ona ograniciti.

Evo pogledaj malo i ovde.

Poslednja izmena:
Imam problem da podesim memoriju,kontam da me ona zeza a i razlika u temperaturi izmedju dva jezgra varira 3-4 stepena!

Imam problem da podesim memoriju,kontam da me ona zeza a i razlika u temperaturi izmedju dva jezgra varira 3-4 stepena!

Koji je problem oko podesavanja memorije? Na samoj memoriji imas nalepnicu kako treba da je podesis (freq. timings, voltage) na default vrednosti. Prvo to uradi da bi dobro radila pa onda kad krenes u klokovanje ako ne podignes jako FSB verovatno ce i ona moci da prati bez podizanja volataze. Ako vec budes malo vise podizao FSB dodaj memoriji malo voltaze nece joj skoditi (samo ne preteruj) ili stavi manji mnozilac. I naravno sve ovo radis na sopstvenu odgovornost.

Ta razlika nek te ne uzbudjuje.

Nestabilan je na 3ghz pa kontam da vrednosti memorije u biosu nisu bas najbolje podesene da bi radio na 3ghz!Razlog zasto mislim da je memorija u pitanju je to sto taj procesor moze toliko da gura sa tim cipsetom!Na 2,8ghz prolazi test na orthos-u ali kad dignem FSB da gura 3ghz testovi u orthos-u su negativni i posle nekog vremena se sam restartuje!

Poslednja izmena:
I meni sve vise mirise da je memorija. Imam isti problem, P5K ploca, 2160 i geil ultra. 2160 radi na 2.7 normalno a tada je memorija na 900 (fsb 300). Ako izaberem FSB 333 onda memorija dobija neku neokruglu cifru i mislim da nije sposobna da radi na tom broju MHz i nece da se digne. A kada stavim fsb na 200 onda je memorija taman na 800 i onda digne normalno a proc bude na 2.87.

Mislim da nesto treba da se cacka oko delioca da bi digao FSB jos vise a da memorija ne zeza.

Evo sad sam probao 3D Mark i pukao je. Neznam sta bi mogao da bude problem sto nije stabilan na tom kloku.

Poslednja izmena:
Nestabilan je na 3ghz pa kontam da vrednosti memorije u biosu nisu bas najbolje podesene da bi radio na 3ghz!Razlog zasto mislim da je memorija u pitanju je to sto taj procesor moze toliko da gura sa tim cipsetom!Na 2,8ghz prolazi test na orthos-u ali kad dignem FSB da gura 3ghz testovi u orthos-u su negativni i posle nekog vremena se sam restartuje!

Koliku voltazu za CPU stavis na 333x9? Za memoriju postavi mnozilac 2.4x333 i dobices 800MHz, na toliko sigurno radi. Dodaj malo voltaze za NB recimo +0.05 ili 0.1V.

Poslednja izmena:
Koliku voltazu za CPU stavis na 333x9? Za memoriju postavi mnozilac 2.4x333 i dobices 800MHz, na toliko sigurno radi. Dodaj malo voltaze za NB recimo +0.05 ili 0.1V.

A koliku voltazu da mu stavim na 333x9,a koliko na primer na 310x9?

Poslednja izmena:
A koliku voltazu da mu stavim na 333x9,

Pa za nijansu vecu nego onda kada ti je pukao Orthos. Malo povecaj voltazu za CPU pa ponovo Orthos, ako ponovo pukne dodaj malo za ram, pa ako nastavi da puca za NB. Samo nemoj preterivati ako nece stabilno da radi bolje ostavi tih 2.8GHz stabilnih i to je poprilican OC.

Ja imam istu ovu kombinaciju malo sam se igrao (sad je na oko 2.4, 9x266, vcore 1.3), imam par pitanjaca...

Da li mi je potrebna ona opcija da se mnozilac automatski menja? Momentalno stalno seta izmedju 6 i 9 ? I ako mi ne treba, kako se bese zove opcija u BIOSu za iskljucivanje?

Za merenje temperature koristim CoreTemp. Jel on (koliko-toliko) tacan?
I sta se smatra za "visoku temperaturu" kad je u pitanju ovaj proc.?

Brzina od 2,4 je malo za taj procesor, trebalo bi da radi blizu 3, igraj se malo setinzima, vecina e2160 lako dolaze do ove cifre.

Ta opcija se zove Intel Speedstep, ako ti nepravi probleme prilikom overkloka ostavi je nek reducira brzinu procesora kada je procesor slabo optovaren. Mislim da je nepotrebno da procesor stlano radi na maximum kada za to nema potrebe.

"Visoka temeperatura" zavisi od puno faktora, kakav kuler imas, napon, temperatura okoline, protok vazduha u kucistu, primerak procesora itd. Generalno pazi da ne prelazi preko 70-75 stepeni i da ne preterujes sa naponom.

Od programa za monitoring svako ima neki svoj omiljeni, ja koristim CPUID cito jel mi daje sve temperature, cpu, gpu, hdd u jednom prozoru.
Najprecizniji? Koristi metodu prst na kuler i ako se opeces nesto sigurno nije u redu :D

Brzina od 2,4 je malo za taj procesor, trebalo bi da radi blizu 3, igraj se malo setinzima, vecina e2160 lako dolaze do ove cifre.
Ali sa BOXom teško... :d

Danas sam nabavio novi kuler pa kretoh da se "igram" malo...

1. Gde se, zaboga, na ovoj ploči podešava FSB:RAM odnos i RAM množilac i sl...?

2. Dokle smem da dižem napon? Na 2.4 radi na 1.3v; na 2.7 (9x300) sa 1.35 puca Orthos posle nekoliko minuta... Neki kažu "može i 1.4-1.42v slobodno"... jel to tačno?

Šta je ovo, overclockeri na odmoru :D :smoke:

Evo 9x300 radi na 1.3625v.
Probao sam da stavim 9x333 i 1.4v, ali nece ni da podigne windows. Da li i koliko smem da dižem napon?

Što se tiče RAMa, nema podešavanja odnosa ili množioca, već biraš sam frekvenciju od ponudjenih (što mu dodje na isto)...
BTW onda sam shvatio još jednu zanimljivu činjenicu... Setio sam se da sam kupio navodno DDR2-800, što potvrdjuje i natpis na modulu - KHX6400D2LLK2/2G, medjutim, CPU-Z kaže "PC2-5300 (333 MHz)"... WTF????

P.S. izgleda RAM stvarno i radi na toliko koliko pise u CPUZ - npr. sad sam stavio u BIOSU da bude "DRAM frequency 750MHz" i u CPUZ lepo piše "frequency 375". Znači BIOS i CPUZ se slažu... :trust:

Kod mene 2160 radi na 333x9, ne default naponu. Samo digao na 333x9, tako mi je apsolutno stabilno, dok na 300x9 i nije bas bilo. Ram na 800 i ko bombona. Nisam dalje ni probao, ne da mi se.
Ja sam isao do 1.35V, mislio trebace ali nije:D.
Nesto mi je kod tebe sumnjivo kako si setovao RAM, ali nije nemoguce da 2160 nece u win na 3GHZ.

Nesto mi je kod tebe sumnjivo kako si setovao RAM, ali nije nemoguce da 2160 nece u win na 3GHZ.

RAM nisam dirao kada sam probao 333x9, bilo je na "auto". To sam probao cisto da vidim kakva će očitavanja biti u CPUZ. I dalje mi nije jasno zašto mi prijavljuje tu memoriju i na koliko uopšte treba da je stavim?

BTW ni na ranijim klokovima nije hteo da radi (ili je bio nestabilan) bez dizanja napona.

Probaj setovati fsb to ram ratio na 1:1.
Tako da ti ram radi kao ddr667 na tom fsbu od 333. Cisto za probu.

Onda se vrati na zadnju stabilnu vrednost, ne treba ti vishe napona nikako.
Procitaj malo neki oc guide, cisto da vidis red stvari, ukoliko ne mozes preko 2.7GHz - nije to tako strasno.
Ili guglaj malo bas za asus P5K overclocking.
:wave:

btw da li pomaže update BIOSa? ova moja ploča je stara jedno 2-3 godine ništa nisam dirao...

Update biosa treba kad se stavlja novi cpu koji nije podrzan starim, a tvoj cpu kao i moj nije bas svez. :d
Jedino ako je taj tvoj bios neki totalno neoverklokerski raspolozen sto ti moze reci neko ko ima takvu plocu. Ja licno ne volim to raditi bez potrebe jer uvek nesto moze poci naopako, mada ako zelis probaj, ko zna.

Meni evo E2140 na Gigabyte EP31 8x400 1.36V 3.2GHz

Vrh Dno