Šta je novo?

Ovaj Windows 11 klon je zapravo Linux i učiniće vaš stari PC bržim u radu

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Linux-kao-Windows-11.webp

Ovaj Windows 11 klon je zapravo Linux i učiniće vaš stari PC bržim u radu​

Linuxfx 11.25.09 izgleda kao Windows 11, ali troši manje resursa i ubrzava stare računare, evo šta donosi nova verzija

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...vo-linux-i-ucinice-vas-stari-pc-brzim-u-radu/

Od pre par dana sam se prebacio sa Debian 12 xfce na Debian 13 kde i za sada šljaka sve uz dodatno podešavanje svega da bude utegnuto. Win 11 kao i Win 10 imaju mnogo procesa u pozadini koji opterećuju procesor, ram, grafiku i samim tim se računar više greje, a i ne možeš da koristiš maksimalni kapacitet za neku aplikaciju ili igru svojih komponenti, jer kao što sam naveo ovi procesi guše... Pri tome stalno neka ažuriranja, a ustvari nema vajde od njih. Tako da, svakako je linux bolja preporuka ali ne samo da se instalira, već da se uz malo truda dotegnu neke stvari kako bi radio stabilnije i brže.

Da li može neko da mi kaže kako da instaliram Power BI desktop verziju na ovaj Windows 11? Da nie VM, naravno :D.

Koliko vidim i on se oslanja na Wine, sa svim svojim manama. Sem VM, ne postoji rešenje za desktop Power BI.

Nije Wine, već virtualizacija, ali upakovana da ne liči na standardne VM. Kao WSL samo obrnuto, tj. LSW. Nema (još uvek) 3D akceleracije i GPU passtrhough-a ali za Office i ne treba. Nisam još testirao, ali kažu ljudi da MS office i Photoshop rade lepo. Mada meni jedino fali sumatrapdf (ne radi lepo kroz wine), pa mi bezveze da zbog jednog programa instaliram docker.

OK. Glupo je da ga kudim kada nisam probao. Jedna stvar je instalirati nešto, druga je da to radi kako treba,

Možda obogaljena online PWA verzija kreirana sa https://app.powerbi.com

On a serious note, to je desktop produkt koji je jedan od retkih čistih Windows-only programa za koji (afaik) nema plana za portovanje na druge operativne sisteme (MacOS i Linux). Ako biznis zavisi od toga, naravno da CTO neće menjati operativni sistem na radnim stanicama i rizikovati dodatne troškove usled održavanja radnih stanica i odlaganja isporuke (čega god). Ako se ti pitaš za OS, onda skidam kapu za trud.

Nazad
Vrh Dno