Šta je novo?

Otvoriti firmu i zaposliti samog sebe?

Vidim da ima ljudi koji su u materiji :)

Je l mogu ja kao stalno zaposleni (ugovor na neodredjeno) u jednoj kompaniji da otvorim firmu na svoje ime?

Bavio bih se prodajom odredjenih proizvoda...Uglavnom smešan promet, tipa oko 7 hiljada nedeljno...

Šta se tu dešava sa doprinosima?

Ni onih 300 hiljada ne zvuči loše :)

@M J možeš da registuješ preduzetnika ili doo iz radnog odnosa. Doprinose plaćaš samo za pio (i paušalni/porez na ličnu zaradu ili samooporezivanje, odnosno pripadajuće poreze za doo). Kod paušala je od početka 2024. osnovica 50% manja za prvu godinu poslovanja.

• Like
Reagovanja: M J
U tom slucaju otvaras firmu iz radnog odnosa, placas doprinose par hiljada manje.
Neka kaze neko ko je otvara firmu ove godine koliki su doprinosi za preduzetnika, ja sam cuo da su to nesto dosta podigli za novo pridosle preduzetnike...
Kazu da je najpovoljnije otvoriti firmu u nekoj nerazvijenoj opstini, dosta manji su doprinosi, lupicu Sjenica npr... Vec ce ti neko dati hint :)

Kazu da je najpovoljnije otvoriti firmu u nekoj nerazvijenoj opstini, dosta manji su doprinosi, lupicu Sjenica npr... Vec ce ti neko dati hint :)
Tako je. Najbolje je istražiti na kalkulatoru doprinosa gde je to najniže. Prilikom registracije u APR-u, može se navesti i adresa za dostavu pošte, to jest, od 2018. je došlo do centralizacije poreskih uprava, te ako ste u gradu, preuzimanje bezbednosnog elementa obavićete u vašoj ispostavi. Međutim, isto tako, ako je specifična delatnost, visina ostaje identična i razlikovaće se samo od lokalne samouprave do lokalne samouprave (moj slučaj, proizvodnja kinematografskih dela) niti će prijava stručne spreme sniziti paušal (u prijavi na croso mi je to polje ostalo prazno). Tako da, ovo je značajno samo ako za željenu delatnost ima drastičnih odstupanja.

Da bi registrovao nešta u mestu gde su niže osnovice moraš biti tamo i prijavljen ili imati rentiran prostor što potvrdjuješ overenim ugovorom o zakupu. Za trgovinu ne verujem da može paušalno oporezivanje a i da može sa 30k prometa na mesećnom nivou je dubioza, i da je 30k zarada ne znam da li bi opstajao što važi i za preduzetnika knjigaša i doo.
Što se tiče 300k predpostavljam da misliš na subveciju NSZ da bi dobio moraš biti nezaposleno lice i to paušalcima je pokrivalo godinu dana funkcionisanja za stare zanate.

• Like
Ako se dobro secam za tih 300k moras da radis bar dve godine. Cini mi se da je to bio jedan od uslova

Ne, uslov je samo da se plaćaju doprinosi godinu dana od otvaranja. Pre je išlo iz dva dela pa se uzimalo uverenje iz poreske pred uplatu drugog dela, a sada plate u celosti. Uglavnom traže dva žiranta, dve blanko trasirane menice (sada u birou štampaju osnovne podatke, potpisuju žiranti i korisnik). To se vraća po dostavi uverenja iz poreske za završni mesec. Koristio sam subvenciju APV, a trenutno koristim sa gradskog konkursa. Zajedničko za oba je bilo to što je predaja bila avgusta, a tad su mahom ljudi na odmoru. Preko rebubličkog sam uvek bio daleko ispod crte i tada mnogo više konkurišu. Ako nekom odgovara, može da se prijavi i na one iz raznoraznih fondova za nabavku opreme u istoj vrednosti, ali onda se to pravda fakturama i računima privrednog subjekta pa to retko ko hoće.

Poslednja izmena:
Gde nalazis te subvencije? Ima li neki sajt gde to moze da se parati?

Pratiš na sajtu NSZ ili na licu mesta kada se prijavljuješ na biro ali republički je obično izlazio aprila- maja a gradski nije vezan za republički, nema pravila i obično je svaki grad za sebe.

Gde nalazis te subvencije? Ima li neki sajt gde to moze da se parati?
NSZ ima izlistane i gradske sa pokrajinskim konkursom
dok konkurse sredstava za nabavku opreme kao Help i lokalne samouprave pratiš iz medija ili recimo
za posebne kategorije (mladi, žene, zanati, startapovi, itd)

Da bi registrovao nešta u mestu gde su niže osnovice moraš biti tamo i prijavljen ili imati rentiran prostor što potvrdjuješ overenim ugovorom o zakupu
Ne bih otvarao ni rentirao nista, samo prodaja preko interneta...

Kao fizičko lice ti niko ne brani, možeš i pored pijace da prodaješ. Kao pravno lice moraš da registruješ delatnost na nekoj adresi, možeš i na adresi stanovanja ako si vlasnik a ako nisi mora odobrenje vlasnika. Ako imaš nekog knjigovodju neka ti sračuna ugrubo mesečne troškove da znaš na čemu si i da li je isplativije doo ili preduzetnik.

• Like
Obrati paznju
Doo sve obaveze garantuje svojom imovinom a preduzetnik licnom imovinom ..

Najlakše je napisati prodaja preko interneta, ako prodaješ svoj proizvod moraš se registrovati za tu delatnost proizvodnje a da li ćeš prodavati samo na daljinu ima samo uticaj na fiskalnu kasu a ako je samo internet prodaja registruješ se za delatnost prodaje ali moraš da imaš i ulazne fakture. Napisao sam ti najbolje je nekog knjigovodju da ti objasni.

• Like
Vrh Dno