Šta je novo?

Otvoriti firmu i zaposliti samog sebe?

GorTrek

Zapažen
Učlanjen(a)
23.07.2024
Poena
1
Pozdrav svima! Nemam stalan posao, najvise zaradjujem od sportskog kladjenja, ponekad odradim i neki posao na gradjevini ili sta god je potrebno ali nisam prijavljen ofc. Uglavnom, sav novac dobijam na ruke.
Imam tekuci racun u banci gde povremeno uplatim sam sebi novac, ako recimo kupujem nesto online pa treba da platim karticom.
Hteo bih nekako da legalizujem svoj status. Glavni motiv mi je turisticki jer sam sakupio dovoljno da posetim neke drzave koje sam oduvek zeleo (pre svega Meksiko ili SAD), ali vizu necu moci da dobijem u ovakvom statusu.
Znam da frilenseri otvaraju firme ali njima valjda sav novac leze u banku online, direktno sa Paypala, Payoneera i sl. ako se ne varam? Kakve su moje opcije u ovakvoj situaciji? Da li bih recimo mogao da otvorim firmu (i ako da kakvu?) pa da uplacujem sam sebi kes na racun te firme? I da li bih mogao da budem recimo samo vlasnik te potencijalne firme ili treba da zaposlim samog sebe pa da sebi isplacujem platu sa racuna firme na privatni racun?
Nadam se da cete moci da mi date neke pametne savete. :)

Prestani da se kockas, potrazi psihijatra, podrsku porodice i prijatelja kako bi imao makar neku sansu da postanes funkcionalna individua u drustvu. To ti je najpametniji moguci savet, kockanje je bolest. Pozdrav 🙂

Apslolutno se slažem. To je život od danas do sutra.

Kome planiraš da izdaješ fakture ili fiskalne račune?
Ovo drugo je lakše, recimo da otvoriš neku agenciju za savetovanje, pa onda da fiktivno kucaš račune.

Ili svoj posao na građevini uvedi u legalne ili polulegalne tokove.

^^E to:
1. Otvoris consulting firmu za kladjenje.
2. Odma kampanju zveknes na TikToku, kratki klipovi kako od 50 dindzi napravis 50k AL' blurujes tiket ostavis samo koliko si dobio.
3. Konsultacije naplacujes unapred neovisno o dobitku.
4. Profit.

Like za post Crazy_M-a, ali i za Labellov post! :LOL:

Ovako zivotari svaki drugi "batica" iz kraja u kasnim tridesetim/cetrdesetim. I fura E46.
Enivej, zaposli se u kladzi unisti ih iznutra. Zavrsi kurs ronjenja PADI Master scuba diver da ti cuci u novcaniku. To ti treba jer ces dupisujes za trenera delfina. Odlazis u Mexiko na obuku. (nije turisticki ali bice). Ovde trenisras delfine i sprdas se na max. Gradjevinu posecujes povremeno zbog definicije, na mesalici za ledja s armiracima za ruke. Sada si vec ortak s nekoliko delfina i u Delfinarijumu si totalna faca. Na kocku si skoro i zaboravio. Kasirka iz maxija u nocnoj smeni ti kuca zajecarac bez kaucije jer si "onaj kul lik sto trenira delfine". Vec pohadjas karate 'dzicu i kendo i mrzis Japance jer ti jedu drugare. Svaki tvoj sustret s azijatima se zavrsava ulicnim borbama koje olako dobijas. E46 si dao neprijatelju. Pises knjigu "kako sam trenirajuci delfine ostavio kocku". Odlazis u USA promovises knjigu. Netflix snima dokumentarac o tebi... I odavde otprilike ces se sam snaci sta dalje. Gud lak

Ako imas problema sa kockanjem niposto ne otvaraj firmu.
Zato sto ces umesto da uplacujes 30-40k din mesecno da ti ide radni staz ti uzmes te pare i uplatis na kladjenje.
Poznajem jaaaaaaaako mnogo primera koji su se tako zezali pa im je posle par godina dug za doprinose porastao na nekoliko miliona koje nema sanse vise da vrate.
A ako ne platis doprinose ne mozes da dobijes penziju tako da onda bolje da nisi nista nisi ni otvarao.
Kao sto napisah znam mnogo tavkih slucajeva, najveci takvi slucajevi su taksisti koji su se zezali pa nisu sebi uplacivali (pogotovo 90tih godina zbog krize) misleci da ce im drzava oprostiti, evo sada ne mogu da odu u penziju i rade do smrti a ima mnogih koji su postali teski alkoholicari i raspali su im se brakovi ili se razboleli.
Isti slucaj je bio i moj mladji brat koji je cim je napunio 18god otrcao da otvori firmu da se hvali kako ima firmu. I naravno umesto da placa doprinose neki ***** prijatelj buduci "pravnik" mu je savetovato da ne mora da placa jer ce mu to drzava otpisati. I naravno on umesto da daje drzave poceo sebi da kupuje najnoviji iphone i skupa auta, Posle par godina njemu stigla opomena za dug od 1milion din osnovice i jos 1mil za kamate. Dogovorio je sa poreskom otplatu ako mesecno bude uplacivao odredjen iznos i otpisace mu se deo kamata. Naravno on placao par meseci i opet po starom, najnoviji iphone, ps5, tv od 60". I ne bi se on nikada ni izvukao da nam nije umro otac i onda je od dela ostavstine iskoristio da se izvuce iz dugova. Inace bi dug samo rastao i bio bi bez penzije i ko zna sta jos.
Tako da ako nemas discipline, a koliko vidim vijas brzu zaradu i neces da se zaposlis negde za stalno, onda ti preporucujem da negde radis pola radnog vremena u zamenu da te prijave na minimalac i na ruke da dobijas umanjenu platu. Neces se namuciti od posla a bices regularno zaposlen i mocices da dizes kredit, minus ...

Nacionalna sluzba za zaposljavaljenje skraceno NSZ, daje 300 000 za pokretanje biznisa. U obavezi si da sam sebe prijavis i placas osiguranja za penziju i zdravstvo godinu dana...

Na sta se kladis kad stalno dobijes, daj i mi da se oparimo. :D
Nije stalno ali generalno jeste plus, uglavnom igram na golove (0-2 ili 3+). :D

^^E to:
1. Otvoris consulting firmu za kladjenje.
2. Odma kampanju zveknes na TikToku, kratki klipovi kako od 50 dindzi napravis 50k AL' blurujes tiket ostavis samo koliko si dobio.
3. Konsultacije naplacujes unapred neovisno o dobitku.
4. Profit.
Hvala ti, ovo mi se svidja i mozda bi moglo da prodje za neku buducu zaradu, samo mi treba nesto i da legalizujem ovo sto sam vec zaradio.

Kome planiraš da izdaješ fakture ili fiskalne račune?
Ovo drugo je lakše, recimo da otvoriš neku agenciju za savetovanje, pa onda da fiktivno kucaš račune.

Ili svoj posao na građevini uvedi u legalne ili polulegalne tokove.
Uveo bih ih ja, ali znas da to ne zavisi bas od mene :( ovaj predlog mi se svidja takodje, raspitacu se. Hvala puno :)

Ako imas problema sa kockanjem niposto ne otvaraj firmu.
Zato sto ces umesto da uplacujes 30-40k din mesecno da ti ide radni staz ti uzmes te pare i uplatis na kladjenje.
Poznajem jaaaaaaaako mnogo primera koji su se tako zezali pa im je posle par godina dug za doprinose porastao na nekoliko miliona koje nema sanse vise da vrate.
A ako ne platis doprinose ne mozes da dobijes penziju tako da onda bolje da nisi nista nisi ni otvarao.
Kao sto napisah znam mnogo tavkih slucajeva, najveci takvi slucajevi su taksisti koji su se zezali pa nisu sebi uplacivali (pogotovo 90tih godina zbog krize) misleci da ce im drzava oprostiti, evo sada ne mogu da odu u penziju i rade do smrti a ima mnogih koji su postali teski alkoholicari i raspali su im se brakovi ili se razboleli.
Isti slucaj je bio i moj mladji brat koji je cim je napunio 18god otrcao da otvori firmu da se hvali kako ima firmu. I naravno umesto da placa doprinose neki ***** prijatelj buduci "pravnik" mu je savetovato da ne mora da placa jer ce mu to drzava otpisati. I naravno on umesto da daje drzave poceo sebi da kupuje najnoviji iphone i skupa auta, Posle par godina njemu stigla opomena za dug od 1milion din osnovice i jos 1mil za kamate. Dogovorio je sa poreskom otplatu ako mesecno bude uplacivao odredjen iznos i otpisace mu se deo kamata. Naravno on placao par meseci i opet po starom, najnoviji iphone, ps5, tv od 60". I ne bi se on nikada ni izvukao da nam nije umro otac i onda je od dela ostavstine iskoristio da se izvuce iz dugova. Inace bi dug samo rastao i bio bi bez penzije i ko zna sta jos.
Tako da ako nemas discipline, a koliko vidim vijas brzu zaradu i neces da se zaposlis negde za stalno, onda ti preporucujem da negde radis pola radnog vremena u zamenu da te prijave na minimalac i na ruke da dobijas umanjenu platu. Neces se namuciti od posla a bices regularno zaposlen i mocices da dizes kredit, minus ...
Hvala puno na savetima, disciplinovan sam sto se toga tice, stvarno ne vijam brzu zaradu ( ne znam kako si to zakljucio :) ), naprotiv ovo sam godinama polako skupljao. Ne dolazim u iskusenje da sada uplatim recimo 50k na nesto sto mi deluje sigurno ili slicno :D ne pijem, ne pusim, ne bolujem od toga da kupujem sebi nove stvari, evo npr. telefon mi je cini mi se iz 2018. i nemam nameru da uzimam nov dok ovaj radi kako treba.
Nacionalna sluzba za zaposljavaljenje skraceno NSZ, daje 300 000 za pokretanje biznisa. U obavezi si da sam sebe prijavis i placas osiguranja za penziju i zdravstvo godinu dana...
Proucicu ovo, hvala. :)

Интернет саветовање 101 - питаш једно, добијеш савете за нешто друго, и наравно спрдњу. Једна од ствари због које сам престао да користим друге платформе, али и овај форум болује од тога. Овај са највише спрдње добио највише одобравања.

Иако је коцка болест, човек вас није питао за животни савет, већ прилично конкретно питање. И ако не знате да му кажете како да изведе то што је желео, немојте да се јављате.

Ovo sam godinama polako skupljao, samo mi treba nesto i da legalizujem ovo sto sam vec zaradio.
Razumem šta je suština tvoje izjave, ali tvoj novac je već prošao legalne tokove u skladu sa zakonom o igrama na sreću. Ako imaš sačuvane isplatne tikete ili još bolje, bilo kakav pisani trag sa online klađenja, biće lakše da to pravdaš ako planiraš da uplaćuješ gotovinu u većim iznosima od uobičajenih bez pravdanja.
Ne dolazim u iskusenje da sada uplatim recimo 50k na nesto sto mi deluje sigurno ili slicno. Glavni motiv mi je turisticki jer sam sakupio dovoljno da posetim neke drzave koje sam oduvek zeleo (pre svega Meksiko ili SAD), ali vizu necu moci da dobijem u ovakvom statusu.
Koliko sam u toku, tebi je samo neophodno da taj novac imaš na svom privatnom računu i za to prikažeš konkretan dokaz. Ostalo ne bi trebalo ništa da ih interesuje. Drugo je da ti sad hoćeš da investiraš veću količinu novca na tamošnji račun ili u nekretninu za inostrani pasoš pa ideš na tu kartu.

Иако је коцка болест, човек вас није питао за животни савет, већ прилично конкретно питање.

Ovi saveti što je dobio mu vrede hiljadu puta više. Ja ovde ne vidim nikakvu sprdju ili naslađivanje već bratsku pomoć.

Интернет саветовање 101 - питаш једно, добијеш савете за нешто друго, и наравно спрдњу. Једна од ствари због које сам престао да користим друге платформе, али и овај форум болује од тога. Овај са највише спрдње добио највише одобравања.

Иако је коцка болест, човек вас није питао за животни савет, већ прилично конкретно питање. И ако не знате да му кажете како да изведе то што је желео, немојте да се јављате.
Konkretno, ova tema i nije za ovaj forum a ti nemoj da citas ako ti ne odgovara.

Koliko kapiram poenta je kako doći do vize makar meksičke a dalje je lako a kao nezaposleno lice nema šanse. Moraš da "radiš" minimum godinu dana u nekoj firmi ili dve ako si vlasnik firme a da ne pišem o vlasništvu nad nekretninom i tek tad stičeš pravo da podneseš zahtev što ne znači i da ćeš dobiti vizu.

Ne znam koliko godina imaš, ali to što si zamislio neće dugo trajati. Sad kad imaš neki novac u rukama, a samim tim i neku dozu sigurnosti, treba da sednes i da se dobro zamisliš šta ćeš dalje sa životom. Otvaranje firme svakako nije put za tebe, pogotovo ne u Srbiji.

Kad budeš imao dobru ideju o tome šta želiš da radiš u životu (a ne da životariš) i čvrstu volju i disciplinu da to i izneseš, dalji koraci će postati jasniji. Život od kladionice i sporadičnih fizičkih poslova prosto nema budućnost.

Hvala ti, nisam hteo to da napisem posto sam nov, ali drago mi je sto neko iskusniji jeste :)

Razumem šta je suština tvoje izjave, ali tvoj novac je već prošao legalne tokove u skladu sa zakonom o igrama na sreću. Ako imaš sačuvane isplatne tikete ili još bolje, bilo kakav pisani trag sa online klađenja, biće lakše da to pravdaš ako planiraš da uplaćuješ gotovinu u većim iznosima od uobičajenih bez pravdanja.

Koliko sam u toku, tebi je samo neophodno da taj novac imaš na svom privatnom računu i za to prikažeš konkretan dokaz. Ostalo ne bi trebalo ništa da ih interesuje. Drugo je da ti sad hoćeš da investiraš veću količinu novca na tamošnji račun ili u nekretninu za inostrani pasoš pa ideš na tu kartu.
Jasno, pisani trag sa online kladjenja je moguce nabaviti, bar recimo za poslednjih sest meseci. Ali problem je sto (za Meksiko uvek, a za SAD u vecini slucajeva) nije dovoljno da imam novac na racunu kako bih dobio vizu, trebao bih i da budem zaposlen, da vide da imam cemu da se vratim. Meni naravno ne bi padalo na pamet da ostajem tamo (posebno ne u Meksiku), ali sigurno da mi na razgovoru u ambasadi nece verovati na rec. Zato sam mislio da nekako zaposlim samog sebe ako je moguce.
Ne znam koliko godina imaš, ali to što si zamislio neće dugo trajati. Sad kad imaš neki novac u rukama, a samim tim i neku dozu sigurnosti, treba da sednes i da se dobro zamisliš šta ćeš dalje sa životom. Otvaranje firme svakako nije put za tebe, pogotovo ne u Srbiji.

Kad budeš imao dobru ideju o tome šta želiš da radiš u životu (a ne da životariš) i čvrstu volju i disciplinu da to i izneseš, dalji koraci će postati jasniji. Život od kladionice i sporadičnih fizičkih poslova prosto nema budućnost.
Hvala na savetu, svakako imam to u planu za kasnije, sada sam samo zeleo da malo posetim drzave o kojima sam mastao...

Zaboravio sam da napisem da kada imas svoju firmu da te u banci jako lose gledaju kada si preduzetnik. U vezi davanja kredita. Vecina njih mi je rekla da bi mi bez problema dali kredit da sam zaposlen u nekoj firmi 6 meseci na bilo kakvom radnom mestu i platom, a ovako mi traze poslovanje firme u zadnjih 3 godine.
Ne bi me cudilo da je isti slucaj i kada se trazi viza, da ne mozes tako da ih preveslas. Trebao bi najbolje licno da se raspitas u ambasadama da ne placas doprinose za dzabe.

Zaboravio sam da napisem da kada imas svoju firmu da te u banci jako lose gledaju kada si preduzetnik. U vezi davanja kredita. Vecina njih mi je rekla da bi mi bez problema dali kredit da sam zaposlen u nekoj firmi 6 meseci na bilo kakvom radnom mestu i platom, a ovako mi traze poslovanje firme u zadnjih 3 godine.
Ne bi me cudilo da je isti slucaj i kada se trazi viza, da ne mozes tako da ih preveslas. Trebao bi najbolje licno da se raspitas u ambasadama da ne placas doprinose za dzabe.
2 godine je minimum kada je u pitanju vlasnik firme, svejedno da li je doo ili preduzetnik. Preko bare se ide uvek turistički pa šta bude. Ovaj forum ne verujem da je za tu temu.
Ako moderatori misle da je višak neka izbrišu post, za kraj neka te neko zaposli i plaćaj mu doprinose više od godinu dana i rešio si se glavobolje pošto nije poenta čime da se baviš već kako ostvariti uslove za vizu.

Po ovoj tvojoj priči. nema šanse da dobiješ vizu za Meksiko i to je to. Ozbiljna je procedura provere, razgovori itd...

Ima primera gde bračni par zaposleni itd, ženu odbiju, muž dobije vizu...

Registruj se kao ALAS, tj privredni ribolovac i zaposli samog sebe

Mnogo bolje da se zaposlis kod nekoga, naravno fiktivno posto vidim da te drugo ne zanima, pa onda da probas da apliciras za vizu.

Direktno USA jer sa njihovom vizom ides i u Mehiko, obrnuto ti nista ne vredi.

Mada se sa vizama nikada ne zna, odbijaju ljude koje nikada ne bi trebalo da odbiju a daju onima kojima ni rodjena majka ne bi dala. Pravilo je da nema pravila nego je onako kako se odredjenog dana digne odgovornom za vize.

To zavisi od bonitetne ocene. Mada ako uzimaš kredit kao fizičko lice od svoje poslovne banke, ne vidim zašto bi pravili problem, ako si kreditno sposoban.

To zavisi od bonitetne ocene. Mada ako uzimaš kredit kao fizičko lice od svoje poslovne banke, ne vidim zašto bi pravili problem, ako si kreditno sposoban.
Kada dodjes ko fizicko lice i oni te odmah pitaju gde radis i ako kazes da si vlasnik firme onda krece odgovor da bi dobio kredit kao fizicko lice moras dati dokaze poslovanja svoje firme.
Kada si zaposlen kod nekog te to ne pitaju, jedini uslov je da si bar 6 meseci zaposlen,

Ako je do vize, po meni je bolje da nadjes nekog druga koji ima firmu pa da te fiktivno zaposli, platis mu doprinose i das mu u kesu ono sto ti uplacuje na racun. svma dobro, a i ti se pre kvalifikujes za vizu... NJemu dobro jer vadi kes, tebi dobro jer nemas nikakvu glavobolju...
Minimalac je oko 50.000, doprinosi su ti oko 29000.
Ukoliko otvaras firmu, u zavisnosti od onog za sta si registrovan i u kojoj opstini placaces doprinose bar 30.000, malo plati knjigovodju kad ti zapne, ekoloska taksa, naknada za banku... bla bla ispadne te vise od ove prve varijante i uvek imas neku glavobolju...
Pa se ti sracunaj.

Pošto sam jedno vreme bio u materiji oko klađenja, mogu da ti dam najboji savet. Kvote su pravljene sa maržom, tako da kuća uvek dobija. Kvote nisu izmišljene, već se precizno postalvjaju i koriguju tokom vremena. Ako kao igrač u dužem vremenskom periodu imaš konstantan dobitak, pošalji listu opklada bilo kojoj kladionici, dobićeš ponude za posao bez problema.

Nazad
Vrh Dno