Šta je novo?

Otvaranje firme za softwerske usluge

Ultimo

Čuven
Učlanjen(a)
27.11.2003
Poena
660
Pozdrav

do sada sam radio uobicajenu proceduru, logujem sate, posaljem invoice i dobijem pare na racun u banci ili moneygram i nikom ne placam nista. Sada sam dobio 2 nova klijenta koji zahtevaju fakturu da bi platili za moje usluge, a ja kao fizicko lice kontam da to ne mogu da im izdam. Pored toga svestan sam da ako otvorim firmu da cu biti prijavljen i placacu za svoje socijalno i zadravstveno.

A u medjuvremenu sam procitao i ovaj clanak o tome da ce bake prijavljivati svaku deviznu uplatu poreznicima, i onda sam se malo i uplasio.

Znaci moje pitanje je, kako je najlakse otvoriti firmu, koliko to mesecno moze da kosta, koju sifru delatnosti prijaviti...?

Koliko sam ja skotano iz malo googlanja i pitanja ljudi okolo:

• Otvaram firmu kao pausalaci sve sto mi treba za to pise na sajtu APR-a.
  • Ne smem godisnje da predjem 3 000 000 dinara, sto je 250 000 mesecno, sada me zanima da li smem jedan mesec npr da dobijem 300 000 a drugi 100 000 ili mesecno ne smem da predjem 250 000? I da li se godina racuna od 1.1 ili od dana otvaranja firme pa do sledeceg dana iste godine?
  • Treba li mi knjigovodja i koliko on uopste kosta?
  • Sifra delatnosti je 6201 Računarsko programiranje?

Drugar mi ima slicnu firmu on je u SM, i od ove godine mu je porez oko 35 000 mesecno, dok je drugarici u BG 38 000 mesecno, kontam da to zavisi od opstine u kojoj si.

Imate li neki savet ili iskustvo koje ce pomoci u ovome, ili jednostavno da zakucam na vrata nekom knjigovodji i prepustim sve njemu?

Weasel je dao pravi link.
Imas jos par tekstova na startit.rs o slicnoj tematici, iscitaj ih...

U sustini ti kao pausalcu za vodjenje knjiga (tj. knjige) ne treba knjigovodja, ali preporucujem da angazujes knjigovodju za otvaranje i makar prvi mesec da ti pokaze kako se popunjava knjiga prihoda, ustedece ti dosta vremena i zivaca.

Sa druge strane, samo da podvucem jos jedno: i u slucaju prihoda deviza na licni devizni racun (i to jos od strane kompanije) po zakonu moras da platis porez na taj prihod, ne vezano za to imao/nemao fakturu. Skroz druga stvar je sto poreska nema ljudstva/resursa/volje/cega-god pa da uteruje to, ali da je legalno ne platiti porez na to, NIJE. 100%.

I ja sam to skontao pre par meseci, al ono koliko god zaradjivao malo mi je tesko da se naviknem da dajem 350e mesecno, al ono mora se platiti caru carevo ako hoces da mirno spavas.

Kontam da fore otvaranje racuna na rodbinu i to nece da pomognu ako je ovo sto blic pise istinito, a tek da zamislim "profesionalnost" da svakog meseca klijentima dajem drugi nalog za wire transfer...

I ja sam to skontao pre par meseci, al ono koliko god zaradjivao malo mi je tesko da se naviknem da dajem 350e mesecno, al ono mora se platiti caru carevo ako hoces da mirno spavas.

Kontam da fore otvaranje racuna na rodbinu i to nece da pomognu ako je ovo sto blic pise istinito, a tek da zamislim "profesionalnost" da svakog meseca klijentima dajem drugi nalog za wire transfer...

Ovo su samo neka od rešenja u predlogu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji o kome će se danas raspravljati u parlamentu.

Proveri da li je zaista počelo to da se primenjuje. Ako je strani klijent u pitanju, pošalji im invoice i ne brini ništa - dovoljno je što trošiš zarađene pare ovde i plaćaš PDV - nek' poreznici tu uvedu red pa napune državnu kasu, a ne da maltretiraju fizička lica i freelancere.

Zasto bi danaa u eri Payoneer i Skrill kartica bilo ko primao novac iz inostranstva na devizni racun?

Kako da posaljem klijentu koji zahteva wire transfer moj Payoner ili Skrill account, imam Skrill acc ali ga nisam godinama koristio, secam se samo da sam morao da ga vezem sa nekom karticom? I opet kako da podignem pare sa istih, morali bi da dodju na neki racun u zemlji?

Payoneer nudi otvaranje US virtuelnog bankovnog racuna za 20-30$.

Ne znam, mnogo mi je to komplikovano i ne zelim pare da drzim tamo ko zna gde. Vidim oni daju karticu koja radi na bankomatima kod nas, ali kontam da tu mogu da dobijem samo dinare i to po najgorem mogucem kursu. Procitacu jos malo o tome, hvala na info-u.

Ako je strani klijent u pitanju, pošalji im invoice i ne brini ništa - dovoljno je što trošiš zarađene pare ovde i plaćaš PDV - nek' poreznici tu uvedu red pa napune državnu kasu, a ne da maltretiraju fizička lica i freelancere.

Ovo je apsolutno netacno i izuzetno opasno. Postoji zakon i mora da se postuje.
Nije dovoljno sto ti anonimni "Censored" kaze da izbegavas placanje poreza i da nista ne brines jer kad dodje pitanje odgovornosti i kazni, njega nece biti da poturi svoja ledja umesto tebe.

odlican je kurs za dobijanje u dinarima a takodje se moze dizati u drugoj valuti u drugoj drzavi tj bilo kojoj, odes na more u cg i dignes u evrima :)

Ja se bojim ovakvih stvari:
Payoneer je dobar dok ne pocnete da primate neke znacajnije sume novca. Tada nastupa gomila ruznih gestova od strane Payoneera ne bi li vas oterali i onesposobili da primate uplate. To se radi onda kada Payoneer, koji je verovatno nadgledan od strane sluzbi za nadgledanje odliva novca iz USA, odluci da na odobri neku uplatu od strane nekoga ko vam uplacuje. Kada vam to jednom ili dva put uradi, jos uvek mislite da je problem u vama ili nekoj losoj kartici koju vas uplatilac koristi. Medjutim, radi se o onemogucavanju odliva novca iz USA. Ja sam primao svoju platu od kompanije za koju sam radio ovde. Taman kad pomislite da sve to super funkcionise, neko odande zavrne slavinu vasem poslodavcu ili klijentu i to vas neverovatno blamira a vasi klijenti gube volju da rade sa vama. Toliko o mom iskustvu. Mozda neko ne misli isto ali ja sam taj servis koristio 5 godina i poznajem ga jako dobro. Upotrazi sam za nekim drugim servisom ali koliko vidim Payoneer je monopolista.

To je iz komentara odavde

Kako da posaljem klijentu koji zahteva wire transfer moj Payoner ili Skrill account, imam Skrill acc ali ga nisam godinama koristio, secam se samo da sam morao da ga vezem sa nekom karticom? I opet kako da podignem pare sa istih, morali bi da dodju na neki racun u zemlji?
Sredi skrill account sa svojom karticom koju imas, i naruci njihovu da dodje. 10e godisnje.

I sad sve pare na skrillu lagano dizes tom njihovom karticom svuda. ( Pod svuda, mislim da ako vec bez problema moze kod nas u CG, moze vala i u ostale zemlje)

Bio je jedan post na CdM forum, dje lik konstantno dobija po finu svotu novca, i bas lagano dize na bankomatima kroz CG sa provizijom od oko 2e.

Sredi skrill account sa svojom karticom koju imas, i naruci njihovu da dodje. 10e godisnje.

I sad sve pare na skrillu lagano dizes tom njihovom karticom svuda. ( Pod svuda, mislim da ako vec bez problema moze kod nas u CG, moze vala i u ostale zemlje)

Bio je jedan post na CdM forum, dje lik konstantno dobija po finu svotu novca, i bas lagano dize na bankomatima kroz CG sa provizijom od oko 2e.

kao sto sam vec napomenuo, ja sam je probao u cg, u austriji, uk, nemackoj, svedskoj i svajcarskoj i grckoj, dizem pare svuda po celom svetu sa bankomata.

S' tim da je dnevni limit za podizanje na bankomatima 250€, to ste zaboravili da napomenete...

Ja sam payoneerom nisam imao nikakv problem za velike sume novca, u jednom trenutku 90% priliva firme mi je islo na tu karicu, i nikakvih problema nisam imao.

Poslednja izmena:
Ovo je apsolutno netacno i izuzetno opasno. Postoji zakon i mora da se postuje.
Nije dovoljno sto ti anonimni "Censored" kaze da izbegavas placanje poreza i da nista ne brines jer kad dodje pitanje odgovornosti i kazni, njega nece biti da poturi svoja ledja umesto tebe.

Odakle ti to da ima zakon? Niko me u banci nije obavestio da kao fizičko lice moram da platim porez na primljena devizna sredstva, niti mi je stigla bilo kakva uplatnica kao što stiže za porez na stan, a ne pada mi na pamet da im sam nudim. Vlast nek' bude sretna što unosim(o) devize u zemlju i plaćam(o) PDV na sve što kupim(o). To što država ne ume ili neće da odradi fiskalizaciju do kraja, nije moja krivica - ima tu još dosta prostora za naplatu...

Vrh Dno