Šta je novo?

Otkaz zbog iTunes-a!

Marko-Dj

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2008
Poena
595
Kao sto i sam naslov kaze...dobro na kraju ipak nije otkaz vec samo opomena ali cisto bih zeleo da razjasnim nesto, da mi srce bude na mestu! :)

Radi se o tome da na poslu, na kojem sam vec godinu dana, radim uglavnom nocnu smenu...Oduvek nam je bilo dozvoljeno da skidamo filmove, sta nam treba s obzirom da imamo brz internet tacnije 4 MBs.
Jedno vreme su se igrale i igrice ali smo ustanovili da to nije dobro posto se komp pregreva. Komp ima integrisanu graficku karticu, i oduvek smo imali neke probleme u vezi njegovog pregrejavanja.
Uglavnom kad se nista posebno ne radi na njemu ima temp. oko 37 stepeni, ako se nesto radi oko 50-60 a dok su se jos igrale igre dostizao je i preko 90!
Jedan bivsi kolega je uglavnom to oduvek sredjivao jer se razume u kompove, ugradjivao je kulere itd. ali i dalje nije nesto puno bolja situacija...

E sad da predjem na ono glavno, pre neko vece sam instalirao iTunes da bih mogao da prebacim neke aplikacije i muziku na iPhone.
Sutra dan kada sam dosao u svoju nocnu smenu, kazu mi kako su imali problema sa kompom i da je ovaj bivsi kolega dolazio da ga popravi koji je pri tom mene okrivio zato sto sam instalirao iTunes!
Kazu mi da je komp bio preopterecen i usporen!!!:wall:
A program nije ni bio upaljen, a dok sam ga ja koristio sve je bilo u redu...
Da bih posle par dana dobio otkaz bas zbog tog iTunes-a...ali posto sam se ja pobunio na kraju je ipak ispala samo opomena.

E sad ja vas da pitam, s obzirom da ovaj bivsi kolega rekao da sam ja kriv i iTunes, da li je moguce da je to zaista problem!
Taj decko se razume dosta ali nisam ni ja pao sa marsa, dobro se razumem u kompove i siguran sam 1000 % da nije to problem!
Sta, za iTunes mi treba masina od 1000 evra da ne bi bilo problema?!?!?!:crash:
Da napomenem, program se nije ni koristio kada su imali probleme sa kompom!
Smatram da ovde ima dosta kompetentnih ljudi koju su i zavrsili raznorazne fakultete, koji mogu da mi potvrde da to nije problem!
Takodje da napomenem, da taj bivsi kolega koji je rekao da je bas zbog iTunes-a nastao problem ima zavrsenu samo osnovnu skolu...ne mora nista da znaci ali opet kao sto rekoh mislim da na ovom forumu ima gomilu ljudi koji ce reci da nema blage veze!

Unapred zahvalan... :D

P.S. nadam se da odgovara ovaj podforum! :D

Cisto sumnjam da je taj program nesto zeznuo. Vise verujem da je neki tvoj kolega cackao nesto sto ne treba i sj***o racunar i ti si tu ispao zrtveno jagnje. Program kao program nije mogao da osteti bilo sta, a jos nije bio ni startovan, ali eto ima nesto novo instalirano(mozda je to i zadnje) pa su svalili na tebe krivicu i ti tu ispastas.
Ti kad si otisao iz smene, sve je normalno radilo kao i pre toga. ko zna sta je tu ko cackao!?

e vidi ovako: ja bih prvo otpustio tog kolegu jer nije podesio swinjdowse tako da vi, obicni korisnici, ne mozete da instalirate novi software!

da je prvo to uradio, a to mu je bio i posao, ni bi se desilo ovo sto se sad desilo!

e vidi ovako: ja bih prvo otpustio tog kolegu jer nije podesio swinjdowse tako da vi, obicni korisnici, ne mozete da instalirate novi software!

da je prvo to uradio, a to mu je bio i posao, ni bi se desilo ovo sto se sad desilo!

On je isto radio kao i ja nocnu smenu, i kada zatreba resavao bi nesto oko kompova sto bi mu bilo dodatno placeno.
Ali njega su vec otpustili pre otprilike 2 nedelje jer je pravio stalno neke greske, ali ako nesto treba za komp onda i dalje njega zovu...
Tako ih izadje jeftinije.

Jos kada sam dosao u svoju smenu, pitao kolegu sta se desavalo rekao mi je da je bilo problema sa kompom i da je bio taj bivsi tu da proveri sta nije u redu.
Kolega mi je rekao da sam ja nesto instalirao sto je prouzrokovalo sve i to, i da ce mi zbog toga "Jeb*** kevu!"
Mislim, ko zna sta je sve taj ispricao i svalio na mene...ne zelim ni da znam!
Sutra radim opet pa cu tek da imam ozbiljan razgovoro sa njima.

Ali kao sto rekoh najvise me je to zanimalo, jer jedan program koji se koristi za pustanje muzike ne moze da napravi takvo ****** sto sam ja njima i odmah na pocetku rekao!

ma vidis da je taj racunar ko narodna pesma - prelazi sa kolena na koleno. taj ga bivsi kolega odrzava po ko zna kom osnovu. nego, Marko-DJ, ako imas iPhone, a ti kupi lepo i jedan laptop, i poneses ga u nocnu i prikacis internet i boli te za taj pregrevajuci PC

iTunes sa sobom vuce nekoliko procesa koji su non stop aktivni, a to mozes videti u task manageru... Ako je komp vec neki integrisani krsh, sto je standardno po nasim firmama, ne bi me cudilo da je tih par iTunes procesa uzrokovalo zagusenje radne memorije.

Koja je masina u pitanju, CPU, kolicina memorije, HDD, MB itd. Koja mu je namena? Ako radi video nadzor, svaki KB memorije je bitan :D

kovacm
Što je bivšem kolegi posao da popravlja taj komp?
Btw. slažem se da svaki sistem sa više korisnika treba da ima administratora.

marko-dj
Meni je iTunes instalirao BonJour i produžio login sekvencu od ukucavanja passworda do upotrebljivog desktopa 2-3 minuta. Neki servisi su bili isključeni, a bonjouru su trebali. Na hiljadama mašina radi, kod mene napravilo problem. Tako da je moguće.
Btw. mogućih razloga ima još milijarda :) (i kod njindonjsa i kod ogriska)

Da zbog bednog racunara sto se pregereva i za koji se stekaju da stave nomralno hladjenje daju nekom oktaz zato sto je instalirao jedan program..... nemam reci...

I-tunes sigurno nije problem vec je verovatno bio kap na punu casu(vec usporen os)

pa cemu sluzi taj vas komp, ako ne moze da potera ni iTunes ljudski. Prva stvar koja se tice poslodavca je da ne moze da kupi neku ragu od kompjutera i da trazi da mu radi normalno i bez problema. A druga stvar je sto predpostavljam da ni tvoj sef ili poslodavac nema zavrseno nesto bolje od masinske cim za tako neki problem zove kurtu i murtu da razmatraju problem tipa "zasto u bojleru nema tople vode" jer ako je racunar slab (mislim na CPU i RAM) onda samim tim dolazi do prezauzeca resursa i racunar postaje jako jako usporen (kod mene na poslu je ista situacija samo sto je kod mene nepodnosljivo :D )
I ovo je samo jos jedan dokaz koliko ima informaticki nepismenih

pa nisu krivi ljudi koji su kupili racunar da im radi to sto i sam treba da radi... vidis da ga svi ovi nocni radnici jashu kako ko stigne - da to sluzi samo za posao i da posustaje, odavno bi ga popravili/upgredovali/zamenili.

Marko-DJ, cuti i budi srecan sto si prosao sa opomenom, i ubuduce - ne diraj ga. ako bude opet neko ******, tebe ce opet prvog optuziti. zato lepo kupi neki laptop, i imas i racunar na poslu i posao :D

pa jeste ali opet je pitanje koliko je poslodavac vodio racuna o azurnosti sistema, vidjao sam slucajeva da neki racunari rade po nekoliko godina bez i jednog reinstala win-a a kako rade to mozete i sami prosuditi. Kakva je situacija ovde ne znam, ali bih voleo da znam

Komp je sasvim solidan, mislim da je C2D, koliko GHz ima ne znam, ima sigurno 2 GB memorije...jedino sto je problem je sto ima integrisanu graficku!
Tako da cisto sumnjam da je iTunes kriv za tako nesto...

Imam laptop...i to bas Macintosh koji i nosim na posao ali sam koristio iTunes na poslu zato sto meni nije hteo da prihvati registraciju acc. na iStore-u.

Znaci komp je sasvim ok, to su sigurno oni trazili neki razlog da bi me se resili...jer kada sam sve to spomenuo da nije do mene, poceli su drugu pricu kako nisam odgovoran,ozbiljan itd.
Sto nije tacno, stalno me hvale a sad odjednom ne valjam!
I na kraju nije nista licno...ali resilo se!

Pa onda itunus nije sigurno napravio problem mozda je bio samo kap na prepunu casu ( ko zna sta sve ima vec instalirano na tom kompjuteru)

Pa nema potrebe za reinstall.
Meni vista radi 2ipo godine bez reisntla i radi isto kao mesec dana posle instlairanja.
Samo treba paziti ( i naravno zabraniti isnstaliranje svega i svacega ili ako su vec dopustili onda nek se pomire da ce kad tad da stane)

Poslednja izmena:
iTunes ima obicaj da ostane aktivan i posle exita (vrlo lako se moze ustanoviti sa alt ctrl del; ne kazem da je uvek i kod svakog tako) i trosi oko 50% procesorske snage...e sad da ima sanse da toliko preoptereti sistem i pregreje isti, nema!

Pročitao sam sve od početka Marko i mogu da kažem da mi je žao da se to dogodilo tebi, a očekivao sam da ovde bude neki citat sa stranog foruma/sajta kako je neko nakucao račun preko iTunes Music Store-a.

Bilo kako bilo, da vidimo šta je problem/rešenje. Ono što iTunes nosi sa sobom, u bulk pakovanju su, Bonjour, QuickTime, Apple Software Updater i naravno samog sebe.
Od servisa koji se instaliraju su Apple Mobile Device, Bonjour service i iPod service. Od startup itema će staviti QuickTime.

Šta je moglo da prouzrokuje problem?
Teško je reći, vidim da ovde neko upire prstom na Bonjour. Moguće je, ne mogu da tvrdim. Da li je to bio QT, sumnjam on ne može tako da utiče na računar, bez obzira na grafiku.
Da li je iTunes ostao u ramu, ne, to se dešava s vremena na vreme i šanse za tako nešto su minimalne, zato što bi ga kasnije sam Windows izbacio iz procesa.
iTunes 8, je jedan od težih programa za sistem, ali samo dok je pokrenut, pogotovu u cover flow modu ili album art modu.

Malo je verovatno da ikako možemo doći do uzroka glavljenja računara, jer je već "sređen", nemamo listu instaliranih programa, nemamo hw specifikaciju, a možda i najvažnije nemamo ni logove. :(

Šta god da je bilo u pitanju, ostaje da (ne)veruješ na reč kolegi stručnjaku.

Osim ako nemas neki super zahtevan (mem.jeduci i CPU zauzimajuci :d) softver,iTunes ne bi smeo problem da pravi..A meni to vise lici na ovo : Taj otpusteni kolega nesto sj*bo,ti prvi naisao,on,posto se kao razume (a kazes da je puno pravio greske) ti ispadnes zrtveno jagnje..Kad si clan preko 6 meseci,mogo si i nesto da naucis,bez uvrede..:)

Ubuduce za takve banalne situacije,pravi se lud...:p

p.s. - sta bre bi sa onim "Nevin dok se ne dokaze suprotno,ili nadje devojka? :d

Da je firma iole ozbiljna, tj. da imaju potrebu za iole ozbiljnim ITem, ne bi nocnom cuvaru placali dodatak da im s'vremena na vreme sredi komp.

Cinjenica da si tako lako dobio otkaz, na zalost, najvise govori o sefu koji ti ga je urucio 'na prvu' :(

Da je firma iole ozbiljna, tj. da imaju potrebu za iole ozbiljnim ITem, ne bi nocnom cuvaru placali dodatak da im s'vremena na vreme sredi komp.

Cinjenica da si tako lako dobio otkaz, na zalost, najvise govori o sefu koji ti ga je urucio 'na prvu' :(

Ma da, gledaj na to kao na prolaznu stvar, toliko toga ce ti se jos desiti u zivotu da nisi sves'an. Uostalom, nesto si i naucio iz cele ove price ;)

Evo da napisem zakljucak svega ovoga, kao sto sam rekao iTunes sigurno nije problem...mogu da pricaju sta hoce ali to nije bio problem!

Na kraju sam ipak dobio otkaz ali to ipak neka visa sila u pitanju.
Resili su da me se rese, na kraju su vadili neke stvari iz bunara da bi mi obrazlozili otkaz sto isto nije bilo tacno.
Nisu imali nista protiv mene vec su na kraju izmisljali i spominjali nebuloze, mislim da mi sad nisu dali dali bi mi za mesec dana zato sto nisam upalio svetlo ili otvorio prozor!:d:wall:

Gledam sto manje da se nerviram, barem znam da nije do mene vec da su oni to vec odavno resili pa su trazili bilo sta...ali kao sto rekoh do mene nije sigurno, a to mi je i vecina vas potvrdilo!

Hvala.:)

Poslednja izmena:
Ne znam kolika ti je plata, ali ja bih u firmu doneo svoj kompjuter ili kupio novi, kao sto rece IzNoGooD.
Ipak je vazniji posao i naredne plate koje ces da zaradis i primis.
Tako bi im dokazao da ti posao vrlo znaci - donosenjem novog kompjutera, a i ne bi imali razlog da ti daju otkaz bas zbog njega, vec zbog neceg drugog.

Poslednja izmena:
Mozda je mali off a mozda i nije s obzirom na temu...

Naime, skoro je u jednoj nazovi firmi (nema veze sa IT-em), da ne imenujem, sefica jedne ekipe dobila od vlasnice zadatak da otpusti jedan broj ljudi, da im pri tome pronadje "gresku" u radu sto nije tako tesko sa aspekta vrste posla koja je u pitanju, i da to bude izgovor za otkaz. U pitanju je fakultetski obrazovan kadar, sa vec znacajnim iskustvom u poslu.
U pozadini je bilo zaposljavanje pripravnika umesto aktuelnih ljudi, s obzirom da drzava to subvencionise. Ne znam kako se sve zavrsilo na kraju, ova sefica nije to htela da uradi.

Meni ova situacija malo lici na nesto slicno. Kada bas nije mogao da prodje iTunes kao razlog za otkaz (!?) onda se krenulo sa nekim drugim "pricama". Ne znam da li je jos uvek aktuelna ta ponuda drzave, ili jednostavno smanjuju broj zaposlenih pa ti Marko ispade zrtveno jagnje. Ako ti je za bilo kakvu utehu, delim misljenje sa tobom da nije do tebe ...

@booki

Zasto bi neko zamenjivao vec obucene kadrove "ionako besplatnim pripravnicima" koje mozes zaposliti pride, radili ne radili, kad poslodavcu ne idu ni iz dzep ni u dzep?
Jel vlasnica te firme mozda zena koja je radila u poreskoj upravi ili sl. javnoj ustanovi?
Mentalitet tamo zaposlenog bi se savrseno uklapao u tu vlasnicu, sta znam.

Poslednja izmena:
Posao bi ipak trebao da sluzi za rad a ne za zabavu.

Jedno je raditi dnevnu smenu a drugo raditi nocnu, gde nam je dozvoljeno gledanje filmova, slusanje muzike...i tih istih skidati sa interneta.

Hm...sigurno ne zele da smanje broj zaposlenih jer znam da ce neko doci na moje mesto!
Inace cisto da se zna da je jedan hostel u pitanju...mislim do sada im je nocnu smenu radio momak koji je zavrsio samo osnovnu, dok i njega nisu otpustili. A ja koji sam zavrsio srednju + idem na fakultet + pricam dva jezika sto je od znacaja u ovoj delatnosti...mene su se resili bez ikakvog razloga, tj svi "аrgumenti" im nisu na mestu. Trazili su dlaku u jajetu, niju su je nasli ali dovoljno im je izgleda i samo jaje... :d

Možda to koliko si dugo radio krije nešto? Prijavljen/neprijavljen? Porez, doprinosi, ...?

Jedno je raditi dnevnu smenu a drugo raditi nocnu, gde nam je dozvoljeno gledanje filmova, slusanje muzike...i tih istih skidati sa interneta.

Tako je moj drug slusao muziku i skidao filmove u nocnoj sa sve slusalicama a njemu poskidali par desetina paleta sa crepom i ciglom. Sta mislis kako je objasnio nestanak? :D

Kakva je to firma koja daje otkaz zbog urušenog sWinjdowsa? Kakva je to firma koja nema čoveka koji održava računare, a radite u toliko smena? Neozbiljna. Daj sam otkaz :)

Kakva je to firma koja daje otkaz zbog urušenog sWinjdowsa? Kakva je to firma koja nema čoveka koji održava računare, a radite u toliko smena? Neozbiljna. Daj sam otkaz :)

U svakoj firmi koja odrzava racunare a OZBILJNA je drugim korisnicima je zabranjeno da instaliraju bilo sta od smeca.

Nazad
Vrh Dno