Šta je novo?

Hardver Osvežavanje kompjutera

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Dumtrasmuzika

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2011
Poena
170
Pozdrav svima.

TLDR:
Koji GPU i koji monitor?

Ludilo sa grafikama, sve znam, razmišljam šta raditi sa kompjuterom koji trenutno koristim.
Video sam test Gigatron Silencio tako nešto bi mi odgovaralo,
međutim radije bih izvukao još jedno dve tri godine iz postojeće konfiguracije koju imam.

i7 5820k overklokovan na 4.2GHz
Asus X99-A/USB 3.1
Quad DDR4 16GB 2133
Sapphire R9 380x 4GB

Ovaj komp sam platio oko 2000€ pre nekoliko godina, i služio me je odlično.
Menjao bih monitor na 32'' 4K, ili 34'' ultrawide 3440 x 1440, dakle oba će biti ~4K.
Bavim se fotografijom kao hobijem, trebaju mi dobre boje, vredi li kalibrisati, ko bi to mogao da mi odradi?
Na komp će biti povezan i 4K TV pored monitora.
Nemam više vremena za igranje, mada upalim jednom dnevno WoT i LoL, a planiram da prođem RDR2 i još par naslova koji su mi zanimljivi.
Čini mi se da neki 3070 ili 6800 XT zadovoljavaju sve ovo.
Da li je bolje da jednostavno pređem na Dell XPS?

Hvala svima, svaki savet je dobrodošao.

Sta reci, video sam 3080RTX za 2400e na KP . 🤑

Pozdrav svima.

TLDR:
Koji GPU i koji monitor?

Ludilo sa grafikama, sve znam, razmišljam šta raditi sa kompjuterom koji trenutno koristim.
Video sam test Gigatron Silencio tako nešto bi mi odgovaralo,
međutim radije bih izvukao još jedno dve tri godine iz postojeće konfiguracije koju imam.

i7 5820k overklokovan na 4.2GHz
Asus X99-A/USB 3.1
Quad DDR4 16GB 2133
Sapphire R9 380x 4GB

Ovaj komp sam platio oko 2000€ pre nekoliko godina, i služio me je odlično.
Menjao bih monitor na 32'' 4K, ili 34'' ultrawide 3440 x 1440, dakle oba će biti ~4K.
Bavim se fotografijom kao hobijem, trebaju mi dobre boje, vredi li kalibrisati, ko bi to mogao da mi odradi?
Na komp će biti povezan i 4K TV pored monitora.
Nemam više vremena za igranje, mada upalim jednom dnevno WoT i LoL, a planiram da prođem RDR2 i još par naslova koji su mi zanimljivi.
Čini mi se da neki 3070 ili 6800 XT zadovoljavaju sve ovo.
Da li je bolje da jednostavno pređem na Dell XPS?

Hvala svima, svaki savet je dobrodošao.
Za početak, 4k (3840*2160) i UWHD (3440*1440) možda deluju slično kada se ovako napišu, ali je razlika skoro pa duplo što se tiče broja piksela, pa samim tim i zahtevnosti što se tiče grafičke.
Ako planiraš da pređeš rdr2 (i slične naslove) u 4k a da ne spuštaš ozbiljno detalje i gasiš sve eye candy-je moraćeš nekom skalperu da platiš jedno solidno letovanje, plus realnu cenu kartice. No, što bi rekli, tvoje su pare.
Za kalibraciju monitora, zavisi koji monitor uzmeš (neki su bolji out of box, kod nekih možeš dosta da dobiješ kalibracijom), a pre svega koliko se ozbiljno baviš hobijem. Moje lično mišljenje da ako ne zarađuješ pare od obrade fotografija i uz to kupiš neki pristojan monitor, nema potrebe da radiš dodatnu kalibraciju.

TL;DR iz principa nijedan GPU dok se ne normalizuje situacija, za monitor nisi dao dovoljno parametara koji su ti bitni da bi imalo smisla davati neki konkretan savet.

za monitor nisi dao dovoljno parametara koji su ti bitni da bi imalo smisla davati neki konkretan savet.

3840*2160, 32'', IPS, solidan odziv za povremeno igranje... Šta još treba reći? 60Hz je sasvim dovoljno osvežavanje, ako postoji nešto baš solidno, na popustu ili šta znam, onda bih se otvorio više.
Pa eto, fotografija je hobi, ali jednom kad odradim postprocess slike, ne planiram da ga radim opet za 10 godina, stoga, nek je dobar monitor.
Igre su ionako danas same po sebi lepe, nema potrebe za raytracingom, niti ne znam kakvim detaljima.

3840*2160, 32'', IPS, solidan odziv za povremeno igranje... Šta još treba reći? 60Hz je sasvim dovoljno osvežavanje, ako postoji nešto baš solidno, na popustu ili šta znam, onda bih se otvorio više.
Pa eto, fotografija je hobi, ali jednom kad odradim postprocess slike, ne planiram da ga radim opet za 10 godina, stoga, nek je dobar monitor.
Igre su ionako danas same po sebi lepe, nema potrebe za raytracingom, niti ne znam kakvim detaljima.
Ja bi lično u odnosu na tvoje prohteve u vezi monitora išao na neki U/P Dell, opet ja sam malo staromodan, pa uzmi ovo sa rezervom.
Naravno, izvinjavam se i tvom novčaniku.

Preporuka za Dell kao sto rece kolega shpajz. Vecina studija za vfx koristi dell. Oni bas koji ne zale novac kupuju Eizo. Ali dell se odlicno pokazao,

Nazad
Vrh Dno