Šta je novo?

Ostecenje monitora na laptopu

jaksaM

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Pozdrav,
moj monitor na laptopu je zadobio ostecenje slucajnim ubodom ostrog predmeta. Na slici se vidi otprilike kako to izgleda (mada sam slikao s mob-a pa je dosta loseg kvaliteta, ali shvaticete poentu)

Mene zanima, da li to servis moze da popravi, i ako ne koja je alternativa? Kakve su cene zamene monitora za laptopove?

U pitanju je 15.4" Dell Inspiron

Odneo sam ga u PC Kliniku, 180 eura :wall:
prednost je sto ce mozda moci da mi ubace monitor vece rezolucije od dosadasnje

Pa to nije tako strasno.

Bitno je da moze da se sredi

Javi šta si uradio.

Zamenili su mi monitor. Umesto dosadasnje 1280x800 rezolucije, sada je 1680x1050! znaci rezolucija je extra, medjutim postoji i losa strana, tacnije dve. Boot ekran se ne vidi, znaci sve manje od 800x600 ne prikazuje! Da bih mogao da udjem u BIOS moram da ga nakacim na drugi monitor, pa preko Fn+F8 promenim display output na njega. Rekose mi da drugacije nije moglo :wall:
Drugo, ili su mi ugradili neki polovan ekran koji je odavno izgubio na svetlini ili je tako fabricki, ali slika je mnogo tamna. Neke fotke koje sam imao na kompu i ranije ih gledao normalno, sad jedva vidim, tamni tonovi se stopili. U principu jedino kad sam u mracnoj prostoriji normalno vidim sliku na ekranu. Napominjem da sam 'odvrnuo' brightness na max.
Kad sam ih zvao da pitam da li to moze nekako fizicki da se prosvetli rekli su da ne moze i da je to zbog toga sto su pikseli suvise mali da bi mogli da proslede vecu kolicinu svetla.
Sve u svemu ne znam koliko sam dobro prosao s ovim :S:
Sta vi mislite?

Ne bih da ti stajem na muku ali za 180€ mislim da si loše prošao! Da si lap prodao sa oštećenjem i dodao te pare mogao si skoro uzeti nov!

Bolje da si uzeo neki tft i povezao sa laptopom i usb tastaturu i dobio na komforu. A i ostecenje bi lakse preboleo :)

Odlično je prošao! Ovlašćeni servis (mrtvi naduvani Kim-Tec) traži za 15.4" display cirka 350€. A ti si još dobio 1680x1050, vjerovatno neki iz neke "EliteBook" serije, koji ne može da ne valja.

A bios, pa ne znam šta tamo ima a da ti treba više od 2x godišnje, ja u svoj bios na laptopu nisam ni jednom ušao. :)

Zamenili su mi monitor. Umesto dosadasnje 1280x800 rezolucije, sada je 1680x1050! znaci rezolucija je extra, medjutim postoji i losa strana, tacnije dve. Boot ekran se ne vidi, znaci sve manje od 800x600 ne prikazuje! Da bih mogao da udjem u BIOS moram da ga nakacim na drugi monitor, pa preko Fn+F8 promenim display output na njega. Rekose mi da drugacije nije moglo :wall:
Drugo, ili su mi ugradili neki polovan ekran koji je odavno izgubio na svetlini ili je tako fabricki, ali slika je mnogo tamna. Neke fotke koje sam imao na kompu i ranije ih gledao normalno, sad jedva vidim, tamni tonovi se stopili. U principu jedino kad sam u mracnoj prostoriji normalno vidim sliku na ekranu. Napominjem da sam 'odvrnuo' brightness na max.
Kad sam ih zvao da pitam da li to moze nekako fizicki da se prosvetli rekli su da ne moze i da je to zbog toga sto su pikseli suvise mali da bi mogli da proslede vecu kolicinu svetla.
Sve u svemu ne znam koliko sam dobro prosao s ovim :S:
Sta vi mislite?

Iskreno mislim da tu nesto nije u redu. Verovatno da je ekran polovan ili nesto nije ispravno.

Nema razloga da zbog rezolucije bude losije osvetljenje...

Ne bih da ti stajem na muku ali za 180€ mislim da si loše prošao! Da si lap prodao sa oštećenjem i dodao te pare mogao si skoro uzeti nov!

I ja mislim da nisam prosao bas najsjajnije. Al opet moj laptop mi radi posao i gledao sam da prodjem sa minimumom ulaganja.

Bolje da si uzeo neki tft i povezao sa laptopom i usb tastaturu i dobio na komforu. A i ostecenje bi lakse preboleo :)

Imam 24" tft kuci i to radim kad sam tamo, ali cesto vucem laptop sa sobom pa zato.

A bios, pa ne znam šta tamo ima a da ti treba više od 2x godišnje, ja u svoj bios na laptopu nisam ni jednom ušao. :)

Slazem se.

Iskreno mislim da tu nesto nije u redu. Verovatno da je ekran polovan ili nesto nije ispravno.

Nema razloga da zbog rezolucije bude losije osvetljenje...

I ja mislim, ali nemam nacina da proverim dal je polovan, a ovi kazu da je to tako, pa mi ne ostaje mnogo opcija..

Ostaje ti opcija da ti vrate tvoj display i novac, pa da zamenis na nekom drugom mestu.

Dzaba ti sve kada je slab brightness...

P.S. mozes da probas i u driverima da pojacas osvetljenje, mozda malo pomogne.

Rekao bih da je problem sa osvetljenjem jer visokonaponski "čoper" nemože da pogura backlight jačeg displeja, ili novi displej ima veći radni napon nego stari, pa sve izgleda tamnije.

Ako mene pitaš, loše si prošao.

Apsolutno si lose prosao. Da si na eBay kupio display manje bi te kostalo a zamenu bi mogao da ti izvede bilo ko ko se malo razume sa s tim ili je makar jednom otvarao lap.
180e je mnogo, ja bi na tvom mestu insistirao da ti vrate onaj stari display s obzirom da imas neke sporedne pojave koje ti otezavaju rad. Aj to za bios nema veze ali ono sa osvetljenjem je vec ozbiljna stvar i ti svakako za svoje novce ocekujes da bude kao sto je i bilo.
Za 180e ja bi ga nosio i koristio s onom rupom i bas bi me bilo briga ako vec kod kuce koristis drugi monitor. Nije to malo para da bi zanemario sve, za malo vise si mogao kupiti isti a taj rasturiti u delove i prodati u krajnjem slucaju.

Pozdrav, bezveze je što dižem ovako staru temu ali bolje i to nego da otvaram novu.

Imam identično oštećenje, doduše nešto manje od ovoga i ne bih da menjam ekran jer je popravka poprilično skupa. Zanima me da li je moguće da se stanje pogorša pa da se vremenom zbog ovoga pokvari čitav ekran?

Nazad
Vrh Dno