Šta je novo?

Ostavljanje licnih podataka

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
hteo sam da postavim oglas na "kupujemprodajem", kad sam sve popunio sajt mi trazi da ostavim licne podatke. koliko je bezbedno ostavljati licne podatke tipa JMBG, broj licne karte i mesto izdavanja, adresa.....

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    312.9 KB · Pregleda: 300
Poslednja izmena:
Nije sigurno ako hoces nekog da zavrnes :D
Mislim da ne treba biti toliko opterecen time. 'ONI' vec znaju sve podatke o tebi :D

hteo sam da postavim oglas na "kupujemprodajem", kad sam sve popunio sajt mi trazi da ostavim licne podatke. koliko je bezbedno ostavljati licne podatke tipa JMBG, broj licne karte i mesto izdavanja, adresa.....

Obzirom da oni to sve vec imaju, bezbedno je xD. Pokupili su baze sa vladinih sajtova. Probaj da slazes, izbacice ti error da ne mozes da se registrujes.

Ajd da ne otvaram drugu temu, isto se tice podataka.
Prijavio sam se na jedan oglas za posao i dobije povratni mail sa upitnikom koji treba da popunim. Izmedju ostalog u upitniku se treze sledeci podaci: ime oca, mesto rodjenja, podaci o stanovanju(da li zivim u iznajmljenom stanu, da li sam vlasnik, sa kim zivim i sl), broj licne karte i jmbg, pol i godiste dece, podaci o bracnom drugu, zanimanje roditelja. U mailu pise da bi uzeli moju aplikaciju u razmatranje NEOPHODNO je da sva polja budu popunjena. Mail dosao sa privatnog gmail naloga. Ja pitam zasto se toliko detaljno traze neke stvari i dobijem odgovor da nije do njega vec do onoga ko je pravio taj upitnik i tako mora da bude. I od sinoc se razmisljam da li da popunim, neki savet?

Nemoj da popunjavaš.

Ti tražiš posao a za posao je totalno nebitna stavka da li živiš u svom stanu iznamljenom itd. Identična situacija je sa JMBG. Takav oglas može da bude smao prevara.

MOžeš da se obratiš povereniku za pomoć

http://www.poverenik.org.rs/yu.html

Nikako ne dostavljaj takve podatke privatnim licima, to je pozivnica za krađu identiteta, sledeće će da ti traže bankovni račun. Samo podatke relevantne za posao može iko da traži.

Ipak je mail firme, meni se ucinilo da je privatni jer mi pokazao sliku i profil posiljaoca pored poruke, ali svejedno, sta ce sve to firmi dok se ne zaposlim kod njih, a i ako bi se zaposlio opet je to mnogo podataka.
U svakom slucaju obratio sam se povereniku pa cekam odgovor.

Nazad
Vrh Dno