Šta je novo?

Ostadoh bez ideja..

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
319
Imam problem sa Hp Pavilion dv2000
Radi 3-4 min i onda se zamrzne ekran i boje se deformisu. Tako u krug.
Normalno, prvo sam proverio hardware, tj. ram memoriju. promenio, stavio drugu i komp je radio besprekorno. ali samo na jedan dan! sad su isti simptomi. posto sam primetio da se u safemodu ne desavaju problemi, konstatovah da su driveri. Zamenio drivere i opet nista. Predpostavljam d aje hardverski kvar. temperatura je katastrofa visoka i predpostavljam da ga heat protection stalno freeze-uje i tera u tera u restart. Problem je sto dosta puta ostane u radu i sa velikom temperaturom.

Ne znam da li da izvedem svezu instalaciju [ moram da cekam dozvolu vlasnika ].
Siguran sam da ce ove temperature ostaviti posledice na motherboardu[ kondenzatorima..]

ima li neku ideju?

Hardverski problem bi se vrlo verovatno ispoljavao i u safe modu, ali ne znam koliko pažljivo i sistematično dijagnostifikuješ kvar. Ako misliš da je temperatura problem, najčešće je u pitanju procesor, pa probaj sa nekim programom koji će da namuči CPU. Najlakše je da skineš i pokreneš Prime95 (ima i 32 i 64 bit verziju), te pokreni Torture test u Small fragments modu. Trebalo bi jako brzo da se restartuje računar, ako je temperatura problem.

Za borbu protiv visoke temperature, ako Pavilion ima mogućnost iz BIOS-a, možeš da spustiš malo voltažu. Do neke granice neće da utiče na stabilnost sistema, samo će spustiti temperaturu, a gde se ta granica nalazi možeš da ispitaš takođe Prime-om. Ako krene da pravi greške tokom testa, moraš malo da podigneš voltažu.

Takođe, za testiranje CPU, RAM, matične, Prime u blend modu možeš da ostaviš da radi nekoliko sati.

Realno, računar može da zaglavljuje i restartuje bilo šta. Može i kvar na ploči, kondenzatori koje si spomenuo (onda se problem ispoljava vrlo nasumično ponekad), može da bude i problem sa memorijom, kontaktima, mogu da budu kontakti na memoriji (tvrdom gumicom ih prebriši), može da bude slot, neispravno napajanje, ATX konektor da se razlabavi unutra, itd...

na prvi test CPU-a, ugasio se posle 15 sekundi.. ali svaki naredni je izdrzao bez problema. Opet sam posumnjao na GPU i testirao pomocu FURMARK-a ali nista se ne desava...takodje, imam problem kad instaliram driver za graficku!! krene i u jednom delu smo stane i to je to..Ne znam vise sta da mu radim.vidim da mu se smesi jedan kroshe pa nogom kroz prozor. :mad:

Vrh Dno