Šta je novo?

osposobite mi mrežu

ljuban

Cenjen
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poena
159
dakle ovako, windows je 7, imam desktop i laptop na istom belkin ruteru, desktop povezan kablom, laptop wirelessom. vide jedan drugog ali nema teorije da išta sharujem. homegroup crkao još ihaaaj, vidim da mnogi imaju isti problem i microsoft na to daje neki ******ski generički odgovor koji naravno ne pomaže. meni je problem što od sinoć ne mogu ni regularnim putem ništa da sharujem? jedini način da pristupim drugom kompu u mreži je kad isključim ono za obavezno logovanje pa svaki može da pristupa svačijim public folderima.. problem je što nemam pojma ni kako da ovo što mi treba za sharovanje stavim u public folder. na oba kompa je avast internet security od čijeg podešavanja sam odustao pa ih fino isključim. windows firewall je isto isključen. sve ovo je radilo al je vremenom crklo, ne znam kako. dajte neki odgovor hitno, samo bez "pitaj nekog ko ima pojma o osnovama umrežavanja", moliću.

Nemoras koristiti home, koristi Work. Idi u Network and sharing centar. Pri dnu imas chose homegroupand sharing options. pa tu za work pri dnu iskljuci pasword protected sharing. I onda lepo kad shareujes neki folder. Desni klikna njega, properties, sharing, pa advanced shareing, pa stikliraj share this folder, pa permisions i za everyone dodaj full control. To bi bilo to. Uradi isto na oba kompa. Ako ni tako ne radi, onda idi na properties shareovanog foldera pa na security p ako nema everyone ti ga dodaj i opet stavi full control. Ovako bi trebalo da radi. Samo izaberi work network.

OK, ovo je uspelo da s desktopa vidim laptop, ali u kad probam obrnuto kaže mi sledeće:

Windows can't find a computer or device named "DESKTOP" Detected

Windows can communicate with the name resolution server but can't find the host name.
Make sure the computer or device is turned on and connected to the network Completed

Windows can’t find "DESKTOP". If the computer or device you are trying to reach is nearby, make sure it is turned on and connected to the network. Otherwise, contact your network administrator for assistance.

Ne kontam??? Imam utisak da je problem do mreže, jutros me je na desktopu dočekala poruka da dva kompa u imaju konflikt oko IP-a.. Izvadio UTP iz rutera, ubo ga u port pored i sve je proradilo. E sad, u DHCP Client List-u imam i dalje jedan nepoznati klijent:

192.168.2.5 unknown a0:0b:ba:02:e9:32

Za njega mi ping kaže:

Pinging 192.168.2.5 with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.2.3: Destination host unreachable.

Ne znam otkuda to, valjda je ruter zabagovao od nečijeg mobilnog ili tako nešto.

Ni to isključivanje password protected sharinga mi ne odgovara jer povremeno u mreži imam pomenute za koje ne bih da mi čačkaju po sharovanim stvarima, i kad sam ponovo uključio tu opciju, opet mogu da pristupim laptopu bez logovanja??? Je li zbog toga što imam accounte s istim imenima i šiframa na oba kompa? Kad probam s tuđeg laptopa, ipak zahteva logovanje.

Sve vreme su firewall-ovi pogašeni.

Koja ti je mrezna maska (subnet mask)? Moras malo bolje pojasniti kako su ti adresirani racnari i kako si konfigurisao ruter. A ako vec moras da budes password protected uradi sledece. Udji u cmd, kucaj mmc.exe pa enter. Otvorice ti se konzola. Idi na file pa na add remove snap-in. Pa izaberi local users and groups, pa add pa finish pa ok. onda sa leve strane otvori drvo pa izaberi users i desni klik na administrator i set password. dodaj neki password i zatvori konzolu. Sledeci put kad budes hteo da pristupis nekom racunaru uradi sledece. Kucaj u exploreru:
\\192.168.2.x\C$ ili D$, ovo $ je za admin pristup, kada ti bude trazio user i pass, unesi Administrator a pass stavi onaj koji si predefinisao. To bi trebalo da radi.

Obrisi lepo te gluposti oko homegroupa i napravi Workgroupu kao sto ti je rekao bandzo87 i ubaci sve racunare u nju...eventualno napravi remote desktop nalog na svim racunarima (to radis u okviru computer management>local users and groups>users) i kada kliknes na neki share u mrezi on ti trazi sifru i username, to uneses i stikliras da zapamti i to je to. Ne zaboravi samo da kod shareovanja ubacis taj nalog i das mu full access ili koje god druge privilegije zelis. U tom slucaju izbacis Everyone iz grupa i ostavis samo taj nalog i eventualno Administratorsku grupu.

Poslednja izmena:
Pa da, u okviru workgroupa sam i radio sve što sam naveo, sa homegroupom sam se odma pomirio da nema šanse (jedan komp ne prepoznaje drugi uopšte). To je onaj workgroup koji sedmica uspostavi po instaliranju i zove se WORKGROUP po difoltu :) Fora je da s laptopa ne vidim desktop.. tj. vidim ga ali dobijem ono što sam quotovao u prethodnoj poruci.. pokušavam preko gugla i ne nalazim objašnjenje nigde.. Negde sam video da lik sugeriše da je problem u tome što se različito zovu mreže na koje su kompovi konektovani (u mom slučaju desktop na Network 3, a laptop na Ljubanet)??? Kako se uopšte menja ime network konekcije na kojoj sam preko kabla? Taj network 3?

Znas sta je najbolje...idi u control panel>system and security>system i okaci screenshot..potamni samo deo sa serijskim brojem u donjem delu. I okaci screenshotove control panel>network and internet>network and sharing center , control panel>network and internet>network and sharing center> levo kliknes na change adapter settings...to okaci i za laptop i za desktop
Koliko sam te razumeo i laptop i desktop su povezani na isti ruter i dalje na internet...subnet mask je u redu

Negde sam video da lik sugeriše da je problem u tome što se različito zovu mreže na koje su kompovi konektovani (u mom slučaju desktop na Network 3, a laptop na Ljubanet)??? Kako se uopšte menja ime network konekcije na kojoj sam preko kabla? Taj network 3?

Pa mora mreza isto da ti se zove, ili Network 3 ili Ljubanet. U tome je onda problem

*** glup sam za ovo, nisam kontao da treba kliknuti na ikonicu umesto na ime mreže da bih promenio u Ljubanet. :smash: Nemam na čemu da testiram sad, javiću da li sad radi kako treba.

Ne vredi. Mreže se zovu isto, desktop normalno vidi laptop, a ovaj njega neće i dalje. Dns server isn't responding. Oba kompa su podešena da automatski dobijaju DNS adresu.

Vrh Dno