Šta je novo?

Osnovni servisi? -Telenor-

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Od prvog gsm-a sam na mts-u, a sad treba da koristim stari 063 prepaid broj, pa pokusavam da saznam na kom sam tarifnom paketu, koje su cene i da li tu nesto mogu da menjam i kombinujem. Zvao sam call centar (interesantno da norvezani ovo jos uvek naplacuju), obisao ceo sajt, ali je tarifa i dalje misterija..?

Evo opstih informacija o Super Sound tehnologiji, za vise informacija mozete se obratiti Korisnickom servisu preko portala Moj Telenor ili na service mail.

Basic Q&A

Kako mogu da aktiviram Super sound?

Super Sound je automatski aktivan za sve korisnike Telenorove mreže čiji telefonski aparati podržavaju ovu tehnologiju.

Da li moj telefonski aparat podržava ovu tehnologiju?
Skoro svi telefoni napravljeni od 2002. godine podržavaju ovu tehnologiju, kao i svi modeli telefona u džinovskom izboru.

Da li će mi se baterija trošiti brže ako koristim Super sound?
Ne, Super Sound nema uticaja na dužinu rada baterije.

Da li se Super Sound plaća?
Ne, Super Sound je besplatan za sve korisnike Telenorove mreže.

Kako mogu da osetim razliku/Zašto ne osećam razliku u kvalitetu zvuka?
Ako korisnik već ima zadovoljavajući kvalitet veze, verovatno neće osetiti razliku. Međutim, ako uspostavljena veza nije zadovoljavajućeg kvaliteta, nova tehnologija omogućava automatsko i značajno poboljšanje kvaliteta prenosa govora.

Da li je Super Sound povezan sa EFR/FR (speech coders Enhanced Full Rate/Full Rate)?
Tehnologija koja omogućava Super Sound je nova, naprednija od EFR/FR generacije, i namenjena je korišćenju u 3G mrežama."

Poslednja izmena:
Hoce li jos neko da odgovori sta je Super Sound, pa da budemo mirni :D .

Vucko, nece ti odgovoriti drugo sem ovog djuice-ovog copy/paste odgovora, valjda je to poslovna tajna ali bitno da imaju SuperSound koji krije tehnicke specifikacije kao zmija noge.

Nego prateci ES forum i ovaj vidim da tamo isto ima korisnik sa imenom djuice koji "kao" ne radi u Telenoru medjutim kada sam ja pitao naseg Bench djuice-a da li ce biti virtualna Telenor mreza djuice je napisao da za sad nije u planu, ali da prate trziste.

djuice, da li ste radnik/ca Telenora?

pa je li to radi li ne? 'bes ga nista ne primetim, lose kao sto je i bilo... a tel je N6233

Kad bi nam rekli sta trazimo bilo bi lakse :d .

Prenosim sa ES foruma:
Evo ga skrinšot u toku razgovora. Uokvireni znak prikazuje da je kodovanje govora u FR (F1=full rate).
Dok na VIP mreži stoji oznaka F2 što znači kodovanje u EFR. Dakle VIP koristi EFR a za Telenor ne znam šta to reklamiraju.
fullratedf7.png
Evo za Nokie kako ukljuciti HR i FR:
Enhanched Full rate codec
*3370# EFR ce biti aktiviran nakon resetovanja mobilnog telefona (veca potrosnja baterije i bolji kvalitet glasa)
#3370# EFR ce biti iskljucen nakon resetovanja mobilnog telefona
Half rate codec
*4720# Half Rate ce biti aktiviran nakon resetovanja mobilnog telefona (manja potrosnja baterije i losiji kvalitet glasa)
#4720# Half Rate ce biti iskljucen nakon resetiranja mobilnog telefona

BTW. Na mojoj Telenor SIM kartici prepaid 062 numeracije pise F1 kao u gornjem srecshotu dok na istom telefonu sa Vip pripaid karticom pise F2. Malo stiva za citanje: link.

Ako se ne varam, ovde piše:

Da li je Super Sound povezan sa EFR/FR (speech coders Enhanced Full Rate/Full Rate)?
Tehnologija koja omogućava Super Sound je nova, naprednija od EFR/FR generacije, i namenjena je korišćenju u 3G mrežama."

E, sad ... šta je to što je namenjeno korišćenju u 3G mrežama, a može da se koristi u GSM mrežama, a ima veze sa kvalitetom zvuka ???

Ja znam samo za one fore sa *#3370# i ostalo ...

Vrh Dno