Šta je novo?

Osnovni model poznatog ili hi-end model od manje poznatog proizvodjaca TV-a

Učlanjen(a)
13.05.2012
Poena
151
Planiram da uzmem novi 40-42" TV i kako mi je budjet krajno ogranicen imam dve opcije, Ili da uzmem neki osnovni model od poznati proizvoditel (Samsung, LG, Sony, Philips...) ili da uzemem neki high end model napucan sa opcijam (3D, 200Hz, LED, DLNA, internet pristup...) ali od nepoznati ili ne tako poznati proizvodjac (ST, Beko, Quart)?

Koja od ovih varijanti dace mi bolji kvalitet na sliku? TV koristi cu ga uglavnom za gledanje na filmova i HD kanali.

Hvala.

od jakih brendova danas su samo najskuplje serije ono gde se trpaju najnovija dostignuća dok se osnovni modeli recikliraju iz godine u godinu. primer D5000 i EH5000 serija, osim drugačijeg dizajna ne dobijaš skoro ništa novo. šklj proizvođači trpaju svašta za malo novca, ali te cene su nekako i realne. primer Vox koji ima 42" sa pasivnim 3D-om, 4 para cvidža, itd košta nekih 50ak hiljada dinara. dizajn mu je malo lošiji nego kod LG modela ali ne verujem da nešto preterano zaostaje za njima.
sad ti je najvažnije da dobiješ što dužu garanciju, jer svaki tv može da ti rikne, brend tu više ne igra neku ulogu, a što je garancija duža to si i ti duže sigurniji.

VOX, FOX i ostali kung-fu "proizvodjaci" LCD-ova ugradjuju TN matrice u svoje televizore (zato su i jeftini) tako da ti 3D, 200Hz i ostalo nista ne vredi.

Ja pak mislim da garancija nema nikakvu ulogu, jer TV, i da si ga pazio i mazio uvek servis bi rekao da je tvoja greska, duri i oni bi uradili nesto i ondak tebe bih ti pripisali to (ovo govorim iz iskustva). Ali j#b#ga, biranje TV sada je postao kompliciraninje nego lansiranje na space shuttle. 2-3 dana citam na internetu tekstove sta znaci i za sta sluzi i sada sam vise zbunjen nego pre. Uglavnom svi tekstovi opisuju koja tehnologija sta i kako radi, ali nigde ne opisuji jer ima neki vidljivi efekat. Jedino sam nasao ovaj tekst http://www.extremetech.com/electronics/73172-lcd-motion-blur-fact-and-fiction/6 koji preporucuje da se ne zaletuje sa sve te opcije jer niti jedna oh njih nema vidljivi efekat, nego da se vise paznje posveti na kvalitet na panela. Ali ovaj tekst je za modele od prije 3-4 god. pa situacija mozda se promenila do sada. Sta mislite? Sa druge strane kako mogu da budem sigururan da je panel sa dobar kvalitet? Jel ima neki pokazatel? Ovo pitam jer negde sam procitao da Sony/Samsung TV imale su najkvalitetnije LCD paneli sopstvenu proizvodlju, tako da kupovina na jedna od ove dve marke je bilo siguran bet, ali kasnije da nadjem informaciju njihovu fabriku proizvodi samo 32,40,46" paneli a da TV sa 37" i 42" koristile su LCD paneli od drugih (uglavnom kineskih) dobavljaca i imale su mnogo losiji kvalitet.

VOX, FOX i ostali kung-fu "proizvodjaci" LCD-ova ugradjuju TN matrice u svoje televizore (zato su i jeftini) tako da ti 3D, 200Hz i ostalo nista ne vredi.

ako je tako (nisam baš pratio) onda neka gleda samo prave brendove. mislio sam da je TN samo u onim od 24" što ih uglavnom nude po supermarketima. video sam par puta sliku na takvim modelima i nije izgledala puno lošije nego na LG-u i Samsung-u koji su bili pored. Trenutni best buy je sigurno Samsung 40D5000 ali kupljen u Mađarskoj :D, ja sebi taj uzimam uskoro za stan. 3D je toliko nebitan, kad malo razmisliš. Nikad kući nećeš imati efekat kao u bioskopu a materijala je jako malo, a i to što ima nije kvalitetno - pogledaš jednom i to ti je dovoljno.

ako je tako (nisam baš pratio) onda neka gleda samo prave brendove. mislio sam da je TN samo u onim od 24" što ih uglavnom nude po supermarketima. video sam par puta sliku na takvim modelima i nije izgledala puno lošije nego na LG-u i Samsung-u koji su bili pored. Trenutni best buy je sigurno Samsung 40D5000 ali kupljen u Mađarskoj :D, ja sebi taj uzimam uskoro za stan. 3D je toliko nebitan, kad malo razmisliš. Nikad kući nećeš imati efekat kao u bioskopu a materijala je jako malo, a i to što ima nije kvalitetno - pogledaš jednom i to ti je dovoljno.

Ako si gledao analogni signal sa kablovske televizije, naravno da slika nije puno losija nego na kung-fu modelima, u stvari, najbolja je na starim CRT-ovima.
Slazem se da je Samsung 40D5000 iz Madjarske sa cenom od 450 eura ubedljivo najbolja kupovina.

Takodje, Panasonic G30 za 550EUR.

Ja sam pre 4-5 godina kupio Crypton LCD, HD Ready, 2x scart, 1x HDMI, 1x PC, optical, 82 cm i još par gluposti. Radi ih Com trade, znači made in Srbistan. Navodno su unutra Samsung paneli a ram je naš. Šta znam, za sad zadovoljava.

Ja sam pre 4-5 godina kupio Crypton LCD, HD Ready, 2x scart, 1x HDMI, 1x PC, optical, 82 cm i još par gluposti. Radi ih Com trade, znači made in Srbistan. Navodno su unutra Samsung paneli a ram je naš. Šta znam, za sad zadovoljava.

za ovo made in srbistan nadam se da se samo zezaš, tj. da ne misliš stvarno da je tako?
a što se tih televizora tiče zanimljiva stvar je da se npr u Hrvatskoj ComTrade-ova ispostava zove New Technology Company(mislim da su propali prošle ili pretprošle godine) i tamo su u svojim radnjama nudili te Cryptone koji su po modelu bili oko 100€ jeftiniji nego ovde. Oni imaju veći standard, veći PDV a opet 100€ jeftinije što za te no name brandove nije baš malo.

a što se tiče kvaliteta slike TV prijema, ja na mom 32" imam TotalSD preko Scart-a i zadovoljan sam, stavim na mod slike koji je razvlači neprimetno na krajevima pa ljudi nisu mali i debeli kad gledaš (kao na 16:9). a ovaj u stanu(gorepomenuti Samsung D5000) kad pazarim planiram da ga "hranim" samo sa HD materijalom preko popcorna ili Blu-Ray filmovima preko PS-a(igrama takođe). Antenu mu neću ni stavljati, naše televizije su očajne.

za ovo made in srbistan nadam se da se samo zezaš, tj. da ne misliš stvarno da je tako?
Nee, ne tvrdim ja ništa. Kada su počeli sa radom tih televizora, u vreme kada je pronađen novi hemijski element i to u Srbiji Jadarit, gledao sam interviju na TV gde su objašnjavali ko su i šta kao CT grupa i pošto je Jadarit zaštićeno ime oni su mu dali ime Kripton, kao prva paralelu jer je Jadarit zelen... A kada sam kupovao TV tip što prodaje mi je rekao da su paneli Samsungovi, a plastika naša, mada kada sam ga doneo kuću, pozadi piše made in EU.

http://static.astronomija.co.rs/nauke/petrologija/minerali/jadarit/jadarit.htm

http://www.comtradegroup.com/brands/crypton/?lng=sr

Uglavnom, za Total SD je sasvim OK.
Šteta što su pukli, imali su dobru ideju, ja još uvek verujem u naše ljude, preduzetnike i proizvođeče. :wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno