Šta je novo?

OS X dpi

mipko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
705
Ako imate problema sa vidom - odnosno slepi ste kao krtica, sto je moj slucaj; tada vam moze biti interesatntna promena dpi.

Na 24" 1920x1200 OS X ima default dpi 75x75 sto je za mene premalo.
Ja nisam nasao neki elegantan (citaj GUI) nacin menjanja dpi. Jedino sto sam nasao je pomocu startx skripte.

/usr/X11/bin/startx

nadjete u njoj

defaultserverargs=""

umesto "" stavite "-dpi 96"

restartujete X

provera dpi se uradi sledecom komandom

xdpyinfo | grep -i resolution

i to je to.

Kad si već spomenuo ovo, palo mi je nešto na pamet, nešto što sam primjetio odavno, ali nisam davao previše pažnje na to.

O čemu se radi? Ne znam da li ste vi ostali primjetili ili ne, ali meni se čini da Apple-ov GUI ne zavisi od dimenzija radne površine i rezolucije, već da je to riješeno na nekom drugom nivou.

O čemu pričam? Pričam o tome da je menu bar uvijek visok nekih 5-6 milimetara, nezavisno od rezolucije. Odnosno, veličina mu je ista i na 1280x1024 i na 1600x1200 i na 1920x1200.

Ne znam kako vama, ali ja sam navikao na to da je to promjenjivo sa rezolucijom, a ne ovako fiksirano. Možda je to do skaliranja DPI-a, ja ne znam, ali bi u svakom slučaju volio da saznam, a i da čujem šta vi mislite o tome.

:wave:

pa Apple jos od Tigra 10.4 prica o Resolution Independence a i Menu bar koji si pomenuo je izgledao deo toga :) kako sta naprave - tako ubace u sistem :)

Poslednja izmena:
Heh, sjajno resenje (valjda cu uspeti da uradim to kod mene isto). I ja imam problema sa vidom i nadam se da ce ovo da pomogne. Hvala!

Nazad
Vrh Dno