Šta je novo?

OS na MSI CX 620 laptopu?

fusion_x

Cenjen
Učlanjen(a)
23.09.2012
Poena
151
Pozdrav! Interesuje me da li bih na model laptopa iz naslova mogao da instaliram mac OS? Karakteristike:

Procesor: Intel core i3-330M 2.13GHz, 3MB Intel Smart cache
chipset Intel HM55
Memorija: 4GB DDR3 (2x2GB)
Graficka karta: ATi Mobility Radeon HD 5470, 1GB GDDR3
HDD 500GB SATA II
Opticki uredaj: DVD RW Super Multi
Konektori: 3x USB, D-Sub, HDMI, RJ-45, Audio In/Out LAN Gigabit Ethernet LAN 10/100/1000 Mbps Wireless IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth
Slotovi: Expresscard, citac kartica 4-1

Hvala unapred!

Može! Izgooglaj postupak za instalciju i pogledaj za 3th party drajvere ukoliko su ti neophodni...

Ok, hvala na odgovoru! Posto nisam upoznat kako sve tacno funkcionise, zanima me da li ce na ovoj mojoj konfiguraciji sistem biti stabilan, nece praviti probleme i sl? Posto se bavim audio-video produkcijom i koristim adobe premiere, photoshop i after effects sa gomilom razlicitih pluginova, kontam da nece biti problem instalacija softvera... Samo da sistem bude stabilan.

Za notebook mašine najneizvesnija je WiFi kartica. Ovde nisi napisao koja je, a to je ono što bi morao da znaš tačno kako bi mogao da utvrdiš da li je Mac os kompatibilna. Ako nije trebalo bi da imaš opet dva rešenja. Oba zahtevaju dodatna ulaganja. Prvo je da postojeću karticu zameniš drugom koja je kompatibilna, drugo rešenje je da uzmeš neki D-Link koji je Mac os kompatbilan. Ja evo mogu odmah da ti preporučim jedan koji radi i koji ja lično koristim. Reč je o DWA-121, koji uz pomoć realtekovih drajvera može da se potera da radi propisno.

Što se stabilnosti sitema tiče tu ne brini. Adobe paket radi besprekorno! Jedino ti možda mogu napraviti problem pojedini pluginovi koje ćeš morati da nađeš za OS X ako ih ima jer možda nisu svi pisani za obe platforme, a što se programa tiče to će raditi sve kako treba!

Poslednja izmena:
Ok, to za wifi nije skupo... Imam cak neki d-link. Sto se pluginova tice, i to shvatam... Video sam da neki ne postoje za mac. Ok, i jos jedno pitanje. :) Posto vidim po forumima da je neophodno poznavati svaku komponentu racunara da bi znao koja verzija mac os-a bi mi radila kako treba na mom kompu, da li postoji neki konkretan sajt gde to mogu da proverim? Toliko je informacija da ne mogu da pohvatam gde, sta, kako... Pa ako ima neka malo sredjenija varijanta. Hvala Vlado na pomoci!

http://www.insanelymac.com

Pa odatle gore imaš OSx86 wiki što je i najbliže onome što si tražio i Mac notebook gde ćeš možda pronaći neke korisne pojedinosti za svoj laptop ukoliko je uvršten u top listu podržanih notebook mašina.

Danas cu pokusati da instaliram, pa ako negde zapnem, nadam se da ces mi pomoci:) Na ovim sajtovima, skontao sam da mi je procesor ok. Ne znam za graficku, nema je u onim tabelama... tj. sve neki modeli oko moje graficke, ali bas moje nema. Probacu pa cu videti na cemu sam. Samo se nadam da necu imati problema sa pregrejavanjem kao kada sam instalirao Linux Ubuntu.

To sa pregrejavanjem objektivno može da bude problem, izmeđuostalog i zato što originalni MacBook računari imaju takođe tih problema... Nravno ne mora da znači, ali to ćeš videti kada ga budeš isprobao!

Vlado, ovo je haos. :) Pokusao sam instalaciju prateci uputstva sa tonymacx86, ali ne ide. Da li sam skinuo losu verziju Snow Leoparda ili sta je vec problem, nemam pojma. Sada sam video i ovu opciju iATKOS_L2. Da li je to pametno resenje tj. u cemu je razlika, obzirom da instalacija funkcionise po slicnom principu. Trudim se, kopam, ali opet kazem, toliko informacija da ne znam na koji nacin da ih filtriram i vidim sta mi zapravo treba.

Najlakše ti je da ideš prvo na neki distro, tj. upravo na pomenuti iAtkos. Tu imaš manje-više sve od dodatnih drajvera na jednom mestu tako da u principu to i jeste najprostije rešenje.

S druge strane možeš kasnije da probaš i originalnu verziju OS X-a da instaliraš preko pomenute tonymac šeme, ali za to bi ti trebalo malo više iskustva. Nije to ništa komplikovano kad tačno znaš šta ti sve treba. Osnovno je da nađeš ukoliko ima negde da je to neko ostavio, DSDT za svoj komp...

Uspeo sam da instaliram zahvaljujuci iATKOS-u. E sada, na samom boot-u sistema, sve vreme je na ekranu jabuka i ispod nje kao loading. Isao je i zvuk dobrodoslice, ali jabuka se ne pomera. Neki savet? Mozda sam odabrao pogresan drajver za graficku...

Da, pošto imaš zvuk ispod onda to znači da je poblem grafička...

Tj. drugim rečima sistem se najnormalnije butovao ali nažalost nemaš sliku. Uradi sledeće...

Restartuj računar i prekini bootovanje pritiskom na F8, zatim ukucaj -x -f -v i pritisni enter. Pokrenućeš dijagnostiku i safe mode istovremeno. Trebalo bi da dobiješ sliku, ali bez quartz akseleracije. Zatim kada završiš setapiranje sistema i izađeš na desktop, instaliraj drajvere sa ove lokacije: http://www.osx86.net/view/963-ati_mobility_radeon_hd_5xxx.html

ili odavde ako ti ovi gore ne prorade: http://www.osx86.net/view/1442-[fully_working]_ati_mobility_radeon_hd_5470.html

Za instaliranje drajvera će ti trebati kext wizard: http://www.osx86.net/view/1604-kext_wizard_3.7.10.html

Nakon instalacije drajvera, restartuj mašinu i ponovo butuj normalno!

Što se tiče kext wizarda, on radi tako što mu dodleš dravere koje hoćeš da instaliraš i onda on to sam uradi automatski. Jednostavno je ali ne funkcinoiše cela stvar kao na windowsu, jer drajveri nemaju sopstveni installer... Čisto da znaš! ;)

Poslednja izmena:
Ok. Uradio sam to sto si rekao, i zabode kod "Resetting IOCatalogue". Malo sa googlao, nasao neko resenje gde se u terminalu upisuju neki kodovi, ali nisam uspeo. Razmisljam sta mozda moze da bude problem. Posto sam na jednu particiju instalirao iatkos, druga je ostala ntfs koja mi je bila i na windowsu. ali kontam, kakve veze to ima, obzirom da sam na ovu sistemsku gde je bio win7 sada instalirao iatkos i dize ga sa te particije. Ne znam da li je problem grafiscka... U pitanju je ATI Mobility Radeon HD 5470. Mozda ona pravi problem, ali ako si rekao da bi trebao da pokrene safe mode, ne znam zasto nece.

Inace, paralelno sa ovim, na drugom kompu skidam win7, koji nikako ne bih zeleo da vratim, ali ako ovo ne uspe... Moracu:(

Pa to mi ne znači baš mnogo... a što se particija tiče, hard disk mora da bude formatizovan pod GUID partition tabelom. Ne može Master Boot Record koji koristi windows. Kasnije možeš napraviti NTFS particiju pa onda instalirati windows ako želiš, ali sve to treba da bude pod GUID-om!

Takođe vidi da izvučeš makar osnovni DSDT za svoj komp pa ćemo onda da ga dopravimo. Tu mogu da ti pomognem poprilično, a inače taj fajl završava preko 80% posla!

Da nije u pitanju notebook mašina preporučio bih ti drugačiji instalacioni postupak, a ovako iAtkos je u ovom momentu čini se najzgodnije rešenje.

Poslednja izmena:
Ili da mi npr. ti instaliras i da ti platim i da zavrsim ovu agoniju:)))

Bojim se da nemam vremena za to sada... Možeš i ovo da probaš... Ne znam šta je ali treba pogledati: Niresh 12495 OSX 10.8 Mountain Lion USB Bootable for Windows

Poslednja izmena:
poenta oko iatkosa je da metodom eliminacije stikliras one stvari koje postoje u onom setup meniju. nisam se baktao dosta dugo sa njim ali samo citaj sta pise u tom setup meniju i trebalo bi mozda da uspe. stara je verzija, a tebi noviji laptop ali probaj

e da ima iatkos lion l2, probaj i njega

Poslednja izmena:
Nije ti potreban nikakav sistem eliminacije ako znaš tačno šta ti se nalazi u kompjuteru. Jedini problem tu može da bude ako iAtkos nema upakovane drajvere koje ti trebaju, što mislim da je ovde baš konkretno slučaj...

da, naravno da moras da znas sta ti je u kompu, ali opet ima sistem eliminacije i kombinacije - posto ima dosta razlicitih drajvera za istu stvar. ima manje vise objasnjenje sta kod svakog kexta i to treba da se cita i kombinuje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno