Šta je novo?

OS 32-bit / 64-bit sta je sta

lisanin

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2001
Poena
619
mozda je glupo sto to pitam ..:d
ali definitivno mi nije bas najjasnija razlika izmedju 32 i 64 - bitnog operativnog sistema - normalno ne u smislu sta koji znaci (u elementarnom softverskom i lingvistickom smislu), vec u tome sta koji od njih podrzava, da li uopste podrzava, koji je i gde bolji i zasto ...
Sad nesto radi pod ovim OS , nesto pod onim OS.
Cini mi se kao da su 64-bitni XP jednostavno "pregazili" - kao bio je nesto malo (stidljivo) pa ga sad nema.
Takodje mi se cini da se ni ova 64-bitna vista nije bas previse proslavila ..
Tu kraja nema, ... al' sta sad uzeti i "staviti"..
I sta je tu najkomaptiblnije sa vecinom "uobicajnih" programa (mislim na "obicne" korisnike - onu veliku vecinu smrtnika koji koriste sokocalo zvano racunar):wall:

pa ovako....koristio sam xp 32bit sp3 do pre recimo 3 nedelje....sve je bilo extra,ali me malo smorio
pa se smislim da uzmem 64bitnu vistu,sve je bilo ok...do pre 3 dana kada je sve pocelo da se gubi,postaje nestabilno....zatvaranje aplikacija,ispadanje iz igara pod famoznim problemom 'display driver stopped responding and has been recovered'(tako nesto) i posto gotovo da nema resenja za taj problem jednostavno sam odlucio da vratim xp nazad....
sto se tice brzine,realno nisam osetio nikakvo ubrzanje izmedju 32bitnog xpa i 64bitne viste
u sustini sve je radilo sto je trebalo da radi,ali nakon svih ovih problema sam jednostavno odustao od viste barem za sledecih godinu dana

Poslednja izmena:
hvala
naglasavam da sam ovu temu postavio u cilju informisanja "obicnih" korisnika racunara
mislim da je analiza u smislu "ovaj OS je bolji za ... ali nije za .. " - to je sve OK
ali, sta da instalira neko ko prvi put kupuje racunara (samo ne win Me)?
sustina i cilj mog pitanja je - sta "staviti" i sta koristiti kod vecine uobicajnih konfiguracija i uobicajnih programa
jos jednom HVALA:smash:

Poslednja izmena:
Vista x86 (32-o bitna)

Ako koristiš 4GB memorije i više treba ti obavezno 64-bitni OS, XP ili Vista, jer 32-bitni može da mapira samo 3GB memorije.
Ako koristiš 64-bitne aplikacije kao što su AutoCAD ili 3D MAX bolji je uvek 64-bitni OS. Za igrice je teško reći. Ja koristim Vistu Ultimate 64-bitnu i do sada sve radi besprekorno, čak i igrice.
U svakom slučaju, ako imaš nov i jak hardware sa 64-bitnim drajverima i ako imaš 4GB RAM-a, uzmi 64-bitnu Vistu. XP uskoro ide u penziju...

Poslednja izmena:
za 10 godina :D

Vista 64-bit radi odlično na novom hardveru.

Dve bitne razlike postoje između 32-bitnih i 64-bitnih Windows sistema
1. Svi drajveri su stabilniji i bolje napisani za Vistu 64 nego za bilo koji 32 bitni sistem gde isti drajveri nisu digitalno potpisani.
2. Za sistem koji je baziran na aktuelnom hardveru i koji ima preko 3 GB RAM-a u sebi, nema dileme - 64-bitni sistem je neophodan. S obzirom da je Microsoft praktično digao ruke od 64-bitnog XP-a (SP3 uopšte nije izdat za taj OS), logična preporuka je da se pređe na Vistu 64.

Postoje sitne razlike u brzini u korist 64-bitne viste u odnosu na 32-bitnu, ali su one minorne.

XP će ostati još dugo u narodu kao što se i očajni Internet Explorer 6 još uvek dosta koristi za net, ali to ne znači da ga vreme nije pregazilo. ;)

Poslednja izmena:
Vistu je vreme brze pregazilo nego XP.
XP se koristi godinama, a vista je kod vecine ljudi penzionisana (reinstalirana) istog trenutka kad je prvi put pokrenuta. :d

Poslednja izmena:
S obzirom da je Microsoft praktično digao ruke od 64-bitnog XP-a (SP3 uopšte nije izdat za taj OS), logična preporuka je da se pređe na Vistu 64.
Hm....totalno netacno za xp ali to nema veze sa prelaskom na Vistu ;)...
bice ista stvar kao i za sp2 x64 - isti je fajl za windows xp i server 2003 u x64 varijanti, odnosno slikovito: fajl se zove WindowsServer2003.WindowsXP-KB914961-SP2-x64-ENU.exe

Vista x64 za sada kod mene radi odlicno, samo jos da namestim net, dodam jos rama i prelazim sigurno, XP ostaje eventualno za igranje.

ye,kao sto rekoh....vista 64 je gotovo savrsena,slazem se....ali kada neko od vas bude poceo da zakucava sa igranjem uz 'display driver stopped responding' videcemo komentare....kao sto rekoh,vista 64 je mnogo dobra kao os,ali postoje jos uvek problemi koji se javljaju a koje ljudi jos dan danas ne umeju da rese,ja sam bio pokusavao 4 dana da sredim to od kako se pojavilo,i na kraju sam digao ruke :)
kao sto rekoh,ne kazem da je losha,ali ako iskrsne nesto kao ovo onda...***a

To sa drajverima sam imao sličan problem na Visti 32 na laptopu, ali je uspešno sređeno instalacijom novih. To je problem do drajvera, a ne do Viste ;)

taj problem se meni pojavljivao na visti x64 kada sam preforsirao graficku, odnosno kada sam je previse klokovao. 3dmark je prolazio, ali on je ocito manje stresan od nekih igara... bio sam poludeo na vistu posle jedno godinu dana koriscenja iste (koja mi je do tad inace radila perfektno) i vratio se na xp. na istom mestu gde je vista prijavila gresku i izbacila na desktop win xp se skroz zakucao. isto vece sam obrisao xp, i instalirao opet vistu x64, smanjio malo klok i od tada nikakvih problema nema :)

valjda sam nekome pomogao :)

pozz

i ja sam mislio da je problem u tome.....ali na xpu nemam ni najmanjih problema po tom pitanju :)
ako moram da underclockujem gpu core samo da mi to ne bi prijavljivalo,bolje da ga 'garantiram' i zamenim za novi koji ne zabada :D

Vista 64 vec godinu dana mi radi savrseno. Upotreba racunara je uglavnom za gaming. Za nove racunare i uredjaje , svi drajveri postoje i rade savrseno.

XP? Ok je , ali za stari komp koji i ne koristim.

ajd da definisem ovako:
vista 64 OK (sve se slazem)
al' - ja sam pocetnk aman (npr.)
- malo igram igrice
- malo kuckam u wordu
- malko crtam u corelu
- malko farbam slicice u adobe-u
...
PRVO: posto je ta vista i dal' je ima onako.. (al' da radi)?
DRUGO: posto je XP - legalan (normalno) - (onako ga ima svuuuda)

sta ja (kao pocetnik) da radim:wall:
usput - racunar mi i nije neki (300- 400 evra - na kredit .. - sa monitorom)

Poslednja izmena:
Viste x64 (onako) imas svugde i radi odlicno.Imas i verzije sa integrisanim SP1.
Ja vistu koristim od prvih RTM verzija i nema sile da se vretim na XP ponovo.
Jedini problem na koji sam ja naisao u koriscenju x64 verzije je nemogucnost gasenja racunara kada mi je instalirana Skystar2 i Skystar HD2 kartica u racunaru.Na visti x32 sve to radi bez problema.
Ali opet to je do drajvera nije do Viste.
U pocetku kad su se pojavile RTM verzije bilo je problem sa nekim programima koji nisu hteli da rade na visti,ali to je odavno iza nas.
Ne secam se da sam naisao na neki program u zadnjih 6 meseci a da nije hteo da radi na visti x64.
Igre sve rade normalno.

Poslednja izmena:
ajd da definisem ovako:
vista 64 OK (sve se slazem)
al' - ja sam pocetnk aman (npr.)
- malo igram igrice
- malo kuckam u wordu
- malko crtam u corelu
- malko farbam slicice u adobe-u
...
PRVO: posto je ta vista i dal' je ima onako.. (al' da radi)?
DRUGO: posto je XP - legalan (normalno) - (onako ga ima svuuuda)

sta ja (kao pocetnik) da radim:wall:
usput - racunar mi i nije neki (300- 400 evra - na kredit .. - sa monitorom)

Instaliras XP i nece da te boli glava. Ako ti nije najbitnije da ti sistem bude velika sarenica, onda XP (32bit naravno) i nema da brines.

a koliko RAM-a x64 Vista prepoznaje ?
i da li to znaci da ce se pojaviti i x128 OS ?

Poslednja izmena:
Da li 32-bitne aplikacije na 64-bitnom OS rade isto brzo kao na 32-bitnom?

Čini mi se da sam čuo da rade možda čak i sporije pa me interesuje mišljenje iskusnijih.

Zavisno od aplikacije, neke rade za nijansu brze, neke za nijansu sporije, neke rade jos malo sporije, a neke i ne rade. E sad ako koristis aplikacije koje postoje i u 64-bitnom izdanju osetices pravu car, jer su primetno brze :)
Ja sam na 64-bita od kad sam ubacio 4GB RAM-a i nemam nikakve zamerke :)

Nema nikakve emulacije. x86-64 procesori su zadržali i 32-bitni režim rada.

http://en.wikipedia.org/wiki/WOW64

Despite its outwardly similar appearance on all versions of 64-bit Windows, WOW64's implementation varies depending on the target processor architecture. For example, the version of 64-bit Windows developed for the Intel Itanium 2 processor (known at Microsoft as IA-64 architecture) uses Wow64win.dll to set up the emulation of x86 instructions within the Itanium 2's unique instruction set. This emulation is a more computationally expensive task than the Wow64win.dll's functions on the x64 architecture, which switches the processor hardware from its 64-bit mode to compatibility mode when it's time to execute a 32-bit thread, and then handles the switch back to 64-bit mode. No emulation is required for WOW64 on x64.

Poslednja izmena:
Zbun
Wow64.dll, which is the core interface to the Windows NT kernel that translates between 32-bit and 64-bit calls, including pointer and call stack manipulations; Wow64win.dll, which provides the appropriate entry points for 32-bit applications

64-bit operating system, 32-bit applications run on top of an emulation of a 32-bit operating system that is called Windows on Windows 64, or WOW64 for short. WoW64 intercepts system calls to the operating system made by a 32-bit application.
http://blogs.msdn.com/craigmcmurtry/archive/2004/12/14/301155.aspx

Ako nema emulacije zasto se onda desava da 32-bitne aplikacije rade sporije?

Poslednja izmena:
Zavisno od aplikacije, neke rade za nijansu brze, neke za nijansu sporije, neke rade jos malo sporije, a neke i ne rade. E sad ako koristis aplikacije koje postoje i u 64-bitnom izdanju osetices pravu car, jer su primetno brze :)
Ja sam na 64-bita od kad sam ubacio 4GB RAM-a i nemam nikakve zamerke :)

Nisam primetio da nesto radi sporije ili bolje jer sa 4gb stvarno nema zamerki .
A i dan danas mi nisu jasni ljudi koji imaju x64 cpu i direct x10 gpu i od 2gb ram pa navise a i dalje koriste x86 OS.
I ja sam se odrekao XP,i na Visti x64 sam vise od godinu dana i jedino klincima ne mogu da pokrenem prepotopski Microsoft Oceans.
I nikada nisam imao problema ni u cemu,ali bukvalno ni u čemu.

A "glupe i smorne" rasprave tipa "ja volim xp,a ja volim vistu" - isreno me baš briga,meni je bitno da taj os radi po mojim amfinitetima.
Nekad mi je to bio xp sad je vista a sutra...
Ja bih možda prešao i na Linux, ali ne mogu da se igraju igrice na njemu još uvek tako žesoko kao u fliperani kod Bil Gejtsa.
A i bitno mi je i da je "našminkan",prija oku. Pa pogledajte samo koliko se koriste programi za visual style na xp.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno