Šta je novo?

Orion Telekom

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ma, nikog ne pokusavam ja ovde da uvredim niti bilo sta slicno...
Juce sam dobio Korisnicku podrsku, vrteli su me 20-30 minuta na pozivu, rekli da ce Geolokacija da bude resena VRLO BRZO...
A evo situacije ovog momenta u razmaku od 10ak minuta. Upload je nekako standardan, retko kad spadne ispod 750, a download przi, pritom nista ne skidam. Utaknut kabel direkt u kuciste.

Prilozi

• screenshot-nettest.ratel.rs-2023.09.17-20_45_06.png
    screenshot-nettest.ratel.rs-2023.09.17-20_45_06.png
    9.8 KB · Pregleda: 88
  • screenshot-nettest.ratel.rs-2023.09.17-20_35_53.png
    screenshot-nettest.ratel.rs-2023.09.17-20_35_53.png
    10.2 KB · Pregleda: 49
Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Isto, Speedtest.net mi trazi par minuta server, jer mi prijavljuje Ameriku.
Pazi, da ne uzimamo uopste u obzir merace brzina, pustao sam na Steamu da skine neki random game kao i na Xbox...
Download se krece od 0 do 70.
Da ne gresim dusu, pre neki dan je udarilo u 104mb. Ali vec nakon nekog vremena je spalo na nekih 40. Torrent ne uzimam kao merilo jer su najverovatnije odredjeni portovi za torent zatvoreni, a i ajde da racunamo da seederi nisu uvek najbolji.

Vicious-Deeds

Cenjen
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poena
170
Zaboravio sam i da postoje, probacu tu varijantu. Naravno jos nisu nista popravili, samo zatvorili opet tiket, bole ih patka. Ne znam ni koliko mi se isplati da se cimam oko ovih idiota vise, mislim da cu samo da nakacim Nas server na ovaj net i dok traje ugovorna obaveza iskoristim maksimum bednog protoka koji daju, taman da napunim diskove finim stvarima, a diskova imam bas bas puno.

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Samo pogledaj "pravila" prijave. Moras 3 dana da meris po 2-3 puta brzinu prepodne i popodne. Cudi me da ne traze i bris iz guzice... mada koliko sam citao, oni problem prosledjuju operateru, koji njima salje zvanican odgovor, a RATel ga tebi prosledjuje i to je to.

Naci

Cenjen
Učlanjen(a)
01.10.2009
Poena
160
Ja sam produžio ugovor sa Orionom, malo pre isteka, sa finim benefitima. Kod mene to jako dobro i pouzdano radi i po onome što imam za cenu svih usluga, a upoređujući sa drugima (svi su mi u zgradi), nije bilo razloga da menjam. Imam 3 4K boksa sa svim kanalima, fiksni i net od neupotrebljivih 4.5/1 Gbps.
Dobio sam i nov ONT Huawei HN8145X6 i on mi kroz dupli gips i pločice na Pixel 6 telefonu bije 1460/1077 Mbps i lepo radi za razliku od prošlog!
Nisam bot, samo da napišem da sam zadovoljan sa uslugom u bloku 62 sever u Novom Beogradu.
kako je ovo moguce na telefonu? :O na kablu bi i razumeo.... ja sam u bloku 45 na orion optici paket 2.5Gbps na telefonu ide oko 300mbps na kablu oko 950mbps.... i imam taj novi wifi 6 ruter....

shomiNBGD

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2013
Poena
305
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
Gear S3 Frontier
Steam
shomispc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba ti telefon koji podrzava Wifi6, i da stojis dovoljno blizu rutera :)

Prilozi

• Screenshot_20230918_121553_Viber.jpg
    Screenshot_20230918_121553_Viber.jpg
    326.6 KB · Pregleda: 56

sasaandonov

Poznat
Učlanjen(a)
15.12.2020
Poena
40
Treba ti telefon koji podrzava Wifi6, i da stojis dovoljno blizu rutera :)
Jel imas 4.5 Gbps ili 2.5 Gbps? Ja imam 2.5 i meni max download ide do nekih 700(preko wifi 6). Na laptopu pise u specifikaciji max download 2.4Gbps, tako da nemoguce da ide max 700. Mislim da ima neka fora da su za vece pakete, tipa 4.5 pustili veci protok preko wifi-ija.
A da ne pricam da sam jedva dobio taj wifi 6 ruter. Mislim da su njima brzine samo dobre na papiru :)

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ja imam Wifi6 ruter (svoj doduse), isto nikad preko 700 ne ide, i to kad sam bas u sobi gde je ruter, Xiaomi 13 telefon.
4.5 gbita je paket.

shomiNBGD

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2013
Poena
305
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
Gear S3 Frontier
Steam
shomispc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jel imas 4.5 Gbps ili 2.5 Gbps? Ja imam 2.5 i meni max download ide do nekih 700(preko wifi 6). Na laptopu pise u specifikaciji max download 2.4Gbps, tako da nemoguce da ide max 700. Mislim da ima neka fora da su za vece pakete, tipa 4.5 pustili veci protok preko wifi-ija.
A da ne pricam da sam jedva dobio taj wifi 6 ruter. Mislim da su njima brzine samo dobre na papiru :)

Imam paket 4.5/1GBps.

Mislim da nemaju takva ogranicenja.

Koji ti je tacan model mrezne karte na laptopu? Max teoretska brzina Wifi5 je 3.6GBps, Wifi6 je 9.6GBps.
Ako koristis Win10 mozes tacno da vidis u opcijama kakva je veza. Po ovome sto si napisao rekao bih da ti je limit na uredjajima a ne na ruteru. Da li si probao da pustis laptop + telefon + jos nesto istovremeno, i ako jesi koja je brzina u zbiru?

Da se razumemo, ove brojke koje sam ja poslao su apsolutno nerealne. Niko nece da koristi net tako sto stoji pored rutera.

Ovo je realna brzina iz kupatila kod mene u stanu - znaci betonski zid od nekih 20cm + granitne plocice i jedno 5m vazdusnom linijom do rutera.

Prilozi

• Screenshot_20230918_172332_Speedtest.jpg
    Screenshot_20230918_172332_Speedtest.jpg
    269.2 KB · Pregleda: 70

sasaandonov

Poznat
Učlanjen(a)
15.12.2020
Poena
40
Model mrezne kartice AX1650s
Sad sam probao tel i laptop(oba wifi 6) u isto vreme i max daje oko 700. Na telefonu ide do 600 a na laptopu oko 50 do 100. Sto znaci da imaju ogranicenje za wifi jer inace bi oba uredjaja vukla vise u isto vreme.
Win 11 koristim, mada mislim da nema ogranicenja, osim sto kad nije na punjacu ne vuce max.
Ko zna sta muljaju sa tim brzinama. Jos da napomenem kada sam trazio wifi 6 ruter(jedno 10 puta zvao) i jednom me prebacili na tehnicku podrsku(oni se kao vise razumeju) i lik mi kaze da mene u tom paketu ne sleduje wifi 6 ruter(siguran sam da to nije rekao iz neznanja). Tako da ko zna sta mute interno i kakava su im ogranicenja.

Sisck

Poznat
Učlanjen(a)
17.04.2021
Poena
25
Model mrezne kartice AX1650s
Sad sam probao tel i laptop(oba wifi 6) u isto vreme i max daje oko 700. Na telefonu ide do 600 a na laptopu oko 50 do 100. Sto znaci da imaju ogranicenje za wifi jer inace bi oba uredjaja vukla vise u isto vreme.
Win 11 koristim, mada mislim da nema ogranicenja, osim sto kad nije na punjacu ne vuce max.
Ko zna sta muljaju sa tim brzinama. Jos da napomenem kada sam trazio wifi 6 ruter(jedno 10 puta zvao) i jednom me prebacili na tehnicku podrsku(oni se kao vise razumeju) i lik mi kaze da mene u tom paketu ne sleduje wifi 6 ruter(siguran sam da to nije rekao iz neznanja). Tako da ko zna sta mute interno i kakava su im ogranicenja.
Na ruterima se ne stavlja nikakav limit na Wifi.
Takođe, garantuje se brzina preko LAN-a, sve preko Wifi-a se ne garantuje (Wifi je podložan smetnjama, itd., dosta faktora utiču na brzinu), izmeri sa LAN portova brzine (Poveži vise uređaja i pusti Speedtest, pa saberi), ako dobijaš manje od 80% od obećane brzine onda možeš da se žališ korisničkoj podršci.

Uputstvo od RATEL-a kako se radi merenje brzine: https://nettest.ratel.rs/sr/wizard

sasaandonov

Poznat
Učlanjen(a)
15.12.2020
Poena
40
Mislim da je wifi ogranicen kao sto je ograniceno i po portu 1gbps. Nemoguce da niko od nas nema uredjaj koji ce povuci veci protok(recimo 2 ili nedaj boze 3gbps) i pritom svi merimo pored rutera(znaci nema prepreka).
E sad to sto su neki merili do 1.5(mislim da je to najvise ovde prijavljeno) ili random puste nekome ili ja imam teoriju da puste ovima sa vecim paketima.
Kablove sam davno bacio :)

poglavicas

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2012
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3600
Matična ploča
Asus B550M Prime wifi
RAM
64GB DDR4 3200MHz
GPU
AMD Radeon RX6600 8G
Storage
1TB PNY CS3030 + 1TB Kingston NV2
PSU
LC6550
Kućište
Deepcool Matrexx 30
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Redragon Apas K535-KR
Laptop
Lenovo ThinkBook 14 G3 AMD 4700G
Mobilni telefon
Poco F3
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako si kablove odavno bacio, onda nastaviš da živiš sa svim čarima koje wifi sa sobom nosi.

Imam mts optiku 1000/400Mbps, na kablu imam 940/380Mbps (maksimum koji se može očekivati od 1000base-T etherneta. Preko wifi najviše što sam video i na laptopu i na telefonu i na desktopu (sve wifi 6 uređaji) je 800/380 i to sa mojim AP-ovima, od provajdera dolazi ruter sa wifi5 (koji sam svakako isključio).

Wifi 6 u konfiguracijama sa 160MHz širinom kanala i 4x4 MIMO tek može tih 2000Mbps, ali treba i AP i klijentski uređaji da podržavaju to.

Veći problem je što Orion ne daje rutere sa 2.5/5/10Gbps ethernetom.

A moja logika - kabl je kabl. Imaš desktop, poveži ga kablom, imaš laptop - ako ga koristiš na kauču, pa ne mora baš max brzina da bude, koristiš ga na stolu - pa kupi USB hub (ako laptop podržava punjenje preko USB-C, uzmi hub koji i puni laptop i ima ethernet i ima konektor za eksterni monitor i kači sve periferije).

Možda zato što imam NAS na mreži i što sam odavno prešao na 2.5Gbps ethernet...

sasaandonov

Poznat
Učlanjen(a)
15.12.2020
Poena
40
Ma i ovaj wifi je sasvim dovoljan za sve uredjaje gde god da se nalazis u stanu. Problem je 'samo' sto oni jedno reklamiraju a drugo daju. Doduse za lan priznaju da imaju ogranicenje, dok za wifi nisam cuo da priznaju javno ali ocigledno da imaju i za to.

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Optika bi trebala da funkcionise po principu 1ms ping i stabilna konekcija uz neke minimalne varijacije.
Meni je sad download preko dana 850-950mbita (upload standardno 850).
dok je od tipa 7 uvece izmedju 200-600mbita.
Geolokacija mi je i dalje na US, medjutim nesto su procackali i sada mi server nalazi preko speedtesta u sekundi (nas naravno), cak i preko PC aplikacije sto do pre neki dan nije bio slucaj.

poglavicas

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2012
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3600
Matična ploča
Asus B550M Prime wifi
RAM
64GB DDR4 3200MHz
GPU
AMD Radeon RX6600 8G
Storage
PSU
LC6550
Kućište
Deepcool Matrexx 30
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Redragon Apas K535-KR
Laptop
Mobilni telefon
Poco F3
Pristup internetu
  1. Optički internet
GPON / XGPON / XGSPON / NGPON2 optika funkcionise na sledeci nacin:
  • Od provajdera, njegovog OLT uređaja do 16/32/64 korisnika izlazi jedno optičko vlakno koje se kroz pasivne optičke splitere (polu propusna ogledala) deli na u principu najviše 64 korisnika.
  • Kapacitet po jednom vlaknu je: 2.5/1.25Gbps za GPON, 10/2Gbps za XGPON, 10/10Gbps za XGSPON, 40/10Gbps za NGPON2
  • Ako provajder ima 64 korisnika na vlaknu koje ukupno ima 10/2Gbps, a oni imaju 1Gbps download i 1Gbps upload, to znači da je agregacija na nivou OLT porta (vlakna do korisnika) 1:6.4 za download i 1:32 za upload.
  • Za 64 korisnika sa 4.5Gbps download i 1Gbps upload je agregacija na nivou OLT porta 1:28.8 za download i 1:32 za upload.

Što znači da ako bi svi korisnici na jednom OLT portu vukli max u download smeru u istom trenutku imali bi po 10240Mbps / 64 koriskika = 160Mbps / korisniku. (na nivou OLT porta).

Taj OLT utređaj ima, 4, 8, 16 izlaznih portova za ukupno 40, 80, 100Gbps ka do 1024 korisnika.

E sad, šansa da se desi da svi vuku u isto vreme max je izuzetno mala.

Verovatno da Orion nema dovoljno kapaciteta od lokacija gde su im OLT uređaji dalje ka ostatku mreze, pa zato vidite padove brzine u vremenu kad je vrsni saobracaj na mrezi.

crveni baron

Poštovan
Učlanjen(a)
05.10.2022
Poena
65
To se prosto kaže Prevara
Naplaćuju ono sto ne mogu da isporuče .
Mrtva trka između njih i SN ko je veći prevarant u oblasti Inerneta 🤬

shamanNS

Znamenit
Učlanjen(a)
11.08.2007
Poena
1,055
Moja oprema  
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9T
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nije mrtva trka, Supernova je Zlo v2.0. Košta kao MTS optika a podrška da im pozavidi i ZLOrion.

poglavicas

Slavan
Učlanjen(a)
02.06.2012
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 3600
Matična ploča
Asus B550M Prime wifi
RAM
64GB DDR4 3200MHz
GPU
AMD Radeon RX6600 8G
Storage
PSU
LC6550
Kućište
Deepcool Matrexx 30
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Redragon Apas K535-KR
Laptop
Mobilni telefon
Poco F3
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ceo internet funkcioniše tako, zato je i jeftin.

Ako hoćeš "garantovane" brzine, uzmi recimo mts fiberpro uslugu, košta oko 20.000 mesečno za simetriju 200Mbps sa jednom statičkom adresom. Tu imaš svoje vlako koje ne deliš ni sa kim od tebe do najbližeg telekomovog čvorišta. Doduše dalje ide kroz iste linkove koje mts već i onako koristi za sve druge korisnike.

Sad što Orion nije baš poznat po tome da mnogo vode računa o tome da im kapacitet mreže bude dobar, to je već druga stvar i svakako utiče na ugled, ali za tu cenu gigabitni link nigde nećeš videti. Ja mts-u plaćam 8000 za gigabitni (ne simetriju) link prekog GPON mreže. Jeste možda stabilnija brzina, ali košta 4x više od Oriona.

Supernova je skupa ko i mts, a usluga je em NAT-ovana, em ako si na coax-u, treba ti 3 molitve dnevno, i jedna Budi da ti sve radi po PS-u. Na optici, uglavnom radi nekako, ali nije idealna.

Evo za neki dan ću u Nišu da vam se pridružim, prelazim sa SN optike na Orion optiku. Ovde u Pirotu ostajem na mts-u (to jedino imam od optike a da vredi). mts vs Supernova (druga mogucnost za optiku) - pa bez razmisljanja mts. Supernova vs Orion u Nišu, aj da probam taj Orion, SN me i onako smorili, dok je bio ExeNet, to je bilo drugo.

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Exe netu niko nije mogao ni da prismrdi sto se tice optike. Ako ti je brzina 300/120 dobijas 320/140 i brzina stabilna za sve pare. A nisu cak ni bili skupi, uz to kanala kolko hoces... ovo sto kazes da za te pare nema nigde tih brzina je istina. Ali onda ni ne treba da se k*rce nego da daju realne brzine sa nizim cenama u odnosu na konkurenciju i da to fercera ko svet. 4.5 gbita da se poveze 50 uredjaja kablom na ruter nece se dobiti... ni u ludilu... brzine su im fiktivne skroz na skroz. Naravno ogradjuju se time da u ugovoru stoji DO te brzine i cao djaci, s tim sto ukoliko ne isporucuju 80% onoga sto stoji u ugovoru imas legitimno pravo da trazis raskid ugovora, sto ne mozes nikad ni da utvrdis 😁 Zacarani Krug.

shomiNBGD

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2013
Poena
305
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
Gear S3 Frontier
Steam
shomispc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Druze pa i da stave da je paket 1/1GBps, sa televizijom za 2300 din mesecno opet nigde nemas nista sto moze da se poredi sa time

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovde je samo problem sto ne isporucuju ono sto im se placa.
Evo trenutna situacija - LIGA SAMPIONA NE MOZE DA SE GLEDA.

sasaandonov

Poznat
Učlanjen(a)
15.12.2020
Poena
40
Kod tebe je vrv neki specifican problem uvece pa pokusaj da se zalis njima. Ja imam 3god njihovu televiziju koju gledam preko smart tv aplikacije(na vise televizora) i nikad nisam imao problema. Takodje i internet je stabilan. Jedino sto kraduckaju na brzini protoka :)

Učlanjen(a)
16.01.2017
Poena
60
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo kako stoje stvari :D
Monteri su od 3 sata tu, nekome uvode net, i nesto su izgleda opako zaj*bali.
Probacu da ih dobijem i predlozim da postave opremu u mom ulazu, a ne da razvlace iz drugog.

Prilozi

• Trenutna brzina.png
    Trenutna brzina.png
    26.7 KB · Pregleda: 46
Vrh Dno