Šta je novo?

Originalni ili univerzalni adapter?

looneytune

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2008
Poena
301
Otisao mi je punjac za Dell-a, pa sad sam se nasao pred dilemom uzeti originalni/po licenci uradjen adapter ili neki od ovih univerzalnih.

Neko misljenje/savet bi dobro dosao :)

iskreno ne znam sta da ti kazem ali znam dosta ljudi koji imaju univerzalce ili kineske zamene adaptera :D koji ok funkcionisu i nemaju uticaj na rad i performanse laptopa i baterije....

Tri stvari su ti bitne: isti napon (V), ista struja (A) i isti priključak (ovo možeš i da iskoristiš od starog ako na novom nije isti).

Ja bih licno kupio pre univerzalni, ali ne kineski, nego krsten...
npr belkin, tucano itd...

Probaj da nađeš polovan a originalan, imaš aukcijske sajtove na kojima mogu baš povoljno da se nađu originalni punjači.

U prošloj firmi sam sa Triax-ovim ili LiteOn univerzalcem rešavao probleme baš sa Dell notebook-ovima. Ne bih bežao od ovih firmi, pogotovo ne od LiteOna, jer poprilično punjača za aktuelne notebook-ove baš oni prave. :)

Oba ova punjača su mogla da mi pokrenu i Dell Latitude računare koji su imali i docking station, dok originalni Dell punjači koji su došli uz Latitude nisu mogli.

nikako polovan. nov, pa koji god bio. nikako slabijih deklarisanih karakteristika od originalnog.
e a s obzirom na to da se u kinezima moze videti svasta, bolje original, pa makar bio i duplo skuplji.
ako ces univerzalni, potrazi CoolerMaster, veoma dobro je odradjen.

Poslednja izmena:
Otisao mi je punjac za Dell-a, pa sad sam se nasao pred dilemom uzeti originalni/po licenci uradjen adapter ili neki od ovih univerzalnih.

Neko misljenje/savet bi dobro dosao :)

ma isti ti je djavo ... ako puni , svaki je dobar !!! sto jeftinije to bolje ... :whip:

Moj komšija je uzeo Trust-ov punjač za auto, ima Dell D420, i žali se da neće nikako da puni, jer navodno pri paljenu ispiše da adapter ne isporučuje dovoljno struje. Laptop radi OK na njemu, ali neće da puni čak ni kada je isključen. Dell verovatno ima neki sistem za prepoznavanje punjača, pa vidi da nije nakačen originalni.

Za razliku od Dell-a, moj Emachines E627 radi normalno (čak i puni) na istom tom auto punjaču.

Kolko ja znam dell ima specijalni pin na punjacu s kojim prepoznaje koji se punjac koristi, tako da mozes korstit samo orginal dellove punjace, inace ce ti davat samo malo struje ili nece uopce.

Dell čak ide toliko daleko da neki drugi Dell punjač često može da ne radi - isti scenario, laptop radi na punjaču, ali se baterija ne puni.

Slično iskustvo imam i sa HP, dok sa univerzalcima obično svi nekako prorade.

Ovo sam kopirao sa nekog sajta vise se ne secam ni ja sa koga, pa malo procitajte sto se tice univerzalnih punjaca. Pre kupovine obavezno izracunati dali taj univerzalac moze da isporuci potreban napon, kako se napon racuna i na koju voltazu ga podesiti..

Current output[ampere A] -it has to be the same or higher than the value specified on your laptop.The Amps may be higher but they cannot be lower. If you are purchasing a universal Latitude D410 AC Adapter or Car Charger you will need to work out the Watts of your original Dell Latitude D410 Power Supply and select the universal Dell Latitude D410 Adapter or Car Charger with the same Watts or next highest Wattage. You can work out the Wattage by multiplying the Voltage by the Amps i.e 16V X 4A = 64 Watts. There is no 64 Watt Dell Latitude D410 AC Adapter so you will need to select the next step up which is the 70 Watt or higher Watt Dell Latitude D410 Power Adapter.(NOTE: If the wattage requirement for your laptop is lower than the 64W of the adapter, it will not damage your laptop, your laptop will only take the amount of power it requires. I.E. If your laptop needs 50W, then either the 60W or 90W will work OK. If your laptop needs 80W then you will need the 90W one as the 75W one will not be powerful enough.

Znaci u ovom slucaju se radi o dell d 410 kome je potreban napon od 90W za normalan rad, evo specifikacije jednog univerzalca koje se prodaje kod nas:

- Input DC: 9V-15V, max 10A
- Input AC: 110V-240V, 50-60Hz, max 1.3A
- Output 1: DC 12/15/16/18V, max 5.5A
- Output 2: DC 19/20/22/24V, max 4A
- Output USB: 5V, max 1A
- Snaga: max 100W

Posto ovaj dell trazi 90W ovakav punjac bi trebalo podesti, ako idemo logikom na 19V, posto je original dell/ov punjac za ovaj laptop 19,5V i 4,62A, ali u tom slucaju nece da puni bateriju posto nema dovoljno snage, 19V puta 4A jednako je 76 W. Znaci ne radi se o nikakvom cipu za prepoznavanje punjaca, vec o snazi punjaca. Ali ako ga stavimo na 18V u tom slucaju mora da puni bateriju posto tada daje 99W znaci i vise nego je potrebno.

Znaci dobro pogledati specifikaciju punjaca, a zatim ga i podestiti na odgovarajuci napon...

Poslednja izmena:
Univerzalni punjaci su jako zeznuti.Mogu da naprave najgori moguci scenario za laptop.Fora je sto univerzalni punjaci imaju klizac za napon.Imao sam par slucaja pametnica koji su cackali napon i sprzili plocu.I to ne 1 slucaj nego vise njih.U slucaju da kupujes univerzalni punjac prvo se dobro raspitaj dal 100% odgovara tvom laptopu.I pazi da se slucajno ne zeznes.

Nikako ne stoji prica da svaki punjac puni.Ti Kineski jeftini punjaci su vrlo lose resenje.Ja mislim da je bolje uzeti nesto tipa kao triax punjac za odredjeni laptop.Znaci ne mislim da trazi neko bas original punjac jer to je tesko plus skupo ali mislim da je mnogo bolje resenje dati za triax punjac nego uzeti univerzalni punjac Kinez.Mislim cak i da razlika u kesu nije velika.Na primer Triax punjac za mog dell-a kosta 5 soma a neki Kinez je oko 3000-3500 din.Za tih 1500 din vise dobijes bolji punjac plus ne rizikujes da ti mladji brat ili neki klinac iz *******cije promeni napon i lap ode u.....Po meni je i polovan punjac bolje resenje nego univerzalac.Univerzalac mi je licno najgore resenje.Takodje moj dell ima napon od 19.5 V a ovi sto sam imao prilike da vidim imaju 19 i 20V.Ne znam dal smeta tih 0.5V ali ja licno ne bi kupovao nikad uni za moj lap.

Sad sam bas gledao koliko je original punjac za mog dell-a i ono je strasno.Kosta 8500 din dok je triax 5000 din.Znaci bez razmisljanja bi uzeo triax punjac sto je po meni skroz OK resenje.Pogledaj na sajtu svebaterije koliko kosta punjac za tvoj.Mislim da svi kostaju oko 5000 din osim mozda za neke sony modele od 17 inca koji su verovatno skupji.

Vrh Dno