Šta je novo?

Original Win za radnju?

dzonihsv

Čuven
Učlanjen(a)
18.11.2007
Poena
725
Treba komšiji komp za radnju, pa me pitao da mu instaliram Win na isti. Ja reko', ako je za radnju, moraćeš legalno. Ali, ja pojma dalje nemam, niti me je ta tematika ikada interesovala.

Koje su mu sad opcije. Da zove Microsoft call centar, nešto drugo...?

Poslednja izmena:
Zašto bi ih zvao ako nije ni kupio original Windows ??? Samo neka kupi Windows i nek mu ubaci originalni serijski broj i to je to, uopšte nema potrebe da ih zove.

Mislio sam da zove i da se raspita da l' ima XP-a još uvek, ili mora 7-ica... Ima neki stari komp, pa ko zna da l' postoje drajveri za 7-icu.

Cenim da bi prošao jeftinije sa XP-om, ali ne znam da l' ga je MS napustio (bile su neke najave). Guglao sam i ne nađoh da ga ima u slobodnoj prodaji.

Poslednja izmena:
Ako može neka kupi sa www.amazon.de, tu ga ima u prodaji. Naravno nek potraži englesku verziju, da se ne prevari i kupi nemačku. A nemoguće da ga u Srbiji nema baš nigde, Comtrade i još neke velike firme bi trebalo da ga prodaju.

Poslednja izmena:
Najbolje je da je kupio neki matori (i extra jeftin samim tim) laptop sa legalnom OEM licencom.

Ili neka kupi win7 starter, koji uz neke racunare i laptopove dolazi za nesto manje od 4000 dinara.

Moja preporuka je svima koji me pitaju to pitanje

Da se kupi ceo komp ili laptop (preporuka da bude sa dvojezgarnim procesorom) sa win 7 starter (jače je samo bonus - proveriti da li uz njega dolazi i office 2010 starter - to ide samo uz preinstaliran windows 7)
Ako treba za maloprodaju obratiti pažnju da na ploči ima SERIAL port - zbog mogućeg kačenja fiskalne kase (mada ovo može i preko USB to COM ili PCI kartica)...

Poslednja izmena:
Ne verujem da se u Srbiji više može kupiti XP, ja sam prošle godine u Junu tražio, ali džabe, pa sam kupio Win 7 Home Basic

Nema više XP-a u prodaji. Ono što nude Amazon i ostali je ili samo lager ili poseban deal sa Microsoftom. Slobodno imate samo Win 7. Najbolja solucija je neki računar sa preinstaliranom sedmicom, jeftinije je nego samo kupovati OS. Pošto kod nas nema retail sedmice, barem je ja nikada nisam video, već samo OEM - a to je problem ako se kupuje na postojeći računar, aka. nije legalno iako je legalan OS.

Za takav slucaj se kupuje GGK, a ne retail. GGK je kao OEM samo sto moze bez kompa tj, za legalizaciju postojecih racunara, stim sto ne mozes da selis licence na novi racunar, a retail mozes kako hoces da prebacujes.

Ne znam da li još uvek ima GGK za XP u prodaji, a ne verujem da ima.

Edit: Nema, u ponudi je samo GGK za Win 7.

Poslednja izmena:
Na WIn 7 sam i mislio, XP nema vec neko vreme, jedina opcija ako treba XP je da se uzme nov komp sa OEM Win 7 PRO i onda imas pravo downgradea na XP.

Hvala svima na odgovorima. Predložiću im kupovinu novog kompa (najisplatljivije, kao što vidim), pa nek' vide šta će dalje.

Nego, je l' moguće da se uzme neki ''polovan'' Win XP (ne OEM) preko oglasa i da se instalira na postojeći komp kojeg imaju? Vidim gore da je JNC pomenuo da ako treba XP, mora Win7 Home, pa downgrade...

Pitam, jer ima ''polovnih'' XP-ova za 2000-3000 dinara, a za postojeći komp postoje drajveri samo za XP, pa se to se mnogostruko isplati, onako na prvi pogled. Samo je l' ima neka začkoljica tj. inspekcija (ako naiđe) da ne pravi problem?

Poslednja izmena:
Takav XP mora da ima nalepnicu i mora da ima racun. Nisam siguran da treba bilo sta drugo.

Hvala Miki.

Još neko nešto da doda? Ako prolazi taj sistem, onda im je bolje da idu na tu foru.

Ne moze Home samo Pro moze downgrade.
Sto se tice toga da kupis oem Xp to ne moze, oem sme samo uz nov komp ne mozes da kupis i da stavis na stari, znaci mora na racunu da stoji komp i win ili samo komp ako je preinstaliran, mozes samo win xp ggk, ako nije vec upotrebljen.

Nisam ni planirao oem, već ggk - kao što ti reče. Ali, po svemu sudeći... mrka kapa.

U svakom slučaju, hvala na odgovorima. Videću posle sa njima šta kažu, pa ću znati više.

XP PRO GGK košta približno 180€ (ako ima negde da se nađe uopšte)
Nov komp sa dualcore procesorom i Win 7 starter sa Office 2010 starter košta približno 200€
Windows 7 Home Basic GGK košta oko 100€

Definitivno je opcija nov komp sa softverom najisplativija.

Kad se sve sagleda i presabere... u pravu si.

Za sad izgleda da najviše vuku ka toj opciji, samo eto, nije im drago da kupuju dodatni komp... al' šta da se radi.

Drugar koji je otvorio radnju je furao nelagalni Win jedno 6 meseci a onda je od kolega cuo da ide inspekcija i proverava da li u racunaru ima nelegalnog softvera.
Jurio je da kupi originalni Win ali kad je video cene odustao je od toga. Na kraju je instalirao Linux, imao je malo problema zbog fiskalne kase, cini mi se zbog unosenja novih artikala te je zbog instalirao XP na virtual masini. Posle nekog vremena je skontao da on nesto nije dobro uradio prilikom instalacije i kasa je proradila.

Zar nije pokretanje Win-a na virtualnoj mašini isto nelegalno (ako se koristi piratski OS)?

Verovatno inspekciji pokazuje samo Linux. :D

Naravno da je nelegalno ali on je racunao da kad/ako mu bane inspekcija nece znati da nadju sta je sve instalirano posto je Linux u pitanju :D

Ako ubaci odgovarajući OEM string u VBox, ima sve da prođe. :D

Nazad
Vrh Dno