Mogu da ti kazem informacije iz iskustva ... , dakle :
- kurs za Oracle 9i traje 4x5dana i podeljen je na celine :
1) SQL
2)Fundamentals I
3)Fundamentals II
4)Performance Tuning
kostao je prosle godine 4x700USD , dobijaju se knjige od Oracla na Engleskom a sve se to dogadjalo u Brezi.
Naravno , rade i kurs za 10g ali je nama trebao 9i ...
Ako te interesuju jos neke informacije slobodno pisi na PM .
Pozdrav , Misa...
Odgovoricu ti ovde posto ce mozda jos nekom znaciti...
Dakle , sto se tice sertifikata , to je sledeci korak nakon kursa i polaganje ispita je bilo oko 100e (zavisi gde se polaze , dakle 4x100 ako hoces sve) .
Sa polozenim 1 ispitom dobijes sertifikat nesto kao Certified Professional , a sa sva 4 si baja
Ovde ti nikakvo povrsno znanje SQL-a nece bas pomoci , ja radim kao Oracle DBA u banci vise od godinu dana i mogu tek sad da kazem da "nesto" znam , s tim sto sam ja bio u prilici da radim na produkcionoj bazi "in vivo" sto nije uobicajeno za novog DBA-a .
Ima tu suvise mnogo cinilaca , znam da deluje obeshrabrujuce ali preporuceni redosled dogadjaja po meni je :
- zaposlis se u banci
- izboris se za mesto administratora (kao kandidat)

- banka te posalje na kurs
- sertifikat platis sam
Ako mislis da skines sa Net-a PDF i instalaciju Oracle-a i pocnes sam da bunaris neces daleko stici , a ne znam da li imas kintu za kurseve...
Ono sto je "A Must" za baze je Backup&Recovery , niko ti nece traziti Fine Tuning u startu ni da znas da pravis SQL skripte (iz mog iskustva) , toliko mogu da ti kazem a to je posebna tema...
Pozdrav , Misa...