Šta je novo?

Optikom.net wireless ISP???

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Da li iko ima ikakve informacije o ovom wireless provajderu:

http://www.optikom.net/

Sva iskustva su dobrodosla.

Oni su skoro pokrili Sremcicu, imas temu na elitesecurity-u. Koliko sam ja nesto citao tamo cini se da su ljudi zadovoljni.

pojavio se pre par meseci, valja wireless po sremcici, surcinu i takvim obodnim mestima... koliko cujem, preprodaje link od torbice iz CRI-ja i neke adsl-ove... klasicar pilicar, ali u nedostatku boljeg? posluzice neko vreme, samo nemoj da vam mnogo skupo naplati opremu

marko81 je napisao(la):
Oni su skoro pokrili Sremcicu, imas temu na elitesecurity-u. Koliko sam ja nesto citao tamo cini se da su ljudi zadovoljni.

Pa normalno da su zadovoljni kad su do skoro koristili analognih 21k. Posle toga sve ostalo je pravo otkrovenje.
Koristio sam njihove usluge dok je trajao besplatni test period u Sremcici. Bio sam 1. korisnik sa antenom. Pre mene su prikacili coveka koji im je dao pristup krovu i struju ali on je u LAN-u sa AP-om.
Prednosti:
Nisu skupi. Lepo radi. Opremu mozete i sami nabaviti i montirati. Jos nisam cuo da guse P2P.
Mane:
Koriste opremu u B standardu. Kad naraste broj korisnika moze doci do zagusenja mreze. Svi korisnici dobijaju adrese iz privatnog opsega. Dok sam ja bio na mrezi signal i protok je bio dosta nestabilan iako sam udaljen manje od 400m sa cistom optickom vidljivoscu. Imao sam oko 2-3% izgubljenih paketa sto za online igranje moze da smeta. Mozda su posle nesto popravili.
Mozda ovako kad se napise izgleda da to ne radi kako treba. Nije bas tako strasno. Ja sam imao srecu da predjem kod drugog wi-fi provajdera cija mreza dosta stabilnije radi ali je i nesto skuplji.

Sve u svemu daleko bolje nego dial-up kad nemate alternativu. A i jeftinije je nego ADSL.

Primetio sad da imaju AP-ove u 29 novembru na nekom dimnjaku cini mi se kod one zgrade galenike ili sta je vec, bas sam prolazio i vidim 4 panel antene, valjda su to oni bcsrb ssid prilicno jak signal, ali cenim da je to sve ala kbcnet/artcom sa mlitavom tehnickom podrskom i ubijanjem p2p... Bilo bi lepo da gresim :d

kao sto rece covek par poruka iznad, daju samo privatne IP adrese... sto ti u startu ubije 80% emule-a, i vecinu torrenata, ostaje DC++ u passive modu i (mozda) limewire... mada, sve je bolje od dial-upa ;)

ja sam nakacen na njihov ap u sremcici,sto se tice p2p torrenti rade odlicno (radi i emule),skinuo sam za mesec dana preko 20gb sa 128k,od igara sam igrao EVE online i radi bez problema,u medjuvremenu su postavili jos jedan AP (b+g),za par eur mesecno moze da se zakup javna staticka adresa (mada ja nisam uzeo)
posle dialup-a ja sam prezadovoljan.

Poslednja izmena:
da li neko ima kontakt telefon ili mail?
moze na pm ako je problem ovde.

Imam jedno pitanje.AP koji Optikom treba da postavi u Jakovu ce signal dobiti sa antene na Ceraku na 5.7GHz.Mene zanima da li ce i svaki pojedinacni korisnik morati da ima opremu na 5.7GHz?Ovo pitam jer je oprema za 5.7 znacajno skuplja od one za 2.4GHz.

Nazad
Vrh Dno