Šta je novo?

Optika SATA samsung sh-s223c - nema 2MB interni buffer???

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Ovih dana se nudi po ceni ispod 20ak evra, pa sam ga uzeo.
Na mojoj ploci sa nvidia m560 chipsetom izgleda da tesko mogu da ga namestim, jer i kada ga win7 prepozna blokira ga pa vredi samo gasenje.

Pomislio bih da su mi dali uzorak za reklamaciju, da nije bez problema proradio na drugoj ploci sa drugacijim chipsetom.

Ono sto je definitivno interesantno je da nero info tool prijavljuje da ima 1546 (ili 1534, vise se ne secam) interni buffer, za razliku od mog starijeg IDE samsunga koji uredno ima 2MB kesa.

Pa, moze li neko da prijavi kako je kod njega?

Što se tiče te nekompatibilnosti sa pločom, probaj sa apdejtom biosa i firmvera. A veličina bafera ne bi više trebalo da ima ikakvog značaja...

Mene bi više brinulo to što za taj uređaj još uvek ne postoji RPC1 firmver. :S:

Uzeo si ga zbog Light Scribe-a?
KOlega ima takav,i kod nas je bio oko 2200 din,nije se zalio...

Hvala vam na odgovorima.
Sad za vikend imam malo vise vremena pa cu probati da vidim da li moze nesto da se ucini. Uredjaj je dosao sa SB05 firmverom, pa sam kada ga je win u jednom trenutku prepoznao updateovao na poslednji SB06, medjutim ponasa se isto, pa sam kasnije vratio sb05 kada sam mislio da cu mozda da ga vracam

Menjao sam pozicije hd-ova i njega na sata kontroleru, Ostaje samo da probam sa update-om ploce, ali za nju noviji FW donosi samo prepoznavanje novijih cpu-ova.
Microsoft je opisao probleme sa SATA rezacima http://support.microsoft.com/kb/982116 , ali njegov automatski fixit ne resava stvari (nisam ni ocekivao).

Naravno, probao sam sa deinstalacijom kontrolera pod device manager-om i ponovnim prepoznavanjem naon restarta ali ni to ne donosi da moze korektno bilo sta da pusti ili da przi.

Btw, nisam taj model ga uzeo zbog lightscribea, naravno, vec zato sto je bio jedini sata dvdrw u prodavnici, a inace postojeci PATA samsung je preziveo gomilu diskova ali mu je posle 2godine otisla "bravica" pa hoce da otvori vratanca jedino ako ima disk, inace mora na spajalicu.

Nastavice se....

Ok, dakle nema sanse da se namesti da korektno radi pod Win7(32bit) sa mojom plocom - ga-m56s-s3, nvidia m560 chipset. Bios je setovan na IDE mod, pa koristi genericki drjaver za sata kontroler, drugi i ne postoji, osim ako necete da setujete AHCI. Probao sam sa cistom instalacijom win7, ali kada ga win prepozna nakon ubacivanja diska i inicijalnog prikazivanja sadrzaja, kada se istom pristupi blokira se, pa pomaze samo gasenje. To je inace opisalo i dosta drugih korisnika po internetu. Neki tvrde da pod linuxom nemaju problema.

Svoj stariji pata samsung sam otvorio i ocistio, i osim zoološkog vrta i polovine ćebeta izvadio sam i parce folije koje se odvajaju sa novih torbica za diskove. A bas sam se pitao zasto zvuči kao da nešto žvaće. Ovaj novi ide u drugu racunaljku kojoj fali dvd optika, a stari sad radi savrseno, osim sto uvek u njemu drzim neki disk.

Vrh Dno