Šta je novo?

Opticki zum kod dig.aparata??

Calibra 4WD

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
680
Sad me upravo nazvao neki tip(mozda je i sa Benchmarka) u vezi dig. fotoaparata koji prodajem(pentax 430 3*opticki i 2 digitalni zum) i poceo da me ubedjuje kako kako ovaj aparat ima izuzetno mali zum i krenuo da mi spusta cenu na tu foru.
Ja mu kazem da moze neki predmet da uvelica pomocu ova dva zuma 6 puta,a on me ubedjuje da to nije tako.
Pitanje 1. Da li velicina predmeta koji uvecam sa mojim aparatom (3*2) bi bila ista kao i sanekim od 6*opticki a bez digitalnog.Znam da je bolji kvalitet sa 6*1 nego sa 3*2 ali sam ubedjen da je velicina ista????Jel zna neko odgovor
Pitanje 2. Ako slikam sliku sa 1 metra bez zuma, da li to znaci da ako imam 10* zum mogu taj isti kadar da uhvatim sa 10metara?????

Nije hica za odgovor jer ovom tipu sigurno necu prodati aparat ali me mnogo zanimaju odgovori jer koga god pitam ne zna da mi objasni.I jel znate neki solidan clanak o osnovnim objasnjenjima i karakteristikama digitalnih aparata(ona ISO osvetljenja,otvori blende,......)

i za pod jedan i za pod dva moj odgovor bi ti bio potvrdan
naravno da je mnogo bolji opticki zoom od digitalnog - koji je skoro neupotrrebljiv ali da bi koristio 6x ili vise x opticki potreban ti je stativ ili izuzetno mirna ruka. postoje aparati kao sto su canon is 90 pro i olympus c2100 ultra zoom koji imaju ugradjen stabilizator ali je zato njihova cena u rangu 4-5 mp aparata (2100 je 2.1 mp). drugi aparati koji imaju veliki opticki zoom su olympus c700 (10x) olympus c720 (8x) i jos neki fuji-jevimodeli koji imaju 6x opticki zoom

sto se tice iso osetljivosti - to bi moglo da se kaze da je to ekvivalent osetljivosti klasicnog 35mm filma. sto je iso manji (canon npr ima osetljivos i od 50) to je slika ostrija ali je potrebno vise svetla... sto je iso veci (400-800) to je potrebno manje svetla ali su slike poprilicno zrnaste....

tvoj aparat ima standardan zoom - kao i vecina ostalih dig. fotoaparata...

Vrh Dno