Šta je novo?

optical..digital?

bojsa

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
09.12.2005
Poena
395
Moja oprema  
Monitor
LG 27UD68-P
Laptop
Lenovo Legion 5 Pro
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB
Pametni uređaji
Suunto 9 Baro Titanium, Xiaomi AirPurifier 4 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
na dvd imam optical in i out

kako da povezem to na komp i sta time dobijam?

trenutno je povezano 2 chincha-bananica ali pri slusanju'gledanju ne rade mi svi zvucnici:cigar:

Iskreno ne razumem se previse(citaj: ne znam nista)....:d
Povezao bih komp i DVD sto optimalnije....
E sad na DVD-u, posto je doticni ujedno i pojacalo od 350W(5x50 i 1x100), imam sledece konektore:
6 x Speaker Connectors
SCART
S-VIDEO OUT
Monitor out
9 nekih chincheva
1x optical in (kockasti)
1x optical out

Posto mi je slika povezana na komp(tv mi je predaleko), hteo bih i zvuk da mi se cuje kako valja.
Naime, posto trenutno imam 2xchincha iz dvd ---> bananica u komp ne cuju mi se svi zvucnici tj obicno mi se cuju bas i samo dva satelita, a kako bas nadglasa satelite jer je veci nego kuciste, zvuk je nekako bezveze....
Sve je jedno 15x jace kad ubacim audio cd u dvd....

Poslednja izmena:
znaci prvo. :d procitaj temu na onom linku. pogledaj pozadi na kompu koji konektor imas (opticki ili koaxijalni)
kad utvrdis, kupis odgovarajuci kabl (koaksijalni ces lakse naci), povezes*, u audio properties ukljucis spdif i na dvd-u udjes isto u audio setup->digital->enable spdif (okvirno je tako, zavisi od modela, videces i sam)

*ako bude nejasno nakon kupovine kabla pitaj, mada sve ces i sam videti, jasno je obelezeno i krajnje jednostavno
[npr. spdif out koaksijalni na kompu, izgleda kao obican cinc, tu utaknes jedan kraj kabla, drugi povezes sa istim takvim na dvdu koji je obelezen sa spdif in]

nemam spdif na dvdu nego optical in/out sa onim kockastm prikljuckom sto ima poklopac:D

Teshko je verovatno da nemash ....

Potrazi na dvd konektor narandzaste boje (obichno) pored kog pishe : COAXIAL ! (medju tih 9 chincheva...)

Ako povezujesh komp i dvd na vecu razdaljinu od 1m, optika je preterano skupa...a imash li optichki izlaz na zvuchnoj, i shta od izlaza imash na zvuchnoj? :D

Poslednja izmena:
A ***a :) Vrlo je manji troshak na uredjaju uraditi digitalni izlaz nego analogni, tj nema potrebe za D/A konvertorom, pa i na dvd playerima od 1900 din imash coaxial/optical...zato mi jednostavno ne ide u glavu da ih nemas :)

I sta sad da radim....dajte predlog?
Video sam danas metar optickog kabla 1700din, :wall:
E sad, i da ga kupim treba mi negde drugde da ga gurnem.... (osim u du*e) :D

hm...ae da barem budem od neke pomoci....optichki kabl mozesh naci za manje pare, drugim rechima, metar za manje od 300 dinara, prodavnica kablova/konektora u podzemnom kod doma omladine...mislim da imaju i duze...

U du*e nemoj da gurash, mozesh zeznesh konektor...kupi zvuchnu karticu koja ima optical out :p Mozda je najbolje da nadjesh neku eksternu sa optical out, samim tim bi ti trebao kratak optichki, poshto mozesh da produzish usb kabl..a i bolje su od integrisanih :D

hm...ae da barem budem od neke pomoci....optichki kabl mozesh naci za manje pare, drugim rechima, metar za manje od 300 dinara, prodavnica kablova/konektora u podzemnom kod doma omladine...mislim da imaju i duze...

U du*e nemoj da gurash, mozesh zeznesh konektor...kupi zvuchnu karticu koja ima optical out :p Mozda je najbolje da nadjesh neku eksternu sa optical out, samim tim bi ti trebao kratak optichki, poshto mozesh da produzish usb kabl..a i bolje su od integrisanih :D

Imas li neki predlog za zvucnu?
Inace, hvala puno na na savetima, ne samo da si od pomoci nego naucih i nesto novo....ne gurati opticki kabl u ...*ehm*.... mo's zeznes konektor.... :D

Poslednja izmena:
Ne :( Za tebe najbolja varijanta je externa zvuchna sa optical out, tj ja bih je uzeo...pogledaj shta creative ima u ponudi od internih, malo pcberza, owoono, ja ih nemam u glavi, a ni u du*etu... :D

Nema veze...hvala ti...samo jos jedno pitanje...Koliko je funkcionalniji opticki kabl tj. onda se zvuk prenosi kao 5.1...je'l da?

Nema veze...hvala ti...samo jos jedno pitanje...Koliko je funkcionalniji opticki kabl tj. onda se zvuk prenosi kao 5.1...je'l da?

I kod koaksijalnog i kod optičkog zvuk ide kao 5.1.
Eventualno, ako imaš na kućnom bioskopu neki Pro Logic mod možeš dobiti i od stereo signala
simulaciju 5.1 zvuka.

Gotivno nema sta, a bas tako nesto mi i treba....

imam i pro logic 2 sta god to bilo...

To ti je simulacija 5.1 zvuka (dosta solidna), verovatno imaš verzije movies i music.
Možda ćeš i sa tim biti zadovoljan, da bi probao kako radi treba ti samo kabl sa činčevima i običnom bananicom, uštekaš, pustiš film, odabereš Pro Logic II movie ili music pa ćeš čuti...
Ne znam koja ti dužina treba, ali ovih kablova imaš i za par stotina dinara

Trenutno mi je tako i povezano, ali nisam bas zadovoljan...cuje mi se tise nego recimo kada ukljucim obican live eq iako mi tada rade samo 4 zvucnika
Nasao sam onu karticu koju si preporucio, ima da se kupi u NS i kosta 25e, samo kad bi bila da se nadje u BGu i bilo bi super

Nije sve u glasnoći, poenta u filmovima (Dolby Digital, DTS i donekle ProLogic II) ti je da dobiješ utisak prostornosti zvuka. Ja na AV risiveru Yamaha RX-440RDS i 5.1 zvučnicima
slušam TV, naši kanali su krš, ali većina stranih kablovskih kanala jako lepo se čuje u PL II.

Pazi ako planiraš da naručuješ, kartica je dual slot, tek sad videh

Da li moze da se naruci?
btw to sto je dual slot mi ne smeta to ce biti ionako jedina pci kartica u kucistu...

Jesi odgledao review za taj Trust koliko se secam salje samo pcm stereo preko digital out (predvidjeno za povezivanje sa mini-discom) a ne i ac3, gledao sam je pre ali u poredjenju sa X-Fi ne daje priblizan zvuk, pozz.

Tu karticu imas u ovde, oni imaju min. 3 prodavnice u BGu, pa ako si zainteresovan, proveri...

ja da sam na tvom mestu, prvo bih pogledao zadnju stranu kompa. VECINA novih maticnih vec ima "crnu plasticnu kockicu sa poklopcicem".
u tom slucaju nema potrebe da kupujes zvucnu, bolje daj meni 30e sto sam ti ustedeo trud :D

ja da sam na tvom mestu, prvo bih pogledao zadnju stranu kompa. VECINA novih maticnih vec ima "crnu plasticnu kockicu sa poklopcicem".
u tom slucaju nema potrebe da kupujes zvucnu, bolje daj meni 30e sto sam ti ustedeo trud :D

Ako ima dajem ti 30e....gledam....gledam....glupi DFI..nema...al' zato imam dva SPDIF-a....nista od 30e :D

Jesi odgledao review za taj Trust koliko se secam salje samo pcm stereo preko digital out (predvidjeno za povezivanje sa mini-discom) a ne i ac3, gledao sam je pre ali u poredjenju sa X-Fi ne daje priblizan zvuk, pozz.

Pa na kom nivou je zvuk SB 5.1 Live! ili ....?
Jasno mi je da ne moze da bude na nivou X-fi, a vala ni ne treba da bude uz ovaku smesnu cenu...Pa mislim da vise kosta onaj creative optical digital bracket...nesto..Opical I/O 2

Poslednja izmena:
Sto se tice tog bracketa za X-Fi to je stereo bananica sa jedne i coaxial ili optical dig in i out sa druge strane, a to moze da zameni kvalitetniji stereo kabal sa jedne strane bananica a sa druge dva chincha i apsolutno salje na jednom kanalu digital out a sa drugog prima digital in, prosto :)
(kao obican kabl za povezivanje pc na mini-liniju)

Vrh Dno