Šta je novo?

Optical audio to analog audio konverter - GDE?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,

gde mogu u srbiji da nadjem gore navedeni adapter/konverter ?

moze, ali ne mora da bude 5.1

Hvala unapred!

To ti se zove dac (digitalno analogni konverter) i dok napolju imas od jeftinih do ultra skupih uredjaja ovde ih mozes naci tek u hifi prodavnicama za 100e pa na gore. To je stereo varijanta.
Surround varijanta tj ona koja bi pravila 5.1 zvuk odavno ne moze da se nadje u prodaji jer AVR to imaju u sebi a kompleti poput Z-5500 i sl za "male" pare to takodje dozvoljavaju.

Zvucna karta sa optickim ulazom bi mogla da posluzi za tu namenu.

ok, hvala na odgovorima.

vidim da je DAC pogresan put :D

nego, sad pogledah i vidim da ono "govance" od Logitecha Z-5500 kosta 500$ ?!? jel moguce da su toliko dobri ili su jednostavno precenjeni ? Ja trenutno imam dva KEFa od nekih 250e. (zaboravio sam koji model) i custom made srednjetonce i sve ukupno sam bas zadovoljan zvukom (sve to tera harman kardon pojacalo iz 80 i neke).

koje je najjeftinije pojacalo sa optickim ulazom koje bi preporucili? (najjeftinije znaci da valja; tj. da moze da prodje :))

mogu i eventualno kompleti: pojacalo + zvucnici kao sto je Z-5500 ali mi se cini da su te male kutijice jednostavno precenjene.

Ne, ne, ne, ne, ne..... milenijumima vodila se borba oko toga da li Z-5500 vrede taj novac i sta ima kao zamena.... Realno, vrede oko 250e (koliko su napolju) ali za taj novac (35-40k din) opet nema nista bolje.
Pojacala sa dac su jos redja, eventualno se moze naci neki stari model koji ima dig ulaze ali i max rez od 44/16. Ako ti je cd kvalitet vrhunac od kojeg ti ne treba bolje, prelistaj oglase.

Nažalost, nema više da se kupi stereo pojačalo sa ugrađenim DAC-om. I meni to treba ali neeemaaaaa. Ova stara nisu kompatibilna sa savremenim zvučnim izvorima i codec-ima. U ponudi imaš raznorazna 5.1 drnadala koja su, bez bar 1000eur, daleko od hajfaja. A i ta od 1000 su još uvek ne previše blizu HiFi-ju.

Poslednja izmena:
Heh.... ne pricaj mnogo napamet... jeste da stereo amp od 1k e jeste bolji od AVR za iste pare (jer je prostiji unutra) ali uzmi primer Onkyo 809 modela. Solidna stereo (inace surround) sprava.

cek, sad mi nije jasno... pa sta se kaci na ta opticka pojacala??

ajmo redom :)

1. za sta je predvidjen taj opticki audio izlaz na LG televizoru?

2. da zakacim opticko pojacalo?

3. pa se na to opticko pojacalo kace klasicni pasivni zvucnici (kao oni od pre 30 godina)? right?

Nije to opticko pojacalo vec standardno (najcesce integralac) sa optickim (tj dig) ulazima. Ostatak ti je ok, zakacis pasivne zvucnike.
Dig opt izlaz na tv nije bas za stereo dac ili stereo amp za dac jer kanali pustaju AC3 stereo ili 5.1 zvuk a to vec dac ne vidi. To je vise za AVR pravljeno.

axa... dakle problem je sto se danas vise ne prave pojacala koja imaju opticki ulaz a da sa druge strane daje stereo izlaz za zvucnike? vec je uglavnom izlaz za zvucnike 5.1?

sad mi je jasnije :)

A da ti nama kazes sta si tacno zamislio? :)

:)

rekao sam u prvom postu, mozda ne bas najjasnije.

Imam LG TV sa optickim audio izlazom.

Imam harman kardon pojacalo (30 godina staro) i KEF stereo zvucnike.

hocu zvuk sa TVa da dobijem na zvucnicima. :)

interesuje me koja je najbolja/najjeftinija varijanta da spojim TV sa zvucnicima (u obzir dolaze konverteri, novo pojacalo ili AVR... dakle sta bi bilo najbolje/najpametnije).

Svaki TV koji poseduje bar jedan SCART konektor bi preko njega trebao imati i analogni stereo AUDIO-out. Znaci Scart/2xRCA kabl bi ti resio problem, samo što ćeš kao gotovo rešenje uglavnom nalaziti scart - 3xRCA (composite video + L/R audio)

Poslednja izmena:
to sam prvo i probao... mada imam neki SCART adapter sa kojim ne dobijam nista na audio izlazu...
znam da sam vidjao SCART adaptere sa prekidacem IN/OUT... potrzicu sad to.

Hvala!

Svaki tv ima i stereo rca out. Ne kapiram, oces pomoc a napises imam tv. Na svetu imas taj jedan jedini model sa preslikanim specifikacijama i to je to. Dovoljno....

Svaki TV NEMA analogni audio out. To je problem. Pročitati ovu temu: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?251672-Audio-OUT-na-savremenim-televizorima

Zaključak je... kada se gleda program sa analognog TV tjunera, zvuk ide na OUT na SCART-u. Kada se gleda nešto sa internog plejera koji pušta mediju sa USB-a, ili kada se gleda nešto preko HDMI, zvuk iz televizora izlazi samo na njegove zvučnike i na optički izlaz. Imam Samsung 37C530 i ne mogu da ga povežem na Yamahino stereo pojačalo. Mogu preko SCART-a, ali zvuka ima samo kada gledam analognu TV.

Neki teveji imaju RCA out, Pnasonici npr. i kod njih stereo verzija zvuka uvek ide napolje u analognom obliku, bez obzira na to šta se gleda.

Poslednja izmena:
@gvlada

izvini, nisam ni primetio da ovde nisam napisao da je u pitanju LG 50PV350 ! istovremeno sam otvorio i thread "ULTRA JEFTINA 50", 1080p PLAZMA - LG 50PV350" u ovoj temi pa nisam ni primetio da ovde nisam napsiao koji je TV u pitanju.

eve sad sam kupio SCART adapter i ..... .... ...

EDIT:

kao sto je NShappy rekao: kada se gleda analogna televizija preko SCARTA ide zvuk - kad se gleda nesto preko USBa nema zvuka na SCARTu :(

ok, idem sad da stavim ovaj novi firmware...

Poslednja izmena:
Ja kada gledam film koji puštam sa DVD-a vezanog preko scart-a (analogni audio) ili HTPC-a spojenog na hdmi 2 (digitalni audio) imam zvuk i na TV zvučnicima i na pojačalu spojenom na analogni audio izlaz (2xRCA). Izgleda da se na ovim savremenim modelima štedi na svakom koraku :) Nema druge nego držati svu opremu up to date.

Ako ima RCA onda na njemu ima audio. Ako ima samo scart, onda ga nema.

Ima varijanta da se pojačalo kači na izlaz za slušalice, ali on obično ide kroz neko bzvz pojačalo, a i potrebno je njakati taj konektor svaki put kada zvuk nije potreban na externim zvučnicima.

Ja još nisam uspeo skontati kako radi nešto ovakvo: http://www.amazon.com/gp/product/B0..._m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=0Q4QYDG4DX2TB8V05RCC

Ako dobro kontam, to ne može dekodirati sve što se na optical TV out-u može pojaviti.

Kupi neko staro stereo pojačalo koje ima ugrađeni DAC (kao recimo Philips DFA-888, Akai Am-55, Marantz Pm-75 i sl. i rešio si problem digitalnog signala) a ima još jedno prosto rešenje: za jeftine pare kupiš Sony MD player i iskoristiš ga kao DAC, pa iz njega analogni stereo signal u postojeće pojačalo i uživaj. Oba predloga se naravno odnose na slušanje digitalnog signala u CD rezoluciji.

Poslednja izmena:
A da li će preko toga raditi bilo šta što se može pojaviti u današnjim video formatima?!? Hoću reći, ako pustim neki film kojem je zvuk u nekom od savremenih višekanalnih formata, da li će ti stari DAC-ovi uspeti da dekodiraju to što im stiže sa optičkog izlaza televizora i da daju bar stereo? I šta je sa zvukom digitalnih TV kanala?

Nazad
Vrh Dno