Šta je novo?

Optiarc

klarica

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2008
Poena
309
Kako su se pokazali ovi rezaci u odnosu na Pioneer? Generalno da li su kvalitetni, bilo da su Sony ili NEC modeli?

Hvala.

Ovo mi je drugi Optiarc rezac i samo mi je prvi pravio probleme sa jednom vrstom Verbatim DVD diskova. Ovaj iz moja masina vec dve godine radi savrseno - cita i reze sve zivo, pa i starije, ostecene diskove koje neki Pioneer nije mogao da procita. Mada, danas je sve manje vise isto tako da (ne)ces pogresiti sta god da uzmes do ~2000 dinara.

Nije isto, LiteOn je i dalje ubedljivo najbolji ali su motori i dalje dosta bučniji od ostalih proizvođača, Samsung je takođe veoma dobar.

LiteOn najbolji po cemu? Kvalitetu narezanih kopija? Citanju kojecega? Optiarc imam u laptopu, nista mu ne fali a mislim da u vremenu generickih drajvova nema razlike za prosecnog user-a. Cuj prosecnog... 90%.

Što se ljutiš?
Ako mi ne veruješ ti pokupuj sve što ima na tržištu pa istestiraj. ;)

Ne ljutim se :)

Pričam sa stanovišta prosečnog korisnika sa prosečnim prohtevima, gde se teško može primetiti neka razlika. Konkretno ovo što sam rekao za Optiarc: 2 godine se nije bunio. Ne znači da guta sve moguće nego da radi svoj posao; dokle god čita i reže ništa mu ne fali. A što se izbora tiče, ja bih uzeo onaj s najdužom garancijom ;)

Ne znači da guta sve moguće nego da radi svoj posao; dokle god čita i reže ništa mu ne fali...

Ok:
"ne guta sve" a čita.
Šta radiš sa diskovima koje ne može da pročita?
Imao sam ja i Pioneer-e, NEC (sačuvaj bože, žao mi je svakog ko ga ima) i ne mogu da pročitaju što može i LG a kamoli LiteOn.
Znači diskovi su čitljivi ali nisu na Pioneer-u i NEC-u.
Kako onda da kažemo da "rade svoj posao" kad pored njega moraš da iimaš i neki uređaj ozbiljnije firme?
Što je najcrnje, neretko su baš ti Pioneer-i skuplji od LiteOn-a i Samsunga.

Khm, ponoviću još jednom da za 2 godine korišćenja pomenutog laptopa nisam sreo disk koji Optiarc ne može pročitati. Verovatno si pogrešno protumačio deo da ne čita sve živo, misleći da tamo negde sigurno postoji nekakav disk koji neće moći da pročita. Inače day-to-day upotreba bez problema. Na desktop mašinama imam Pioneer i Asus (prepakovan Pioneer ne znam koje serije) i Teac 540... Nisam imao problema. U ženinom kompu stoji neki Nec koji takođe čita sve što mu se poturi, tako da nas ne moraš sažaljevati što ga imamo ;)

A možda ja konstantno imam posla sa mnogo dobrim kopijama (jer nisam imao nečitljivih) a ti sa nekim kratežima kad kako kažeš pola drajvova ne zna šta će s njima. I odakle ti zaključak da pored postojećih moram imati i neki "ozbiljno firmiran" drajv?

update: Ipak imam problem sa Pioneerom! Onaj u autu počeo da ignoriše rw-ove. My bad :d

Poslednja izmena:
Made in China na 99% rezaca kod nas je realnost, ocekivati neki extra kvalitet za 15-20 evrica je malo nerealno, konkretno sve zavisi od modela koji se "ubode" da je dobar.
Meni isto optiarc radi ok al to je manje vise sve isto.:)

Da li to znaci da su Optiarc (Sony-NEC) podjednako dobar izbor (za rezanje i citanje) kao i HLDS (LG-Hitachi) ili TSST (Samsung-Toshiba)?

Kako se generalno pokazao model ND-3550A?

Poslednja izmena:
Ja sam pre neki dan uzeo Sony Optiarc AD-7203S, ne znam jos kakav je, nista nisam rezao, javicu usput..

NEC (sačuvaj bože, žao mi je svakog ko ga ima)

Meni je NEC npr. radio preko 5 godina i onda sam ga prodao za 1000 din, jer sam u medjuvremenu kupio nov komp koji je bio crn i nije se uklapao.
Citao je sve zivo i nije bilo problema nikad.
A na drugom kompu je LG (za koji kazes da je kvalitet) crkao za manje od 2 godine.
Tako da ta prica ne pije vodu, manje vise je apsolutno svejedno sta uzeti za 2k dinara, mislim da vecu ulogu ima faktor zvani sreca. Kao izvlachenje lutrije mu dodje.

Najkvalitetniji opticki uredjaji su def. Plextor. Imam jedan iz 2002 koji i danas radi, cuvam ga cisto kao primerak. A znam dosta ljudi koji ih imaju i nikada nisu imali problema. Samo sto oni ne spadaju u taj 2k rang :)

Bez loših namera ali:

Najkvalitetniji opticki uredjaji su def. Plextor.
Po čemu?

Imam jedan iz 2002 koji i danas radi, cuvam ga cisto kao primerak.
Jednog dana će možda i vredeti nešto... :d

A znam dosta ljudi koji ih imaju i nikada nisu imali problema. Samo sto oni ne spadaju u taj 2k rang :)
Ja ne znam ni jednog da ga (je) ima(o), pogledaj malo po stranim forumima koji se bave optikom čisto da se informišeš i ne argumentuješ nešto tipa "ja znam čoveka koji zna čoveka..." ;)

Ja već nekoliko godina imam LG CDRW i Pioneer DVDRW i oba rade savršeno, a u laptopu mi je Optiarc DVDRW koji je nakon nekih godinu i po - dve krenuo da zeza. I sad razmišljam o kupovini eksternog rezača za laptop.

Kako se krecu interni zamenski dvd-rw? Meni bi bilo mrsko da nosim externi povrh svega sto inace teglim.

Stari Teac-ovi rulaju. Ovaj moj je 40/12/48 sa 8mb bafera i komad je hw-a koji sam najduze zadrzao. Bacam cd tek ako ga on odbije. Secate se one stare: ubacis ciglu u Teac i komp ispise D:\Cigla :d. Nove drajvove razlikujem samo po trajanju garancije.

Kakav flame-pokretacki thread :)

Meni je Optiarc crk'o tako sto sam hteo da narezem jedan DVD sa fabrickom greskom.
Pioneer je jednostavno crk'o posle odredjenog broja narezanih diskova.
Nec (stariji model) kod caleta je izbacivao calibration error, nije hteo ni da cuje za rezanje.
TSST radi u notebooku, ponekad izbacuje greske na 8x kad silujem read buffer.
Asus CDRW i Teac 40x naravno, i dalje rade :)

Lutrija je sa DVD rezacima, obicno kad se pokvare ja volim da se kockam i da kupim od druge firme, jer po nekoj logici ako se nesto pokvarilo onda sam izgubio poverenje u tu odredjenu firmu, zar ne? :)

Sada imam Pioneera (posle Optiarca) i ok je. Cita backup diskove, a to mi je najbitnije.

Kakav flame-pokretacki thread :)

Meni je Optiarc crk'o tako sto sam hteo da narezem jedan DVD sa fabrickom greskom.
Pioneer je jednostavno crk'o posle odredjenog broja narezanih diskova.
Nec (stariji model) kod caleta je izbacivao calibration error, nije hteo ni da cuje za rezanje.
TSST radi u notebooku, ponekad izbacuje greske na 8x kad silujem read buffer.
Asus CDRW i Teac 40x naravno, i dalje rade :)

Lutrija je sa DVD rezacima, obicno kad se pokvare ja volim da se kockam i da kupim od druge firme, jer po nekoj logici ako se nesto pokvarilo onda sam izgubio poverenje u tu odredjenu firmu, zar ne? :)

Sada imam Pioneera (posle Optiarca) i ok je. Cita backup diskove, a to mi je najbitnije.

Meni su 2 Pioneera crkla sama od sebe, prosto su odbijali da citaju diskove posle nekog vremena.
NEC (ne secam se modela) je takodje umro, calibration error :)
Sony je najdruze radio i umro je prirodnom smrcu - ispustio sam ga i raspao se.
Sada imam LG (kupljen pre... 3 godine) i ne postoji taj disk koji on ne moze da procita. Steta sto je uredjaj PATA.

Vrlo interesantno, drugar je imao vise komada LGa i svi su otkazali, mislim da je crk'o laser na njima - nece da cita, a ni da reze nego sluzi kao postolje za solju kafice :D

Prisetih se Pioneer DVD citaca kako su bili neverovatno brzi (mali access time), pa onih slot-in sto su otkazivali haha :)

Da li mozda neko zna gde moze da se kupi za Desktop PC i koja firma pravi slot-in dvd rezace, ako se uopste prave?

Nije ovo bilo kakav LG. Kad sam ja birao koji combo da uzmem, pored standardnih Pioneer i NEC krseva bili su, ako se ne varam, u opicaju BenQ i LG. Ja sam se odlucio za LG i do sada nisam zazalio!

Imao LG-djubre, NEC-jos vece, sada Pioneer 212D koji je skroz ok.
U kuci imao jos par komada-ASUS,NEC,Teak i jos jednu 212icu koja i sada radi bez greske...

drugim recima: svi su imali poneki dvdrw koji je bio dobar a opet su svi imali i neki koji je bio krs.
da sumiramo: sta god da kupis isto ti je. dok rade rade, kad ne rade bacis i potrosis celih 1800din na novi

Da ali problem je to dok rade kako će da rade. ;)
Nisu svi razvijali svoje uređaje isto tako da (meni, *** možda sam samo tvrdoglav) uopšte nije isto dal je to LiteOn ili Pioneer ili ne daj bože NEC.

Potrebno je obratiti pažnju na naljepnicu. Nije isto "Class A Laser product" i "Class B Laser Product". :crash:

Na mom Sony DDU1621 (jest da nije rezač ,al' ajd; i još radi perfektno) piše da je A klasa,dok na Pioneer DVR-115D piše da je B klasa (mada još uvijek radi ,valjda što ne režem puno). :d

Poslednja izmena:
imao sam ih par komada do sad i razlikovali su se jedino po kolicini decibela koje proizvode.
sad imam Samsung i isto radi kao i LG pre njega....ili ja imam srece pa ne stavljam u njega svakakve diskove :D

Istina, koliko koristim ovog LG-a, nije ni cudo sto ima 3+ godina :)

Moja istorija dvd-rw je duga imao sam NEC 3520 radio 1,5 god prodat jos radi.
Posle toga Pioneer 109D crkao pre isteka garancije od 6 meseci pukla firma od koje sam kupio nista od garancije.
Sledeći rezač je bio čuveni BenQ (ne znam oznaku mislim da je 1635) radio 1 godinu. Prodat. Kupac ga uništio za mesec dana.
Potom sam kupio dva ASUS DRW-1814BLT koja još uvek rade u dve različite mašine već 2 god.
Zatim sam kupio Samsunga 203B i on mi još uvek radi preko dve godine bez problema, uz svakodnevno rezanje.
Uz njega sam kupio Lite-On DH-20A4P koji nije doživeo 6 meseci.
Zamenjen mi je za NEC 7200S koji sada radi zajedno sa samsungom.
Cenovno to je bilo 70e, 40e, 35e, 30e, 20e.
Rezime Samsung kod mene najbolji i Asus.
Najlošiji Lite-on i Pioneer.
Ali sreća je baš presudan faktor sada tako da ti je stvarno svejedno sem garancije koju gledaj da je godinu dana.

^
A meni isti Pioneer DVR- 109 radi vec pune 3,5 god bez problema. Jedino se malo muci sa jace ostecenim diskovima, ali ostalo radi prefektno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno