Šta je novo?

Opteron 170

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Vredi li uzeti bas bas bas ovaj opteron ako nameravam da ga overklokujem? Osim kulera, jel postoji neka razlika izmedju oem verzija i ovih box verzija?

Takodje sa kojom plocom bi ovo bilo najpametnije upariti?

Poslednja izmena:
Jel si ga narucio sa newegg-a ili ? Kako za isporuku?

Sto se tice ploche obavezno neki DFI ako ces da OC-ujes
npr. DFI NF4 Ultra-D ako ti ne treba COM port, a dovoljno ti je 2xPCI, ako ne onda neki DFI NF4 SLI-DR Expert

imas tri usera (koliko znam) sa DC opteronima (s939) na forumu:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96960 - fedja (DFI Ultra-D)
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=94894 - CYK
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=91842 - i ja

i jos par korisnika koji imaju 4400+ koji je od X2 najslichniji opteronu 170, isto jezgro samo vise potrebne CPU voltaze po default-u (0.05V).
1/2/3 imaju DFI, prva dva chini mi se Ultra-D, M_M (sa 4400+ procesorom) ima SLI-DR, ja imam DAGF a Accuphase sa X2 3800+ ima neku ASRock, al dobro, on je shvabenzi pa mu se moze da bira :beat: A zvanichni testovi X2 procesora na sajtu su radjeni na MSI K8N SLi Platinum i MSI K8N Diamond.
Pa probaj izvuci neki zakljuchak, ili chekaj neke od gore navedenih da se jave, ja ne bih smeo da preporuchim DAGF iako radi bez greske vec skoro 4 meseca, probao sam i A8N32-SLI Deluxe koji mi je dao iste rezultate kao i moj DAGF pa je nisam ni menjao.
A u onom kilometarskom thread-u na xtremesys forumu, videh da vecina ima neki od top modela DFI LanParty plocha.

Poslednja izmena:
Ako nameravas da ga zesce OC-ujes, izgleda da su se najbolje pokazala 0550 UPMW i 0550 VPMW jezgra... Sto se ploce tice, ako si na budzetu i ne treba ti RAID i SLI onda DFI NF4 Ultra-D, inace DFI NF4 SLI-DR Expert (ako si Nvidia fan) ili sacekaj koju nedelju da stigne DFI RD580 ako si ATI fan pa merkas crossfire.

Inace, ako nadjes Opteron 165 0550 UPMW ili VPMW naravno za nesto manje para, uzimaj, i ti se u proseku klokuju na 2.5-2.5GHz na default naponu i do oko 2.8-2.9GHz na 1.5-1.55V. Problem je sto ih vise nema u prodaji...

Nacuo sam takodje da ima Opti-ja 170 sa 06xx oznakama (dakle friski, iz ove godine) koji se takodje jako dobro klokuju... I ja evo pokusavam da ujurim neki takav, al provereni OC-er pa makar za koju kintu vise (mada mi nije frka pa cekam pravu priliku).

@Puska
Narucio je neko iz amerike, pa ce meni dalje poslati.

M_M

Nameravam zesce da ga overklokujem, Ji_4tze mi je ovde uzor, bilo bi super kad bi mogao da dostignem 2.6-2.8.
Oko jezgra... ne mogu to da biram, moze se mozda na ebay-u naci neko ko valja proverenu seriju ali malo mi je rizicno nesto tako skupo da narucujem sa ebay-a. Na newegg-u je samo ovaj ostao tako da sta stigne stiglo je :(

SLI mi uopste ne treba, sta vise ne planiram ni neku jacu karticu da stavljam, ali treba mi raid i sto bolji klok.

Prakticno svaki Opti170 moze barem 2.6GHz samo je pitanje na kom naponu i da li je 24/7 stabilno na oba jezgra ili je samo za slikanje. Mozda te usere pa dobijes i 2.9GHz primerak koji to moze na 1.5V stabilno na oba core-a, a mozda budes nesrecan pa izvuces jedva 2.5GHz na recimo 1.6V stabilno na oba corea (nestabilne varijante i one gde je jedan core usran nisu preterano bitne). Videcemo, iskreno se nadam da ces biti srecnije ruke...

pailhead je napisao(la):
Uh, i ja se nadam, nije mi nesto do slikanja i hvalenja koliko do rezultata :)

Videcemo kada stigne, verujem da si nestrpljiv. Inace, dok ne vidis kakve si srece nema potrebe da kupujes bolji kuler, i njegov box kuler (4 heatpipe-a) ce da vrsi posao. Ako su mu potencijali losi, dzaba ti high-end kuler... u suprotnom, ako dobijes solidan primerak, i zavisnosti od potencijala CPU-a i dubine dzepa dobices i preporuke...

Poslednja izmena:
Ima li neko sajt za poredjenje ovih Opterona sa, recimo, X2 3800? Znaci, rad u 3D Max-u, sirov rendering?
Imao sam davno dobar linak ali nikako da ga nadjem. Nemam nikoga da mi donese Opteron, a ne bi bas da mi salju postom, pa me interesuje koliko ovaj X2 zaostaje! Naravno, oba malo clocnuta, ajde bar ti Ji 4Tze napisi koju rec, posto Pail jos nije nabavio svoj primerak!

Stigli su mi opteroni. Izgleda da nije neka serija...

0551UPMW

slika

Koju plocu uzeti?

SLI mi ne treba, ali RAID mi treba ko leba. Planirao sam da stavim dva raptora u raid, (sata) i dva neka veca SATA2 harda u drugi raid. Jel ploce mogu to sve da prime ili mi treba neki dodatni kontroler?

Poslednja izmena:
Imam istog takvog opterona... Nije neki narociti overkloker, mada nije ni tako los... Oko 2.6GHz na 1.36V, 2.65GHz na 1.39V, 2.73GHz na 1.45V i 2.8GHz na 1.54V, sve PRIME95 stabilno, s tim da ovo poslednje bas trazi vodeno hladjenje ili dobar vazdusni kuler i otvoreno kuciste....

@M-M:
mozes li da das rezultate renderinga scene koju mozes da skines sa:
http://myweb.cableone.net/amylenhart/cornelltestnew.max,
o njoj ima opsirna tema na chaosgroup forumu:
http://www.chaosgroup.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=12220&start=0
pa me bas interesuju rezultati!

@Pail:
cestitke za Opteroncice, i da sto brze povrate svoju cenu :)
Nego me interesuju utisci iz prve ruke kada budes napravio te raid nizove, upravo tako sam i ja zamislio makinu pa me brine sto neki kazu da od buke ne moze da se zivi... A o grejanju ne smem ni da pomislim, mislim da cu za tako nesto uzeti neki dobar Big tower, midium je ipak pre malo da sve lepo stane

A i voleo bi i ti da izrendas ovu scenu gore kada sve sklopis, ali o tom potom

Imam vec onaj veliki chieftec. Uzeo sam ga zbog tyan ploce (12"x13"), jer je jedino toliko kuciste moglo da primi toliku plocu, tako da ce biti mesta.

M_M

Nek budu oba na 2.65, i bicu srecan.

Thanks Ji4Tze,
vidim vec da ni X2 3800+ nije los, ispod 6 minuta u odnosu na 11:56 min sa mojim Bartonom 2600+!
Cak mislim da cu se na osnovu tabele odluciti za neki X2 pre nego za Opteron, jos i Bartona zadrzim kao render slave pa ce da gruva solidno...

Spirit je napisao(la):
Thanks Ji4Tze,
vidim vec da ni X2 3800+ nije los, ispod 6 minuta u odnosu na 11:56 min sa mojim Bartonom 2600+!
Cak mislim da cu se na osnovu tabele odluciti za neki X2 pre nego za Opteron, jos i Bartona zadrzim kao render slave pa ce da gruva solidno...

Cisto da napomenem da dual-core Opteron ima IDENTICNE performanse na istom taktu kao i X2 sa 1MB kesa po jezgru (4400+ i 4800+ modeli). Ako se uporedjuje sa X2 procesorima koji imaju 512KB kesa po jezgru (3800+, 4200+ i 4600+), na istom taktu Opti je brzi od 1-5% zavisno od aplikacije, dakle razlika je akademska...

Poslednja izmena:
pailhead je napisao(la):
Imam vec onaj veliki chieftec. Uzeo sam ga zbog tyan ploce (12"x13"), jer je jedino toliko kuciste moglo da primi toliku plocu, tako da ce biti mesta.

M_M

Nek budu oba na 2.65, i bicu srecan.

Ma ne brini, na 2.65GHz ce skoro sigurno raditi (mozda samo 1 od 10 primeraka u proseku to ne moze), samo je pitanje na kom naponu. Sto nize to bolje naravno. Ako koristis box kuler, i ne pokusavaj preko 1.5V i preko 2.8GHz...

Spirite ne mogu da DL-ujem sa onog linka koji si naveo!
Jel moze neko da mi shibne scenu sa sve texturama na mail??
Bio bih veoma zahvalan, bas me zanima sta ce "reci" ova 175-ca ;)

Evo attacha, i kaci rezultate :)

Prilozi

• VRayTestScene-ChaosGroupForum.rar
    183.5 KB · Pregleda: 54
zipa ja imam ogoljeni max8 (niti jedan materijal)! Jel ovo moze da radi sa njim?

I ja imam ogoljenu 8-cu, ali i dalje radim u 7-ci i koristim njene materijale, pa ne znam... Mislim da su sve proceduralni materijali, probaj da rendas pa ces videti, mislim da ce biti ok

P.S. Valjda imas ovaj dodatak potreban za rendanje VRay scena :D

:( nop! zzesce sam se smorio na prvom ekranu kad mi je zatrazio taj neki .dlr fajl! :(
I fali mi neka TGA textura... global nesto, valjda :(

OK! Eve ga! :)
Sve default:

Bas mi se dopada ovaj test! Ovo moze da posluzi za testiranje procesor au buducnosti...
E sad, malo mi je cudno sto se u samo par sekundi razlikuje moj i Ji-ov skor, a moj CPu radi na 500 MHz manje! U cemu gresim! Imam utisak i da je voda kod mene "losijeg" kvaliteta (pogledati donji desni ugao)... mozda ipak treba ta TGA mapa?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno