Šta je novo?

Opremanje celog stana - pomoc,saveti

MixaBG

Zapažen
Učlanjen(a)
10.11.2022
Poruke
14
Poena
15
Pozdrav svima :D
Uskoro treba da opremim ceo stan novim uredjajima pa mi treba pomoc i savet vezan za nekoliko komponenti bele tehnike.

Naime budzet mi je do 500e najvise po uredjaju osim za frizider gde bih izdvojio do oko 80-85K dinara. Ali naravno da bih gledao da sve bude sto jeftinije moguce u granicama da opet bude kvalitetno, odatle i zahtev za pomoc i savet ovde.

Unapred se izvinjavam ako previse detaljno pitam i previse pitanja, dosta vec analiziram, uporedjujem i pratim ali zelim i ovde da cujem poneki savet.
UGRADNA PLOCA
Za ugradnu plocu sam gledao nekoliko proizvodjaca i nekoliko modela.

s obzirom na budzet i gledanje da prodjem sto jeftinije ukoliko je moguce a da ploca bude kvalitetna premisljao sam se izmedju BOSCH,ELECTROLUX I GORENJE ploca.

skoro sve electrolux i bosch ploce su izmedju 50-60k dinara u vecini prodavnica bez one kombo zone itd... a gorenje ima za oko 40-45k ugradne ploce sa kombo zonom.
Moje pitanje je sta uzeti. Da li je gorenje ploca znacajno losija da se isplati dati 5-10k vise novca i biti sigurniji sa jacim brendovima. Opet Gorenje ima ploce i za 20 hiljada tako da su ovo osim jedne od 60k najjace ploce u ponudi njihovoj, da li ima smisla uzeti Gorenje onda? kakva su iskustva u poslednje 2 godine sa novijim proizvodima i stanjem od preuzimanja od strane hisensa? Neki predlog za plocu konkretnu?

ovde cu staviti oznake ploca koje sam gledao

ELECTROLUX EIV644​

ELECTROLUX EIT60443X​

ELECTROLUX EIT61443B​

ELECTROLUX EIS6134​

BOSCH PIE651FC1E​

GORENJE IT 643 BX7​

GORENJE IT 643 BX​

GORENJE IT 643 SYB7​

Pored ovih cine mi se zanimljive a cene su kao kod Gorenja, Whirpool ugradne ploce. Ima li neko iskustva sa Whirpool tehnikom?

UGRADNA RERNA

Za rernu isti slucaj, ove tri marke plus eventualno whirpool kao nepoznata opcija u smislu nisam nasao puno iskustava sa njima.

Ovde sam gledao od Boscha seriju 4 i 6 izmedju 50-60K dinara , stvar je sto su to bukvalno osnovne rerne iz te dve srednje serije od Boscha nemaju previse opcija, ni kataliticko ni piroliticko ciscenje, serija 6 ima jedino vodjice koje su mi zgodan dodatak i ima 10 automatskih programa. Pored toga tacnije ispod 50K imaju samo seriju 2 koja je najniza serija i opet samo osnovne neke modele bez icega za oko 45K dinara.
Elektrolux ima malo veci izbor izmedju 45-60K dinara i bolju opremljenost ali opet slicna situacija te malo opremljenije su oko 60K minimum a za 45-50K su osnovniji modeli mada opet pominjem bolje opremljeni nego Bosch.
Sa trece strane opet Gorenje kojem je za 60K bukv najjaci model sa svim zivim iz Advanced linije a ima i jako dobre rerne makar na papiru za oko 45-50K pa cak i 40k , opet ovo je neki srednji visi i visi cenovni rang za gorenje rerne i skoro najjaci modeli.

Opet isto pitanje, sta uzeti, da li je bolje osnovnu Bosch ili malo jacu electrolux rernu za 50-60K ili za isti novac uzeti najjacu Gorenje? Takodje koliko su i da li su ove rerne od 45K gorenje naprimer znatno losije od jacih marki? nekako mi se cini da je bolje uzeti 45K skoro full gorenje nego seriju 2 bosch za 45K ali opet ako se doda jos malo i uzme Electrolux ili Bosch za 55knpr da li Moze gorenje da primirise tu ?
Za Bosch sam najmanje zagrejan i zbog garancije. Ali nije mi ni stvar da uzmem gorenje i svake godine zovem servis jer se nesto pokvarilo ili radi losije nego sto treba. Dosta dodataka poput vodjica , automatskog programa, softclose sistema itd su mi korisni i zanimljivi, koristio sam ih vec i fin su dodatak, ali mi je primaran kvalitet i da rerna traje makar 5-10 godina bez vecih problema.

Da napomenem rerna se ne bi koristila bas intezivno svaki dan, pre ce biti 4-5 puta nedeljno zato isto gledam ovo kao razlog za Gorenje jer je jeftinije a svakako ne bi se previse eksploatisala.
Za electrolux sam gledao i manje modele od 65L i 57L jer nas je za sad i narednih par godina 2 u stanu. I da Piroliza ili kataliticko ciscenje? u stanu zivim i ne znam koliko je pametno uzeti pirolizu zbog velikih temperatura? Rerna je po planu pored zida sa jedne strane u cosku.

modeli su sledeci.

Elektrolux ugradna rerna EOD6C77WX​

Electrolux ugradna rerna EOD5C70BX​

ELECTROLUX EOD6P77X​

ELECTROLUX EOF6P70X​

ELECTROLUX EOF5C70X​

Electrolux UGRADNA RERNA EZF5C50X -57L​

Electrolux EOD6P60X​

Bosch HBG5370B0​

Bosch UGRADNA RERNA HBA513BS1​

Bosch UGRADNA RERNA HBA533BW1​

Bosch UGRADNA RERNA HRA514BR0​

GORENJE BOS6737E13X
GORENJE BOS6747A01X
- ova mi je favorit sto se Gorenja tice...
GORENJE BSA6747A04X

FRIZIDER


Za frizider sam mislio ili LG ili Samsung, konkretan model nisam gledao, ali kao sto rekoh do 80ak hiljada 1860 visina, no frost, kombinovani . Kakve utiske i eventualne preporuke imate za frizidere? i sta kazete na ove dve marke? Citao sam da sto se tice frizidera spadaju obe u najbolje, SAMSUNG imam u porodici 2 frizidera po 15 godina rade bez greske jos uvek, LG nisam imao ali sam cuo dosta dobrih stvari, a i cine se kvalitetnim. takodje i ovde ima sto se opcija tice dobrih a jeftinijih gorenje frizidera, kakvi su oni u odnosu na ove dve marke? Gorenje isto ima jedan frizider od 83K napucan a po specifikacijama je malo bollji od ove dve marke zbog Pametne opcije i povezivanje na WI-FI sto mi i nije bas bitno. Ali ostali su jeftiniji a cine se korektnim na papiru.

VES MASINA

Isto Samsung ili LG, samsung imam idalje 15 godina radi bez greske, menjan samo grejac 1 ili 2 puta. Za LG sam ovde video neke dobre komentare ali nzm izmedju ova 2 sta je bolje.?? Masina je samo za pranje od 8KG. tako da preporuke neke mozda?

ASPIRATOR
Gledao sam Electrolux,TEKA,Elica i jedan gorenje. svi preko 600 kubika i to mi je najvaznije, kvalitet i da je velike snage. Neka preporuka ili iskustvo sa nabrojanim markama?

Masina za sudje

Ovde mi treba predlog, gledao sam BOSCH ali ne znam jel ima jos neka marka koja ima dobre masine za sudje, sirina treba da bude 45cm i sto energetski efikasnija i tisa,

Hvala svima unapred na komentarima i savetima.

Srdacan pozdrav svima :D
 
Pozdrav.

Uvek mi bude neprijatno kada prva poruka novog člana bude ingnorisana a vidim da je upitu dato napora prilikom sastavljanja pa mislim da neću previše pogrešiti što odgovaram na temu koja je zaboravljena a ne opet toliko stara.

Nadam se da nabavka nije obavljena još uvek.

I sam sam u prilici da moram da opremam stan za izdavanje, pa da podelim svoje mišljenje koje sam formirao tokom godina iako neću verovatno direktno odgovoriti na većinu pitanja.

Preferiram samostojeće modele bele tehnike jer smatram da to daje veću felksibilnost kasnije u zameni uređaja i adaptaciji kuhinje.

Možda sam pomalo paranoičnog mišljenja, možda i pogrešnog, da brendirani uređaji namenjeni ovdašnjem tržištu i u inostranstvu su upitno istog kvaliteta pa kupovinu istih izbegavam plus, uglavnom garantni rokovi nisu duži od minialno garantovanog po domaćem zakonu o zaštiti potrošača.

Iz istog razloga, radije ću ovde kupiti najjeftiniji mogući uređaj sa najdužom mogućom garancijom koiji ima svu funkcionalnost skupog brendiranog. Te stvari više odavno nisu na nivou kvaliteta koji je nekad bio referenca za belu tehniku tako da će se svakako menjati ranije. S tim u vezi, mislim da ni kupovina brendiranog nije više jednako dobra garancija kvaliteta i beproblemne dugotrajne ekslpoatacije, kao što je bila u nekim prethodnim decenijama.

Svojevremeno sam, jer sam tako morao zbog neplaniranog prelaska u novo domaćinstvo, za minimum novca koji mi je tada bio dostupan za tu namenu nabavio polovnu belu tehniku (štednjak sa ravnom pločom, dva frižidera, veš mašinu i mašinu za sudove) iz inostranstva sa 6 meseci garancije za novac manji od 1000 eura. Sem zamene amortizera na mašini i male intervencije na početku oko dopune gasom frižidera svaki uređaj je do sada radio besprekorno, a bliži se 5-a godina od nabavke.

Uz dužno poštovanje onima koji se negativno identifikuju sa ovim što ću reći sada, filozofija života pa i planiranja troškova u njemu se bitno razlikuju u Beogradu ili da kažem većoj i razvijenijoj sredini, u odnosu na unutrašnjost. Život u stanu, dobre plate pogotovo ako su u pitanju dvoje, stabilna redovna primanja, regulisane rate kredita ili njihovo odsustvo, zaista daju mogućnost da se novo, brendirano i skupo kupuje bez previše upita o razumu takve kupovine. Sa druge strane, nekome ko živi u velikom domaćinstu koje se mora održavati redovno u smislu troškova, ko ima vozni park od nekoliko vozila i obavezu da mu prihodi zavise isključivo od njegovog angažovanja i motivacije a gde vodi više od jednog posla i ima više investicija, situacija u vezi stava prema potrošnji sredstava je bitno drugačija.

Vremenom sam shvatio da život odnosno faze u njemu vrlo brzo prođu ili budu nepovratno izgubljene a da materijalno stečeno na ime žrtvovanog/investiranog vremena tog života u tu svrhu, u odmaklom životnom dobu, tada postaje teret i ne donosi osećaj zadovoljstva. čak pomalo i griže savesti zbog pogrešno postavljenih prioriteta ranije.

Sa druge, suptilne subliminalne poruke potrošačkog društva koje su svuda promovišu, počev od medija pa do socijalnih mreža, u zemljama u razvoju kojima čijem mentalitetu treba identifikacija zadovoljenog i srećnog društva, upravo stvaraju takvu potrošačku klimu.

Da ne komentarišem o apsurdu da se kod nas više vodi računa o par desetaka kilovata manje potrošene energije na grejanje radi "štednje", dok se na kupovini novog mobilnog telefona koji će se za par godina zameniti sa 30% svoje vrednosti, ne štedi.


Moja poruka je dakle: novac je danas dragocen, životni tokovi su nepredvidivi, a skromnost u prohtevima i potrebama tokom života jeste a tek će i biti, evolutivno pozitivna crta ličnosti.


Pošto uzimaš novo, tvojim predlozima nemam previše da zamerim što se tiče frižidera i veš mašine, južnokoreanski brendovi daju najbolji odnos po pitanju odnosa cene, kvaliteta, pouzdanosti i funkcionalnosti.

Za mašinu za sudove u tom cenovnom rangu koji gledaš, BOSCH uz Miele je dobar izbor, ako ne i najbolji.

Sa aspiratorima nemam iskustva, svojevremeno sam uzeo turski Favorit sa dva ventilatora koji i danad radi odlilčno i ima veliku snagu.
 
Bezveze što verovatno ni nećemo znati šta je autor teme uradio na kraju. Elem, ja sam u istoj nedoumici, opremam stan u novogradnji i isto sam odlučio da ne dajem više od 600 evra po uređaju, uz izuzetke kao recimo frižider, itd. Kako stvari stoje, mislim da neću mešati brendove, nego ću uzeti što je više moguće Bosch uređaja, samo još treba videti koje tačno varijante i serije, jer ih ima stvarno previše. Druga stvar je mesto kupovine, i od silnih radnji mislim da ću uzeti sve u Tehnomedia radnjama, Tehnomanija mi nešto ne uliva puno poverenja. Kakva su vaša iskustva sa Tehnomediom i isporukom? Problem je što ću imati samo nekih nedelju dana krajem januara da sve to pokupujem i unesem u stan pre povratka u inostranstvo, pa me brine dostupnost modela na lageru... Biće gusto u svakom slučaju. Jel imate savete za tesan vremenski period? Da krenem da naručujem i rezervišem već sad, pa samo da platim kad dođem i da donesu sve odjednom u ogromnom kamionu? Ili da pojedinačno jurcam po radnjama kad dođem, mislim da neće biti idealno jer imam još stvari oko stana da završavam, mere za kuhinju, rasveta, spuštene kaskade, nameštaj, itd, itd...
 
Zavisi gde kupujes.
Tehnomedia je ok, ali moja preporuka za BG je CoolShop. Kupio sve od njih i cene su prilicno nize nego u ostalim radnjama kada se sabere.
70 000RSD sam manje platio nego da sam kupovao djuture u Tehnomaniji, Gigateonu i Tehnomediji.
Drugo, ako nisi previse vezan za Bosch, Whirpool ima manje kvarova po uredjaju od Bosha i mnogo se bolje kotira u Evropi (jedan od razloga sto sam sve uzeo Whirpool posle dooooobrog istrazivanja).
I ako si u stisci sa vremenom - posalji modele, trazi predracun, plati i dogovori dan isporuke da ne juris :)
 
Napravi spisak uređaja koji ti trebaju sa cenama za obe radnje, saberi koliko šta košta i sa tim spiskom nazovi telefonom i najavi kupovinu. Pitaj za popust za tako obimnu kupovinu, isporuku, garantni rok, pa proceni na osnovu tog razgovora i utisaka iz njega, sa kim bi bilo pametnije da imaš posla. Uređaji su isti, garantni uslovi mogu da budu drugačiji kao i neke druge povoljnosti. Ostalo mislim da nije previše bitno niti mislim da treba suditi na osnovu ranijih iskustava koja nisu lična. A ovakvom komunikacijom ćeš neki utisak o kupovini i šta te čeka, ipak steći.

Tako bih ja recimo uradio, da planiram sličnu kupovinu.
 
Dobri saveti. Nisam pre bio u situaciji da kupujem ovako obimno, obično je to bio po jedan gedžet/uređaj/komponenta, pa imaš vremena da temeljno istražiš šta je najbolje da kupiš i gde je najjeftinije. Celokupna bela tehnika i aparati - skroz drugačija priča, bukvalno ne znam odakle da krenem hehe. Zašto Bosch - pa iz onoga što sam imao vremena da pročitam po forumu, vidim da se dosta preporučuje. Whirpool, što da ne, baciću se takođe malo u istraživanje da vidim šta i kako. Probaću da stavim sve na papir pa da vidim gde je povoljnije, ali opet, nisam došao do te faze koje tačno modele odabrati, da bih mogao da vidim gde je najpovoljnije. Komplikovan proces, pogotovo kad nisi u ovoj priči, kao i većina nas verujem :) Bacam se na čitanje i istraživanje, pa ako imam neke nedoumice, probaću da potražim pomoć ovde na temi. Pišite još saveta na šta treba da obratim pažnju oko bele tehnike itd, jer stvarno me nikad ovo nije zanimalo, dok nije došao momenat da konačno moram da sednem i odlučim.
 
Moja poruka je dakle: novac je danas dragocen, životni tokovi su nepredvidivi, a skromnost u prohtevima i potrebama tokom života jeste a tek će i biti, evolutivno pozitivna crta ličnosti.
Generalno kao filozofija zivota - slazem se u potpunosti i drago mi je da ima ljudi sa ovakvim misljenjem.

Ipak, treba sagledati jos neke stvari sto se tice opremanja:

1. Neko ko zivi u stanu u gradu ima najverovatnije problem sa logistikom tj prevozom, i zato nabavka polovne bele tehnike iako na papiru deluje OK, zna da bude problematicna oko transporta (dosta ljudi sa KP koji dovoze nisu bas u BG i NS, vec negde drugde, iako moze da se odradi besplatna dostava kada se uzima dosta tehnike, sanse su da nece isti prodavac imati sve sto nekome treba - dosta njih rade samo sa friziderima/zamrzivacima, a dosta njih samo sa ravnim plocama, sitnijom tehnikom tipa Miele usisivaci, itd)
2. Klima uredjaj na primer je suludo uzimati polovno, narocito jer se treba ugraditi sto ne moze svako sam (doduse pitanje je da li uopste spada u belu tehniku ovo).
3. Tih 6 meseci garancije koje nude generalno i ispostuju, jer su u pitanju ljudi koji bukvalno zive od preporuka, ali neke stvari jednostavno opet nije bas lako reklamirati tj. vratiti prodavcima polovne robe, zbog gabarita tj dimenzija proizvoda. Koliko toliko kupovina aparata sa domacih derikoznih radnji je ipak bolja opcija jer kurirska sluzba dolazi o njihovom trosku i nosi, iako im treba nedelja dve da se nakane i dodju i preuzmu (sad sta se desava sa reklamacijom je vec drugo pitanje a ima i takvih tema na benchu, heh)
4. Iz mog licnog okruzenja imao sam par primera, od pre par godina, tipa neka Zanussi polovna masina za susenje i pranje vesa (2u1) i Miele usisivac, oba su super bila prvih godinu dana, a posle toga se pokvarili i popravka bila neisplativa - na kraju zamenjeni budget tj. bargain bin varijantama iz Tesla i Samsung kuhinje, i evo rade super do sad, a kvalitet obavljenog posla je manje-vise isti.

Posto sam i ja pre par meseci slicno nabavku radio, evo kako je izgledalo ovde:

LAGAN IKEA stainless steel pecnica - izgled odlican, i generalno odlicne recenzije ima na netu. Radi odlicno i cesto se koristi, ostatak kuhinje je iz IKEA bio tako da je za tu cenu bilo ok.

Iako IKEA ima LAGAN masinu za sudove (ugradnu), za 45k je bilo bolje ici na BOSCH Series 4 koja nije ugradna upravo zbog lakoce menjanja ako do toga dodje (youtuber jedan americki, koji se bavi servisiranjem upravo bele tehnike, je rekao da se Bosch najmanje kvari od dishwashera, iako je pominjao Series 800 i 500 koji kod nas ni ne postoje pod tim imenom ja mislim). Vreme ce pokazati ko je bio u pravu, ali mislim da je OK. Candy znam da svi pricaju da se izbegava, maltene u svim mogucim segmentima bele tehnike.

Masina za susenje vesa nije potrebna zbog konfiguracije samog stana i nacina koriscenja, tako da se to preskocilo, a masina za ves uzeta neka najjeftinija moguca Tesla za tipa 23k na nekoj akciji, ne secam se vise ni gde. 6kg, najosnovnije funkcije (kome realno treba 30 programa za pranje vesa?), dok traje, trajace. U kuci imamo beko kombinovanu zbog prostora i zbog potrebe da se susi ves posle pranja, u principu svi kazu da su najgore opcije te kombinovane i stvarno im je zivotni vek mali, ali za 5god garancije koliko daje beko (na motor cini mi se, koji retko kad i strada, ali krastavac daj sta das), za cenu od nekih 45k, mozda je to neki best buy? Svakako 23k teslica vrsi posao jer je u pitanju veoma bazicna funkcionalnost, i mislim da nikome ne treba nesto fensi. Da, cuje se jako kad radi centrifugu, da, 6kg je porodici od cetvoro ljudi mozda malo, i da, zauzima prostora, nije slim, nema funkcija naprednijih, ali nije ni bitno, jer masina je tu da sluzi meni a ne ja njoj (kroz otplacivanje 24 mesecnih rata :ROFLMAO:)

Cena kilovata je ovde i dalje smesna, kada se poredi sa zapadom, a garancija i reklamacije su generalno takve da se ne treba puno uzdati u njih, ali ni na zapadu nije nista bolje po tom pitanju - tako da se islo na najenergetski neefikasnu, a najjeftiniju varijantu. Mozda ce me izbor ovakav kostati kroz par godina kada kwh bude bio 4x skuplji, i penzioneri budu lozili parket da se zagreju zimi, ali nesto ne verujem u taj scenario. Energetska efikasnost je u Srbiji generalno tezak mim, i bice tako dok god ne poskupi drasticno kwh, a to se nece dozvoliti iz politickih razloga. Tako da, moj savet, red velicina ustede na energetski efikasnoj beloj tehnici je smesan, zato sto je dugotrajnost upitna

Klima uredjaj najjeftinija koja je bila sa inverterom a da je 12 BTU, mislim da je u pitanju neka Hokkaido iz PolarShopa za 50ak hiljada. Navodno je italijanski brend koji se bavi rebrandingom kineskih Midea ili tako nesto, pojma nemam, ali mislim da nema ispod te cifre nesto takve jacine u regularnoj prodaji, mada sa akcijama je sve moguce.

Frizider Gorenje za 25k, najjeftinije sto je bilo od frizidera kombinovanih. Jeste manje zapremine, ali je i takav stan bio da nije potrebe bilo. U kuci na selu imamo Vox neki koji je oko 35k-40k bio pre 7-8 god, i jos traje. Mislim da smo i tad gledali najjeftinije.

Aspirator IKEA MATTRADITION, mislim da je moglo dosta jeftinije da se prodje, nego kao zbog dizajna i crne boje, i eto. Mislim da je oko 40k bio, vuce za sve pare, to stoji, mada ne verujem da ce se koristiti nesto previse u stanu ovom, ali dobro.

Bojler onaj famozni, sto kazu ljudi "airbnb bojler", jer ga svaki airbnb ima, Ariston Hotpoint 80L, vertikalni, bez wifi, najmanje reklamacija sam cuo od servisera da oni upravo imaju, a svuda se ugradjuju u novogradnjama ili kad se renovira stan. Kod bojlera generalno nema neke prevelike filozofije, samo ciscenje od kamenca na svake 2 godine, i trajace svi fenomenalno dugo, nego ljudi zaborave ili ih mrze, pa onda menjaju bojlere na svakih 6-7 umesto na 20god. Mislim da je oko 45-46k bio na nekoj akciji.

I za kraj, malo mudrosti:
Dzabe skupa bela tehnika kad ti moras da radis ko crnac da je otplatis..

Dakle, da rezimiramo:
  • Energetska efikasnost za sve osim grejnih tela je zanemarljiva i smesna u racunici srpskog domacinstva, sve i da radi po 12h dnevno uredjaj (a nijedna ves masina ili sporet nece)
  • Uzimati najjeftinije, sa akcentom na garanciju.
  • Spremiti debele zivce za ostvarivanje garancije tj reklamacije ako do nje dodje.
  • Cistiti bojler od kamenca redovno, ves masinu onaj obod obruca od raznih dlaka i tkanina koje se zaglave, klimu i frizider jednom u pet godina mali servis, ako doguraju dotle uopste, a vecina nas moze to sama uz malo muke.
  • Gledati da dizajn i boje budu uskladjene sa enterijerom, da ima smisla, ali ne na ustrb funkcionalnosti i (prevelikog) udara na budzet.
  • Ako se sve pogodi da ima u istoj radnji, zvati i pregovarati za popuste, potraziti savete/reviewove/fb grupe sto se tice reklamacija i kakav ih glas bije oko azurnosti, itd.
  • Sto se dostave tice dosta je kovid i generalno manjak radne snage kod nas poremetio stvari oko prevoza i logistike, tako da se i tu treba naoruzati strpljenjem
  • Pratiti youtubere tj servisere sta kazu
 
Poslednja izmena:
Ja samo ne shvatam što bi iko insistirao da sve uzme na jednom mestu? Prvo, teško je naći da jedan prodavac ima sve na lageru, a drugo - obično bude skuplje tako.
Da bude sve od istog brenda, po meni nema potrebe juriti tako nešto.
Slepo slušanje YT - isto je i za belu tehniku kao i za sve ostalo, dakle uglavnom plaćene reklame ili upitni majstori. Treba iz mnogo toga izvući sredinu, a problem je onda što se modeli menjaju svake godine, pa i nije moguće kupiti na osnovu iskustava drugih.
Bosch po meni jeste neka sredina i uglavnom dobar izbor, ali ne bih nikako isključio baš sve druge proizvođače. Meni je isto bio polazna tačka, ali na kraju nije nikako bio jedini.
Budžet treba postaviti da bude u proseku npr. tih 600eur, jer za neke uređaje je to previše novca (primer rerna, ploča, aspirator), dok za neke druge možda premalo (mašine za sudove, frižider).
 
Mi kad smo opremali stan prosle godine, lik koji nam je radio kuhinju nam je rekao da Gorenje studio kad uzimas sve kod njih iako je akcija, na taj popust daju jos dodatni popust.
Tako da uzesmo frizider, aspirator, ugradnu plocu i rernu, sudomasinu, ves masinu, mikrotalasnu. I namerno smo birali modele sa popustom i na taj popust dobili jos 20% na sve.
 
Bezveze što verovatno ni nećemo znati šta je autor teme uradio na kraju. Elem, ja sam u istoj nedoumici, opremam stan u novogradnji i isto sam odlučio da ne dajem više od 600 evra po uređaju, uz izuzetke kao recimo frižider, itd. Kako stvari stoje, mislim da neću mešati brendove, nego ću uzeti što je više moguće Bosch uređaja, samo još treba videti koje tačno varijante i serije, jer ih ima stvarno previše. Druga stvar je mesto kupovine, i od silnih radnji mislim da ću uzeti sve u Tehnomedia radnjama, Tehnomanija mi nešto ne uliva puno poverenja. Kakva su vaša iskustva sa Tehnomediom i isporukom? Problem je što ću imati samo nekih nedelju dana krajem januara da sve to pokupujem i unesem u stan pre povratka u inostranstvo, pa me brine dostupnost modela na lageru... Biće gusto u svakom slučaju. Jel imate savete za tesan vremenski period? Da krenem da naručujem i rezervišem već sad, pa samo da platim kad dođem i da donesu sve odjednom u ogromnom kamionu? Ili da pojedinačno jurcam po radnjama kad dođem, mislim da neće biti idealno jer imam još stvari oko stana da završavam, mere za kuhinju, rasveta, spuštene kaskade, nameštaj, itd, itd...
Ipak hocete haahha,

Prvo hvala na odgovorima iako kasne ali lepo sto je neko odgovorio :D , naime jos uvek nisam nista uzeo ali u narednih mesec dana hocu jer stan nije bio gotov. Od tehnike sam isao redom od uredjaja do uredjaja i gledao koji mi je zaista potreban i koji zaista koristim s obzirom da cu u narednom periodu ziveti sam a vodeci se time da gledam sto duzu garanciju i ako mogu manje da platim sto da ne. Tako da cu najverovatnije vecinu uredjaja uzeti gorenje jer daju 5 god garancije dosta su povoljni a kao sto je @eXXtreme3D napomenuo odobravaju svakako popuste na vecu kupovinu. Jedino sta necu uzeti iz Gorenja jeste ves masina i mozda frizider, njih cu najverovatnije samsung da uzmem. e sad jedino ne znam kakve su Gorenju masine za sudje, ako neko ima iskustva neka kaze svakako nece se koristiti puno jer jelte za 1 osobu sam siguran da ce raditi posao jednom dnevno ili u 2 dana.

srdacan pozdrav svima :)
 
U kancelariju imamo Gorenje mašinu za pranje sudova. Plaćena je blizu 500eur pre oko 2-3 godine.
Uglavnom peremo šolje od kafe, tanjire nakon doručka i sl. Svaki drugi dan otprilike Dakle, light upotreba.
Generalno je OK, ali nisam siguran kako bi se pokazala u kuhinji gde se malo češće peru sudovi i gde su sudovi prljaviji. Sigurno je da program ECO treba izbegavati, jer loše opere. Dobra je stvar i što sama otvara vrata nakon završetka ciklusa sušenja. Inače, sušenje nije loše, ali ni nešto dobro.
U donju policu ne mogu da se stave sitniji sudovi jer mogu da propadnu. Viđao sam slično na nekim Beko, ali i na nekim Bosch mašinama i nije mi jasno što štede na tim žicama.
Sve u svemu, mašina je OK za light upotrebu, ali teško da bih je kupio za svoju kuhinju.
 
Gorenje mašine za sudove su bile kroz ok. Ne znam kako je sada kada ih je preuzeo Hisense.
Retka donja rešetka je glupost u brojnim mašinama za sudove i baš nervira.

nece se koristiti puno jer jelte za 1 osobu sam siguran da ce raditi posao jednom dnevno ili u 2 dana.

Ako si zaista samac, razmisli da uzmeš neku manju od 45cm širine.
Mi to imamo za 4 članu porodicu, i radi nam odlično. Ja se baš izveštio da je natrpam a da se i dalje sve dobro opere.
Nešto češće pere jer je manja, a opet, kada nismo baš u fazonu da mnogo kuvamo (npr. deca kod babe), ne čeka se dugo da se napuni (tj. prljavi sudovi ne stoje predrugo u njoj pa se i prljavština manje skori).

Imaš celu temu o mašinama za sudove pa je prouči.
 
Gorenje mašine za sudove su bile kroz ok. Ne znam kako je sada kada ih je preuzeo Hisense.
Retka donja rešetka je glupost u brojnim mašinama za sudove i baš nervira.



Ako si zaista samac, razmisli da uzmeš neku manju od 45cm širine.
Mi to imamo za 4 članu porodicu, i radi nam odlično. Ja se baš izveštio da je natrpam a da se i dalje sve dobro opere.
Nešto češće pere jer je manja, a opet, kada nismo baš u fazonu da mnogo kuvamo (npr. deca kod babe), ne čeka se dugo da se napuni (tj. prljavi sudovi ne stoje predrugo u njoj pa se i prljavština manje skori).

Imaš celu temu o mašinama za sudove pa je prouči.
Jel imate jos neku marku da preporucite za masine za sudje ? inace i gledao sam 45cm sirine nikako 60cm. zivecu sam neko vreme dok se ne ozenim hahah :D
Ja sam gledao i whirpool jer imaju skroz okej cene a isto 5 god garancije ne znam jel neko ima iskustva sa tim brendom, nasao sam na temama nekim ovde ali nema puno ljudi whirpool.
 
Mašine od 45cm ima smisla uzimati samo ako stvarno nema mesta za onu od 60. Još ako je uklopljena u kuhinju, pa kasnije "proširenje" mašine zahteva i prekrojavanje kuhinje - eto veselja...
Pozdrav
 
Ја имам ок искуства са Вирпулом баш за такву (момачку/самачку) варијанту. Пре петнаестак година сам узео Вирпул сву технику у кухињи. Комбиновани фрижидер ради одлично још увек, свакодневно се користи. Уградна рерна и плоча су фине и раде добро, али су ретко коришћене, за окупљања прославе и сл. 45 цм уградна машина за судове је спремна за замену, фиоке су прилично кородирале, одрадила је добрих петнаестак година не претерано захтевне употребе. Иначе те уске машине су само за самце/парове, полудео бих сад да морам да користим исту, тачно бих због тога прекројавао кухињу што рече Рафики. Аспиратор је цркао прошле године, није пуно коришћен, првенствено за вентилацију јер су улазили мириси кроз исти, мислим да клапна није лепо монтирана.
Хтео сам да уклопим све од истог бренда и Вирпул ми се свидео дизајнерски, а и цене су биле повољне, то је била ок варијанта средње класе, да сам био при парама тад узео бих Бош нешто више класе пошто су им улазни модели безвезе. Тј. сад АЕГ/Електролукс.

Машину за веш сам одабрао Горење због делова и сервиса, и она ради скроз ок, после опет 15 година самачке употребе.
 
Ја имам ок искуства са Вирпулом баш за такву (момачку/самачку) варијанту. Пре петнаестак година сам узео Вирпул сву технику у кухињи. Комбиновани фрижидер ради одлично још увек, свакодневно се користи. Уградна рерна и плоча су фине и раде добро, али су ретко коришћене, за окупљања прославе и сл. 45 цм уградна машина за судове је спремна за замену, фиоке су прилично кородирале, одрадила је добрих петнаестак година не претерано захтевне употребе. Иначе те уске машине су само за самце/парове, полудео бих сад да морам да користим исту, тачно бих због тога прекројавао кухињу што рече Рафики. Аспиратор је цркао прошле године, није пуно коришћен, првенствено за вентилацију јер су улазили мириси кроз исти, мислим да клапна није лепо монтирана.
Хтео сам да уклопим све од истог бренда и Вирпул ми се свидео дизајнерски, а и цене су биле повољне, то је била ок варијанта средње класе, да сам био при парама тад узео бих Бош нешто више класе пошто су им улазни модели безвезе. Тј. сад АЕГ/Електролукс.

Машину за веш сам одабрао Горење због делова и сервиса, и она ради скроз ок, после опет 15 година самачке употребе.
Da li imas iskustva ti ili neko u poslednjih par godina sa whirpoolom i gorenjem? Posto pre 15 godina sve se radilo dosta drugacije sa strane kvaliteta :D
 
Ja sam prosle godine opremao stan ceo za baku i hteo sam da joj kupim sve top. Do sada sam imao uvek sve Miele i moji isto i prezadovoljni smo, ali smo ovde bili u fazonu samo da je kvalitetno ne mora bas Miele po svaku cenu, pa je bio izbor: Miele, Bosch, Whirpool i Electrolux. Pitao sam za sve varijante i niko nije hteo da da popust ako se uzme sve kod njih, sem Gorenja koje ja nesto ne volim, pa sam uzimao sve od ovih proizvodjaca sto je bilo na akcijama ( Bosch ploca i rerna, Whirpool Friz i masina za ves i Electrolux masina za sudove) i lepo sam ustedeo. Mislim kome je bitno da je isti proizvodjac masine za ves i rerne ili frizidera...

Sada sam u situaciji da za mesec/dva mami opremam ceo stan i isto cu da uradim, s tim sto je ona zaljubljena u Electrolux zbog nekog usisivaca kojim je opsednuta i za klasu joj je bolji od Miele pa se borim da joj objasnim da je glupo bacati pare zbog brenda kad je sve to manje isto :ROFLMAO:

Generalno, iskustva sa Whirpool su mi super, imamo u dva ofisa masine za sudove vec par godina koje se koriste stalno za case/solje i escajg. Mielom smo prezadovoljni stvarno ali nisam siguran da se isplati tolika razlika u ceni... A baka je super zadovoljna sa svim, mada ne znam koliko je ona merodavna :)

Nadam se da sam pomogao... i da, juri akcije, mozes bas lepe popuste da nadjes ako nije hitno da moras odmah.

Da, klimu sam zaboravio, ne secam se vise jel ti treba, ali ne skodi, ja sam citajuci iskustva sa foruma promenio misljenje sa toga da bude Fujitsu ili Mitsubishi i po iskustvima da je jeftina, super tiha i moze da radi da se ne oseti jako sto je za baku presudno uzeo 2x DAIKIN FTXF35D i bas smo zadovoljni...
 
Hvala ti @akki , ja sam sad isto uzeo opet malo da istrazujem i iskreno bas gledam dal da uzmem od whirpoola ipak vise stvari. jer gledam da ima garanciju od 5 godina i da bude tu nekog prosecnog ranga cena.

Sta vi mislite jel bolji whirpool od gorenja po kvalitetu? kakva je podrska servisna za whirpool ako neko zna.

iskreno najvise me muci masina za sudje iako ne verujem da cu je koristiti ne znam ni ja koliko intezivno dal uzeti neku kvalitetniju gorenje ili ici na jeftiniju bosch ili whirpool? :D jer mi se iako stavim sudje da se pere u masini ne pere opet naknadno jer ga masina nije dobro oprala a da ne pricam o tome da se izlije voda jer nije kvalitetna ako je uopste moguce to s obzirom da svakako sve masine imaju kao neke sisteme da iskljuce dotok vode...
 
Da li imas iskustva ti ili neko u poslednjih par godina sa whirpoolom i gorenjem? Posto pre 15 godina sve se radilo dosta drugacije sa strane kvaliteta :D
Ja sam pre 4 godine uzeo novu Gorenje sudomašinu, koja je u tom trenutku bila najbolja koju su imali (i bila je made in Slovenia). U prvih mesec dana su touch tasteri krenuli da zezaju. Nisam hteo popravku, već sam tražio novu mašinu, pošto je očigledno bilo fabrička greška, ali ih više nisu imali na lageru, pa su mi vratili pare. Posle sam uzeo Bosch Series 6.
Inače, po meni, Gorenje je imalo bolji raspored korpi od Boscha, i otvara vrata na kraju svih programa, a ne samo na Eco kao Bosch.
Da ne bude ovo rant protiv Gorenja, tada sam uzeo i svu ostalu njihovu belu tehniku, i ni sa čim drugim nisam imao problema.
 
Ja sam pre 4 godine uzeo novu Gorenje sudomašinu, koja je u tom trenutku bila najbolja koju su imali (i bila je made in Slovenia). U prvih mesec dana su touch tasteri krenuli da zezaju. Nisam hteo popravku, već sam tražio novu mašinu, pošto je očigledno bilo fabrička greška, ali ih više nisu imali na lageru, pa su mi vratili pare. Posle sam uzeo Bosch Series 6.
Inače, po meni, Gorenje je imalo bolji raspored korpi od Boscha, i otvara vrata na kraju svih programa, a ne samo na Eco kao Bosch.
Da ne bude ovo rant protiv Gorenja, tada sam uzeo i svu ostalu njihovu belu tehniku, i ni sa čim drugim nisam imao problema.
Hvala puno na odgovoru, koliko sam uspeo da skupim informacije izgleda da je Gorenje korektno za svoju cenu za sve uredjaje osim sudomasine i ves masine.
 
Hvala puno na odgovoru, koliko sam uspeo da skupim informacije izgleda da je Gorenje korektno za svoju cenu za sve uredjaje osim sudomasine i ves masine.
Tada sam uzeo i njihovu veš mašinu, i sa njom sam zadovoljan i nisam imao nikakvih problema.
 
Sta vi mislite jel bolji whirpool od gorenja po kvalitetu? Ne znam sta da kazem.NJihove masine za ves imaju slicne delove kao Indesit.Verovatno su i jos neki uredjaji slicni ,ali ne mogu da kazem.Komsija ima 8 godina Whirlpool masinu,ali menjan programator posle godinu ipo jer se ponekad neki bug desavao ne secam se,drugi komsija ima Whirlpool masinu stara 15 godina,ali lageri su joj menjani posle 4 godine..Gorenje je ok marka u srednjoj klasi,za masine za sudove ne znam.Msilim da je sve slicno sto se trajnosti tice oko 10 godina.
 
A nije poenta samo u brendovima i kvalitetu uredjaja,ima jos milion propratnih pojava,pa bih recimo licno uvek pre isao na obican frizider nego na ugradni,uvek bih pre isao na ugradni aspirator nego na onu kupolu,uvek bih rernu ugradio ispod ploce i aspiratore nego sto bih je digao na neku visinu i u stub. Masinu sam skoro uzeo Bocsh seriju 6. Za aspirator uvek gledam da najmanje biram jer svaki radi posao za kucnu varijantu.Frizider bih birao po onom sta nudi unutra i vanjskom izgledu,pre nego po imenu proizvodjaca. Na masini za sudove ne bih stedeo (ako se redovno koristi),uvek bih isao na 60cm i gledao da unutrasnjost bude sto kvalitetnija,jer ih danas hvala Bogu ima svakakvih.Za mene dileme nema po pitanju Gorenje vs Electrolux,uvek se radije odlucim za ove druge. to je neko moje razmisljanje,al opet svako ima svoje principe
 
Može neko objašnjenje? Upravo planiram novu kuhinju i baš tako sam mislio da stavim rernu u visoki element negde u nivou radne ploče.
Jednostavno imas vise mogucih problema... vrata iznad rerne ce ti brze propasti jer nema sta da eliminise par koja je tu kad otvaras rernu... mnogi naprave kiks pa ugradnu plocu stave odmah blizu stuba pa im se desi da ne mogu posle da stave serpu/lonac na ribglu jer stub smeta,pa cak i ako se ploca odmakne od stuba ukoliko se stub uradi recimo od bele boje vrlo brzo pozuti i sl. mislim vremenom desi se brdo neplaniranih problema,a samo zato da bi lepse izgledalo
 
Može neko objašnjenje? Upravo planiram novu kuhinju i baš tako sam mislio da stavim rernu u visoki element negde u nivou radne ploče.
Kod mene je tako i nema nikakvih problema. Još su kod mene beli frontovi. Inače, rernu koristimo redovno. Bitno je samo da leđa (lesonit) elemenata iznad rerne budu uvučena par cm. Rerna svakako ima prinudnu ventilaciju ka napred.
 
uvek bih rernu ugradio ispod ploce i aspiratore nego sto bih je digao na neku visinu i u stub
Indukcione ploče imaju aktivno hlađenje (koje duva na dole) i ako se postavlja iznad rerne mora se obezbediti da topao vazduh ima gde da ode.
To je mnogo jednostavnije obezbediti ako je ispod ploče element u kojem stoje recimo šerpe, a rerna se nalazi u stubu.
 
Sta znam,video sam na par mesta da su vrata iznad rerne u stubu ili lepljiva ili bez one zastitne trake na sebi...ABS ili kako se vec zove,jer otpadne od toplote
 
Ne treba se uopšte opterećivati gde staviti rernu. Gde se vam sviđa, tamo je postavite. Svejedno je.
Indukcione ploče imaju aktivno hlađenje (koje duva na dole) i ako se postavlja iznad rerne mora se obezbediti da topao vazduh ima gde da odode.
Može normalno da se postavi iznad rerne. Kao što i bude u većini slučajeva i kao što je nacrtano u uputstvu za svaku ploču. Ne treba izmišljati toplu vodu i opterećivati se nepotrebnim stvarima.
 
Nazad
Vrh Dno