Šta je novo?

Oprema za snorkeling ili ronjenje

Ah, pa bio sam više puta tu, 1x u SRM, 2x u Fortu u koji idem opet.
Vidi Sheraton Soma Bay ;) jedinstven je.
 
Slažem se sa Bokijem...
(Osim da je vidljivost pola metra u 90% zarona. Možda, za pro ronioce. Amateri nema šta ni da traže u takvim uslovima. Ja zaranjam samo ako ima šta da se gleda).

Ali ni tada kamera nema šta da traži na glavi. Ultra široki objektiv na većini akcionih kamera i mrdanje glave će dovesti do potpuno besmislenih kadrova.
Mnogo bolji rezultati se postižu sa kamericom u ruci, eventualno na nekom štapu od 30-ak cm. Tako možete daleko bolje da kadrirate i birate scene.

... ... ...

Kada smo već kod ronjenja i snimanja, krajem aprila smo bili u Egiptu, i evo par kadrova sa malog koralnog spruda na samoj hotelskoj plaži , bukvalno 50-ak metara od ležaljke na plaži. Snimano drljavim podvodnim Panasonic-om od 100-tinak €.

Ali bilo bi nemoguće to isto snimiti akcionom kamerom na glavi

Kamerica ne daje ovakve slike sama od sebe. Tek je silovanje levels-a izvuklo pristojne slike.
Gledajući fotke, slažem se sa tobom
 
Kada smo vec kod podvodnog snimanja(slikanja). Imam Canon S100 fotoaparat a nema vise nigde da se kupi WP-DC43 za podvodno slikanje. Da li bi u tu svrhu sluzile ona kucista (kao neka kesica) koja su za mobilne telefone ili je to ipak rizicno?
Izvinjavam se na skretanju sa teme.
 
Taj aparat ima izvlačeći objektiv. Teško da bi to funcionsalo u kesici.
Postoje kesice koje imaju integrisan plastični deo, k'o tegla, za objektiv. Ali nije lako oceniti i naći odgovarajuću za neki konkretan fotoaparat.
A i u njima, gotovo je nemoguće koristiti komande. Zoom i okidač npr.
 
Hvala vidis na te stvari nisam obracao paznju. :)
 
Neki dan spomenuh Božanu, juče naleteh na zajedničkog poznanika, reče mi čovek da je u SC Gale Muškatirović u toku svetsko prvenstvo u ronjenju na dah, Boki je naravno glavni organizator pa ako je nekome zanimljivo ...
 
Malo pre procitah da je glavna zvezda Kinez koji je drugi na svetu.
 
Taj aparat ima izvlačeći objektiv. Teško da bi to funcionsalo u kesici.
Postoje kesice koje imaju integrisan plastični deo, k'o tegla, za objektiv. Ali nije lako oceniti i naći odgovarajuću za neki konkretan fotoaparat.
A i u njima, gotovo je nemoguće koristiti komande. Zoom i okidač npr.
Kesice nisu praktične - ne štite aparat kako treba.
Ako postoji namensko kućište za njega (uglavnom postoje za skoro sve pristojnije modele) onda su spoljnji tasteri tamo gde treba i moguće je koristiti sve komande. Istina kod nas se ta dodatna oprema teško nalazi, inostranstvo je druga priča.
 
Ali te kesice mogu da posluže super za telefon! Drugar je prošlo leto napravio gomilu slika i snimaka sa tom kesicom bez problema. Današnji telefoni će da napravu 100x bolju sliku od tih jeftinih kamerica. Naravno prvo staviti papir u kesu pa to zajedno u kofu vode na dan, dva da se testira
 
To uopšte nisu "jeftine kamerice", S100 mislim da je koštao preko 250€. Verovao ili ne, kućište je koštalo oko 200, isto toliko je i za moj Panasonik.
Kesice jesu super za mobilne, slike sa njih nemaju veze sa slikama sa kamera. Za plićak su ok :)

@Zuba1970
ima WP - DC43 kućišta i dalje ... samo nisam siguran da ti se sada isplati da ga kupuješ. Pre bih za taj novac kupio ceo nov aparat, npr Fujifilm XP140
 
Poslednja izmena:
Kako vam se čini:
 
Preporučujem, providnu
Samo ako ti naleže kako treba
 
@BokiPK Hvala samo sam pitao da iskoristim aparat.
Meni je crna nekako lepsa. Ali to je stvar ukusa. :)
 
Sport Depot, Zemun. Ima par Mares maski na stanju od 2.000 - 10.000 dinara. Prodavačica izuzetno ljubazna, sve maske mogu da se probaju, zaista nisam očekivao da su toliko customer - oriented.
Ova mi ubedljivo najbolje leži na licu:
 

Prilozi

  • 20220613_105802.jpg
    20220613_105802.jpg
    115.2 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena:
Malo ću da banalizujem - bilo koji materijal je otporan na morsku vodu.

Nisam video ni da su neki kupaći/šorcevi stradali i u (hlorisanim) bazenima tokom 15 godina, nisu to ne znam koje količine hlora, tako da ....
Niti su gubili boju ni šta već.
 
Imao sam dva slip sorca, jedan slazenger a drugi speedo koja su se sto rasteglila sto potpuna izgubila strukturu materijala posle mesec dana na kosutnjku u zatvorenom bazenu a ispostovao sam sve preporuke o ispiranju i susenju van zice pa sam po imerciji optuzio negostoljubivo okruzenje :) pa rekoh mozda postoji neka kategorija. Vidim da ovi duzi tzv trunks postoje za outdoor plivanje i imaju onu spf +50 klasifilaciju...
 
To samo znači da im je kvalitet blago rečeno nikakav.

Imam Spido kupaći i šorc stare kahm, više od 25 god, još ih koristim. A u to vreme nikakve gradacije nisu postojale. Plaćeni 13 i 17 DEM tada, u robnoj kući.
Ko što rekoh, kompletno društvo koje je tih 15-ak god redovno išlo na bazen, svaki dan, nekad i dva puta dnevno, isto to smo nosili i na more... kupovalo se novo samo kad se neko ugoji :D ili pocepa na silu.

Nažalost, sada su većinom made in čajna/ pitajbogakoja klasa kvaliteta.
 
Peraja:
primetio sam da su mi dugogodišnja technopro žuta peraja nešto čudna, kad, iskrivila su se:
1655628680722.png
Pogledam godinu proizvodnje, 2007 :).

Nadjem u šteku slična bela iz 2011, skoro nekorišćena, ista veličina, izgleda isti kalup za stopalo, valjda će biti ok ako ne nadjem nešto bolje. I žuta i bela su made in Italy.

Kada sam kupovao masku probao sam Mares peraja, uska su mi. Ova intersportova imaju malo širi kalup pa su mi bila ok. Sin ima neka novija technopro, made in Kina, ne svidjaju mi se.
Da li znate koji proizvodjač ima malo komotniji kalup ili vrv sve mora da se proba kao za masku?
 
Poslednja izmena:
Mora, tu se širina zapravo razlikuje od modela do modela (trebalo bi). Da ne pominjem da iz razli;itih fabrika nisu isti kalupi, slično kao i za patike.

P.S. TecnoPro treba da su odlična peraja. Ako nisu bila izložena "korozivnim" uslovima, bela bi morala da su skroz upotrebljiva.
 
Poslednja izmena:
Oduzeta mi je mares rover maska.
Juče naleteh u prodavnici u Poreču na jednu jedinu masku sa slike, danas ću je probati u moru 🙂
 

Prilozi

  • 20220823_163210.jpg
    20220823_163210.jpg
    498.1 KB · Pregleda: 55
Nazad
Vrh Dno