Šta je novo?

Oprema za mrezu

eddy

Slavan
Učlanjen(a)
31.08.2005
Poena
301
Sta mi treba da umrezim 20 kompjutera od kojih ce 1 biti server? Koji software? Kako da to uradim? Moze i neki link.

najjednostavnije ti je da platis nekom ko to zna da ti uradi.

pa zavisi kakvu mrezu hoces, obicni workgroup ravnopravnih racunara, domain, linux server (mail, internet, database server).....

Sta tu moze da bude toliko komplikovano...Racunari, uticnice, pravilno rasporedjeni i odabrani kablovi, patch panel, switch i jedan comp na kome moze da stoji Win 2003 server da bi mrezu mogao da stavi u domen i to je to. Mislim, dobro, ovo bi trebalo da bude sustina, ali ako bas nista ne znas o mrezama onda moze da predstavlja problem.

smark je napisao(la):
Sta tu moze da bude toliko komplikovano...Racunari, uticnice, pravilno rasporedjeni i odabrani kablovi, patch panel, switch i jedan comp na kome moze da stoji Win 2003 server da bi mrezu mogao da stavi u domen i to je to. Mislim, dobro, ovo bi trebalo da bude sustina, ali ako bas nista ne znas o mrezama onda moze da predstavlja problem.

Bez namere da vređam bilo čije znanje ili sposobnost kada neko ovako nešto izjavi naježim se. To je kao kad bi rekao, generalka na autu, šta tu može da bude toliko komplikovano. Možda za prave majstore nije ali za sve nas koji to nismo radili ili nam to nije struka to je nemoguća misija. Zbog ovakvih izjava ja imam gomilu posla, a mnogi su se i naučili da im je jeftinije platiti i odraditi posao kvalitetno i brzo nego da gube nerve i živce na posao koji ne poznaju. Jedno je voleti i interesovati se a drugo je raditi i živeti od toga. I ja volim da naučim nešto novo ali treba puno vremena da bi to bilo kvalitetno, profesionalno i brzo. Uostalom za svaku konkretnu pomoć stojim na raspolaganju.

Pa gledaj... Za samo 20 racunara ja zaista ne vidim sta tu moze da bude previse komplikovano. Da je u pitanju neka visespratna zgrada, pa da na svakom spratu ima po, na primer 50-100 racunara, onda bi moglo da se kaze da je to malo komplikovaniji zadatak, ovako stvarno ne vidim sta je problem umreziti 20 racunara. Covek nije rekao nikakve pojedinosti u vezi rasporeda, prostorija, razdaljine... itd, tako da se problem mozda malo zakomplikuje.
Naravno ja nikako ne mogu da kazem da se mrezama bavim profesionalno (bar ne za sada), ali iz svega sto sam do sada na faxu naucio i tih projekata iz mreza koje sam radio mislim da ovo nije nesto previse tesko.

Poslednja izmena:
eh... jos kada bi te na faxu nesto pametno ucili :D

joke

nije problem fizicki umreziti 20 racunar, vec namestiti tih 20 racunara da lepo rade, i da onaj ko administrira i odrzava ne mora da se ubija kada nesto iskrsne na jednom mestu :)

Nije valjda da se stice utisak da mi je fax tako jadan :) ?

OK, to za administraciju je vec drugi problem, koji ne poznajem bas najbolje tako da je bolje da cutim :D.

@eddy Prvo moraš da nam kažeš koju vrstu i obim posla će dotična mreža opsluživati, mesto gde će biti postavljena (lokacija,prostorije... ), kolika je važnost posla (podataka) u smislu sigurnosti, dostupnosti mreže/servera, nivo obučenosti korisnika i budućeg administratora, koja se planiraju utrošiti na software, mašine, server, mrežnu opremu i obuku korisnika. Tek nakon odgovora na ova pitanja možemo ti predložiti nešto konkretnije i reći gde da prištediš a gde ne.
@smark Volim ljude koji imaju samopouzdanje što se iz tvog posta i vidi ali nivo znanja tebe i eddy-ja nije isti pa ono što se čini prosto njemu to sigurno nije.

Vrh Dno