Šta je novo?

Opet taj linux

duigor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2004
Poena
630
Za pocetak uzimite u obzir da pojma nemam nista u vezi linuxa sto je u svakom slucaju sramota sobzirom da se druzim sa kompovima vec 13god.

Ali...
Treba mi za jedan komp na poslu linux koji je najlakse instalirati na neki sempron 2800 ili sl. i da mi sluzi iskljucivo za pustanje mp3 muzike i mozda po neki film. Video sam u predhodnim temama vezanim za linux da se spominju neke verzije ali stvarno pojma nemam sta mi je najbolje. Nadam se samo da proces instalacije nije komplikovan.

I jos jedno pitanje. Da li prilikom instalacije linuxa treba da koristim neke drajvere koje imam uz komp (ploca, grafika...) ili linux sam prepozna

I ako bi mogli neki link da mi date za predlozenu verziju

Poslednja izmena:
U pitanju bi bio sempron 2800 754socket sa gigabajtovom plocom, i 512rama. Mislim generalno konfiguracija je skroz dovoljna za moje potrebe na poslu. Ali mi naravno treba pravi odabir linuxa (znaci sto jednostavniji za pustanje mp3 muzike). I naravno po neki savet u vezi instalacije

ubuntu najlaksi za instalaciju deli se za DZ i odma po instalaciji podrzava i mp3 i divx itd. cak ne moras ni da ga instaliras jer je livecd u pitanju pa mozes prvo da vidis dal ti odgovara...

Ne znam koji Ubuntu imaš, ali 6.06 ne podržava ni MP3 ni DivX.

Instaliraj Simply Mepis, on dolazi sa svim potrebnim softverom za multimediju.

znaci treba ti kompjuter na poslu da slusas muziku, ako sam dobro razumeo.

kupi mp3 player i uzivaj

Simply Mepis 6.0 je pravi izbor za to

Hvala na dosadasnjim predlozima. Potrudicu se da nabavim neku od ovih verzija u sto skorije vreme, ali me pritom zanima jedna stvar. Posto su to u pitanju masine za testiranje na kojima bi najbolje bilo da se i ne instalira OS. Da li sa diska moze da se digne sistem a da on posle toga ostane u nekoj virtuelnoj memoriji i da ja mogu posle da ubacim cd sa muzikom ili mozda nekim fimom, ili mora kompletna instalacija pa tek onda vadjenje diskova

Poslednja izmena:
Svi Mepisi sa CD-a dizu prvo live verziju,koja je potpuno funcionalna,pa tek onda mozes da je instaliras,ukoliko ti treba,drasticno je brze sa HDD-a
U ovom slucaju neophodna su ili 2 cd uredjaja,ili neki eksterni za muziku(usb flash,usb hdd i sl.)

Poslednja izmena:
Do veceras bi trebao da mi se skine Simply Mempis, pa cu da vidim kako funkionise

Zanima me da li je legalno koristiti Mempis 6.0 u radnji.

U svakom slucaju hvala na savetima

1. Can I legally copy MEPIS Linux CDs and give them to my friends, etc?

You can make copies of the SimplyMEPIS bootable CD and give them away for non-commercial purposes only.

If you give CDs to others, please encourage them to buy updates and subscriptions from MEPIS.

E sada ti oceni da li je pustanje muzike u radnji komercialno ili ne :) U svakom slucaju kod nas je sve legalno sto se toga tice :)

Poslednja izmena:
Ma najbolje da će neko da se bakće tumačenjem licence u ovom slučaju. A i ako dođe inspekcija, "ja držim Linux, hvala doviđenja" :)

mislim da je mp3 pod patentima .. ali zato isto tako mislim da ogg nije .. pa mozes da konvertujes sve mp3 -> ogg ( nekim "besplatnim" programom ) pa da onda legalno slusas svoje nelegalne pesme :)

@genuine "pa da onda legalno slusas svoje nelegalne pesme"
Ha-ha-ha, vrlo lepo receno! :D :d ;)

damn small linux...
50mb skidanja, a pusta mp3 |))

moze i Movix

Poslednja izmena:
Moje neznanje i muka sa linuxom tacnije simply mepis-om se nastavlja. I to na samom pocetku.

Dakle napravim ja bootabilan cd i krene mi dizanje simplija i da mi opciju da izaberem instalaciju tj verziju butovanja : normal, vesa, minimum, small. Bilo koji da izaberem posle toga mi izadje ekran sa prozorcetom za izbor demo ili root i kucanje usernamea i passworda. Dakle dalje od toga nisam uspeo. A taman sam se ponadao da sam na pravom putu. Simply Mempis izgleda za mene i nije tako jednostavan

skini knoppix

Ja ti napisao najjednostavnija resenja i najmanja za skidanje...

pa pass za demo ti je demo a za root je root. aj sad probaj :)

Pa svi mu predlazete sta da skida - bilo bi lepo da pokusate da mu pomognete sa konkretnim problemom gde je trenutno zapeo. A zapece negde sigurno (kako izgleda) ma koji distro skinuo...

Pa svi mu predlazete sta da skida - bilo bi lepo da pokusate da mu pomognete sa konkretnim problemom gde je trenutno zapeo. A zapece negde sigurno (kako izgleda) ma koji distro skinuo...

:D Saga se nastavlja ne sumnjam da cemo se jos koji put videti na ovoj temi :wall:

Uspesno sam pokrenuo linux Simply Mempis sa cd-a ali nece da mi pusta mp3 i vecinu spotova. Predpostavljam da mu fali neki kodek. Posto planiram da ga koristim iskljucivo preko live cd-a, da li postoji neki kodek koji mogu da narezem zajedno sa muzikom i spotovima i da ga preko drugog optickog uredjaja instaliram?

Poslednja izmena:
Doktore, ne muci se vec poslusaj sto ti je Filo rekao - Muni Knoppix, podrzava vecinu formata i zavrsava ti posao.

Postavicu pitanje u ovom threadu, da ne bih otvarao novi.
Kako da podesim Linux u SuSe 10.1, i kako da podesim Thunderbird da radi u oba OS sa deljenjem mailova medjusobno.
Jeste lame pitanje, searchovao sam, nisam nasao resenje, ali mora od negde da se pocne :).

Skinuo sam i pokrenuo sa cd-a Knoppix. Dizanje sistema je proteklo ok ali problem je u tome sto nece da mi mountuje drugi dvd (sa muzikom) koji je ubacen u drugi opticki uredjaj. stalno daje poruku "could not mount..." probao sam i sa ponovnim dizanjem sistema ali nista. Jel postoji neko resenje za to ili sam ja gadno glup za linux:wall:

Samo root user moze da mountuje diskove, znaci komanda je
su
pa kucas password, za Knoppix se samo lupi enter

A Simply Mepis 6 sigurno pusta MP3 fajlove.

Samo root user moze da mountuje diskove, znaci komanda je
su
pa kucas password, za Knoppix se samo lupi enter

A Simply Mepis 6 sigurno pusta MP3 fajlove.

Meni na Simply Mepisu nije hteo da pusta MP3 fajlove ni mpg video zapis. Jedino je radio avi format.

Nije mi najjasnije o kojoj komandi govoris i za koji linux i gde se kuca. Znam da udjem u Mepis na demo a sifra za root bi trebala da bude root. Na knoppixu mi i ne trazi sifru, ali nece da mi mountuje diskove dok mepis mountuje ali nepusta mp3.

Kada svi vec predlazu, evo da predlozim nesto i ja.
Probaj AUSTRUMI 1.20 Live Linux verziju, kada se sistem pokrene izbaci CD, tako da mozes da ubacis komotno CD sa mjuzom, filmom itd itsl. Zahtevnost: racunar klase Pentium i jaci, min 96MB RAM-a, CD/DVD drive, NO HDD. Radi mp3, radi divx/xvid/mpeg. , ima mplayer. Samo prebacis na pocetku jezik sa slovackog ili nekog slicnog vec, izvinjavam se, na engleze i to je to.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno