Šta je novo?

Opet pocetnicka pitanja o Linux-u

• Začetnik teme Začetnik teme drdex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

drdex

Guest
Jedna stvar mi nikako nije jasna:

Kada pod Win instaliras neki program, posle instalacije se precica ka tom programu pojavi u start meniju i sve je ok. Kliknes na start, programs,.... Ali pod linuxom rh8 mi nikako nije jasno gde on smesta programe??? Instalirao sam Freeamp, Krusader, Wine.... (sve preko rpm-a), ali sada uopste nemam ideju gde da ih trazim. Ok, izaberem ja RUN, pa kucam ime programa, ali to nije to (ili mozda jeste???)... Znaci, ljudi, gde on smesta precice ka programima, tj. u koje sve direktorijume on smesta sve to sto ja instaliram...

Uh, mnogo pitanja sam ovde postavio u samo nekoliko dana, ali mogu reci da sam gomilu toga razjasnio. Ne bih sada da opterecujem konferenciju pitanjem kako da USB Key i digitalnu kameru povezem na Linux, ali ako nekoga ne mrzi da pise, neka krene da kuca po tastaturi...

H V A L A cheers

U samom rpm paketu je specifikovano koji fajlovi idu gde, koji shortcutovi se kreiraju, koji fajlovi se traze da budu vec instalirani PRE ovog rpm-a i slicno. Da bi to proverio, mozes da koristis neki od rpm managera. U samom linuxu umas GnoRPM (u GNOME-u) i Package Manager (KPackage u KDE-u), pa mozes da proveris "File List" nekog rpm paketa. Mozes i iz windowsa, ukoliko instaliras rpm plugin za windows commander, recimo.

Uglavnom se radi o nekom od /usr/ poddirektorijuma, tipa /usr/lib ili /usr/share. Vodi racuna da ceo paket moze da se razbije na vise lokacija - da izvrsni fajl ode u /usr/sbin, dokumentacija u /usr/share/doc/, a 'dll'ovi u /usr/lib.

Posto se paketi u linuxu mogu instalirati za sve korisnike ili za jednog posebno, informacije o menijima se drze u home direktorijumu svakog usera. Dakle, ako si instalirao nesto kao korisnik 'pera' pod KDE-om, odes u /home/pera i pogledas .kde direktorijum, gde imas applinks. Svi direktorijumi i fajlovi koji pocinju sa tackom su hidden, pa moras explicitno da kazes file manageru da ih prikaze.

Za USB uredjaje pod linuxom i kako ih rucno namestiti sam bio napisao dugacak thread u FAQ-u ali izgleda da nije bio prenesen kada je stari forum puk'o. Tu je i bila tabela svih major i minor oznaka za usb uredjaje. Ukratko - morace rekonfiguracija kernela, instalacija drajvera preko njega i to je to.

Fantasticno objasnjeno! Na ovo stvarno nema puno sta da se doda.
Eh kad bi svi sa ovoliko strpjenja i znanja objasnjavali stvari.....

Kad je vec thred sa subjectom o pocetnickim pitanjima, imam jedno.
Sta neko (ko je koristio razlicite distribucije) misli o Debian-u. Ono malo infoa o linuxu sto sam citao (a nikad ga nisam instalirao i radi duze u njemu), pisao je covek preporucuje koriscenje ove distribucije. Ako sam ga dobro shvatio, u njoj je potpuno ocuvan "duh" totalno besplatnog softvera.

Koristio sam Debian skoro dve godine - zakljucno sa Potato revizijom (trojku nisam koristio). Pored SuSE-a i RedHata, kao i BSD-a. Prva razlika izmedju Debiana i ostalih distroa je u tome sto Debian nema jednu firmu distributora iza sebe (kao sto su Mandrake, RedHat, itd), nego ga radi mreza fakulteta i slicnih institucija (uz nezaobilazne entuzijaste, naravno). Zbog takvih problema u sinhronizaciji, Debian distroi izlaze redje od ostalih. Druga razlika je u tome sto svi su (barem do sada) svi sw paketi u Debianu morali da budu po GPL licenci, odnosno da sve bude free, ali i da source bude na raspolaganju. U cemu je razlika ? Pa u tome sto ima dosta programa za linux koji jesu free, ali se uz njih ne isporucuje source. Tehnicki, ako ne planiras da radis nesto sa tim sourcom, onda ti i ne treba. To znaci da ces sa Debianom automatski dobiti manje sw paketa. To je vise "idealisticki" pristup svemu tome. Mislim, mozes ti sve to da doinstaliras kasnije, ali sto si ga uzeo onda ? Ima tu jos nekih sitnih tehnickih detalja - na primer, debian koristi deb instalacione pakete umesto rpm-a koji su mnogo vise rasireni (to je prvo sto treba da skines i doinstaliras). Sve ostale stvari u distroima - kernel, X server, kde, gnome, apache, itd - to su sve jedni te isti paketi.

Dakle, ako ti je stalo do tako nekog idealizma i odrzavanja takvog "duha", onda samo napred. Ima ljudi koji se kunu samo u Debian, ima ih koji se kunu u Slackware - treci u BSD. Licno mislim da je malo bezveze na taj nacin jos dodatno deliti linux zajednicu. Neka se nama svima linux jos lepo dodatno razvije i neka dobije svoje mesto pod suncem koje zasluzuje, a koji distro ces da koristis je tako vazno kao i da li si obukao zeleni ili plavi dzemper - uzmi sta vise volis.

Mali dodatak, pre nego sto neko "skoci" glede ovih ocena o "idealizmu". Linux je do skora vazio za takav OS koji interesuje samo power juzere koji su sve voleli da imaju otvoreno, na raspolaganju i slicno. Takva grupacija ljudi je bazirala razvoj dosta stvari na medjusobnoj doradi, obradi i ispravljanju gresaka. Medjutim, kako je linux dosta napredovao, poceli su da duvaju novi vetrovi i u linux zajednicu su poceli da pristizu korisnici koji nisu power juzeri, koji ne zele da unapredjuju softver i slicno, pa ih to i ne interesuje - oni samo zele da ga koriste. Zato ljudi koji zele da povedu ovakve krstaske pohode "ko je pravi korisnik linuxa" ili "koji je pravi distro" samo nepotrebno i kontraproduktivno trose energiju.

Uzmi onaj distro koji ti je na prvi pogled lepsi ili laksi ili sta vec - u sustini, to je jedno te isto. Trenutno su najrasireniji (i najdoradjeniji) RedHat (US), SuSE (DE) i Mandrake(FR).

Da se nadovezem..
Imam integvrisanu AC 97 zvucnu koja nikako ne zeli da proradi u Red Hat 7.3 a instalirao sam i VIA Sound drajvere i one OSS...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Da se nadovezem..
Imam integvrisanu AC 97 zvucnu koja nikako ne zeli da proradi u Red Hat 7.3 a instalirao sam i VIA Sound drajvere i one OSS...

Koju AC'97 zvucnu ? Iako je VIA cipset, ne mora biti da je proizvodjac koristio VIA-in AC'97 interfejs ugradjen u SouthBridge. U zadnje vreme je, recimo, popularan Realtekov ALC650. Pogledaj i proveri prvo to.

Ako si proverio i koristi se VIA AC'97, onda koji VIA-in ? 8233x ?
Koje drajvere si instalirao ? One 1.16beta ? Kako se manifestuje greska ? Odbija da ucita drajvere, ucita pa prijavi gresku ili nista ne prijavi, a odbija da 'svira' ? Da nije mozda samo mixer utisan skroz ? 😀

silverglider je napisao(la):
... Sve ostale stvari u distroima - kernel, X server, kde, gnome, apache, itd - to su sve jedni te isti paketi. ...
...Licno mislim da je malo bezveze na taj nacin jos dodatno deliti linux zajednicu. Neka se nama svima linux jos lepo dodatno razvije i neka dobije svoje mesto pod suncem koje zasluzuje, a koji distro ces da koristis je tako vazno kao i da li si obukao zeleni ili plavi dzemper - uzmi sta vise volis.

Hvala covek na sjajnom objasnjenju, to je ono sto me je interesovalo.

Nazad
Vrh Dno