Šta je novo?

Opet gremlini?

Chuck Norris

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2004
Poena
319
Pocinjem da osecam strah pri pritiskanju start button-a na kompu. Ne znam sta ce mu novo pasti na pamet da me muci. Istina da mi komp radi 20h dnevno, nekada i duze ali je to stabilna non OC masina (vremesna). Danas je posle nekog vremena pocela da zeza graficka kartica ASUS 9600XT u garanciji jos maltene dve godine. Dok sam surfovao net-om rezolucija se sama od sebe smanjila na neki uzas od recimo 640X480 (ili mozda i manje) i to u 4-bitne boje (mozda i 16, ali mislim da je bilo nesto totalno bezveze) i kao poruka nesto ti se desava sa grafickom, restartuj itd. Posle restarta poruka od Bill-a Gejts-a (boli njega sa 70 mil.$ kuci sigurno drzi MaC-a!!! ili makar Linux 😛 ) kako su drajveri za graficku bezveze (softmod) i ja ih lepo skinem i stavim originalne asusove. I kao neko vreme sve bude OK. Inace nikada nisam OC graficku jer mi je 500/600MHz za GPU/mem sasvim OK (postavlja se pitanje zasto sam uopste drzao softmod a odgovor je eto onako...). I sve bude u redu, ali posle nekog vremena isto, sa tom razlikom da mi vise ne javlja da drajveri nisu OK. Ja malo istrkeljisem komp, sve kao u redu i sada radi ali dokle nisam siguran. Kuciste je otvoreno temp je 38 ja CPU, 30 za kuciste, 33 za GPU i 40 za RAM kartice. Ne znam kako da ustanovim sta je grafickoj i zasto stuca? Dosta smo igrica presli zajedno bez problema. Ima li neki test graficke? Inace slika je vise nego OK, nema nikakvih strafti ili slicnih gluposti. Mozda je do SP1?
Pozdrav

Sada se zaledila slika, pa plavi ekran ZLA jedno sekund tako da ne mogu nista da procitam, pa samostalni restart i onda sledeca error report:
Computer restarted after an unexpected shotdown
Microsoft Windows detected a possible device failure
The driver for the display device was unable to complete a drawing operation
The display driver for ASUS A9600 series seems to be responsible for the system instability.
To je pisalo i prvi put. Meni se sve cini da Windows zeli da ga ubijem. Vidim da jos neko ima problema sa ATI 9600.

Pa iskljuci da se sam restartuje kada se pojavi plavi ekran smrti. 😉

POZ :wave:

Dakle uradio sam format i ponovo instalirao XP. I opet se na svakih 10min ili zaledi slika pa moram da restartujem komp, ili pojavi crn ekran posle cega sledi brljotina pa opet restart ili poruka VPU recover has reset your graphics accelerator as it was no longer responding to graphics driver commands. Lakdno je crko ASUS! E stvarno mi dodje da predjem na MaC. Ovo je sve cisto ******. Hoce li mi neko reci kojeg proizvodjaca graficke karte da uzmem sledeceg sa sto vise garancije i sto manje kvarova. Mislio sam da je to ASUS.

'Ladno ovo njesra sada radi (da ga ne ureknem)...jos cu postati sujeveran. I onda kao nisu gremlini? Pa sta to bi? Ventilator na grafickoj je radio sve vreme, otvoreno kuciste, dva ventilatora da regulisu protok vazduha...Hoce li mi neko dati nekakav razlog zasto sam izgubio ceo dan drndajuci se sa karticom...

Evo opet...neeeeeeeeeeeeeeee

Napajanje mozda?

A da ti proveris malo napajanje jer ako graficka crkne onda je obicno totalno mrtva ili ti daje artifakte i na 2d prikazu a ovaj tvoj problem mi mirise na padanje napona na grafickoj proveri i bios i da li ti je mozda dignut napon/frekvencija na agp-u

Will do...ali ne znam kako. Evo stavio sam drugu graficku i juce je radila OK ali danas se jedanput samo pojavio crni ekran i posle toga poruka VPU recovered...ja to iskljucim i opet je sve OK...do nekog sledeceg puta. Mislis da pogledam u biosu vrednosti napona na agpu i odnos frekvencija agp/pci? Mozda je ploca ali kako to da ustanovim?

Poslednja izmena:
naponi su manje vise OK. kako da provalim da li je do napajanja?
btw u pitanju je chieftec 360W HPC 360-202.

Poslednja izmena:
Pa zamenis ga drugim?

kUdtiHaEX je napisao(la):
Pa zamenis ga drugim?
Ova druga kartica sada radi bez problema...Pokusacu da vratim staru i da zamenim napajanje...

Naravno da je bilo napajanje koje mi je sredilo i HDD (vecna mu slava) ali su ga zamenili za novi. Budjavi Chieftec koji je izleteo iz garancije bukvalno par dana. Na srecu imam takvo jos jedno a ovo ce u servis, zao mi da ga bacim. Sledece sto uzimam za drugu konfu je LC 550W pa da vidis bato!
Hvala drustvo...

Poslednja izmena:
Super je sto si skontao sta ti zezalo masinu, i ja sam imao slican problem, i naravno napajanje je bilo krivo samo za razliku od tvoga, moje je bilo neko no name. Ako sam dobro primetio imas u kompu dosta uredjaja, kulere za protok vazduha, jaku graficku...mozda je napajanje od 350w malo za tvoju masinu.
To je naravno vise napomena za ubuduce

Pazite sad! Napajanje se ponasa malo cudnjikavo ali nije do njega! jutros mi je sa novim Chieftecom 360W i ASUS 9600XT odradio isto, prvo crno pa VPU recovered...bla bla bla, pa onda 30 sec sve OK i onda se slika zaledi pa ja moram manual restart. To mi se cesce desavalo dok sam bio na net-u ali ne vidim kakve to veze ima? Znaci sa starim i novim Chieftecom isto se ponasa 9600XT. Sada drzim novo napajanje i novu MSI 9250 i za sada je OK. Ako prodje par dana i radi kako treba, vraticu staro napajanje da vidim ima li promene. Inace oba napajanja daju savrsene linije kao lenjirom u granicama dozvolenog odstupanja od idealnih vrednosti napona. posto sam drzao ASUS-a sa smart doctorom koji daje nivoe napona primetio sam da je kod oba napajanja fluktuirao napon Vcore graficke od 1.28-1.29 kao i FBVdd (sta god to bilo) od 2.57-2.63 dok su ostala dva napona bila stabilna Vcc 3.54 i AGPVdd 1.57V. Ali cini mi se da svakako nije do napajanja.

Pa mozda i nije do napajanja

Izbegavaj SMART DOCTOR u VEEEEEEEEELIKOM LUKU a i probaj karticu kod nekog sa nekim napajenjem koje nije chiftec i lc power

Ja sam vec vidjao slucaj(eve) koji ti opisujes...doduse kod nekih drugih kombinacija...ali opet sa Chieftec i TT napajanjima.
Koliko god zvucalo glupo, nisu se slagali sa nekim grafickim karticama, nevezano NV ili Ati. Cak problema nije bilo sa obicnim kinezima.
Sa druge strane, ASUS graficke/ploce cesto su pravile probleme u kombinaciji sa tudjim komponentama. Pa ti budi pametan.

cenim da su gremlini u pitanju, al ti ipak sve to proveri pa na kraju promeni i plocu. Ja sam takav isti problem resio promenom i ploce i napajanja. Zaleglo je loshe napajanje + kvar na ploci u isto vreme i ploca mi je frizovala sliku pa onda reset manual a napajanje je klalo sve ostalo i to je to . .. .

Memorija je testirana sa gold memory i prosla je sve zivo. Problem je sto je i ploca i graficka ASUS tako da nije do nekompatibilnosti, drugo tu kombinaciju ploce, graficke i napajanja imam jako dugo i nikada nisam imao nikakvih problema. Zapravo poceli su tek kada sam primoran da instaliram XP na neki praistorijski HDD od 5GB posto su se na mom WD800JB koji je u garanciji pojavili bad sectori. Ne znam mozda grafickoj smeta spori HDD ili XP-u? Imam ispod 2GB prazno. E sad mozda je i ploca jer je u pitanju muzejska vrednost ASUS KT133A sa SDRAM koja je ko zna koliko stara ali radi kao zmaj.
Kako da provalim da li je do ploce? Zasada sa novom grafickom MSI 9250 radi OK bez gluposti pa sam trenutno sklon da pomislim da je ipak do ASUS 9600XT.
Nego sta ne valja sa LC power napajanjima? Jel su losija ili bolja od Chieftec-a? Znam da je offtopic ali kad vec neko pomenu LC...

Poslednja izmena:
stavish drugu plocu i tako proverish 🙂
to je jedini nachin

Uzgred daj tu svoju graficku nekom prijatelju na testiranje, glupo zvuci, ali mozda je samo do nekompatibilnosi, mozda je graficka ispravna samo se ne slaze sa plocom. Citao sam negde na forumu da se ploce Asus nForce2 ne slazu bas najbolje sa grafickim ATI 9550, 9600, 9660PRO ...

Master Joda je napisao(la):
Uzgred daj tu svoju graficku nekom prijatelju na testiranje, glupo zvuci, ali mozda je samo do nekompatibilnosi, mozda je graficka ispravna samo se ne slaze sa plocom. Citao sam negde na forumu da se ploce Asus nForce2 ne slazu bas najbolje sa grafickim ATI 9550, 9600, 9660PRO ...
Nije samo to do ASUS ploca i mnoge druge ploce se "ne mirisu" sa nekim 9550, 9600, 9600pro grafikama. Jedini "lek" u tom slucaju je ili zamena grafike ili zamena ploce, nikakva flesovanja BIOS-a, menjanja napajanja i slicno ne pomazu. Iskreno se nadam da to nije problem u ovom slucaju.

Master Joda je napisao(la):
TO JE! NIKO NE CITA THREADOVE DO KRAJA! TU KOMBINACIJU IMAM PREKO GODINU DANA I NIKADA NIKAKVIH PROBLEMA DO SADA! NEMA NEKOMPATIBILNOSTI!

Evo desilo se i sa novom grafickom jedino sto je daleko stabilnije sa njom (valjda je 9250 mnogo manje zahtevna od 9600XT) pa cak nisam morao ni reset. Samo se pojavilo crno pa VPU recovered...bla bla i to je to. Kliknem da ugasim prozor i teram dalje. Dakle da rezimiramo: do napajanja nije, do nekompatibilnosti nije, do graficke nije, do memorije nije...To nam ostavlja samo da je ploca pomalo neispravna (mada nista drugo ne zeza, dakle verovatno nesto sa AGP-om) ili da konfiguraciji ne prija tako mali i stari HDD. Moze li biti (nadam se) da je ovo drugo?
Pozdrav

Najbolje je da proveris ako mozes plocu i mozda cak i procesor. Mislim da hard nije uzrok problema, a to ces lako proveriti ako podignes neki sistem sa cd-a. Moja drugarica je imala slican problem (pravi gremlini). Prvo smo menjali napajanje, pa plocu i na kraju i plocu i procesor. Meni se cini da je ta ploca odradila svoje.

Chuck Norris je napisao(la):
Evo desilo se i sa novom grafickom jedino sto je daleko stabilnije sa njom (valjda je 9250 mnogo manje zahtevna od 9600XT) pa cak nisam morao ni reset. Samo se pojavilo crno pa VPU recovered...bla bla i to je to. Kliknem da ugasim prozor i teram dalje. Dakle da rezimiramo: do napajanja nije, do nekompatibilnosti nije, do graficke nije, do memorije nije...To nam ostavlja samo da je ploca pomalo neispravna (mada nista drugo ne zeza, dakle verovatno nesto sa AGP-om) ili da konfiguraciji ne prija tako mali i stari HDD. Moze li biti (nadam se) da je ovo drugo?
Pozdrav
U vreme BX ploca imao sam falerican komad MSI BX master ploce. epo je radila sa Rivom TNT, MX200, ali je sa MX400 pravila probleme, a sa cistom GF2 je bio show po ekranu :d Konstatacija kvara je bila "uzj*ban" AGP na ploci 😀

Poslednja izmena:
Chuck Norris je napisao(la):
Pocinjem da osecam strah pri pritiskanju start button-a na kompu. Ne znam sta ce mu novo pasti na pamet da me muci. Istina da mi komp radi 20h dnevno, nekada i duze ali je to stabilna non OC masina (vremesna). Danas je posle nekog vremena pocela da zeza graficka kartica ASUS 9600XT u garanciji jos maltene dve godine. Dok sam surfovao net-om rezolucija se sama od sebe smanjila na neki uzas od recimo 640X480 (ili mozda i manje) i to u 4-bitne boje (mozda i 16, ali mislim da je bilo nesto totalno bezveze) i kao poruka nesto ti se desava sa grafickom, restartuj itd. Posle restarta poruka od Bill-a Gejts-a (boli njega sa 70 mil.$ kuci sigurno drzi MaC-a!!! ili makar Linux 😛 ) kako su drajveri za graficku bezveze (softmod) i ja ih lepo skinem i stavim originalne asusove. I kao neko vreme sve bude OK. Inace nikada nisam OC graficku jer mi je 500/600MHz za GPU/mem sasvim OK (postavlja se pitanje zasto sam uopste drzao softmod a odgovor je eto onako...). I sve bude u redu, ali posle nekog vremena isto, sa tom razlikom da mi vise ne javlja da drajveri nisu OK. Ja malo istrkeljisem komp, sve kao u redu i sada radi ali dokle nisam siguran. Kuciste je otvoreno temp je 38 ja CPU, 30 za kuciste, 33 za GPU i 40 za RAM kartice. Ne znam kako da ustanovim sta je grafickoj i zasto stuca? Dosta smo igrica presli zajedno bez problema. Ima li neki test graficke? Inace slika je vise nego OK, nema nikakvih strafti ili slicnih gluposti. Mozda je do SP1?
Pozdrav

Neces verovati ali meni se to dogodilo sinoc i nisam mogao da se smaram gremlinima🙂 poucen starim slucajevima reinstalirao sam sistem i sad je relativno ok mada mi s vremena na vreme zamrzne ekran(milisekund)prilikom pritiska na start?!Sad,ne znam,videcu kad se vratim sa posla.Inace,skoro sam ubacio chifteca 360 dual I naponu variraju kao ludi(cenim da ploca laze mada nisam proveravao)E sad,ja sumnjam na memoriju zbog 256 korser i kingston 256 inace ploca je uzas ga-7vt600rz-p.Cini mi se da je ponovno instaliranje windowsa pomoglo.Testiracu ga malo kad se vratim veceras kuci.

Nazad
Vrh Dno