Šta je novo?

Operativni sistemi za stare racunare...

ivan21000

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
01.09.2008
Poena
160
Vasa iskustva i primeri...
Jel commodore imao nekakav operativni sistem, osim sto se sve ucitavalo preko basica

xp, radi osnovna verzija bez SP i na 64 mb ram-a :D

Nego ajd pojasni temu?

Imao je debeljko OS, ali je valjda bio deo ROM-a, nije se instalirao...

Vasa iskustva i primeri...
Jel commodore imao nekakav operativni sistem, osim sto se sve ucitavalo preko basica

nije imao OS, imao je samo Basic :D

pored toga prvo mi pada napamet GEOS koji je imao sasvim lep GUI na C64...

EDIT:

sad se setih: ako te interesuje C64 pogledaj The Ultimate Commodore 64 Talk link

a ovde imas i napisano sve sto je receno u videu...

Poslednja izmena:
@ivan21000
ROM memorija je sadrzavala rutine koje su se brinule o inicijalizaciji starta rada nakon ukljucivanja racunara,proveravale bazicnu ispravnost hardvera i startovale normalan rad uredjaja. Dakle sadrzaj samih rom cipova je bio OS nalik npr MS-DOSu samo na mnogo nizem nivou.Korisnik je radom racunara upravljao najcesce upotrebom BASIC comandi preko linijskog intrepetera.Ovovazi za vecinu osmobitnih racunara ,odnosno za sve koje sam ja koristio znaci rom rutine + BASIC.
Jedini racunar za koji znam da je umesto BASIC-a koristio drugi programski jezik bio je domaci racunar VUK koji je bio 16-bitna masina s MC68000 koji je koristio PASCAL ,ali nije mi poznato da je docekao bilo kakavu proizvodnju sem svog zivota kao studentskog projekta.Takodje mi nisam istrazivao ima li drugih ne basic masina.

pa za moj prvi racunar (zx spectrum +3) postoji nekakav cp/m ali je oduvek morao naknadno da se kupi i nisam ga nikad probao.

e, da on je valjda i na nekim amstradima i slicno..

pa za moj prvi racunar (zx spectrum +3) postoji nekakav cp/m ali je oduvek morao naknadno da se kupi i nisam ga nikad probao.

e, da on je valjda i na nekim amstradima i slicno..

nije neki CP/M vec je prvi MS-DOS = QDOS = CP/M (sa FAT-om) i da, CP/M je postojao za gotovo sve mini/kucne racunare.

Geos

Kolko je bilo verzija tog geos-a, jel workbench njegov naslednik

nije imao OS, imao je samo Basic :D

pored toga prvo mi pada napamet GEOS koji je imao sasvim lep GUI na C64...

EDIT:

sad se setih: ako te interesuje C64 pogledaj The Ultimate Commodore 64 Talk link

a ovde imas i napisano sve sto je receno u videu...

bas se sad zainteresovah da nadjem neki za moj +3 i evo veoma interesantnog linka za sve 8-bitne mashine: http://8bit.yarek.pl/system/

inace izgleda da konacno daju onaj CP/M besplatno, secam se da su ga pre koju godinu i dalje prodavali zvanicno

edit: ne, ne i dalje ga prodaju. ono je neka druga verzija...
http://www.locoscript.ukf.net/cpm.htm

Poslednja izmena:
Kolko je bilo verzija tog geos-a, jel workbench njegov naslednik

sve te podatke mozes naci na wikipediji ali: Amigin OS i Workbench nemaju veze sa GEOS-om, cak ni Commodore nema veze sa GEOS-om.

---

kad se vec pricao o starim OS-ima, hajde da spomenem i Atari ST koji je 1985. imao TOS za operativni sistem (The Operating System). TOS je bio baziran na Digital Research Inc GEM-u, koji je opet naslednik CP/M.

Negde početkom 90tih za Atari su postojala 4 (četiri) operativna sistema! Originalni TOS, Geneva, MagiC, MiNT i MultiTOS. (plus Unix)

Budući da originalni TOS nije imao multitasking bilo je puno prostora za napredak... :)

Priču o nastnaku Atarija ST, i pre svega TOS-a, možete pročitati iz prve ruke od Landon Dyer koji je radio u starom Warnerovom Atariju, kasnije i u Tramielovom Atariju gde je bio zadužen za operativni sistem za Atari ST.

prvi deo link, drugi deo link

a da li se moze besplatno sad videti kako izgleda TR-Dos?

Nazad
Vrh Dno