Šta je novo?

Operativni sistemi Microsofta?

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

PJ

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Imam nekoliko masina u jedno firmi koje rade pod Dos-om 6.x (nisam siguran), koriste Win 3.11 i po jednu sa Win95 i Win98 (bez SE).

Neko mi rece da su DOS i Win95 besplatni i da to niko ne gleda. Koliko je to tacno?

Posto su ovde instalirane piratske verzije pre vise godina i dan danas rade posao.
Ja imam utisak da je sve to sada (vec 4 godine 🙂) nelegalno, ali, opet, rekose mi da je mozda nesto od toga sada free...

Koliko sam ja negde nedavno video cena dosa 6.22 je bila 25$.

Poslednja izmena:
Defitivno nije free
DOS i dalje imas da kupis
Win95 ne ali mozes da kupis XP pa iskoristis mogucnost downgrade-a, tj. ostavis win95 a imas licencu za xp
ako ti treba samo dos resenje je npr freedos koji je besplatan

Dakle, ipak mora sve da se menja. Istu tu cenu za DOS sam i ja video, ali su sve to neki mini-sajtovi...
Pozvacu MS call cenatar da vidim koliko bi kostalo liceniranje DOS-a 🙂
Ne znam zasto, ali imam osecaj da objasnjavanje sa zaposlenima nece tako lako ici 🙂

PJ je napisao(la):
Pozvacu MS call cenatar da vidim koliko bi kostalo liceniranje DOS-a 🙂
Ne znam zasto, ali imam osecaj da objasnjavanje sa zaposlenima nece tako lako ici 🙂

Naoruzaj se stpljnjm nekim extra telefonom i 2 sata slobodnog vremena 🙂 sta drugo covek da ti kaze...

Dect500+HF ce da zavrsi posao, ali sta da radim za to strpljenje? :d
Vidim da im je radno vreme od 8.30. Zvacu ujutru da vidim sta kazu, pa javljam cim stignem...

Istu tu cenu za DOS sam i ja video, ali su sve to neki mini-sajtovi...
Evo citata iz najnovije liste jednog našeg ovlašćenog MS distributera:
MS-DOS with enhanced Tool 6.22 OEM.......35.64e

Pazi da im neko ne da 36e za praistorijski sistem 🙂 Za te pare mozes da kupis Linux cija konzola nudi daleko vise od DOS-a.

Svi dos programi, verovao ti ili ne, odlicno rade sa wine-om (licno sam probao neke igre i prastare knjigovodstvene programe).

Nemam ja nista protiv DOS-a, vec komentarisem nenormalno visoku cenu.

Poslednja izmena:
LJudi instalirajte opendos, freedos ili tako neko cudo... platiti 36e krvopijama za taj krs... uzas

Jos uvek ima primena gde se DOS sasvim normalno koristi; kod x embedded sistema se instalira dos, eventualno neki rt-kernel i sw koji je pisan za njega. Sve to ima izuzetno mali footprint i stane na CF ili neki drugi medijum.

Drugim recima (iliti "na cistom srpskom") : izbacite vec jednom sebi iz glave postulat da ste jedini cilj svake sw kompanije i da se je svaki sw bas vama i vasim potrebama namenjen. Deluje malo... hm, zabranjeno je psovanje po forumu.

Sto se DOS-a tice postoje Free alternative koje bi mozda mogle da odrade posao, ali sto se Win-a tice jedina legalna alternativa su $$$ 😀

E sad, koliko god se nekome cinilo smesno da toliko plati za tako matori i zastareli/prevazidjeni DOS, a na konto Silverovog komentara...
Za razliku od nasih "nabavim sve za dz" pogleda na svet firme to sve stave na papir i ako racunica pokaze da ce njima DOS resenje da radi posao, oni ce da ga "preplate" jer je logika "dodas jos malo para i dobice mnoooogo bolji/noviji/lepsi OS/SW koji ima gomilu extra mogucnosti bla bla bla" za njih cisto bacanje para 😉

U prilog tome idu i neke statistike sta se i koliko koristi po svetu u smislu koji OS, koji SW, koja verzija... Pa niko nije lood da kupuje Photoshop da bi povremeno uradio resize ili crop slicica sa digitalne fotke 😀

Videcu narednih dana sta da uradim sa tim...
Sve zajedno ce moci da se svede na 3-4 masine i sve ce da radi pod DOS-om.
Da li da se plati MS-u ili da pokusam neku free varijantu, zavisice od likova koji instaliraju software za racunovodstvo koji se na tim masinama koristi.

U pitanju su 486 racunari i apsurdno je razmisljati o WIN resenju. Jedino moze da se smanji broj racuanra koji se koristi tako sto se nece jedan racunar koristiti IKSLJUCIVO za obracun plata, jedan za popis inventara, akda su to programcici od nekoliko MB i mogu da se koriste i na onima na kojima se rade racunovodstvene evidencije i stapaju fakture...
Kutija, stvarno nije potrebno NISTA vise od ovoga sto sada radi. Tako da je samo pitanje kako izbalansirati troskove i utroseno vreme za realizaciju "legalizacije".
Dakle ili freeDOS uz cimanje ili 100-tinak evrica MS-u....videcemo....
Hvala svima na odgovorima 🙂

PJ je napisao(la):
Videcu narednih dana sta da uradim sa tim...
Sve zajedno ce moci da se svede na 3-4 masine i sve ce da radi pod DOS-om.
Da li da se plati MS-u ili da pokusam neku free varijantu, zavisice od likova koji instaliraju software za racunovodstvo koji se na tim masinama koristi.

Ako budes pitao "programere" za savet - propala stvar 😀

PJ je napisao(la):
U pitanju su 486 racunari i apsurdno je razmisljati o WIN resenju. Jedino moze da se smanji broj racuanra koji se koristi tako sto se nece jedan racunar koristiti IKSLJUCIVO za obracun plata, jedan za popis inventara, akda su to programcici od nekoliko MB i mogu da se koriste i na onima na kojima se rade racunovodstvene evidencije i stapaju fakture...
...

Mislim da je ovakva "legalizacija" software-a prava prilika da se "stane na loptu" i napravi "optimizacija" racunara - mozda je bolje da se kupi jedna pristojna (nova) masina nego da se drzi gomila 486 (ili 386) racunara koje se koriste za po jednu namenu (jer nista drugo i ne mogu da rade)...

Definitivno ce i produktivnost da se poveca - moci ce i neka novija igrica da se instalira 😉

Kao sto vidis, napisao sam "likova koji instaliraju software", jer su oni bas "programeri" (kao sto si i ti napisao). Mene to ne interesuje.
Prosek godina zaposlenih na tim masinama prelazi 50 i svoj posao rade savrseno na postojecim sistemima.

U kratkim crtama:
Cilj: legalizacija operativnih sistema
Ogranicenja: vreme, novac
Alternative:
1.kupiti MSDOS licence (trosak) i nsita ne dirati na masinama
2.instalirati freeDOS (trosak, vreme), instalirati iz pocetka software (trosak, vreme)
3.prelazak na Win koji zahteva kupovinu novih racunara (trosak)

Sa ove tacke gledista, najjednostavnije deluje kupovina MSDOS-a, ali kao sto rekoh, ja sam tu da se raspitam za detalje,dam predlog i realizujem ono sto bude odluceno. Izmedju predloga i realizacije postoji odluka koju ja ne donosim....

Pravilno rezonujes.
Windows varijantu i jaci hardver (opcija 3) mozes odmah da zaboravis, zato sto ti garantujem da ce cak i tada programeri instalirati isti softver i onda ce ce dos aplikacija startovati u full screen-u iz windowsa (da se korisnici ne zbunjuju).
Mnogo puta video u praksi.

Sve se svodi na cenu tvog vremena - mozes da im ispostavis racun od 4x36e za licenciranje msdos-a i ne radis nista, ili mozes da se bacis u reinstalaciju sistema, dizanje freedos-a i 4x36e stavis u svoj dzep.

Nazad
Vrh Dno