Šta je novo?

Opera se nekad plaćala...

Zvezdaš™

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
330
Pretragom Web archive, a za potrebe mog bloga, tražio sam linkove za Opera browser i video da se plaćao 39$, ali je to ukinuto 2005. godine.

Pretpostavljam da je razlog ukidanje naplate i uklanjanja banera Mozilla Firefox, koja je te 2005. bila praktično još uvek nov browser, otvorenog koda, bez reklama i potpuno besplatan.
Opera nije bio jedini poznati browser koji se tada plaćao, to je bio i NetCaptor, koji je u bazičnoj verziji bio besplatan, a Pro verzija se plaćala 29.95$. I on je na kraju postao besplatan a programer je na sajtu postavio besplatan kod za Pro verziju.

Yep :) Netcaptor nije bio nista posebno, IE engine koji je radio unutar tabova.... za to doba je to bilo WOW doduse, zato se i prodavao ;) Ali programer je imao prilicno motivacije da radi i na sitnicama, internet boom godine ;)

A Opera je prestala da se placa jer je dobijala novac od integracije pretrazivaca (sada je valjda Bing default?), ne zbog neceg drugog. Da nema zarade, ne bi ga ni dali za download. Samo na mobilnoj verziji valjda ima banera, mada ih nikad nisam video :D

Zbog toga su ostali na 2% ucesca. Da su otvorili kod 2000. godine, danas bi stvari bile potpuno drugacije.

Mogla je Opera da se koristi fraj uz po koji baner ali me je shareware priroda aplikacije odbijala i zato sam Opera koristio samo u perodu kada se Netscape ugasio a IE postao najveca sigurnosna rupa, dok nije izasla prva beta Firefoxa.

Nazad
Vrh Dno