Šta je novo?

Opera 64bit

illidan

Nenadmašan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
2,205
Moja oprema  
CPU & Cooler
amd 5800x3d, ek nucleus cr240 dark, phanteks t30
Matična ploča
asus rog strix b550-i gaming
RAM
g.skill trident z neo 32gb cl16
GPU
nvidia rtx 4070super founders edition
Storage
samsung 980 pro 1tb, wd black sn770 2tb
Zvuk
ifi zen dac v2, presonus eris 3.5, fiio ft1 balanced
PSU
corsair sf750 platinum
Kućište
lian li a4 h2o
Monitor
asus vg27aql1a
Miš & tastatura
mchose l7 pro, kbd.fans tofu65 raw alu, cream soda switches, gmk serika 2 keycaps
Pristup internetu
  1. Optički internet
trenutno jos uvek u laboratoriji :)

64-bit builds

Bringing the out-of-process plug-in architecture across to Windows and Mac also brings another advantage: the ability to run plug-ins compiled for Intel 32-bit architecture from within a 64-bit Opera process.

64-bit Windows and Mac have been in the works for a while, but we didn't want to release them until we had a way of running all plug-ins that's completely transparent to the user: This is now possible with the out-of-process plug-in architecture, so here we are! The 64-bit versions of Opera offer performance improvements in some specific areas and allow Opera to have more freedom in allocating memory.

WARNING: This is an Opera Labs build: It contains work in progress, which may also have severe known issues, including crashes, and data loss situations. In fact, it may not work at all. Opera Labs builds are not based on current Wahoo snapshot releases.

http://dev.opera.com/articles/view/64-bit-opera-and-out-of-process-plug-ins/

Poslednja izmena:
Jedva cekam da je probam.

Nosim se mišlju da i ja probam ovu alfa verziju Opere za 64 bita, ali ne znam još...da li je neko probao do sada, kakvi su vam utisci ? Po onome što sam pročitao, puno stvari je skroz nedovršeno ili bagovito rade.

Da li rade pluginovi sa 32 bitne Opere ?

Sta cekas, celu temu si napravio bio zasto vec ne prave 64bit port Opere i koliki ce to WOW biti a sad se neckas da je probas cak?:)
E moj kosta ;)

Izašla je nova Opera 12 Wahoo sa podrškom za 64 bita i OOPP (out of process) kako bi se na taj način plug-inovi naterali da rade u odvojenom procesu, a sve sa ciljem da Opera bude daleko stabilnija i da ne krahira zbog plug-inova kao do sada.

http://my.opera.com/desktopteam/blog/2012/03/26/html5-css-64bit

Izvinjavam se svima što ne mogu da trenutno probam ovo jer sam na Windows XP-u sada, a kada stavim moj komp naravno da ću probati. Ako neko proba nek javi utiske, trebalo bi da su je dosta optimizovali sada i očistili od bagova koliko-toliko.

@ alfaunits

Pokaži dobru volju i razumevanje za moju nemogućnost testiranja, a ako možeš testuiraj je i ti jer imam poverenje u tebe da znaš kako da to najbolje uradiš. :)

Pokrenuo sam Nove Poruke na Bench forumu iz IE9, stare Opere (11.62 32-bit) i ove nove. Imam utisak da je x64 build najsporiji medju njima, dok se skroluje :( Cak se zaglavio kada sam vratio stranicu na vrh i pokusao da kopiram URL. (CPU je limitiran na 900MHz power planom da bih isprobao kako radi sa jacim opterecenjem - a Bench je najzahtevnija stranica koju posecujem :D)
Rerun: opet je otvorio isti URL na benchu pri startu - zabaguje se i kad je opusten CPU.

Upravo sam je instalirao i kuckam ovo sa nje. Deluje mi brza (mada to moze biti zbog toga sto je sveza instalacija). Mislim da cu je koristiti neko vreme da vidim kako se ponasa.

Da, nešto sam čitao o tim bugovima, pa nije ni čudo. Ima ova 64-bit Opera još punoooo da se polira i polira. Ne verujem da će biti skoro spremna za finalno objavljivanje, bar ne pre jeseni. Do jeseni bi trebalo da je srede 100 % i videćemo tada.

Ali ova nova tehnologija Out of Process deluje dosta dobro, barem na papiru. Kako se u realnosti pokazuje ne znam, ali bitno je da ako se ova tehnologija zaista pokaže stabilnom, to će bitno doprineti kvalitetu same Opere 12 Wahoo. :) Alfaunits, šta ti misliš ? Jesi li ti skapirao tu tehnologiju kako radi ?

nema smooth scrol,i dalje sporo renderuje slike. Kilavo i traljavo kao i svaka do sada verzija ;)
Ne mogu da verujem da 4 god ne mogu da srede par stvari. A izbacili su milion buildova. Mada sam interfejs je ubedljivo najlepsi od svih trenutno browsera.

Ja mislim da ima dosta da se poradi, a ne bi trebalo :)
OoP je jako interesantan nacin da se koriste pluginovi razlicitih arhitektura.

Kako rade ekstenzije u Operi 12 64 bit ? Rade li uopšte one ekstenzije za download fajlova sa Youtube-a i prevodilačke mašine ? Ajd molim vas probajte ove i još neke ekstenzije pa javite.

Pa Operine ekstenzije su pisane u javascript-u tako da ne vidim razlog što ne bi radile i 64-bitnoj verziji.

Ja probao 64 bit verziju Opere 12 Alpha build 1380 (valjda) na Fedori 16 i sve radi sasvim sasvim dobro. 11.62 na 64 bit linuxu ima probleme sa wrapperom u kombinaciji sa 11.2 flashom..smrzava se ali ne izlece u desktop. Opera 12 radi perfektno. Sve ekstenzije koje koristim rade, mail klijent takodje. Ne radi brze od FF ali ima mail klijent i lepse izgleda od njega. "two click" problem nije resen jos uvek ali nema seckanja kada se predje preko flash videa kao pod windowsom (to se resava pod winom xa-nocta patchom).

Probao sam sinoć zvaničnu beta verziju za Windows, i uopšte nisam zadovoljan kako radi. Kapiram da je to možda zbog hardverske akceleracije i do drajvera za grafičku kartu, ali radi primetno sporije od Opere 11.62 i čak ni sve ekstenzije neće da rade...XTranslate ekstenzija se instalira ali neće ni da čuje da proradi...

I još kad zatvorim neki tab, ostane trag na tom mestu,. kao da je tab još uvek otvoren. To u ranijim buildovima nije bilo.

HWA pravi najvise problema u operi. koristim v12 od prve alpha verzije.

Meni je i alpha radila super na Fedori i sada beta na Lubuntu. Sve ekstenzije koje koristim rade bez problema jos od alpha verzije. Catalysti 12.3 na 64 bit Linuxu.

Pa pazite, ovo koristim 32 bitnu verziju Opere 12, jer trenutno nisam u mogućnosti da instaliram novi sistem. Matična ploča nije ova iz potpisa već prastara AM2+ ploča sa Athlon X2 4850e procesorom i 2 GB memorije. Grafika je integrisana Nvidia 8200.

Verovatno kad bih instalirao sveć sistem i stavio Windows 7 x64 ne bi bilo tih problema, ali ko zna, nekako mi deluje na ovom mom sistemu previše nestabilna , ova Opera 12. Doduše, kao što sam rekao, ne izvodim konačne zaključke, to je samo za ovu mašinu.

Meni je alpha bolje radila negoli ova beta sad. Non stop puca :S:

Vrh Dno