Da,IE 9.0 postoji i u verziji za 64 bita, ali je DEFAULT baš iz tog razloga kao što kažeš.
Što se plaginova tiče,tačno je sve što kažeš i to će morati da se reši na neki način. Programeri će morati da sednu na stolicu i da je dobro zagreju, inače će, vremenom, oni timovi koji ne pređu na 64-bitni kod IZGUBITI priličan broj korisnika. To je realnost, samo se još nije desila, ali počeće.
Ljudi NIKAKO da shvate da je 32-bitni softver stvar PROŠLOSTI i da se moraju okretati ka savremenijim rešenjima. Nije samo ovde problem to,nego obični korisnici pojma nemaju šta je 64 bita i zašto prelaziti.
Evo da ukratko objasnim,jer smatram da je potrebno. 64 kod JEDINI koristi na pravi način sve ektenzije i sve delove današnjih 64-bitnih procesora. Ti delovi se zovu registri i kod 64-bitnih procesora mogu da adresiraju,čini mi se, 2 TB memorije. Dok su 32-bitni programi osakaćeni i mogu da adresiraju najviše do 4 GB i nikako ni bajt preko toga.
Zamislimo sad situaciju da je neko CAD dizajner ili da se bavi naprednim grafičkim dizajnom. Ako taj čovek koristi stare 32-bitne verzije programa,on NIKAD NEĆE ostvariti optimum brzine, što je u njihovim poslovima krucijalno i od velikog je značaja. Dobitak u brzini kod 64-bitnih programa kreće se od 10 % pa čak do 45 %, zavisi od toga koliko su dobro i kvalitetno programi pisani za 64-bitni kod.
Većina programa još uvek nije dovoljno dobro napisana u 64 bita, zato i ne vidimo neke velike boljitke, sem u nekim situacijama kao što je npr CAD ili grafički dizajn.
Kod browsera,da se vratim na temu,64 bita bi donelo ubrzanje svega, preko surfovanja i java scripta, do učitavanja animacija. Ljudi koji su testirali Firefox 8 alpha 1 pisan u 64 bitnom kodu su dokazali da se ta razlika kreće 10 % u korist 64-bitne verzije Firefoxa 8 alpha. I to je još dosta rana razvojna verzija,a smatra se da će, kad se do kraja novembra izbaci Firefox 8 final, ovaj dobitak biti oko 20 do 25 %.
Ima još nešto, programi će, konačno, moći da iskoriste svu raspoloživu RAM memoriju bez upisivanja u swap fajl na C particiji, čime se neće usporavati izvršenje aplikacija,kao što je to sada slučaj. Ja npr imam uvek otvorenih bar 7 do 10 tabova i nemate pojma koliko to troši RAM memorije. Konkretno, trenutno imam otvorenih 13 tabova i to mi troši 875 MB memorije. A pošto istovremeno imam i druge programe otvorene, itd itd, to na kraju mi dovede do toga da počne hard disk da se dernja zbog upisivanja u swap fajl.
Nadam se da ste razumeli šta sam hteo da kažem.
P.S. Iako IE9 postoji u 64 bita, on nema java script engine pisan za 64 bita, nego samo za 32. To je jedan od glavnih razloga zašto Microsoft i dalje predlaže korišćenje 32-bitne verzije.
P.S.S. Flash 11 beta 1 postoji u 64-bitnoj verziji, kao i Java Runtime, tako da svako ko želi može da skine ovo i instalira kod sebe i testira. Naravno sa IE9 i Firefoxom 8 alpha.
linkovi:
http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer11.html (skinite odavde Flash 11 beta 1 x64 )
http://www.extremetech.com/computing/90546-firefox-8-x64-has-64-bit-browsing-finally-come-of-age (test Firefox 8 alpha x64 )
http://waterfoxproj.sourceforge.net/