Šta je novo?

Opera 64-bit, ima li nade ili nema ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Ajde da ovde pokrenemo debatu u vezi moguce verzije Opere pisanu za 64-bitni kod. Da li neko ima neke eventualne informacije ?

Jer,nema smisla, jedino Chrome i Opera uopste nemaju ni pomena o 64-bitnoj verziji niti, koliko znam, ima planova za istu.

Evo, Mozilla uveliko radi na 64-bitnoj verziji, u planu je da se Firefox 8 nativno izbaci u ovoj varijanti.

Pa ako to pitaš onda nemaš šta da tražiš na ovoj temi....izvini što sam malo drzak ali tako je.

Bilo kakve prednosti bi bile? :)
Problem su PLUGINS. Ako je aplikacija 64-bit, SVE sto ona koristi mora biti 64-bit. A vecina programera toliko lose pise kod kad je u pitanju 64-bit plan-ahead, tako da nije sigurno dovoljno samo recompile plugina u x64 kod.
Drugi problem, koji ce i FFox videti, su pluginovi koji su pisani u "jeziku" koji nema x64 podrsku (recimo Delphi/BCB) (znam da ce biti ista uskoro, ali nece svako nagrnuti da kupi novu verziju zbog pluginova :)).

IE je dobar primer - postoje x64 i x86 verzije a DEFAULT je x86 verzija cak i u Serveru 2008 R2 (koji ima samo x64 edition) bash zbog pluginova, jer su skoro svi x86 samo.

Da,IE 9.0 postoji i u verziji za 64 bita, ali je DEFAULT baš iz tog razloga kao što kažeš.

Što se plaginova tiče,tačno je sve što kažeš i to će morati da se reši na neki način. Programeri će morati da sednu na stolicu i da je dobro zagreju, inače će, vremenom, oni timovi koji ne pređu na 64-bitni kod IZGUBITI priličan broj korisnika. To je realnost, samo se još nije desila, ali počeće.

Ljudi NIKAKO da shvate da je 32-bitni softver stvar PROŠLOSTI i da se moraju okretati ka savremenijim rešenjima. Nije samo ovde problem to,nego obični korisnici pojma nemaju šta je 64 bita i zašto prelaziti.

Evo da ukratko objasnim,jer smatram da je potrebno. 64 kod JEDINI koristi na pravi način sve ektenzije i sve delove današnjih 64-bitnih procesora. Ti delovi se zovu registri i kod 64-bitnih procesora mogu da adresiraju,čini mi se, 2 TB memorije. Dok su 32-bitni programi osakaćeni i mogu da adresiraju najviše do 4 GB i nikako ni bajt preko toga.

Zamislimo sad situaciju da je neko CAD dizajner ili da se bavi naprednim grafičkim dizajnom. Ako taj čovek koristi stare 32-bitne verzije programa,on NIKAD NEĆE ostvariti optimum brzine, što je u njihovim poslovima krucijalno i od velikog je značaja. Dobitak u brzini kod 64-bitnih programa kreće se od 10 % pa čak do 45 %, zavisi od toga koliko su dobro i kvalitetno programi pisani za 64-bitni kod.

Većina programa još uvek nije dovoljno dobro napisana u 64 bita, zato i ne vidimo neke velike boljitke, sem u nekim situacijama kao što je npr CAD ili grafički dizajn.

Kod browsera,da se vratim na temu,64 bita bi donelo ubrzanje svega, preko surfovanja i java scripta, do učitavanja animacija. Ljudi koji su testirali Firefox 8 alpha 1 pisan u 64 bitnom kodu su dokazali da se ta razlika kreće 10 % u korist 64-bitne verzije Firefoxa 8 alpha. I to je još dosta rana razvojna verzija,a smatra se da će, kad se do kraja novembra izbaci Firefox 8 final, ovaj dobitak biti oko 20 do 25 %.

Ima još nešto, programi će, konačno, moći da iskoriste svu raspoloživu RAM memoriju bez upisivanja u swap fajl na C particiji, čime se neće usporavati izvršenje aplikacija,kao što je to sada slučaj. Ja npr imam uvek otvorenih bar 7 do 10 tabova i nemate pojma koliko to troši RAM memorije. Konkretno, trenutno imam otvorenih 13 tabova i to mi troši 875 MB memorije. A pošto istovremeno imam i druge programe otvorene, itd itd, to na kraju mi dovede do toga da počne hard disk da se dernja zbog upisivanja u swap fajl.

Nadam se da ste razumeli šta sam hteo da kažem.

P.S. Iako IE9 postoji u 64 bita, on nema java script engine pisan za 64 bita, nego samo za 32. To je jedan od glavnih razloga zašto Microsoft i dalje predlaže korišćenje 32-bitne verzije.

P.S.S. Flash 11 beta 1 postoji u 64-bitnoj verziji, kao i Java Runtime, tako da svako ko želi može da skine ovo i instalira kod sebe i testira. Naravno sa IE9 i Firefoxom 8 alpha.

linkovi: http://labs.adobe.com/downloads/flashplayer11.html (skinite odavde Flash 11 beta 1 x64 )
http://www.extremetech.com/computing/90546-firefox-8-x64-has-64-bit-browsing-finally-come-of-age (test Firefox 8 alpha x64 )
http://waterfoxproj.sourceforge.net/

Poslednja izmena:
Što se plaginova tiče,tačno je sve što kažeš i to će morati da se reši na neki način. Programeri će morati da sednu na stolicu i da je dobro zagreju, inače će, vremenom, oni timovi koji ne pređu na 64-bitni kod IZGUBITI priličan broj korisnika. To je realnost, samo se još nije desila, ali počeće.
Pa gomila, barem najboljih i najkoriscenijih, pluginova je free (donationware), i nema zamenu. Nema kog korisnika on tu da izgubi :)

Kod browsera,da se vratim na temu,64 bita bi donelo ubrzanje svega, preko surfovanja i java scripta, do učitavanja animacija. Ljudi koji su testirali Firefox 8 alpha 1 pisan u 64 bitnom kodu su dokazali da se ta razlika kreće 10 % u korist 64-bitne verzije Firefoxa 8 alpha. I to je još dosta rana razvojna verzija,a smatra se da će, kad se do kraja novembra izbaci Firefox 8 final, ovaj dobitak biti oko 20 do 25 %.
Koji dobitak bre?:) Boli ljude uvo da li im youtube zauzima 30 ili 35% procesora, njemu je bitno da radi.
Za CAD i slicno je jako bitno, jer ako se CPU bolje iskoristi brze se zavrsi posao - kod weba je bitno da posao bude odradjen, a da li je to sa 5 ili 55% procesora nije bitna stvar.
Bolje da se web programeri malo spuste na zemlju i prave laganije sajtove, a ne cudesa pa im kriv 32-bit Opera :)

Ima još nešto, programi će, konačno, moći da iskoriste svu raspoloživu RAM memoriju bez upisivanja u swap fajl na C particiji
Mmm, nope. Bio on 32 ili 64-bit swap ce svejedno biti koriscen ako treba biti koriscen. To zavisi od OS-a da li ce HTETI da iskoristi vise od ~4GB.
A sta ce FFox sa korisnicima koji nemaju 64-bit OS? Da nece mozda zbog njega da kupuju novi Windows?

Konkretno, trenutno imam otvorenih 13 tabova i to mi troši 875 MB memorije.
A ti predji na browser koji ne jede toliko memorije ili nemoj da otvaras 10 tabova od kojih svaki ko zna sta radi kad koliko trosi.
Pazi, ti zelis da korisnici kupe:
- novi OS, ako nemaju 32-bit
- jos memorije, jer ako nije bar 4GB nema svrhe
I sad dolazimo do najbitnijeg razloga zasto nije bitan 64-bit. Finansijski NEPOTREBAN prosecnom korisniku. Sta vise nepozeljan, jer ga kosta.

Bilo bi lepo da sve ode u 64-bit, i manemo se vise x86 koda, ali eno gore nekoliko razloga zasto to nije realno.

Nemoj da si toliki pesimista,čekaj samo da krajem godine izađe x64 verzija Fiefoxa pa onda da te vidim. Evo, svedoci smo da je Adobe ozbiljno počeo da radi na 64-bitnom softveru,čak i Flash 11 biće apsolutno potpuno prebačen na 64 bita. I Microsoft Silverlight 5, kada izađe početkom naredne godine,takođe će postojati u x64 verziji.

Ne,nisam ja rekao da neko mora da kupi 64-bitni operativni sistem,pogrešno si me razumeo. Ali, po meni je skroz besmisleno da, čak i danas, uopšte i imamo ovu dilemu oko softvera. Korisnici treba da to shvate i da prihvate promene, a ne da bivaju osuđeni na loše performanse. Zašto da ne bude bolje kada može ???

Najčudnij mi je kad nekoga vidim kad koristi internet explore, i to nezna ni da ima new tab.
A takvih je dosta pa jenjima i to prebrzo:)
Ja ih uvjek ima preko 5 otvorenih nekad i puno više.
Naravno da bi bilo da je još brža ali doče i to vrijeme.
Recimo došo frend kod mene nesto gledati aute na oglasniku i sad ja listam stranicu pa sto mu se svidi otvorim desnim kikom stisnem i držim povučem dolje gore i otvori se u pozadinskom tabu.I tako nekoliko novih tabova.
A on godinam ima explorer i mora da čeka da otvori hehe.Ne puno ali malkice hehe
A super bi bilo da je brža

Poslednja izmena:
IE - Ctrl+Click otvara novi tab :) Mnogo lakse nego gore-dole :) Ja imam trenutno oko 20+ tabova u IE9 i zauzimaju mi 200MB ukupno.
Mada cu ja verovatno preci na Operu skroz uskoro, jer je jedini browser, pored IE6, koji moze dobro da prikaze sajtove kad su podeseni Large Fonts na sistemu :( (samo IE6, ne 7/8/9)

@kosta, ako izadju i x86 i x64 verzije FFox-a to je vec drugo, ali mislim da ce se suociti sa slicnom sudbinom kao i IE x64.
Gresis sto se tice performansi. Ponavljam: za browser NIJE neophodan brzi procesore da bi sve radilo brze. U tvom slucaju je cak RAM samo potreban a ne procesor za tabove :) Dakle, ako on radi "brze", to brze je nebitno. Drugo je kad je CPU skroz iskoriscen (CAD, CS/PS, 3D, multiCPU compile, itd.), a drugo kad se ne koristi skroz, kao sto je slucaj kod weba.

To je kao da hoces da kupis brzi procesor zbog weba! Da, fino je da se manje trosi, na globalnom nivou ce to mozda ustedeti malkice struje, ali za svakog korisnika licno - nebitna stvar skroz.

Ili bolje ovako - razmisli da li su u pravu svi oni koji ne razvijaju x64 apps sada ili ti? :) Ja takvo razmisljanje iskoristim da se spustim na zemlju. Ako gomila firmi radi nesto drugacije, verovatno ja nisam u pravu. A nije to nesto sto NIJE isprobano, pa da kazemo da bi bio pronazalak - sigurno jesu isprobali i razmislili debelo o tome.

Poslednja izmena:
Ili bolje ovako - razmisli da li su u pravu svi oni koji ne razvijaju x64 apps sada ili ti? :) Ja takvo razmisljanje iskoristim da se spustim na zemlju. Ako gomila firmi radi nesto drugacije, verovatno ja nisam u pravu. A nije to nesto sto NIJE isprobano, pa da kazemo da bi bio pronazalak - sigurno jesu isprobali i razmislili debelo o tome.

Ne,ne,ja sam siguran da sam u pravu. Uostalom,sačekajte i zvaničnu Firefox 8 x64 pa ćete se uveriti kad vidite koliko manje memorije troši i koliko se brže odziva na rad.

Zasto bi trosio manje memorije ako je x64?:) Trosice vise cak zbog toga! (neprimetno ali vise ipak)
Jedino ako ga optimizuju, ali onda ce i x86 verzija trositi manje, pa ti ideja pada u vodu.

Neverovatno čime se neki ljudi zaluđuju

Postoji li nizi prioritet od performansi browsera? Takodje ne verujem da ce manje da zderu memoriju, buduci FF o kome pricas ,sudeci po dosadasnjoj tendenciji, ima da trosi vise od Photoshopa.

Postoji li nizi prioritet od performansi browsera?
Zavisi na kom OS-u. Koliko su tableti i smartfoni postali popularni, to ce vise biti bitno da browseri budu optimizovani, ali browseri za TABLETE/TELEFONE a ne za obican desktop OS. Samim tim ce i sadrzaj morati da se prilagodi tim uredjajima, tj. da ne uzima previse CPU-a, pa ce biti manje potrebe za optimizaciju desktop browsera :)

A sta li Firefox radi ove godine, ko bi ga znao. Ako se budu bakcali x64 optimizacijama, pre neceg drugog, ocigledno im je ponestalo ideja.

Nemoj da si toliki pesimista,čekaj samo da krajem godine izađe x64 verzija Fiefoxa pa onda da te vidim. Evo, svedoci smo da je Adobe ozbiljno počeo da radi na 64-bitnom softveru,čak i Flash 11 biće apsolutno potpuno prebačen na 64 bita. I Microsoft Silverlight 5, kada izađe početkom naredne godine,takođe će postojati u x64 verziji.

Ne,nisam ja rekao da neko mora da kupi 64-bitni operativni sistem,pogrešno si me razumeo. Ali, po meni je skroz besmisleno da, čak i danas, uopšte i imamo ovu dilemu oko softvera. Korisnici treba da to shvate i da prihvate promene, a ne da bivaju osuđeni na loše performanse. Zašto da ne bude bolje kada može ???
Dok se predje potpuno na 64 bita Flasha vise nece ni biti, odnosno nece biti mnogo potrebe, ako nekada zazivi vec taj HTML5 . A Silverlight moze da bude i 256-bitni kada se koristi solidno retko, manje od pola procenta svih sajtova. Silverlight ce preziveti zbog nekih drugih stvari, verovatno.

A ja se iskreno nadam da ce pomama za pluginovima najzad zamreti, jer je nekada bila u vecoj ekspanziji. Browser je browser, osim nekog pop-up blockera, ako vec nije integrisan, ne vidim toliki problem.

Poslednja izmena:
I dalje ne kapiram koju prednost donosi 64bitni browser? Tvorci FF-a bolje da su poradili na optimizaciji koda i sprecavanju memory leak-a umesto sto su mlatili praznu slamu.

Pa tvorci FF-a to upravo i rade, memory leak i optimizacija koda je na dnevnom redu buduće verzije 7.0, nisi upućen.

I dalje ne kapiram koju prednost donosi 64bitni browser?

Ni meni ovo bas nije jasno, cemu toliko muke kad jos uvek bolje radi 32bit, da nesto radi brze i bolje ja bih razumeo ali ovo je jos uvek sve u developer fazi...

Pa nema veze sa x64,ali si me pitao pa sam ti odgovorio. Mislio sam na 32-bitnu verziju buduceg Firefox-a 7.0. X64 verzija će,zvanično,biti objavljena tek sa verzijom 9.0.

Vrh Dno