Šta je novo?

OpenTTD

General Tragg

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2007
Poena
319
napomena za moderatore: znam da postoji tema, ali je sedam godina proteklo od prethodne diskusije, a dosta se toga promenilo u međuvremenu...

OpenTTD is an "urban planning and simulation game" in which the player aims to earn money through transportation of passengers and freight by road, rail, water and air. It is an open source remake and expansion of the 1995 Chris Sawyer video game Transport Tycoon Deluxe.

OpenTTD duplicates most of Transport Tycoon Deluxe's features but also has many additions, including a range of map sizes, support for many languages, custom (user-made) AI, downloadable customizations, ports for several widely used operating systems, and a more user friendly interface. OpenTTD also supports LAN and Internet multiplayer, both co-operative and competitive, for up to 255 players.

OpenTTD is under ongoing development and is a popular open source game. According to a study of the 61,154 open source projects on SourceForge in the period between 1999–2005, OpenTTD ranked 8th most active open source project to receive patches and contributions (after 2005, development moved to their own server).

Nema potrebe da govorim mnogo o ovoj igri, pošto je dosta toga već poznato, posebno starijim igračima. Umesto toga, osvrnuo bih se na neke aktuelne stvari u OpenTTD univerzumu.

Trenutno je aktuelna v1.3 verzija. Potpuno je stabilna i daleko, daleko funkcionalnija nego što su neke ranije verzije bile. Igra je sasvim besplatna, multiplatformska, tako da je, osim na Windowsu, moguće igrati i na BSD, Linuxu, Solarisu.

Potoji nekoliko jačih servera za online igru. Izdvojio bih tri takmičarska (BTPro, Novapolis i n-ice), i jedan kooperativni (#openttdcoop), na kome je fokus na pravljenju izuzetno složenih železničkih mreža. BTPro se tu posebno ističe po izuzetnoj posećenosti (za koju su delimično zaslužni i Sips i YOGSCAST ekipa, pogledati video koji sam priložio), ali i kao server na kome početnici mogu relativno brzo da "uđu u štos".

Vredi pomenuti da je tokom vremena bilo nekih vrhunskih srpskih igrača. Neki od njih više nisu aktivni, no još uvek po serverima možete naići na igrača iz Srbije gotovo u svakom trenutku. Lepo bi bilo da se u budućnosti napravi neki srpski klan, ukoliko za to bude zainteresovanih, pošto igra može vrlo lepo da se igra kooperativno. Veliki broj ljudi zapravo preferira da igra u paru ili u timu.

Za kraj, ostavio bih par linkova, pošto pretpostavljam da vas mrzi da guglate! :p

informacije:
osnovne informacije, download http://www.openttd.org/en/
wiki sa uputstivma za igru http://wiki.openttd.org/OpenTTD
vrlo popularan forum http://www.tt-forums.net/
reddit stranica http://www.reddit.com/r/openttd
#openttdcoop http://wiki.openttdcoop.org/Main_Page
youtube tutorial http://www.youtube.com/watch?v=fanesHkq8Vk&feature=share&list=PLX9TPVcxrORP8EOLYBgnhzxK6VbncNil7

serveri:
BTPro http://openttd.btpro.nl/
Novapolis http://openttd.btpro.nl/
n-ice http://www.n-ice.org/openttd/
#openttdcoop http://www.openttdcoop.org/
(posetite i njihove IRC kanale, pošto tuda uglavnom kruže korisne informacije, dogovaranja, itd.)

Planirao sam i da okačim par youtube klipova koji bi prikazali šta sve može da se napravi u igri, ali nikako ne mogu da se odlučim koje da odaberem. :d Toliko, za sada.

Poslednja izmena:
Pa pridruži se onda onlajn zabavi! :)

Trenutno su vrlo aktuelne tzv. "city builder" partije, u kojima svaki igrač odabere po jedan grad, potom isporučuje putnike, poštu i drugi tovar u njega, i ispunjavajući određenu mesečnu normu, čini da taj grad raste. Pobednik je, naravno, onaj čiji grad bude najveći za fiksno vreme, ili onaj koji prvi dostigne određenu populaciju. Podešavanja variraju od servera do servera, ali dobar primer je recimo server #12 na BTPro serverima. Bira se grad sa manje od 500 stanovnika, a cilj je dostići 8000 stanovnika. U početku je potrebno u grad isporučiti putnike i poštu, a posle određenog vremena potreban je i "goods", da ne kažem - "roba". :D Partije traju u proseku oko sat vremena, generalno su dosta interesantne, i konkurencija je jaka, jer gotovo stalno po desetak igrača visi na serveru istovremeno. To je ujedino i najposećeniji OpenTTD server.

Česta alternativa su "company value" igre, koje su nešto nalik na ono kako se igrao TT, odnosno TTD. Dakle, cilj je što pre dostići određenu vrednost kompanije, ili za fiksno vreme, biti bolji od konkurencije. Ono što bi TTD veteranima moglo da bude zanimljivo su serveri na kojima se, umesto sa starim dobrim TT industrijama, igra sa nekim od alternativnih setova, kao što su FIRS ili ECS. To već čini sasvim novu igru, pošto su lanci isporuke daleko složeniji u odnosu na nekadašne jednostavne TT lance. O tome najbolje govori ova slika:

FIRS1.0.png

No, koliko god da je igra sada složenija, na neki način je i lakša nego što je TTD bio, jer je dosta stvari moguće automatizovati. Da ne ulazim u detalje, pomenuću samo stvari kao što su autorail alatka, kloniranje vozova, "shared orders", tj. deljena uputstva, potom naprednije signale, veće aerodrome, bolje autobuske i kamionske stanice, uopšteno bolji interfejs i mogućnost da se gotovo sve mapira na neki hotkey...

Nažalost, tema nije naišla na neko veliko interesovanje, ali se nadam da među nama ima još TTDovaca. Zato bih iskoristio priliku da pozovem i stare i buduće igrače, da posmatraju drugi meč aktuelnog međuserverskog turnira. Biće to dobra prilika da na delu vidite neke od trenutno najboljih aktivnih igrača.

Vreme održavanja turnira je subota, 26. oktobar, 15:30 GMT (tj. 17:30 po našem vremenu). Igraće se na N-ICE serveru broj 7 (lako se nalazi iz multiplayer odeljka same igre). Takmiče se tri tima (Novapolis, BT-Pro i n-ice timovi), a cilj partije je dostići vrednost kompanije 5 milijardi.

Sad sam video ovu temu. Ja obozavam TTD tako da sam ovo igrao par puta,ali nisam imao pojma da ima tolika zajednica. samo pisi ovde ako ima nekih novosti oko OpenTTDa

Ja je uvek imam negde na kompjuteru, ali igram sam.

Sad sam video ovu temu. Ja obozavam TTD tako da sam ovo igrao par puta,ali nisam imao pojma da ima tolika zajednica. samo pisi ovde ako ima nekih novosti oko OpenTTDa

Ne brini, apdejtovaću temu informacijama redovno, ukoliko modovi ne budu imali ništa protiv.

Ja je uvek imam negde na kompjuteru, ali igram sam.

Probaj multiplayer, videćeš, sasvim druga (i bolja!) priča.

Trenutno je u toku jedan mali Novapolis event; jedan od njihovih top igrača pokušava da utvrdi koliko veliki grad može da se izgradi u CB disciplini i kakve su ostale limitacije servera. U trenutku pisanja, nakon oko četiri sata igre, došao je do 110k ljudi. Za vas koji ste igrali TTD, čisto da vam opišem veličinu te partije, gradu je u tom trenutku svakog meseca potrebno isporučiti oko 6000 tona uglja, oko 22500 putnika, itd! U grad ih dovodi sa oko 360 vozova i približno toliko kamiona/autobusa. Nisam stigao na najavim event, ali finalni sejv će biti dostupan na njihovom sajtu, pa pogledajte šta sve ljudi mogu, znaju i umeju...

WOW! Svaka cast za grad.
Odakle ce moci da se skine finalni sejv?

Moze jedno pitanje:
Vidim da postoje razni train setovi, ako ukljucim recimo Japanese train set, da li ce to dodati japanske vozove na generalne postojece ili ce se u igri koristiti samo japanski vozovi?
E sad ako moze da se koristi samo jedan train set, koji je najbolje koristiti?
PLus instalirao sam dutch trainset i ne vidim nikakve nove lokomotive u 1972. godini

Jos par pitanja:
- Kako je najbolje podesiti igru u smislu grafickih podesavanja, posto vidim da postoje neka GRF podesavanja. Gledao sam tutorijale na youtube-u i vidim da ljudi imaju dosta bolju i zanimljiviju grafiku od one koju sam dobio nakog default instalacije igre.
- Odakle mogu da skidam neke dobre sejvove? Voleo bih da gledam kako su drugi ljudi gradili.

Toliko za sada.
Hvala unapred :)

Poslednja izmena:
OoOoO moja omiljena igra iz mladosti! Must have :D Hvala za info

Malo sam cackao ( ceo dan :) ) podesavanja i nasao sam podesavanje za bolju grafiku ( 32bit ). Jel igrate sa tim podesavanjima?

WOW! Svaka cast za grad.
Odakle ce moci da se skine finalni sejv?

Finalni sejv možeš skinuti sa ove stranice.

E sad ako moze da se koristi samo jedan train set, koji je najbolje koristiti?

Train set koji ubaciš će zameniti postojeći. Ja najčešće koristim "Luuklands train set", ali postoji još čitav niz interesantnih setova, poput "NUTS", ili Dutch trainseta, koji pominješ. Što se tog seta tiče, mora da si nešto zabrljao; probao sam, u 1972 postoji bar tridesetak lokomotiva. :p

Kako je najbolje podesiti igru u smislu grafickih podesavanja, posto vidim da postoje neka GRF podesavanja. Gledao sam tutorijale na youtube-u i vidim da ljudi imaju dosta bolju i zanimljiviju grafiku od one koju sam dobio nakog default instalacije igre.

To je sve individualno. Recimo, ja nisam čačkao grafiku uopšte i igram sve na defaultu. Najbolje je da pogledaš tt-forums (okačio sam link u prvoj poruci ove teme), tu postoji pregršt informacija o custom grafici, train setovima, itd.

Odakle mogu da skidam neke dobre sejvove? Voleo bih da gledam kako su drugi ljudi gradili.

Na pamet mi padaju samo tri opcije - Novapolis stranica (best games, pa klikneš na određenu igru i tu je okačen finalni save), tt-forumi, i naravno #openttdcoop stranica, gde možeš naći *izuzetno* složene, i ponekad teško razumljive sisteme. I naravno, uvek možeš da se loguješ na neki od servera i gledaš kako ljudi grade u realnom vremenu... :)

@General Tragg, hvala na detaljnim odgovorima. Ceo dan se igram sa podesavanjima i gledam sejvove nikako da krenem da igram :)

Evo još jednom da ponovim, ako nekoga zanima, druga runda međuserverskog turnira počinje za sat vremena, dakle u 17:30 na n-ice serveru broj 7. Pridružite se, pogledajte neke od aktuelnih top igrača. :)

Ako nas bude vise na ovoj temi, mogli bismo i neki nas server da napravimo.

Apsolutno. Za početak može i da se napravi neki bench "klan", koji bi recimo u određeno vreme mogao da se okupi na nekom od postojećih servera, i odigra po koju kooperaciju...

Što se međuserverskog takmičenja tiče, odigrana je druga runda, i pobedu su ponovo odneli momci sa Novapolisa. Domćini n-ice su bili drugoplasirani, dok je poslednje mesto zauzela BT-Pro ekipa. Više informacija ovde.

Mini najava: u petak se održava treća po redu egzibiciona CB partija na Novapolis serveru NS8. I ovoga puta je cilj dostići populaciju od 250 hiljada ljudi, pošto prošli put cilj nije dostignut. Nadajmo se da će se pojaviti neko od vrhunskih igrača, a ja se javljam još sa detaljima, i tačnom informacijom u koliko sati partija počinje.

Pozdrav svima, evo mene sa još jednim apdejtom.

U nedelju, 17. novembra, u 16:00, održava se treća i finalna runda međuserverskog takmičenja. Ovoga puta Novapolis tim je domaćin, i pokušaće da na svom terenu da ostvare "het-trik", tj. da osvoje takmičenje sa stoprocentnim skorom. U pitanju je CB igra od oko 3h.

Inače, ako neko uopšte čita ovu temu, slobodno neka nešto napiše. :d Da ne bude da vam samo ja kuckam. Na serverima sam primetio značajno više srpskih igrača, od kako je ova tema pokrenuta. Slučajnost ili ne, veoma pristojan broj srpskih igrača igra svakodnevno, par njih su čak prilično dobri. Eto, toliko za ovaj put.

Ja sam poceo multiplayer da igram, uglavnom mape do 8000 stanovnika. Retko kad predjem 3000-3500 stanovnika. Ne igram nesto agresivno, vise pokusavam da razvijem opusteno grad :)

Takmičenje je u toku, a stream možete pratiti, ili snimak pogledati, ovde.

Nazad
Vrh Dno