Šta je novo?

openSUSE i VMware

maciguZ

Cenjen
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poena
169
Pre pola sata sam zavrsio sa instalacijom openSUSE Linux distribucije na virtuelnu masinu kreiranu sa VMware Workstation 7.1 (koja je na moje iznenadjenje trajala 10-tak minuta :smoke:) :d E Sad kako da povezem host prikljucak za net tj. fizicku konekciju sa internetom sa virtuelnom masinom i kako da instaliram VMware tools...Unapred vam se zahvaljumem na predlozima i bilo kojoj sugestiji :)

Poslednja izmena:
Sve zavisi kakav si prikljucak napravio, ako si napravio NAT trebalo bi da je IP dobio od VMware virtuelnog LAN-a. Ako si pravio bridge, onda ili rucno dodeli IP ili ukljuci neki DHCP.

VMWare tools instaliras iz menija Workstationa ... VM -> Install VM tools... naravno masina mora biti pokrenuta.

Hvala ti nisam probao nista,ali evo cackam vec neko vreme i mnogo mi se svidja....sta mislis da ga stvarno instaliram na hard i imam dual boot samo namestim da saceka sa butovanjem 10-15 sekundi pa biram Windows ili SUSE naravno prvo uradim shrink jedne particije i nova bi bila jedno 50 giga....sta mislis o tome :)

Poslednja izmena:
Prvo dobro isčitaj upustva. Napravi kopije svih bitnih podataka i kreni u instalaciju ako želiš dualboot

Pronađi neki stari HDD od 20 GBajta (može naravno i veći), i na njega instaliraj linux. Suse-u je to više nego dovoljno. Ako pokreneš SuSe instalaciju, ona će ti sama smanjiti particiju na kojoj je windows i napraviti svoju. Mada ja uvek sam to radim uz pomoć Hirensa.
Aktualna verzila Susea je 11.3. Kod instalacije nemoj da izabereš drugi jezik (ostavi podrazumevani - engleski). Bilo je problema sa drugim jezicima, pucala je instalacija. Jezike uvek možeš i kasnije da dodaš.

Hvala ti nisam probao nista,ali evo cackam vec neko vreme i mnogo mi se svidja....sta mislis da ga stvarno instaliram na hard i imam dual boot samo namestim da saceka sa butovanjem 10-15 sekundi pa biram Windows ili SUSE naravno prvo uradim shrink jedne particije i nova bi bila jedno 50 giga....sta mislis o tome

igraj se jos malo na virtuelnoj masini, prouci, pa tek onda se baci na posao. Pogledaj malo probleme koji se desavaju pocetnicima pri particijonisanju, dual boot-u, ext2, ext3, ext4. Ne bi da ti dodje na vr glave :) Mada ne znam zasto bi i radio dual boot pored virtuelne masine, jos ako ti je masina ok to bi trebalo da ti radi posao. Btw. otvori termina i cukaj ifconfig -a ,to ce ti reci o sve podatke o mreznim interfejsima.:)

Najbolji nacin za instalaciju jeste ostaviti 20ak GB praznog neparticionisanog prostora. Prilikom instalacije, openSUSE ce sam predloziti da iskoristi taj prostor, plus ce automatski mount-ovati win particije. Pre skracivanja win particije, potrebno je defragmentisati istu. Nakon instalacije baci pogled na sledeci link
http://opensuse-guide.org/

Nazad
Vrh Dno