Šta je novo?

OpenSUSE: Deljenje datoteka u mreži

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Pozdrav,

Instalirao sam na svoja dva računara openSUSE 11.3 koji su povezani na TP Link-ov wireless ruter.Za čudo na oba računara OpenSUSE je prepoznao sve komponente uredno instalirao drajvere za wifi adaptere,net radi,tako da nije bila potrebna nikakva dodatna intervencija.

E sad želim da šerujem fajlove između ta dva računara tako što ću da pristupam udaljenom računaru (znači i jednom i drugom računaru) preko SSH klijenta (SCP,SFTP) iz konzole(terminala).
Proverio sam medjusobnim pingovanjem računara da mreža funkcioniše i da sam potrefio njihove ip adrese.

Ali kada pokušam da iz konzole (naravno ulogovan kao root) da komandom ssh korisnik_drugog_kompa@IP_adresa_drugog_kompa
dobijem odgovor -"ssh: connect to host 192.168.1.101 port 22: Connection timed out" ,gde je 192.168.1.101- IP adresa prvog kompa, a 192.168.1.101 drugog kompa

Ista situacija kad probam i sa drugog na prvi komp.

Od dodatnih "intervencija" instalirao sam dodatno iz Yast-ovog Package Managera -Yast2 DHCP server i DNS Server, kao i Yast2 SSHD,SSHFS i još neke za svaki slučaj pakete.

E sad da li to možda nije dovoljno ili nisam nešto dobro podesio?
Cenim da je podešavanje DHCP i DNS Servera u Yast/Network Services ključna stvar da bi radilo ovo što meni treba.

Šta sve i kako da podesim u DHCP i DNS server podešavanjima ili još negde da bi sve ovo radilo?

Od podataka znam samo IP adrese kompova koje im je dodelio ruter,ove gore navedene.

Eventualno ne bi bilo loše da umesto ip adresa kompova koristim alternativne hostname aliase koje sam uspeo da podesim preko Hostnames u Yastu iako sam ubedjen bio da to treba da se odradi u DNS podešavanjima,jer DNS valjda i služi za to.

Mislim da DHCP i DNS nemaju mnogo veze s tvojim problemom ;). Možeš postaviti i statičke IP adrese u segmentu u kojem je router.
Pogledaj kako je podešen firewall. Ne sjećam se više da li Suse ostavlja otvoren port 22 kad je dignut firewall ili ne.

Da li je aktivan sshd na oba stroja?
Kod:
service sshd status
ili
Kod:
lsof -ni -P | grep ssh

ako nije:
Kod:
service sshd start
chkconfig sshd  on

Poslednja izmena:
Kod instalacije Suse-a, imao si izbor da dozvoliš SSH i da otvoriš port 22 (podrazumevano zabranjen). Tu je bila i opcija za VPN. Ovo možeš da podesiš kroz YAST. Za delenje fajlova ti ne treba SSH, samo za administraciju udaljenih računara.
Na svim računarima postavi istog korisnika sa istom šifrom, nemoraš da radiš na tom nalogu (a i možeš ako hoćeš). Instaliraj sambu i samba client (podrazumevano se ne instalira). Sad ćeš moći i sa Windows-a da pristupiš računaru, a i sa Suse-a windowsu. Lično savetujem da instaliraš mc (klon norton commandera), nije potreban, ali olakšava rad. Edituješ /etc/samba/samba config fajl. Upišeš u njemu naziv tvoje workgrupe. Ovo moraš uraditi kao root.
Sad kao obični korisnik obeležiš fajlove i - ili foldere koje hoćeš da deliš i recimo staviš chmod 777. Sa ovim si dozvolio svima da vide i menjaju fajvove (naravno ti izaberi koja prava daješ).
Sad kad pristupiš drugom računaru preko mreže videćeš ove fajlove.

Prvo pusti na oba računara:

Kod:
ps -ef | grep sshd
netstat -an | grep LIST | grep 22

Ako vidiš da postoji ssh daemon i da sluša na port 22 onda probaj da da uradiš telnet sa jednog računara na drugi:

Kod:
telnet 192.168.1.101 22

Ako ne može da se poveže, znači da ti neki firewall ne dozvoljava konekciju - ili imaš firewall na samom ruteru, ili si instalirao iptables.

Da bi proverio da li imaš iptables kucaj:
Kod:
iptables -L

Ako telnet može da se poveže i prikaže ti openSSH banner, onda ti je na tom računaru na koji pokušavaš da se povežeš podešeno da nije dozvoljeno da se uloguješ kao root preko ssh. Mada u tom slučaju ne bi imao "Connection timed out", ali proveri za svaki slučaj. Podešavanja su u fajlu: /etc/ssh/ssh_config (možda je na SUSE-u na nekom drugom mestu, ako nije tu pogledaj na google-u).

I kao što su ti već rekli bolje da deliš fajlove preko NFS-a (ako su samo Linux mašine u pitanju) ili preko SAMBE (ako imaš i Windows radne stanice).

Baci pogled na ovo a ovde mozes naci jos tutorijala vezanih za share na openSUSE-u.

Ipak savetujem zapranu prijavljivanja kao root sa udaljene mašine. Prijaviš se kao lokalni korisnik (na primer: ssh [email protected]), i onda se prijaviš kao root. Zato sam preporučio da na svim računarima imaš istog korisnika (ko će pamtiti više imena i šifri).

Hvala svima na odgovorima,jedva sam se nekako snašao od silnih predloga:)
Ključno je bilo da se sshd servis ručno startuje iz konzole i u yast-u u sshd konfiguraciji ostavi otvoren port 22!

Znam da postoji više i jednostavnijih načina da se šeruje i pristupa remote osim preko ssh,ali pošto je ovo neki školski projekat treba da obradim sve tri varijante i preko ssh,nfs i sambe.

Osim toga bio bih zahvalan ako bi neko mogao da mi malo pojasni kako se podešavaju DHCP i DNS server u Yast/Network services (nevezano što mi za sherovanje u mom slučajui nisu potrebna njihova podešavanja). Opet kažem od adresa,što IP, što MAC, znam samo IP adrese dva moja kompa koja je dodelio ruter i koje sam gore naveo i neku lo adresu 127.0.0.1 koja je ista na oba kompa.

Da bih lakše objasnio šta me muči okačio sam slike podešavanja DHCP-a i DNS-a u Yast-u:

DHCP
1.

Šta treba da stavim u poljima Domain name i Primary i Secondary Name Server IP?Samo sam za Default Gateway stavio adresu TP link rutera.

2.

U IP address range sam uneo onaj opseg adresa koje je rezervisao TP link ruter u njegovim podešavanjima firmware-a.

3.

Ovde nisam bio suran šta treba uneti,ali mi je bilo nekako najlogičnije da unesem IP i MAC adrese moja dva kompa koja su u LAN-u.

DNS
1.

Negde sam pročitao da forwardovanje treba da bude manuelno,a ne auto i da ovim ustvari dobijam umesto IP adrese željeni naziv hostname alias. Mada to isto sam uspeo da uradim preko Yast/Network Services i Hostnames opcije.

2.

Sekcija DNS Zones mi uopšte nije jasno čemu služi i šta tu treba podesiti.

Još jedna stvar, da li je potrebno ista podešavanja i DHCP i DNS servera odraditi na oba kompa u mreži ili samo na jednom koji će biti server, a na drugom to isto samo za DHCP i DNS klijente?

Izvinjavam se ako sam bio preoširan i što sam natrpao ovoliko slika.

Poslednja izmena:
DHCP ovo samo ako hoces da podignes DHCP server (samo JEDAN DHCP server sme da bude u LAN-u)
1: Domain name: stavi bilo sta
Primary i Secondary Name Server IP: adresa DNS servera = adresa rutera , DNS dobien od provajdera ili naka od free DNS servera (od googla 8.8.8.8)
Default Gateway: adresa rutera obicno 192.168.1.1
2. IP address range: recimo od 192.168.1.11 do 192.168.1.254 (odredjujes u kom opsegu ce DHCP server da daje adrese drugim PS-ima)
3. Zadas IP adresu koju ce dobiti taj racunar (prepoznace ga po MAC adresi)

DNS
1. Zadas neko ime (recimo "moj_server") i uneses IP od svog servera, posle mu pristupas preko imena.

DHCP i DNS server podizes samo na jednom racunaru u LAN-u. Ostalima podesis da IP adresu dobijaju automatski. Ako ti je ruter u istom LAN-u sa serverom, moras njegov DHCP i DNS server da iskljucis.

Inace nisi dosadan, ovaj forum i postoji da bismo se medjusobno pomagali.

Ufh tek mi sad ništa nije jasno:) Elem da probam da razjasnimo malo:

1: Domain name: stavi bilo sta
Primary i Secondary Name Server IP: adresa DNS servera = adresa rutera , DNS dobien od provajdera ili naka od free DNS servera (od googla 8.8.8.8)
Default Gateway: adresa rutera obicno 192.168.1.1

Nisam razumeo je l treba da se stavi u polje i Primary i Secondary ista adresa DNS servera,odnosno adresa rutera i kako da saznam tu adresu dobijenu os provajdera. Osim ovih 192.168.* adresa imam još i 127.0.0.1 kad pokrenem ifconfig.
Treba da bude popunjeno i Primary i Secondary pojle ili je dovoljno samo prvo?A može i primer nekih adrese ako ne mora da bude tačna adresa.

3. Zadas IP adresu koju ce dobiti taj racunar (prepoznace ga po MAC adresi)

Znači umesto dve adrese oba računara koje sam uneo na slici unosim samo adresu onog na koji instaliram DHCP server i unosim i njegovu MAC adresu tamo u polje hardware address?

DNS
1. Zadas neko ime (recimo "moj_server") i uneses IP od svog servera, posle mu pristupas preko imena.

Dobro meni je logično da umesto ip adrese dobijem ime,što je glavna funkcija DNS u prevodu. Ali koji je IP mog servera u ovom mom slučaju? I šta označava ovo na slici u Forwarder listi koju tu IP adresu onosim i je l treba da bude manual ili auto?

2.DHCP i DNS server podizes samo na jednom racunaru u LAN-u. Ostalima podesis da IP adresu dobijaju automatski. Ako ti je ruter u istom LAN-u sa serverom, moras njegov DHCP i DNS server da iskljucis.

Šta zapravo treba da bude u polju Configured DNS Zones ili je dovoljno da ostavim kako jeste example.exe Master- type?

Da li ako isključim ruterov DHCP i DNS da li ću onda da narušim konekciju na Internet na ova dva kompa. I kako i gde da podesim da drugi računar dodija IP adresu automatski? Možda trenutno da isključim DHCP i DNS na ruteru dok se igram sa ovim pa posle da vratim kako je bilo....uffff totalno sam se pogubio.

Uf aj sad ću polako...
Primary i Secondary Name Server IP: staviš za primarni obavezno IP adresu nekog od DNS servera.
Za sekundetni i tercijalni nemoraš staviti, ali možeš neku drugu adresu.
Evo ovako Primary; 8.8.8.8 (google), Secondary: 208.67.222.222 (OpenDNS), itd...
127.0.0.1 je lokalna adresa - localhost, ima je svaki racunar, pa i windows. Potraži na netu detaljnije. počni odavde: http://en.wikipedia.org/wiki/Localhost

Ne, ne svoju, samo ostalih računara u LAN-u. Nemožeš sam sebi dodeliti IP adresu automatski.

IP servera (ne ovog na kojem je DNS server, negu recimo baze podataka, neka druga mašina) moraš prvi put da saznaš sam, pa ondah tek možeš da joj dodeliš neko ime. Ako si joj ti dodelio IP adresu ručno, onda je već znaš. Ako joj DHCP server dodeljuje adresu, moraćeš da zadaš da za tu MAC adresu uvek dodeljuje istu IP.
Inače ja uvek serverima dodeljujem fiksnu IP, a radnim stanicama dinamičku preko DHCP-a.
Ako nešto nisi siguran ostavi na auto. Naravno tu je uvek Google...

Nemoj da se ljutiš ali ušao si u malo dublje vode, moraćeš dosta toga sam da naučiš i isprobaš. Greške su sasvim normalna stvar. Bolje sad da pogrešiš, kad ti niko ne duva za vrat, nego kasnije.

Oket,skapirao donekle,moraću to da razradim malo u praksi.Pa ako zaškripi pitaću.

Nego zanimljivo da kad sam resetovao kompove,posle toga više nisam mogao ponovo da preko ssh pristupam jedan drugom. Morao sam ponovo da iz konzole pokrenem sshd servis.
Je l može nekako da se pokrene taj sshd daemon automatski svaki put prilikom startovanja sistema?

Druga stvar,probao sam i share preko NFS. Podesio sve na prvom kompu u NFS serveru, ali kada na drugom kompu pokrenem NFS klijent on ne vidi ovaj prvi komp kad pokušam da ga pronađem (NFS Server Hostname). Prijavi sličnu poruku kao za ssh kao da je moguće da je firewall zatvorio port 22.Iako sam i na kompu sa NFS Serverom i kompu sa Klijentom u podešavanjima otvorio port 22.

Konzola mi prijavljuje sledeće:
suseserver-2:/home/admin # service nfs start
Not starting NFS client services - no NFS found in /etc/fstab: unused

Da ne treba možda i preko konzole ručno da pokrenem NFS servis na oba kompa ili nešto da podesim u Yastu?

Poslednja izmena:
Vrtiš se u krug ;).

Postavi fiksne IP adrese u segmentu u kojem je i router.
Ako koristiš imena strojeva, onda ih zavedi u /etc/hosts na oba stroja.
Da bi servis bio aktivan nakon reboota potrebno je pokrenuti naredbu:
Kod:
chkconfig <ime servisa> on
ili to uključiti kroz GUI negdje.
Isključi firewall servise (2 su) ako ti je tako lakše ili se informiraj koje portove treba otvoriti za nfs i rpc.

Ok ovo sa, <chkconfig on> je pomoglo za sshd.

Ali ne mogu da provalim kako da sa računara na kom je pokrenut NFS Client da se nakačim na računar sa NFS serverom.

Na računaru sa NFS serverom sam pokrenuo NFSserver iz Yasta i odredio foldere za sher i kasnije u konzoli pokrenuo preko chkconfig --add nfsserver
/etc/init.d/nfsserver start

Ali i dalje kada pokušam pa pristupim preko NFS Clienta dobijam sledeće poruke:

A podešavanja u NFS clientu su:

Vrh Dno