Šta je novo?

openSUSE 11.1

Zahvaljujem na obimnom objashnjenu. Vec par njih mi se zalilo da nisu uspeli da instaliraju XP, kao sachaka ih BSOD nedugo po pochetku instalacije, a ja nisam imao vremena da pogledam shta se deshva (dodushe mozda ni ja ne bi skontao da je do ovoga problem), pa su im u srevisima uzimali 2000din za instalaciju Win-a. Sve u svemu hvala za objashnjenje, chovek svaki dan neshto novo nauchi :)

:wave:

Pazi malo sa tim direktnim linkovima... :d To je i586 verzija, dok bi većina korisnika sa novijim mašinama želela x86-64.

Takođe postoji i NonOSS add-on disk (Acrobat Reader, Flash, Opera, Java, itd...), koji je BiArch, odnosno ide i za i586 i za x86-64, pa nije loše početi dl od toga. :)

OpenSuse je poznat po svojoj odličnoj hardverskoj podršci, ali uvek je dobro unapred se informisati. Ja sam tako već navikao da kupujem hardver prema spisku podržanih komponentata. :d

Probaj da nađeš svoj laptop ovde, a ako ga nema, pogledaj i na ovom sajtu.

Ono što ti sa sigurnošću mogu reći je da je Puma regularo podržana, s tim što si za grafiku još uvek ograničen na ATI proprietary drajvere. Za ostalo (Wifi, bt, webcam, itd) malo proguglaj. ,)

Hvala na odgovoru magick, dao si mi podstrek da isprobavam 11.0 ovih dana, i sto se tog ostatka tice (wifi, etherneta itd.) to sve radi. Jedino (i najvaznije :d) sto bez ACPI=off mogu da se slikam sto se pokretanja sistema tice.

Inace, bas mi se djasvi opensuse generalno, pa cu nakon skidanja 11.1 ozbiljnije da se pozabavim s ovim problemom, vec sam pronasao par saveta na googletu sta pokusati. Mozda ima neke nade za ovaj laptop.

Poslednja izmena:
Inace, bas mi se djasvi opensuse generalno, pa cu nakon skidanja 11.1 ozbiljnije da se pozabavim s ovim problemom, vec sam pronasao par saveta na googletu sta pokusati. Mozda ima neke nade za ovaj laptop.
Ne znam zašto bi taj laptop bio iole problematičan za Linuks kada neki od tih 5530G upravo i stižu sa preinstaliranim Linuksom. :)

Bilo kako bilo, OpenSuse bi trebalo da izađe na kraj sa tom "pumicom". :)

Evo na 6920G radi "sve" u live verziji, i 32 i 64bit... Doduse, ne prolazi bas glatko kao PCLOS/Ubuntu/Fedora/Mint, ali posle minut-dva cackanja po YAST-u sve radi (osim 3D grafike).
Evo kako je to kod mene izgledalo:

Znaci, samo sam kucao root i startx, i podesio rezoluciju, ostalo je sve samo radilo (doduse, zvuk se ukljucio tek nakon 2-3 minuta :D, ali sam :d, bez ikakve intervencije).

Evo na 6920G radi "sve" u live verziji, i 32 i 64bit... Doduse, ne prolazi bas glatko kao PCLOS/Ubuntu/Fedora/Mint, ali posle minut-dva cackanja po YAST-u sve radi (osim 3D grafike).
Možeš li molim te da elaboriraš malo na temu tog "glatkog prolaska", odnosno da podeliš sa nama utiske oko direktnog poređenja između distribucija koje si probao. Odavno nisam imao vremena da sam uradim tako nešto pa me baš zanima kako stvari stoje.

Šta si to morao da podešavaš u YaST-u? S obzirom da je u pitanju NV grafika, binarni drajveri ti tu ne ginu, pa i nije za očekivati da se po tom pitanju nešto spektakularno desi po default-u. :) Da li ti rade svi multimedijalni dugmići? U poslednje vreme je bilo dosta truda oko mapiranja tastera na odgovarajuće funkcije, prema svakom modelu laptopa pojedinačno... Ima li tu kakvih pomaka ili idalje mora to "ručno".

Poslednja izmena:
Скинуо (само што немам празних дискова :p):
openSUSE-11.1-GNOME-LiveCD-i686
openSUSE-11.1-GNOME-LiveCD-x86_64
openSUSE-11.1-KDE4-LiveCD-i686

Ноћас ће пасти и i686 верзија на ДВД-у :).
Da, a mnogi korisnici onda posebno plate nekome da im obriše tu preinstaliranu Vistu i instalira XP! :d

Inače, kao potvrdu ovoj priči mogu da navedem primer od pre neko veče kada sam na jedan novi laptop pokušao da instaliram XP i Linux. XP je pukao pa sam morao SATA kontroler sa AHCI da prebacim u IDE režim, što je rešilo stvar, dok je sada već stari OpenSuse 11.0 bez problema podigao AHCI drajver za ICH9M. ;)
Друже (како волим ову реч :d), разумемо се у потпуности. Ствар је у томе што се openSUSE и мој лаптоп никако не варе. Видећемо с најновијом верзијом како ствари стоје.

sjajan os, ali sjajan

malo sam se pogubio oko desktopa zbog widgeta, ali ukapirao sam :)
otkucan jedan zyppher i dodat packman repo, za multimediju i sad sve radi.
Zvuk je sjajan (cistiji nego na windowsu), pim i mail radi glatko sa firminim exchangeom, ma bas sam odusevljen.
lenovo r61 je lap, jedino ne rade dugmici za zvuk, ali radi mute za cudo.

@ magick:
Pa pre svega, taj "glatki prolazak" je subjektivni utisak...i dosta zavisi od konf. na kojoj se "dize" (govorim o LIVE modu (nijednu od navedenih distribucija nisam jos instalirao).

Sto se tice 11.1, u YAST-u sam "ukljucio" wlan (posto je bio "down" :trust: kad se boot-ovao sistem), cackao nesto oko zvuka (sto naravno - nije uspelo, ali je sam proradio posle nekoliko minuta :D ), i sl. sitnice (koje su, odmah po boot-u, radile u ostalim distribucijama).
Malo me iznervirao :mad: , jer se prvi put "ucitao" do kraja, i u trenutku kad je dosao do login: -> samo crn ekran i prestanak rada drive-a - kao da je u stand by-u ili sl. (to se isto nije desavalo u ostalim).
Drugi put, ceo boot je prosao normalno (sem 800x600 rezolucije :smash: , dok ostale distribucije daju native), tj. kao na onim slikama gore. Ne znam do cega je, posto nista od onih boot opcija nisam menjao, al' nema veze.

Inace, brzina takvog - live sistema je ok, u rangu s Mint/Ubuntu-om, i ima za nijansu bolji odziv od, recimo, Fedora-e.

E sad, neko rangiranje po celokupnom utisku, ukljucujuci sve te sitne gluposti i probleme, bi izgledalo recimo ovako:
1) Mint (kao "najispeglaniji" sistem)
2) (K)Ubuntu/SUSE (ili SUSE/(K)Ubuntu, kako ko voli :smoke: )
3) Fedora

Znaci, neka "prednost" SUSE-a je ta brzina, i KDE deluje stabilnije (nego u Kubuntu-u npr, gde se par puta spucao). Da li je jednostavniji za update, instalaciju paketa, aplikacija, driver-a i sl. stvarno ne znam, posto jos nista nisam instalirao.

E da, bluetooth (integrisani) mi radi samo u Mint/Ubuntu-u (s tim da u Ubuntu-u radi par min pa zabaguje :smash: ), da li je do Gnome-a ili cega vec - ne znam i nisam se nesto ni udubljivao u temu.
Ista stvar je i sa multimedijalnim/Fn tasterima (u SUSE-u radi npr. Mute i Brightness, dok u Mint/Ubuntu/Fedora rade i Touchpad, Sleep, Bluetooth, ...), sem ovog glupavog Empowering i CineDash-a koji ne rade (po default-u) ni u jednoj. :wall:

To je to, nakon (ukupno) par sati testiranja. Dakle, da Linux ide na bolje - ide, ali ne tim tempom koji ja ocekujem. ***, pa sa PCLOS 2007 mi je, pre 1.5 godinu (doduse na drugom lap-u, mada ne preterano razlicitom) radio 3D, zvuk, bluetooth, i vecina sl. gluposti out-of-the-box.

p.s. I jedna velika zamerka - nijedna od ovih distribucija nema boot2ram opciju (ili je ja nisam video), a cini mi se da se na taj nacin moze realnije oceniti brzina/stabilnost sistema nego ovako, sa CD-a...

Poslednja izmena:
KDE 4.1.x je s*it :D.

YAST се с*ање. Synaptic суверено влада :smoke:.

Pa ne znam, meni ovaj novi KDE deluje skroz ok...dosta mi je jednostavniji, more user-friendly. Mada vidim da mnogi ne dele to misljenje (u stvari, retki su koji isto misle :D). A sto se tice YAST-a, nisam video ni to ni SUSE x godina, pa nisam kompetentan

Poslednja izmena:
Opala, instalirah 11.1 na moj acer 5530G.
ACPI radi i ne moram da kucam pri instalaciji acpi=off kao sto sam morao na 11.0, laptop je hladan k'o zmija sad i ne cuje se. Smanjuje frekvenciju sa 2 GHz na 500 MHz tj. isto kao i u win-u. Radi automatsko zatamnjivanje tj. menja brightness ekrana i tako.

Za razliku od 11.0 prepoznao je graficku i instalirao drajvere i ono sto vidim za sad jeste da imam normalno 24 bit boje i 1280*800 rezoluciju. Radi wireless, radi ethernet, i za sad sam odusevljen. :D
Moram da vidim sad sta mi ne radi.

Poslednja izmena:
Za sad sto videh da ne radi:
1. battery monitor ne detektuje kad je AC adapter ukljucen a kad iskljucen, stalno prijavljuje da lap radi na bateriji.
2. imam zvuk, ali samo na zvucnicima od laptopa, izlaz ne radi.

Ostalo je ok za sad. :D

KDE 4.1.x je s*it :D
Jeste. Tek kasnije verzije 4.2 stabla će biti nečemu...
YAST се с*ање.
To je prilično subjektivna i nedalekovida izjava. Da li ti uostalom pod YaST-om podrazumevaš skup konfiguracionih alata ili si se i ti upecao pa ga poistovetio sa paketnim menadžerom?
Synaptic суверено влада :smoke:.
Po svemu sudeći si se upecao... YaST nije samo paketni menadžer... Synaptic, Smart i drugi ATP frontendovi takođe rade pod OpenSuse Linuksom...

Od verzije 11.0, nativni paketni menadžment (zypper) je kod OpenSuse iznapredovao u kilometrima od onoga što bio do pre samo koju godinu i zbog čega su se mnogi i okretali raznim ATP rešenjima.

U svakom slučaju OpenSuse 11.1 je distribucija vredna pažnje.

... jedino ne rade dugmici za zvuk, ali radi mute za cudo.
To može da se mapira pomoću xev i xmodmap. ;)

@Extreme:

Hvala na informacijama. :) Mislim da bi ipak trebalo da instaliraš sistem pa da vidiš kako se zaista ponaša. OpenSuse nije među najboljim Live distribucijama, ali sigurno jeste među najboljim desktop distribucijama. ;)

Opala, instalirah 11.1 na moj acer 5530G.
ACPI radi i ne moram da kucam pri instalaciji acpi=off kao sto sam morao na 11.0, laptop je hladan k'o zmija sad i ne cuje se. Smanjuje frekvenciju sa 2 GHz na 500 MHz tj. isto kao i u win-u. Radi automatsko zatamnjivanje tj. menja brightness ekrana i tako.

Za razliku od 11.0 prepoznao je graficku i instalirao drajvere i ono sto vidim za sad jeste da imam normalno 24 bit boje i 1280*800 rezoluciju. Radi wireless, radi ethernet, i za sad sam odusevljen. :D
Moram da vidim sad sta mi ne radi.
Kažem ti ja... OpenSuse rula! :D

Za sad sto videh da ne radi:
1. battery monitor ne detektuje kad je AC adapter ukljucen a kad iskljucen, stalno prijavljuje da lap radi na bateriji.
E, ovo sam video negde. Mislim da postoji neka fora da isključiš i ponovo uključiš aplet i da posle toga sve normalno radi. Mislim, detektuje promene izvora napajanja i to... To je nakakav bug i radi se na njegovom otklanjanju. Mislim da pak nema nikakvog uticaja na funkcionalnost, osim što ne šalta sam kroz profile dok ga ne reinicializuješ.

Ne brini, srediće se to uskoro... :)
2. imam zvuk, ali samo na zvucnicima od laptopa, izlaz ne radi.
To već nije do OS-a, nego do ALSA sistema. I to će se srediti čim apdejtuješ ALSA sistem i odgovarajući drajver. Imao sam isti problem... :)
Ostalo je ok za sad. :D
Da ne poveruješ, zar ne? :D

@945:

Ajde molim te butuj taj instalacioni disk OpenSuse 11.1, uradi Firmware test, pa mi reci da li imaš u riportu nešto u stilu:
Kod:
[FAIL] OS/2 memory hole test
 F The memory map has a hole between 15Mb and 16Mb
[FAIL] DMI information check
 F No SMBIOS nor DMI entry point found
[Fail] CPU frequency scaling tests (1-2 mins)
 4 cpu frequency steps supported
 F supposedly higher frequency is slower on CPU 0!
 F supposedly higher frequency is slower on CPU 1!
 P-state coordination done by hardware
 F firmware not implementing hardware coordination cleanly. Firmware using SW_ALL instead?
 F firmware not implementing hardware coordination cleanly. Firmware using SW_ANY instead?
[FAIL] HPET configuration test
 F Failed to locate HPET base
To je Intelov Linux-ready Firmware Developer Kit, koji je već prilično mator i mislim da i nije previše relevantan, ali u svakom slučaju voleo bih da vidim šta će tebi da kaže s obzirom da ti sve tako lepo radi. :)

Unapred zahvalan. :wave:

E, ovo sam video negde. Mislim da postoji neka fora da isključiš i ponovo uključiš aplet i da posle toga sve normalno radi. Mislim, detektuje promene izvora napajanja i to... To je nakakav bug i radi se na njegovom otklanjanju. Mislim da pak nema nikakvog uticaja na funkcionalnost, osim što ne šalta sam kroz profile dok ga ne reinicializuješ.

U pravu si, ipak je bug, cim sam restartovao detektovao je da je plugged in. Cudno je da sad radi normalno, svaki put detektuje kad izvadim i vratim kabl. :)

Nisam video da si pitao ovo za firmware test na temi, ali imas na PM.

Poslednja izmena:
U pravu si, ipak je bug, cim sam restartovao detektovao je da je plugged in. Cudno je da sad radi normalno, svaki put detektuje kad izvadim i vratim kabl. :)
Pa da, to ti pričam. To sam i video negde. Jedini bedak je što moraš da ga restartuješ svaki put kada upališ računar, mada za to može i da se napiše prosta skripta. :)
Nisam video da si pitao ovo za firmware test na temi, ali imas na PM.
Dobio PM. Hvala. Sve je to znači ok. Valjda će i ovi iz intela uskoro da apdejtuju taj program. :)

Imam problem sa Acer Aspire 5315 notebook-om sa openSUSE 11.1. Kada pokusam da podesim power opcije za notebook (power save, performance, itd.) brightness mi je uvek na minimalnom nivou. Znaci ja stavim na max brightness i on ga posle 2 sekunde promeni na najmanju mogucu vrednost.

Poslednja izmena:
Nemam skoro nikakva iskustva sa Linuxom jednom sam imao instaliran ubunt/poslali su mi orginalan disk/ drzao sam neko vreme a onda deinstalirao.
Sada sam skinuo SUSE 11.1 dvd sa adrese
http://software.opensuse.org/

dali je ovo dovoljno ili treba jos nesto.

Prvo da kažem da sam totalni početnik u Linuxu... S obzirom na recesiju tako i besplatni OS postaju interesantniji pa i meni... Smiley

Ovako, nakon nekoliko dana mučenja sa pokušajima instaliranja raznih distribucija linuxsa, to mi je pošlo za rukom, doduše sa malo natezanja i moljakanja. Uspio sam instalirati openSUSE 11.1, mada sam pucao na PCLinuxOS koji sam uspio samo jednom dići u live režimu, i nije htio da se instalira na HDD, kao nešto disk se koristi, bla bla...
Izdvojio sam jednu particiju ranije u Winu, instalirao openSUSE 11.1, dual boot radi (Vista i pomenuti openSUSE 11.1), međutim dalje od korištenja integrisanog softvera, malo šminkanja samog sistema, se ne snalazim...
Postaviću kratka i jasna pitanja:
1. da li mi neko može pomoći da podesim openSUSE 11.1 za internet konekciju sa modemom (Intel V90 Conexant) kojeg sam uspio naću u YaST2 pod PCI (valjda se nisam provalio), napominjem da na ovom kompu nemam drugu mogućnost povezivanja sa netom...
2. šta treba uraditi da bih mogao reprodukovati .mp3, i .avi, naravno ako može malo slikovitije objašnjenje Smiley

predpostavljam da je uslov za rješenje pod 2. rješavanje pod 1.

unapred hvala...

Poslednja izmena:
Vrh Dno