@ magick:
Pa pre svega, taj "glatki prolazak" je subjektivni utisak...i dosta zavisi od konf. na kojoj se "dize" (govorim o LIVE modu (nijednu od navedenih distribucija nisam jos instalirao).
Sto se tice 11.1, u YAST-u sam "ukljucio" wlan (posto je bio "down" :trust: kad se boot-ovao sistem), cackao nesto oko zvuka (sto naravno - nije uspelo, ali je sam proradio posle nekoliko minuta

), i sl. sitnice (koje su, odmah po boot-u, radile u ostalim distribucijama).
Malo me iznervirao

, jer se prvi put "ucitao" do kraja, i u trenutku kad je dosao do
login: -> samo crn ekran i prestanak rada drive-a - kao da je u stand by-u ili sl. (to se isto nije desavalo u ostalim).
Drugi put, ceo boot je prosao normalno (sem 800x600 rezolucije :smash: , dok ostale distribucije daju native), tj. kao na onim slikama gore. Ne znam do cega je, posto nista od onih boot opcija nisam menjao, al' nema veze.
Inace, brzina takvog - live sistema je ok, u rangu s Mint/Ubuntu-om, i ima za nijansu bolji odziv od, recimo, Fedora-e.
E sad, neko rangiranje po celokupnom utisku, ukljucujuci sve te sitne gluposti i probleme, bi izgledalo recimo ovako:
1) Mint (kao "najispeglaniji" sistem)
2) (K)Ubuntu/SUSE (ili SUSE/(K)Ubuntu, kako ko voli :smoke: )
3) Fedora
Znaci, neka "prednost" SUSE-a je ta brzina, i KDE deluje stabilnije (nego u Kubuntu-u npr, gde se par puta spucao). Da li je jednostavniji za update, instalaciju paketa, aplikacija, driver-a i sl. stvarno ne znam, posto jos nista nisam instalirao.
E da, bluetooth (integrisani) mi radi samo u Mint/Ubuntu-u (s tim da u Ubuntu-u radi par min pa zabaguje :smash: ), da li je do Gnome-a ili cega vec - ne znam i nisam se nesto ni udubljivao u temu.
Ista stvar je i sa multimedijalnim/Fn tasterima (u SUSE-u radi npr. Mute i Brightness, dok u Mint/Ubuntu/Fedora rade i Touchpad, Sleep, Bluetooth, ...), sem ovog glupavog Empowering i CineDash-a koji ne rade (po default-u) ni u jednoj. :wall:
To je to, nakon (ukupno) par sati testiranja. Dakle, da Linux ide na bolje - ide, ali ne tim tempom koji ja ocekujem. ***, pa sa PCLOS 2007 mi je, pre 1.5 godinu (doduse na drugom lap-u, mada ne preterano razlicitom) radio 3D, zvuk, bluetooth, i vecina sl. gluposti out-of-the-box.
p.s. I jedna velika zamerka - nijedna od ovih distribucija nema boot2ram opciju (ili je ja nisam video), a cini mi se da se na taj nacin moze realnije oceniti brzina/stabilnost sistema nego ovako, sa CD-a...